Kategorie

Mikroprzedsiębiorca, Kontrola sanepid

Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail
Salony kosmetyczne, zakłady fryzjerskie i salony tatuażu będą musiały zainstalować urządzenia do sterylizacji narzędzi kosmetycznych oraz przeszkolić pracowników z ich obsługi. Na dostosowanie się do nowych przepisów przedsiębiorcy będą mieli czas do 31 grudnia 2013 roku.
Sanepid sprawdzi jakość tłuszczu stosowanego przez przedsiębiorcę do smażenia. Kontroli mogą spodziewać się nie tylko restauracje i bary, ale również piekarnie i ciastkarnie.
Zasady kontroli działalności gospodarczej przedsiębiorców określone są w Ustawie z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej, w ustawach szczególnych a także mogą one wynikać bezpośrednio z prawa wspólnotowego albo z ratyfikowanych umów międzynarodowych. Organów, które mogą kontrolować przedsiębiorcę jest wiele. Należą do nich m. in. Urzędy Skarbowe, Urzędy Kontroli Skarbowej, Państwowa Inspekcja Pracy, Państwowa Inspekcja Handlowa i wiele innych. Stąd też, konieczność poznania pewnych ogólnych standardów przeprowadzania kontroli u przedsiębiorcy i skutków ich nieprzestrzegania.