Kategorie

Kontrola sanepid

Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail
Zachodniopomorski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny w Szczecinie uwzględnił stanowisko Rzecznika Małych i Średnich Przedsiębiorców i uchylił decyzję w sprawie wymierzenia kary pieniężnej przedsiębiorcy prowadzącemu salon fryzjerski.
Salony kosmetyczne, zakłady fryzjerskie i salony tatuażu będą musiały zainstalować urządzenia do sterylizacji narzędzi kosmetycznych oraz przeszkolić pracowników z ich obsługi. Na dostosowanie się do nowych przepisów przedsiębiorcy będą mieli czas do 31 grudnia 2013 roku.
Sanepid sprawdzi jakość tłuszczu stosowanego przez przedsiębiorcę do smażenia. Kontroli mogą spodziewać się nie tylko restauracje i bary, ale również piekarnie i ciastkarnie.
Kontrola. To słowo niejednemu przedsiębiorcy spędza sen z powiek. Jak wiadomo, kontrola nie jest niczym przyjemnym, nawet jeżeli wiemy, że w naszej firmie wszystko jest jak należy. Jednak sama obecność osób kontrolujących jest stresująca i powoduje dezorganizację pracy księgowych. Kontrola nie może być „samowolką” organu kontroli, przedsiębiorca też ma swoje prawa, ale jakie?
Zasady kontroli działalności gospodarczej przedsiębiorców określone są w Ustawie z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej, w ustawach szczególnych a także mogą one wynikać bezpośrednio z prawa wspólnotowego albo z ratyfikowanych umów międzynarodowych. Organów, które mogą kontrolować przedsiębiorcę jest wiele. Należą do nich m. in. Urzędy Skarbowe, Urzędy Kontroli Skarbowej, Państwowa Inspekcja Pracy, Państwowa Inspekcja Handlowa i wiele innych. Stąd też, konieczność poznania pewnych ogólnych standardów przeprowadzania kontroli u przedsiębiorcy i skutków ich nieprzestrzegania.
Rozpoczynając prowadzenie własnej działalności gospodarczej należy liczyć się z możliwością kontroli prowadzonej przez Państwową Inspekcje Sanitarną. Jakie uprawnienia przysługują inspektorom sanitarnym?
Czas trwania kontroli nie jest zależny od uznania organu kontrolującego – są to ściśle określone terminy w Ustawie o Swobodzie Działalności Gospodarczej. To, ile kontrolujący spędzi czasu w naszej firmie zależy od jej rozmiaru i kilku innych przesłanek.
Inspekcja Sanitarna to organ nadzorujący stan higieny pracy w zakładach produkcyjnych oraz usługowych i handlowych. Inspekcja sanitarna (IS) stoi na straży zdrowia pracowników i chroni ich przed czynnikami szkodliwymi, uciążliwymi oraz zapobiega chorobom zakaźnym i zawodowym.