| INFORLEX | GAZETA PRAWNA | KONFERENCJE | INFORORGANIZER | APLIKACJE | KARIERA | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Moto > Tematy > RODO

Temat: RODO

Poniżej prezentujemy wszystkie istotne informacje dotyczące tematu RODO. Przejrzyj nasze archiwum dotyczące RODO.

Ustawa wdrażająca RODO – o czym powinien wiedzieć dział kadr? Rekrutacja i zatrudnienie

Aktualizacja: 25.06.2019

Nowe przepisy wdrażające RODO w aż 162 ustawach doprecyzowały, a niekiedy dodały nowe wymogi związane z ochroną danych osobowych. Dla działu kadr oznacza to konieczność weryfikacji zakresu przetwarzanych danych, podstaw prawnych i klauzul informacyjnych, kierowanych do kandydatów do pracy, pracowników i członków ich rodzin. Szczegóły omówiono poniżej. »

RODO - podsumowanie pierwszego roku

Aktualizacja: 04.06.2019

RODO weszło w życie w maju 2018 r. Jak nowe przepisy uregulowane w Rozporządzeniu o ochronie danych osobowych stosuje się w Polsce? Poniżej znajduje się podsumowanie pierwszego roku funkcjonowania RODO. »

Kontrola RODO w firmie - pytania i odpowiedzi

Aktualizacja: 04.06.2019

Rozporządzenie unijne RODO obowiązuje już od roku. Prezes UODO zapowiedział kontrole firm. Czego powinni spodziewać się przedsiębiorcy? Jakie ewentualne działania mogą podjąć? Jakie mają uprawnienia? »

Rok od wprowadzenia RODO - wnioski 2019

Aktualizacja: 29.05.2019

Minął rok, odkąd 25 maja 2018 r. w UE rozpoczęto stosowanie RODO. Budziło to wiele obaw, niepewności i wątpliwości. Jakie po roku stosowania możemy wyciągnąć wnioski na temat tych przepisów? »

Obowiązek informacyjny z art. 13 RODO w świetle wykładni Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych

Aktualizacja: 24.05.2019

Każdy przedsiębiorca powinien rozeznać, w jakim momencie pozyskuje dane i odpowiednio przygotować klauzulę z art. 13 RODO. Warto zapoznać się z decyzjami Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, ponieważ w nich znajduje się wykładnia przepisów, która może się różnić od wykładni zawartej w dostępnych komentarzach. »

Urzędniku – czego możesz dowiedzieć się z poradnika ministerstwa cyfryzacji?

Aktualizacja: 22.05.2019

Wychodząc naprzeciw najbardziej palącym, praktycznym problemom administracji publicznej, związanym ze stosowaniem ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych nr 679/2016 (RODO), a także innych przepisów dotyczących tej materii, Ministerstwo Cyfryzacji wydało przewodnik RODO dla administracji, mający za zadanie rozwiać wątpliwości urzędników. Czego możemy się z niego dowiedzieć? »

Zgoda na przetwarzanie danych osobowych w usługach on-line na nowych zasadach

Aktualizacja: 17.05.2019

Ważne zmiany, dotyczące udzielania zgody na przetwarzanie danych osobowych przez podmioty świadczące usługi on-line wynikają z nowelizacji ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną i Prawa telekomunikacyjnego. Co warto wiedzieć o nowych przepisach? »

Upoważnienie do przeprowadzenia kontroli UODO

Aktualizacja: 16.05.2019

Do warunków formalnych wszczęcia kontroli w świetle ustawy o ochronie danych osobowych należy upoważnienie do przeprowadzenia kontroli. Kto wystawia upoważnienie i co powinno zawierać? »

Udział kontrolowanego w kontroli - UODO

Aktualizacja: 16.05.2019

Czy zgodnie z UODO udział kontrolowanego w kontroli jest obowiązkowy? Jak wskazać osobę upoważnioną do reprezentowania kontrolowanego w trakcie kontroli? »

Telemarketing a RODO

Aktualizacja: 15.05.2019

Wielu z nas nękają telefony z różnymi ofertami. Jak się bronić przed telemarketerami? Czy na gruncie RODO legalnie pozyskują oni nasze numery telefonów? »

Obowiązek informacyjny na gruncie RODO

Aktualizacja: 29.04.2019

15 marca 2019 r. – ta data może zapaść w pamięć każdemu administratorowi, inspektorowi ochrony danych, a także osobom zajmującym się ochroną danych osobowych. W tym dniu bowiem Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych wydał pierwszą w historii obowiązywania przepisów RODO karę administracyjną. Jak się okazało, podstawowym przewinieniem, za które nałożono blisko milionową karę, był brak realizacji obowiązku informacyjnego. Przypomnijmy zatem najważniejsze kwestie w zakresie jego spełniania przez administratora. »

Jak odróżnić współadmistrowanie od powierzenia przetwarzania?

Aktualizacja: 29.04.2019

Przed wejściem w życie RODO pojęcie współadministrowania nie funkcjonowało. Wszelkie wspólne przedsięwzięcia i udostępnianie danych rozważano pod kątem powierzenia przetwarzania. Wiele organizacji wciąż nie jest pewnych, w jakich okolicznościach zawarcie danego rodzaju umowy będzie właściwe, a w jakich – błędne. W tym artykule wskazujemy kryteria, które warto znać i stosować. »

„RODO - z czym to się je... spotkanie eksperckie”

Aktualizacja: 24.04.2019

RODO to prawdziwe wyzwanie dla polskiego przedsiębiorcy. Unijne przepisy nakładają na firmy nie tylko obowiązek wdrożenia zasad ochrony danych, reagowania na incydenty, rejestracji czynności przetwarzania czy informowania i realizowania żądań podmiotów danych. Wymagają one również, by odpowiednie rozwiązania były na bieżąco aktualizowane i sprawdzane. Mimo, że minął już prawie rok od wprowadzenia RODO wielu przedsiębiorców nadal sobie nie poradziło z jego wdrożeniem. »

Identyfikacja naruszeń ochrony danych osobowych w sektorze ubezpieczeń

Aktualizacja: 01.04.2019

Organizacje oswoiły się już z koniecznością stosowania nowych przepisów w zakresie ochrony danych osobowych. Czas pokazał, z czym borykają się poszczególne branże. W przypadku sektora ubezpieczeń jednym z powracających tematów jest kwestia identyfikacji i obowiązku zgłoszenia naruszenia ochrony danych osobowych do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych. »

RODO: jak stosować monitoring wizyjny?

Aktualizacja: 18.02.2019

Prezes Urzędu ochrony Danych Osobowych tłumaczy jak stosować monitoring wizyjny po wejściu w życie RODO. To ważna informacja dla przedsiębiorców. »

reklama

POLECANE

Nasze recenzje

Ostatnio na forum

Prawne ciekawostki

Eksperci portalu infor.pl

Beata Sadowska

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »