Kategorie

Restauracja

26 maja 2021
22 cze 2021
Zakres dat:
Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail

Badanie sanitarno – epidemiologiczne do pracy w gastronomii

Każdy, kto planuje rozpocząć pracę w gastronomii bądź w sklepie powinien przejść wstępne badania sanitarno – epidemiologiczne i uzyskać zezwolenie do pracy w postaci tzw. książeczki sanepidu.

Zezwolenie na ogródek restauracyjny lub piwny

Prowadzący restaurację chętnie wychodzą ze stolikami ze swoich lokali tworząc ogródki restauracyjne i piwne. Stworzenie takiego ogródka wymaga uzyskania zezwolenia. Jakie są warunki uzyskania zezwolenia na ogródek restauracyjny i kto je wydaje?

Restauracja – oddzielna sala dla palaczy

Zakładając restaurację należy pamiętać, że aby w lokalu była możliwość zapalenia papierosa, musi się w nim znajdować oddzielne pomieszczenie dla palaczy. Co więcej dym tytoniowy nie może przenikać do innych pomieszczeń, w których znajdują się osoby niepalące.

Restauracja - finansowanie

Zakładając restaurację musisz mieć świadomość, że na starcie musisz wyłożyć spore sumy. W zależności od rodzaju i wystroju lokalu od 200 tys. zł - nawet do kilku milionów złotych.

Restauracja - lokal

Znalezienie odpowiedniej lokalizacji dla restauracji, to prawdopodobnie jeden z najtrudniejszych momentów w rozpoczęciu tego typu działalności. Na początku poszukiwań trzeba koniecznie zdecydować jaki charakter ma mieć lokal (np. kameralny czy też duży, jakie usługi mają być oferowane, kameralne spotkania, czy również duże imprezy np. komunie), na jakich klientów nastawiasz się (biznesowych czy innych). Określenie tego zakresu, pomoże ukierunkować poszukiwania odpowiedniego lokalu.

Restauracja - pozwolenia

Zakładając restaurację musisz się liczyć z dużą ilością formalności i urzędowych wymagań.

Restauracja - pomysł

Coraz więcej Polaków, szczególnie tych mieszkających w dużych miastach, prowadzi coraz aktywniejszy tryb życia. I nie ma tu nic do rzeczy ogólny kryzys gospodarczy. Ludzie coraz dłużej pracują, więcej podróżują służbowo po kraju, coraz więcej odbywają służbowych spotkań „na mieście”. To powoduje, że niejednokrotnie są wręcz zmuszeni do jedzenia posiłków, szczególnie lunchu i kolacji w restauracjach.