REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.
Porada Infor.pl

Do czego uprawniony jest inspektor sanitarny?

Subskrybuj nas na Youtube
Dołącz do ekspertów Dołącz do grona ekspertów
Milewski Marcin
Uprawnienia inspektora sanitarnego.
Uprawnienia inspektora sanitarnego.

REKLAMA

REKLAMA

Rozpoczynając prowadzenie własnej działalności gospodarczej należy liczyć się z możliwością kontroli prowadzonej przez Państwową Inspekcje Sanitarną. Jakie uprawnienia przysługują inspektorom sanitarnym?

Inspektorzy sanitarni (zarówno państwowi inspektorzy sanitarni jak też Główny Inspektor Sanitarny) posiadają w związku z wykonywaną kontrolą, na podstawie ustawy o Państwowej Inspekcji Sanitarnej, prawo nie tylko do żądania dokumentów i udostępnienia danych, również pisemnych lub ustnych informacji, ale także wzywania i przesłuchiwania osób.

REKLAMA

REKLAMA

Ustawa przyznaje także prawo inspektorom do wstępu do zakładów pracy oraz wszystkich ich pomieszczeń i urządzeń. Nieprawidłowości nie ukryją się także w ogrodach działkowych i środkach transportu (zarówno lądowych, powietrznych i morskich).

Gdy inspektor wejdzie

Po wejściu państwowego inspektora sanitarnego na teren zakładu pracy przedsiębiorca może być zaskoczony zakresem możliwości jakie podmiot kontrolujący posiada. Zabezpieczenie pomieszczeń, maszyn, środków transportu, czy nawet przedmiotów użytku, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością nie powinno zaskakiwać.

Inspektor może jednak również zostawić pieczątkę na kosmetykach, detergentach, a także substancjach chemicznych i preparatach, które mogą mieć wpływ na zdrowie ludzi.

REKLAMA

Polecamy: Gdzie szukać wymogów sanitarnych do otwarcia działalności gastronomicznej?

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Co nakaże inspektor

Po przeprowadzeniu kontroli i stwierdzeniu naruszeń dotyczących wymagań higienicznych i zdrowotnych państwowy inspektor sanitarny powinien nakazać w drodze decyzji usunięcie w ustalonym terminie stwierdzonych uchybień. Gdyby jednak takie naruszenie stało się przyczyną bezpośredniego zagrożenia życia lub zdrowia ludzi nakaz spowoduje unieruchomienie zakładu pracy lub jego części (przez "część" rozumie się zarówno stanowiska pracy, maszyny oraz inne urządzenia). Inspektor będzie uprawniony wówczas także do:

  • zamknięcia obiektu użyteczności publicznej;
  • wyłączenia z eksploatacji środka transportu;
  • wycofania z obrotu środka spożywczego oraz przedmiotu użytku, materiału i wyrobu który jest przeznaczony do kontaktu z żywnością (dotyczy to także kosmetyków i innych wyrobów mających wpływ na zdrowie ludzi);
  • podjęcia lub zaprzestania innych działań.

Polecamy: Warunki przygotowywania żywności sprzedawanej w szkole - wymogi sanitarne

Z praktycznego punktu widzenia warto pamiętać o dwóch istotnych kwestiach. Pierwsza z nich dotyczy tego, iż decyzje we wskazanych wyżej sprawach podlegają natychmiastowemu wykonaniu. Druga odnosi się do przepisów karnych. Ten kto utrudnia lub udaremnia działalność organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej jest zagrożony karą aresztu do 30 dni, karą ograniczenia wolności albo karą grzywny.

Zapisz się na newsletter
Zakładasz firmę? A może ją rozwijasz? Chcesz jak najbardziej efektywnie prowadzić swój biznes? Z naszym newsletterem będziesz zawsze na bieżąco.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Źródło: INFOR

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:
Autopromocja

REKLAMA

QR Code

© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.

REKLAMA

Moja firma
Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail
Bezpłatny ebook: Wydanie specjalne personel & zarządzanie - kiedy życie boli...

10 października obchodzimy Światowy Dzień Zdrowia Psychicznego – to dobry moment, by przypomnieć, że dobrostan psychiczny pracowników nie jest już tematem pobocznym, lecz jednym z kluczowych filarów strategii odpowiedzialnego przywództwa i zrównoważonego rozwoju organizacji.

ESG w MŚP. Czy wyzwania przewyższają korzyści?

Około 60% przedsiębiorców z sektora MŚP zna pojęcie ESG, wynika z badania Instytutu Keralla Research dla VanityStyle. Jednak 90% z nich dostrzega poważne bariery we wdrażaniu zasad zrównoważonego rozwoju. Eksperci wskazują, że choć korzyści ESG są postrzegane jako atrakcyjne, są na razie zbyt niewyraźne, by zachęcić większą liczbę firm do działania.

Zarząd sukcesyjny: Klucz do przetrwania firm rodzinnych w Polsce

W Polsce funkcjonuje ponad 800 tysięcy firm rodzinnych, które stanowią kręgosłup krajowej gospodarki. Jednakże zaledwie 30% z nich przetrwa przejście do drugiego pokolenia, a tylko 12% dotrwa do trzeciego. Te alarmujące statystyki nie wynikają z braku rentowności czy problemów rynkowych – największym zagrożeniem dla ciągłości działania przedsiębiorstw rodzinnych jest brak odpowiedniego planowania sukcesji. Wprowadzony w 2018 roku instytut zarządu sukcesyjnego stanowi odpowiedź na te wyzwania, oferując prawne narzędzie umożliwiające sprawne przekazanie firmy następnemu pokoleniu.

Ukryte zasoby rynku pracy. Dlaczego warto korzystać z ich potencjału?

Chociaż dla rynku pracy pozostają niewidoczni, to tkwi w nich znaczny potencjał. Kto pozostaje w cieniu? Dlaczego firmy nie sięgają po tzw. niewidzialnych pracowników?

REKLAMA

Firmy będą zdecydowanie zwiększać zatrudnienie na koniec roku. Jest duża szansa na podniesienie obrotu

Dlaczego firmy planują zdecydowanie zwiększać zatrudnienie na koniec 2025 roku? Chodzi o gorący okres zakończenia roku - od Halloween, przez Black Friday i Mikołajki, aż po kulminację w postaci Świąt Bożego Narodzenia. Najwięcej pracowników będą zatrudniały firmy branży produkcyjnej. Ratunkiem dla nich są pracownicy tymczasowi. To duża szansa na zwiększenie obrotu.

Monitoring wizyjny w firmach w Polsce – prawo a praktyka

Monitoring wizyjny, zwany również CCTV (Closed-Circuit Television), to system kamer rejestrujących obraz w określonym miejscu. W Polsce jest powszechnie stosowany przez przedsiębiorców, instytucje publiczne oraz osoby prywatne w celu zwiększenia bezpieczeństwa i ochrony mienia. Na kanwie głośnych decyzji Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych przyjrzyjmy się przepisom prawa, które regulują przedmiotową materię.

Akcyzą w cydr. Polscy producenci rozczarowani

Jak wiadomo, Polska jabłkiem stoi. Ale zamiast wykorzystywać własny surowiec i budować rynek, oddajemy pole zagranicznym koncernom – z goryczą mówią polscy producenci cydru. Ku zaskoczeniu branży, te niskoalkoholowe napoje produkowane z polskich jabłek, trafiły na listę produktów objętych podwyżką akcyzy zapowiedzianą niedawno przez rząd. Dotychczasowa akcyzowa mapa drogowa została zatem nie tyle urealniona, jak określa to Ministerstwo Finansów, ale też rozszerzona, bo cydry i perry były z niej dotąd wyłączne. A to oznacza duże ryzyko zahamowania rozwoju tej i tak bardzo małej, bo traktowanej po macoszemu, kategorii.

Ustawa o kredycie konsumenckim z perspektywy banków – wybrane zagadnienia

Ustawa o kredycie konsumenckim wprowadza istotne wyzwania dla banków, które muszą dostosować procesy kredytowe, marketingowe i ubezpieczeniowe do nowych wymogów. Z jednej strony zmiany zwiększają ochronę konsumentów i przejrzystość rynku, z drugiej jednak skutkują większymi kosztami operacyjnymi, koniecznością zatrudnienia dodatkowego personelu, wydłużeniem procesów decyzyjnych oraz zwiększeniem ryzyka prawnego.

REKLAMA

Coraz więcej firm ma rezerwę finansową, choć zazwyczaj wystarczy ona na krótkotrwałe problemy

Więcej firm niż jeszcze dwa lata temu jest przygotowanych na wypadek nieprzewidzianych sytuacji, czyli ma tzw. poduszkę finansową. Jednak oszczędności nie starczy na długo. 1 na 3 firmy wskazuje, że dysponuje rezerwą na pół roku działalności, kolejne 29 proc. ma zabezpieczenie na 2–3 miesiące.

Na koniec roku małe i średnie firmy oceniają swoją sytuację najlepiej od czterech lat. Jednak niewiele jest skłonnych ryzykować z inwestycjami

Koniec roku przynosi poprawę nastrojów w małych i średnich firmach. Najlepiej swoją sytuację oceniają mikrofirmy - najlepiej od czterech lat. Jednak ten optymizm nie przekłada się na chęć ryzykowania z inwestycjami.

REKLAMA