Północna Izba Gospodarcza: Gastronomia tez potrzebuje zamrożenia cen gazu
03 lut 2023
Gastronomia jest najbardziej prądochłonną i gazochłonną działalnością w sektorze MŚP. Kuchenki, lodówki, ogrzewanie, przetwarzanie. Tutaj mamy pracę bez przerwy. Nie rozumiemy dlaczego Rząd RP nie poszedł krok dalej i nie pomógł tym, którzy pomocy tak bardzo potrzebują – mówi Hanna Mojsiuk, Prezes Północnej Izby Gospodarczej w Szczecinie.
Może zniknąć nawet co czwarta restauracja? "Przedsiębiorcy czekają na pierwsze rachunki w roku 2023
30 gru 2022
Wielu przedsiębiorców bardzo poważnie rozważa zawieszenie działalności czy likwidację swoich restauracji - pojawiają się głosy, że decyzje uzależnione będą od rachunków za media w pierwszym kwartale 2023 roku.
Które branże najbardziej poszkodowane przez inflacje
30 lis 2022
Największe straty inflacyjne: energochłonne firmy produkcyjne – małe i średnie przedsiębiorstwa z tej kategorii zwiększyły w III kw. faktury średnio o 16,9%, a nośniki energii podrożały o ponad 40%.
Lewiatan: wzrost przeciętnego zatrudnienia to efekt wzmożonego naboru m.in. w gastronomii
22 lis 2022
Wzrost przeciętnego zatrudnienia w październiku wynikał w głównej mierze ze wzmożonego naboru w gastronomii i zakwaterowaniu - wskazał we wtorek ekspert ekonomiczny Konfederacji Lewiatan Mariusz Zielonka w komentarzu do danych GUS. Jak ocenił, wieszczenie kryzysu na rynku pracy było przedwczesne.
Dramatyczne prognozy dla gastronomii
01 sie 2022
Rosnąca inflacja i ceny produktów spożywczych (w tym cukru) powodują, że przedsiębiorcy obawiają się, że jesień dla gastronomii będzie trudna do przetrwania. Poważne obawy wiążą się także ze wzrostem cen prądu i gazu. Wiele restauracji już teraz wnosi o wzrost kredytów kupieckich.
Restauracje popadają w długi lub upadają
15 cze 2022
Restauratorzy zrzeszeni w Północnej Izbie Gospodarczej w Szczecinie biją na alarm - ceny produktów spożywczych są absolutnie rekordowe, co musi przedkładać się na wzrosty cen dań oferowanych w lokalach. Izba alarmuje rzecznika MŚP o sytuacji gastronomii.
Turystyka i gastronomia najlepsze w cyfrowych doświadczeniach klientów
30 lis 2021
Turystyka i gastronomia liderami raportu oceniającego poziom obsługi klienta i dostarczanych mu, w cyfrowych kanałach, doświadczeń zakupowych. Spośród 11 uwzględnionych sektorów gospodarki, najwyższy wynik uzyskała branża turystyczno-gastronomiczna.
Więcej JDG. Problemy w gastronomii, budowlance i transporcie
10 lis 2021
Liczba podmiotów gospodarczych zwiększa się dynamicznie – to efekt częstszego przechodzenia z umowy o pracę na działalność - ocenił Michał Gniazdowski z Polskiego Instytutu Ekonomicznego. Dodał, że liczniejsze zawieszenia firm budowalnych i transportowych to skutek niedoborów materiałów.
Czy za braki kadrowe zapłaci klient?
13 lip 2021
Braki kadrowe, z którymi walczą przedsiębiorcy – wpływają na obsługę gości hoteli czy restauracji i wydłużają czas oczekiwania na zamówienie. Problemów w branży HoReCa jest więcej, a wiele z nich odczują również klienci.
Jacek Czauderna: Panie Premierze, przedsiębiorcy czekają na konkrety [PODCAST]
17 cze 2021
Polski Ład to kolejna piękna, marketingowa, ale polityczna akcja – mówi Jacek Czauderna. Na co mogą liczyć przedsiębiorcy? Zapraszamy do wysłuchania podcastu.
Jak branża gastronomiczna może na nowo zdobyć klientów?
17 cze 2021
Przed branżą gastronomiczną pojawiło się nowe wyzwanie. W jaki sposób ponownie pozyskać kandydatów do pracy? Czy pomoże im w tym pozytywny wizerunek pracodawcy?
Gastronomia wróciła do pracy i musi odrobić straty
17 maja 2021
Zaległości branży gastronomicznej wobec dostawców i banków sięgają już prawie 728 mln zł. Tylko w marcu nieopłacone na czas rachunki i raty kredytów podwyższyły się o 13 mln zł, dwa razy bardziej niż w poprzednich miesiącach.
Od kiedy otwarte restauracje? [DATA]
11 maja 2021
Restauracje czekają na otwarcie. Działają już hotele, a do otwarcia przygotowują się restauratorzy. Na początek otwarte zostaną jedynie ogródki.
FPP chce ratować branżę gastronomiczną
22 kwi 2021
Federacja Przedsiębiorców Polskich proponuje rozwiązanie, które pozwoli innym przedsiębiorcom solidaryzować się z kolegami z sektora gastronomicznego.
Gastronomia: chcemy otworzyć ogródki na majówkę
12 kwi 2021
Uruchomienie ogródków na majówkę pozwoliło by restauracjom na bezpieczny powrót do pracy - apeluje branża. Czy rząd wyda zgodę na otwarcie ogródków gastronomicznych?
Rynek pracy HoReCa jest coraz trudniejszy [RAPORT]
12 kwi 2021
HoReCa zwalnia pracowników, wysyła ich na bezpłatne urlopy lub obniża wymiar etatu czy wynagrodzenie. Gdzie pracownicy z zamkniętych branż szukają zatrudnienia?
Coraz większe zaległości branży gastronomicznej
12 kwi 2021
Zaległości firm gastronomicznych wzrosły do prawie 715 mln zł - tak wynika z informacji BIG InfoMonitor. Kto z branży ma największe zobowiązania? Ile straciła do tej pory branża?
Czy jednolita stawka 5% VAT to ratunek dla gastronomii?
08 kwi 2021
Czy wprowadzenie jednolitej stawki VAT 5% pomoże gastronomii? Wbrew pojawiającym się w przestrzeni publicznej opiniom, istotą tej zmiany nie jest zwiększenie popytu na usługi gastronomiczne przez obniżenie cen.
20 tys. lokali gastronomicznych nadal bez wsparcia
01 kwi 2021
Przez pandemię koronawirusa gastronomia nie fukcjonuje w pełni możliwości. Sprzedaż na wynos nie pokrywa ponoszonych kosztów, a około 20 tyś. punktów nie otrzymało dotąd żadnej pomocy.
Fast foody wciąż na dużym minusie. Spadek ruchu o ponad 40%
30 mar 2021
Analiza wizyt konsumenckich, zarejestrowanych w 750 fast foodach, wykazała, że ruch spadł średnio o 40,5% w relacji rocznej. Najpoważniejsze straty, powyżej 40%, odnotowano w woj. podlaskim, mazowieckim, pomorskim, łódzkim, dolnośląskim, małopolskim i wielkopolskim.
Złe oceny przedłużonego lockdownu dla branży gastronomicznej [BADANIE]
11 lut 2021
Z najnowszego sondażu opinii społecznej wynika, że blisko 70% Polaków źle ocenia ponowne przedłużenie obostrzeń w gastronomii. Do tego niecałe 76% stwierdza, że nie należy bezwzględnie karać właścicieli lokali, które są otwierane mimo zakazu.
Ruszyły kontrole sanepidu w gastronomii. Nawet 1300 kontroli dziennie
26 sty 2021
Jak podaje Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej obecnie sanepid wykonuje nawet 1300 kontroli dziennie w całym kraju. Sądy administracyjne rozpatrują w ostatnich tygodniach dziesiątki spraw, które dotyczą kar nakładanych przez sanepid za złamanie pandemicznych obostrzeń.
HoReCa podsumowała rok – w 2020 zadłużenie branży wzrosło o 1/3
22 sty 2021
Rok 2020 był dla sektora HoReCa trudny. Zadłużenie hoteli, restauracji i firm cateringowych wzrosło o jedną trzecią w porównaniu do poprzedniego roku i wyniosło niemal 280 mln zł.
Kiedy restauracje zostaną otwarte? Morawiecki odpowiada
05 sty 2021
Restauracje, siłownie i hotele nadal nie są otwarte. To w związku z wprowadzoną kwarantanną. Ten etap ma trwać do 17 stycznia. A co dalej? Czy restauracje zostaną otwarte? Co z hotelami?
Duże straty branży gastronomicznej z powodu COVID-19
09 gru 2020
Pandemia COVID-19 okazała się poważnym wyzwaniem dla branży gastronomicznej, zatrudniającej jeszcze na początku 2020 roku około 1 miliona pracowników i generującej przychody na poziomie ok. 37 mld złotych. Eksperci szacują, że w wielu lokalach zyski spadły nawet o 90%, a blisko 30% lokali gastronomicznych może nie przetrwać kryzysu i na stałe zniknie z kulinarnej mapy Polski.
3 tys. zł miesięcznie dla pracowników gastronomii
19 lis 2020
3 tysiące złotych pomocy miesięcznie na każdego pracownika gastronomii do czasu ponownego otwarcia lokali - zapowiedział marszaek województwa kujawsko-pomorskiego Piotr Całbecki.
Uwaga przedsiębiorcy! Bary i restauracje zamknięte do odwołania
03 lis 2020
Nie na 2 tygodnie jak zapowiadano, ale do odwołania gastronomia zostaje zamknięta. Jedzenie można sprzedawać na wynos lub z dowozem.
Druga fala. Są propozycje pomocy dla gastronomii m.in. zwolnienie z ZUS
23 paź 2020
Zwolnienie ze składek ZUS, świadczenie postojowe, mikrodotacja – to konkretne propozycje rozwiązań na najbliższy miesiąc – listopad – dla branży gastronomicznej. Przedstawicielom tej branży przedstawili je wicepremier, minister rozwoju, pracy i technologii Jarosław Gowin oraz wiceminister Olga Semeniuk podczas konsultacji.
Lockdown: rząd zapewnia, że będzie program wsparcia dla zamknietych branż
23 paź 2020
Jak zapowiedział premier Mateusz Morawiecki trwają prace nad nowymi instrumentami wsparcia dla branż dotkniętych obostrzeniami z powodu pandemii koronawirusa. Rozwiązania mają być przedstawione lada dzień.
Kolejny lockdown? Gastronomia tego nie wytrzyma [KOMENTARZ]
15 paź 2020
W tej chwili niestety mamy do czynienia z sytuacją kryzysową, bliską faktycznemu zamknięciu sektora gastronomicznego - apeluje Związek Przedsiębiorców i Pracodawców i przedstawia rekomendacje strategiczne. Firm nie stać na kolejny lockdown.
Tarcza 5.0 dla turystyki i kultury wchodzi w życie
14 paź 2020
Od 15 października przedsiębiorcy z branży turystycznej, estradowej i wystawienniczej będą mogli wnioskować do ZUS o dodatkowe wsparcie. Tylko na Mazowszu z pomocy może skorzystać niemal 21 tys. firm.
Koronawirus. Browarnictwo na skraju przepaści [OPINIA]
14 paź 2020
Gospodarczy lockdown, restrykcje sanitarne i pogorszenie nastrojów konsumenckich postawiło branżę browarniczą w bardzo trudnym położeniu. Przedstawiciele branży przygotowali – 5 postulatów dla rządzących, które pozwolą im przetrwać.
Koronawirus a gastronomia. Firmy ze spadkami obrotów
13 paź 2020
Choć od początku pandemii nie minął nawet rok, to jednak COVID-19 w olbrzymim stopniu wpłynął na nasz styl życia – nie wyłączając przy tym gastronomii. Najnowsze badanie PAYBACK Opinion Poll pokazuje, że zainteresowanie wizytami w restauracjach, barach i kawiarniach zmalało o prawie 30%.
Słaba kondycja gastronomii. Branża sięga dna [KOMENTARZ]
03 wrz 2020
Dane GUS potwierdziły wstępne szacunki, że II kw. przyniósł głęboki spadek PKB. Skala spadku w branżach usługowych pokazuje, że tam straty będą odrabiane najdłużej. Branża zakwaterowania i gastronomi są prawie na dnie.
Restauracje w czasach pandemii. Jak COVID-19 zmienia branżę gastronomiczną?
28 lip 2020
Praca zdalna i puste biurowce odcisnęły swoje piętno na branży gastronomicznej, Zwłaszcza na te punkty, których funkcjonowanie było całkowicie uzależnione od funkcjonowania biurowców. Taka sama sytuacja spotkała restauratorów, którzy prowadzą działalność w centrach handlowych. Część z nich zostało zamkniętych. Jak wygląda ich sytuacja obecnie? Czy są szanse na powrót do normalności?
Od 18 maja 2020 r. trzeci etap znoszenia ograniczeń związanych z koronawirusem
13 maja 2020
Od 18 maja otwarte będą salony kosmetyczne i fryzjerskie oraz restauracje. Zobacz co jeszcze się zmieni po wdrożeniu trzeciego etapu znoszenia ograniczeń w związku z koronawirusem.
Dania na wynos – jaka stawka VAT?
14 paź 2016
Zdaniem Ministerstwa Finansów produkty takie jak hamburgery, frytki, czy kebaby, nie mogą być opodatkowane 5% stawką VAT, gdyż nie podlegają pod PKWiU 10.85.1., lecz pod PKWiU 56. Nie ma tu znaczenia czy oferowane danie klient będzie mógł spożyć przy stoliku w klimatyzowanym pomieszczeniu, czy też dostanie je do ręki zawinięte w bibułkę.
Peugeot Foodtruck - samochód gastronomiczny?
09 cze 2015
Peugeot Foodtruck, czyli Le Bistrot du Lion, to pomysł na samochód świadczący usługi gastronomiczne. Choć to model koncepcyjny, warto podkreślić jego nietuzinkowe możliwości.
Badanie sanitarno – epidemiologiczne do pracy w gastronomii
24 paź 2014
Każdy, kto planuje rozpocząć pracę w gastronomii bądź w sklepie powinien przejść wstępne badania sanitarno – epidemiologiczne i uzyskać zezwolenie do pracy w postaci tzw. książeczki sanepidu.
Gastronomia po kontroli - jest źle
09 sie 2011
Bary mleczne i fast foody oazą czystości w przeciwieństwie do wakacyjnej gastronomii. Inspekcja Handlowa na zlecenie UOKiK przyjrzała się polskiej gastronomii. Nie jest dobrze - zastrzeżenia wzbudziło blisko 80 proc. kontrolowanych punktów.
Jakie są wymogi sanitarne dla działalności gastronomicznej?
13 wrz 2010
Jedną z dynamicznie rozwijających się branży rynkowych jest działalność gastronomiczna. W większości miast na bary, restauracje, kluby i kawiarnie adaptuje się staromiejskie kamienice – poczynając od parterów aż po poddasze. Jakie wymogi należy spełnić aby móc, zgodnie z prawem, otworzyć działalność gastronomiczną?
Gdzie szukać wymogów sanitarnych do otwarcia działalności gastronomicznej?
12 sie 2010
Osoba, która chce otworzyć firmę działającą w branży gastronomicznej musi liczyć się z tym, że konieczne jest spełnienie określonych warunków sanitarno-higienicznych przewidzianych przez prawo. Nad realizacją wynikających z nich obowiązków przez przyszłych przedsiębiorców czuwają stacje sanitarno-epidemiologiczne. Jakie to wymogi i gdzie ich szukać? Przeczytaj.
Crazy Piramid Pizza
22 sty 2010
Dr Bardadyn
22 sty 2010
Biesiadowo-pizzerie
22 sty 2010
Eurocafe
20 sty 2010
Sieć kawiarni.
American Chinese Food
20 sty 2010
American Chinese Food jest franczyzodawcą z branży gastronomicznej. Sprawdź zasady franczyzy w tej firmie!
Greco
20 sty 2010
Restauracje sieci Greko działają z powodzeniem od 18 lat. Pierwszy z naszych lokali został otwarty w 1991 roku na wrocławskim Rynku i działa do dnia dzisiejszego.
Halopizza
19 sty 2010
PRO-INWEST to firma specjalizująca się w usługach gastronomicznych oraz deweloperskich.
Jak otworzyć własny pub
17 lut 2009
Rynek gastronomiczny jest bardzo konkurencyjny, ale dla nowych lokali serwujących piwo i nie tylko wciąż jest jeszcze miejsce. Jak otworzyć własny pub?