Badanie sanitarno – epidemiologiczne do pracy w gastronomii
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Nowo przyjęte osoby do pracy są zobowiązane przejść wstępne badania lekarskie, które potwierdzą brak przeciwwskazań do pracy na określonym stanowisku. Niektóre grupy pracowników zobowiązane są do wykonania dodatkowego badania do celów sanitarno-epidemiologicznych.
REKLAMA
Badanie to przeprowadza się u osób podejmujących lub wykonujących prace, przy wykonywaniu których istnieje możliwość przeniesienia zakażenia lub choroby zakaźnej na inne osoby, jak również u osób uczących się, które wykonują prace, przy których istnieje możliwość przeniesienia zakażenia. Badania te wykonywane są więc u osób, które pracują na stanowiskach związanych z wytwarzaniem, pakowaniem, dystrybucją lub przechowywaniem nieopakowanej żywności i wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi oraz leków doustnych. Niezbędne są również w przypadku osób zajmujących się przygotowaniem i wydawaniem posiłków, wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi oraz leków, a także myciem naczyń i pojemników przeznaczonych na żywność, wodę lub leki.
Porozmawiaj o tym na naszym FORUM!
Zobacz również:
Cel badania
Badanie sanitarno-epidemiologiczne pozwala sprawdzić, czy osoba, która będzie pracowała z żywnością nie jest zakażona pałeczkami duru brzusznego, durów rzekomych A, B i C, innymi pałeczkami z rodzaju Salmonella i Shigella. Dodatkowo badanie lekarskie powinno wykryć, czy dana osoba jest nosicielem prątków gruźlicy lub innych czynników chorobotwórczych wykluczających możliwość pracy przy żywności.
Jak wyrobić książeczkę
W najbliższej siedzibie Sanepidu (Państwowa Inspekcja Sanitarna) należy oddać materiał do badań. Następnie z wynikami udać się do lekarza medycyny pracy, który decyzję może wydać od ręki lub na podstawie przeprowadzonego wywiadu zlecić dodatkowe badania w postaci badania RTG klatki piersiowej lub badania krwi. Wydana książeczka może zawierać orzeczenie o braku przeciwwskazań lub czasowym albo trwałym przeciwwskazaniu do wykonywania pracy – w przypadku dwóch ostatnich praca z żywnością i lekami jest niemożliwa.
Koszt badania
Koszty badań sanitarno-epidemiologicznych osób podejmujących pracę lub już ją wykonujących powinny być sfinansowane przez pracodawcę lub zleceniodawcę. W przypadku zaś osób przyuczających się do wykonywania prac koszty badań pokrywane są ze środków publicznych, natomiast u osób nieposiadających uprawnień z tytułu ubezpieczenia zdrowotnego badania te finansowane są z budżetu państwa. Zdarza się jednak, iż pracodawcy nie chcę ponosić kosztów i wymagają, by pracownicy już byli w posiadaniu książeczki, podejmując pracę, w związku z czym koszty należy pokryć z własnej kieszeni.
Okres ważności
Przepisy nie mówią o tym, jak często powinno być wykonywane badanie. Decyzję wydaje lekarz w oparciu o posiadaną wiedzę medyczną oraz po uzyskaniu informacji od pracownika o rodzaju i miejscu świadczenia pracy. O aktualności badań decyduje też kontynuacja pracy w tym samym zakładzie, jak również zakres i rodzaj wykonywanych czynności na stanowisku pracy.
Zobacz: Obowiązkowe badania lekarskie w firmie
PODSTAWA PRAWNA:
- Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dn. 2 lutego 2006r. w sprawie badań do celów sanitarno-epidemiologicznych
- Ustawa z dnia 5 grudnia 2008 r. o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi
REKLAMA
REKLAMA