| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJE | KARIERA | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Tematy > RODO

Temat: RODO

Poniżej prezentujemy wszystkie istotne informacje dotyczące tematu RODO. Przejrzyj nasze archiwum dotyczące RODO.

RODO: 8 pozornie „zwykłych” czynności w pracy, które zmienią się po 25 maja 2018 r.

Aktualizacja: 18.05.2018

Do rozpoczęcia obowiązywania RODO pozostał tydzień. Mimo to według kolejnych badań wciąż wiele małych i średnich przedsiębiorstw nie podjęło żadnych kroków, by wdrożyć nowe regulacje. Jest już zbyt późno, by przed 25 maja przygotować od zera firmę do ochrony danych osobowych zgodnie z wytycznymi rozporządzenia. Ale tak czy inaczej, wszyscy wcześniej czy później będą musieli dostosować się do RODO. Jednym z elementów tej zmiany będzie podniesienie świadomości pracowników poprzez szkolenia dotyczące tego, jak wiele codziennych zadań zawodowych, ale i prozaicznych do tej pory czynności okazuje się być potencjalnym zagrożeniem dla naruszenia danych osobowych. Jakie więc aktywności w pracy po 25 maja mogą wyglądać zupełnie inaczej niż do tej pory? »

RODO 2018: Dokonywanie oceny skutków dla ochrony danych

Aktualizacja: 18.05.2018

Przygotowano wskazówki oraz specjalną aplikację ułatwiającą dokonywanie oceny skutków dla ochrony danych. To kolejna pomoc dla administratorów zobowiązanych do realizacji tego obowiązku. Warto się jej przyjrzeć, ponieważ RODO będzie stosowane już od 25 maja 2018 r. »

RODO w rekrutacji 2018

Aktualizacja: 18.05.2018

25 maja 2018 r. zaczną być stosowane przepisy RODO. Do nowych obowiązków przygotowują się pracodawcy i rekruterzy. Jak będzie wyglądał proces rekrutacji po 25 maja 2018 r.? »

Ustawa o ochronie danych osobowych przyjęta przez Senat

Aktualizacja: 17.05.2018

Przyjęte przepisy dostosowują polskie prawo do przyjętego w maju 2016 r. przez UE ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych (RODO). RODO ma zharmonizować przepisy o ochronie danych osobowych w Unii. Zacznie obowiązywać w UE 25 maja 2018 r. Ustawa ma zapewnić skuteczne stosowanie RODO w Polsce. »

Oszustwa i wymuszenia związane z RODO

Aktualizacja: 17.05.2018

Im bliżej do 25 maja 2018 r., czyli dnia rozpoczęcia stosowania ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (RODO), tym częściej do firm i instytucji kierowane są oferty skorzystania z różnego rodzaju usług, przygotowujących je do osiągnięcia zgodności z RODO. GIODO przestrzega, by z rozwagą korzystać z takich usług, ponieważ mogą się wiązać z wymuszeniami. »

RODO 2018: czy mali i średni przedsiębiorcy muszą prowadzić rejestr czynności przetwarzania

Aktualizacja: 17.05.2018

W związku z licznymi pytaniami kierowanymi do krajowych organów nadzorczych przez przedsiębiorców, Grupa Robocza Art. 29, skupiająca unijnych rzeczników ochrony danych osobowych, w tym GIODO, przyjęła stanowisko w sprawie prowadzenia rejestru czynności przetwarzania przez małych i średnich przedsiębiorców. »

RODO 2018: Jak zapewnić zgodność z nowymi przepisami?

Aktualizacja: 16.05.2018

Czy Twoja firma jest przygotowana na RODO (ogólne rozporządzenie o ochronie danych osobowych)? Jeśli tak, to zalicza się do połowy polskich firm, które zdążyły już wdrożyć odpowiednie zmiany w procedurach dotyczących ochrony danych osobowych – jak wynika z badania Fundacji Wiedza To Bezpieczeństwo „Co wiemy o ochronie danych”[1]. Jeśli jednak Twoja odpowiedź jest przecząca, radzimy się pospieszyć. Nowe prawo zacznie być stosowane już 25 maja i może zaowocować dotkliwymi karami finansowymi dla wszystkich przedsiębiorców, którzy nie zastosowali zapisów nowej dyrektywy unijnej w swoich organizacjach. »

RODO 2018: 5 wskazówek, jak wykorzystać czas do 25 maja

Aktualizacja: 14.05.2018

Chyba nie ma już dziś osoby, która nie słyszałaby o unijnym rozporządzeniu o ochronie danych osobowych (RODO). Przepisy zaczną być stosowane od 25 maja, co oznacza, że grzywny za niezachowanie zgodności z nowym prawem czają się tuż za rogiem. Zapraszamy do zapoznania się z pięcioma poradami, które pozwolą uniknąć nieprzyjemnych incydentów. »

SMS-y sposobem na aktualizację baz danych zgodnych z RODO

Aktualizacja: 11.05.2018

Wszystkie firmy, które gromadzą i wykorzystują dane dotyczące osób fizycznych zmierzą się już wkrótce z wielkim wyzwaniem, jakim jest dostosowanie baz danych do nowych regulacji o ochronie danych osobowych RODO, które zaczną być stosowane od 25 maja 2018 r. »

Ustawa o ochronie danych osobowych uchwalona przez Sejm

Aktualizacja: 11.05.2018

Ustawodawca krajowy zdecydował się doprecyzować przepisy RODO. Co zakłada nowa ustawa o ochronie danych osobowych? »

5 mitów dotyczących RODO 2018

Aktualizacja: 09.05.2018

Już od 25 maja 2018 r. będziemy stosować przepisy RODO. Wokół rozporządzenia powstało już wiele mitów. Nigel Tozel przedstawia 5 z nich. »

Profilowanie – RODO 2018

Aktualizacja: 07.05.2018

RODO zacznie być stosowane już od 25 maja 2018 r. Jakie zmiany przewiduje jeśli chodzi o profilowanie? »

RODO 2018 – kiedy wyznaczyć IOD

Aktualizacja: 07.05.2018

IOD to powszechnie używany skrót od Inspektor Ochrony Danych Osobowych. To nowe stanowisko, które będzie trzeba powołać w wielu firmach. Kiedy zgodnie z RODO należy wyznaczyć IOD? »

Obowiązek zgłaszania naruszeń ochrony danych – RODO 2018

Aktualizacja: 09.05.2018

RODO zacznie być stosowane już od 25 maja 2018 r. Przewiduje wysokie kary za naruszenia związane z brakiem ochrony danych osobowych. Co zgodnie z RODO należy zrobić jeśli stwierdzimy w naszej firmie naruszenie ochrony danych? »

RODO 2018: zabezpieczenie drukarki - wywiad

Aktualizacja: 07.05.2018

Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że przy wdrażaniu RODO w firmie należy zwrócić uwagę na prawidłowe zabezpieczenie sprzętów biurowych - np. drukarek. W przeciwnym wypadku może dojść do niebezpiecznego wycieku danych. Jak to zrobić radzi ekspert Alan Pajek - wiceprezes Ediko Sp. z.o.o. »

POLECANE

Dotacje dla firm

reklama

Ostatnio na forum

RODO 2018

Pomysł na biznes

Eksperci portalu infor.pl

POLAUDIT Sp. z o. o.

Podatki, rachunkowość, audyt

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »
Notyfikacje
Czy chcesz otrzymywać informacje o najnowszych zmianach? Zaakceptuj powiadomienia od mojafirma.Infor.pl
Powiadomienia można wyłączyć w preferencjach systemowych
NIE
TAK