Tłuszcz w firmie za milion złotych
REKLAMA
REKLAMA
Ministerstwo Zdrowia przygotowało projekt rozporządzenia uprawniającego Państwową Inspekcję Sanitarną do pobierania próbek oraz badania poziomu zanieczyszczenia tłuszczu używanego w gastronomii do smażenia.
REKLAMA
Tłuszcz do kontroli
Zgodnie z projektem kontrola jakości tłuszczu będzie obejmowała dwa etapy. Pierwszy to test zawartości substancji zanieczyszczających. Jeżeli ich poziom przekroczy ustalone normy, Państwowa Inspekcja Sanitarna zbada próbkę powtórnie.
Nieprzestrzeganie zasad dotyczących jakości stosowanego tłuszczu będzie wiązało się wezwaniem do zaprzestania naruszania przepisów. Brak reakcji ze strony przedsiębiorcy spowoduje nałożenie na niego kary grzywny.
Kara za tłuszcz
Projekt przewiduje, że niewielkie punkty gastronomiczne zapłacą mandat do 1000 złotych. Duże firmy mogą zostać obciążone nawet trzydziestokrotnością przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia. Kara może więc wynieść nawet milion złotych.
Rozporządzenie ma wejść w życie 1 stycznia 2012 roku.
Polecamy: Jak założyć restaurację?
REKLAMA
REKLAMA
© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.