| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | IDEORIA | INFORORGANIZER | APLIKACJE | KARIERA | SKLEP
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > RODO

Temat: RODO

Poniżej prezentujemy wszystkie istotne informacje dotyczące tematu RODO. Przejrzyj nasze archiwum dotyczące RODO.

RODO: jak stosować monitoring wizyjny?

Aktualizacja: 18.02.2019

Prezes Urzędu ochrony Danych Osobowych tłumaczy jak stosować monitoring wizyjny po wejściu w życie RODO. To ważna informacja dla przedsiębiorców. »

„RODO - z czym to się je... spotkanie eksperckie”

Aktualizacja: 14.02.2019

RODO to największa zmiana w ochronie danych osobowych od 20 lat. Wymusiło ono zmiany w dotychczasowej polskiej ustawie z danego zakresu. Kwestie prywatności i ochrony informacji zyskały większą wagę. Niestety wiele firm nie do końca poradziło sobie z wdrożeniem nowych przepisów. Patronat medialny nad wydarzeniem objął portal Infor.pl. »

RODO: wyłudzenia na fałszywe wezwania do zapłaty

Aktualizacja: 18.02.2019

Należy uważać na tzw. oszustwa na RODO. Oszuści wysyłają fałszywe wiadomości próbując wyłudzić pieniądze od przedsiębiorców. Na co należy uważać? »

Jak określić podstawę przetwarzania danych osobowych?

Aktualizacja: 05.02.2019

Określanie przesłanek legalizujących przetwarzanie danych to punkt wyjścia do działania zgodnie z przepisami prawa o ochronie danych osobowych. Jak krok po kroku określić podstawę przetwarzania danych osobowych? »

Przetwarzanie danych osobowych - czym dokładnie jest i kiedy je stosujemy?

Aktualizacja: 11.02.2019

Przepisy Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (dalej jako RODO lub rozporządzenie) regulują m.in. kwestie powierzenia przetwarzania danych osobowych przez administratora. Rozpoczęcie obowiązywania przepisów unijnego rozporządzenia, wywołało tendencję do bezrefleksyjnego zawierania umów powierzenia przetwarzania danych w każdym przypadku, w którym dochodzi do przekazania danych przez administratora poza jego organizację do innego podmiotu. Niejednokrotnie jednak zawieranie tego typu umów jest całkowicie bezzasadne. »

Dwa organy i dwie różne interpretacje dotyczące przetwarzania danych osobowych pracowników

Aktualizacja: 25.01.2019

W dniu 23 stycznia br. Ministerstwo Cyfryzacji wydało objaśnienie prawne dotyczące dalszego gromadzenia danych osobowych osób ubiegających się o zatrudnienie u pracodawcy po zakończeniu rekrutacji. Według Ministra Cyfryzacji wydanie oświadczenia było niezbędne z uwagi na skalę oraz znaczący wpływ na działalność gospodarczą przedsiębiorców, których dane zagadnienie dotyczy. Celem wydanego objaśnienia jest pozbawienie wątpliwości pracodawców, którzy gromadzą i przetwarzają dane osobowe osób uczestniczących w procesie rekrutacyjnym, a także po jego zakończeniu. »

RODO - objaśnienia dla przedsiębiorców

Aktualizacja: 27.01.2019

Ministerstwo Cyfryzacji stworzyło objaśnienia prawne dla przedsiębiorców dotyczące RODO. Dotyczą one czasu, przez jaki przedsiębiorcy mogą przechowywać CV po zakończonej rekrutacji. »

RODO: obowiązek weryfikacji procesora a lista kontrolna

Aktualizacja: 28.01.2019

Korzystanie z usług podwykonawców może rodzić obowiązek powierzenia przetwarzania danych osobowych firmie zewnętrznej (staje się ona wtedy procesorem). Należy w tym celu zawrzeć odpowiednią umowę. Ponadto, administrator ma prawo skontrolować swoich procesorów co do odpowiedniego bezpieczeństwa przetwarzanych przez nich danych. »

Brexit 2019 a RODO

Aktualizacja: 21.01.2019

Decydują się losy Brexitu. Przedstawiamy możliwe scenariusze na jakie muszą przygotować się przedsiębiorcy w kontekście RODO i ochrony danych osobowych. »

Jak polskie firmy poradziły sobie z wdrożeniem RODO?

Aktualizacja: 21.01.2019

Nowy Rok to dla wielu czas podsumowań i rozliczeń. Koniec 2018 roku przyniósł porażające statystyki, zgodnie z którymi aż połowa polskich organizacji przyznaje, że nie poradziła sobie z wdrożeniem RODO w swoich strukturach. Przy tak przytłaczającej liczbie tych, którzy ponieśli porażkę przy implementowaniu nowych przepisów unijnych lub w ogóle nie podjęli działań mających zapewnić im zgodność z Rozporządzeniem, mało kto poświęca uwagę drugiej połowie, która – rzekomo – sprostała temu wyzwaniu i wdrożyła rozwiązania przez RODO ustanowione. Właśnie… wdrożyła czy tylko przypudrowała? »

Odszkodowanie od przedsiębiorcy za spam - RODO

Aktualizacja: 07.01.2019

Wiele firm nęka nas spamem na skrzynce e-mailowej. Czy za niechciane maile można domagać się odszkodowania? »

Cyberustawa a RODO

Aktualizacja: 17.12.2018

Po RODO przyszedł czas na cyberustawę - ustawę o krajowym systemie cyberbezpieczeństwa. Jakie nowe rozwiązania muszą zostać wdrożone przez firmy? »

Ustawa o krajowym systemie cyberbezpieczeństwa – jak się do niej przygotować?

Aktualizacja: 10.12.2018

Dnia 28 sierpnia 2018 r. weszła w życie ustawa o krajowym systemie cyberbezpieczeństwa, której celem jest zapewnienie niezakłóconego świadczenia usług kluczowych i cyfrowych. Cyberustawa wprowadza nowe wymagania w zakresie zapewnienia bezpieczeństwa informacji, zarządzania ryzykiem i zgłaszania incydentów. Kto jest jej adresatem , na czym polegają obowiązki m.in. operatorów usług kluczowych i dostawców usług cyfrowych, a także jak je realizować? »

Jak stosować RODO - wskazówki

Aktualizacja: 26.11.2018

Urząd Ochrony Danych Osobowych (UODO) przygotował 10 wskazówek dla administratorów na podstawie doświadczeń z pierwszego półrocza stosowania RODO. Przedstawiamy na co zwraca uwagę UODO. »

Prawo do sprzeciwu

Aktualizacja: 16.11.2018

Każdej osobie, której dane dotyczą, przysługuje prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania ich przez administratora danych. W następstwie skutecznie wniesionego sprzeciwu administrator powinien zaprzestać korzystania z przetwarzanych przez siebie danych w zakresie, w jakim sprzeciw został wniesiony. »

POLECANE

Dotacje dla firm

reklama

Ostatnio na forum

E-sprawozdania

Pomysł na biznes

Eksperci portalu infor.pl

Radosław Hancewicz

prawnik, urzędnik, trener administracji publicznej

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »