reklama
| INFORLEX | GAZETA PRAWNA | KONFERENCJE | INFORORGANIZER | APLIKACJE | KARIERA | SKLEP
reklama
reklama

Temat: gastronomia

Poniżej prezentujemy wszystkie istotne informacje dotyczące tematu gastronomia. Przejrzyj nasze archiwum dotyczące gastronomia.

3 tys. zł miesięcznie dla pracowników gastronomii

Aktualizacja: 19.11.2020

3 tysiące złotych pomocy miesięcznie na każdego pracownika gastronomii do czasu ponownego otwarcia lokali - zapowiedział marszaek województwa kujawsko-pomorskiego Piotr Całbecki. »

Uwaga przedsiębiorcy! Bary i restauracje zamknięte do odwołania

Aktualizacja: 03.11.2020

Nie na 2 tygodnie jak zapowiadano, ale do odwołania gastronomia zostaje zamknięta. Jedzenie można sprzedawać na wynos lub z dowozem. »

Druga fala. Są propozycje pomocy dla gastronomii m.in. zwolnienie z ZUS

Aktualizacja: 23.10.2020

Zwolnienie ze składek ZUS, świadczenie postojowe, mikrodotacja – to konkretne propozycje rozwiązań na najbliższy miesiąc – listopad – dla branży gastronomicznej. Przedstawicielom tej branży przedstawili je wicepremier, minister rozwoju, pracy i technologii Jarosław Gowin oraz wiceminister Olga Semeniuk podczas konsultacji. »

Lockdown: rząd zapewnia, że będzie program wsparcia dla zamknietych branż

Aktualizacja: 23.10.2020

Jak zapowiedział premier Mateusz Morawiecki trwają prace nad nowymi instrumentami wsparcia dla branż dotkniętych obostrzeniami z powodu pandemii koronawirusa. Rozwiązania mają być przedstawione lada dzień. »

Kolejny lockdown? Gastronomia tego nie wytrzyma [KOMENTARZ]

Aktualizacja: 15.10.2020

W tej chwili niestety mamy do czynienia z sytuacją kryzysową, bliską faktycznemu zamknięciu sektora gastronomicznego - apeluje Związek Przedsiębiorców i Pracodawców i przedstawia rekomendacje strategiczne. Firm nie stać na kolejny lockdown. »

Tarcza 5.0 dla turystyki i kultury wchodzi w życie

Aktualizacja: 14.10.2020

Od 15 października przedsiębiorcy z branży turystycznej, estradowej i wystawienniczej będą mogli wnioskować do ZUS o dodatkowe wsparcie. Tylko na Mazowszu z pomocy może skorzystać niemal 21 tys. firm. »

Koronawirus. Browarnictwo na skraju przepaści [OPINIA]

Aktualizacja: 14.10.2020

Gospodarczy lockdown, restrykcje sanitarne i pogorszenie nastrojów konsumenckich postawiło branżę browarniczą w bardzo trudnym położeniu. Przedstawiciele branży przygotowali – 5 postulatów dla rządzących, które pozwolą im przetrwać. »

Koronawirus a gastronomia. Firmy ze spadkami obrotów

Aktualizacja: 13.10.2020

Choć od początku pandemii nie minął nawet rok, to jednak COVID-19 w olbrzymim stopniu wpłynął na nasz styl życia – nie wyłączając przy tym gastronomii. Najnowsze badanie PAYBACK Opinion Poll pokazuje, że zainteresowanie wizytami w restauracjach, barach i kawiarniach zmalało o prawie 30%. »

Słaba kondycja gastronomii. Branża sięga dna [KOMENTARZ]

Aktualizacja: 03.09.2020

Dane GUS potwierdziły wstępne szacunki, że II kw. przyniósł głęboki spadek PKB. Skala spadku w branżach usługowych pokazuje, że tam straty będą odrabiane najdłużej. Branża zakwaterowania i gastronomi są prawie na dnie. »

Restauracje w czasach pandemii. Jak COVID-19 zmienia branżę gastronomiczną?

Aktualizacja: 28.07.2020

Praca zdalna i puste biurowce odcisnęły swoje piętno na branży gastronomicznej, Zwłaszcza na te punkty, których funkcjonowanie było całkowicie uzależnione od funkcjonowania biurowców. Taka sama sytuacja spotkała restauratorów, którzy prowadzą działalność w centrach handlowych. Część z nich zostało zamkniętych. Jak wygląda ich sytuacja obecnie? Czy są szanse na powrót do normalności? »

Od 18 maja 2020 r. trzeci etap znoszenia ograniczeń związanych z koronawirusem

Aktualizacja: 13.05.2020

Od 18 maja otwarte będą salony kosmetyczne i fryzjerskie oraz restauracje. Zobacz co jeszcze się zmieni po wdrożeniu trzeciego etapu znoszenia ograniczeń w związku z koronawirusem. »

Dania na wynos – jaka stawka VAT?

Aktualizacja: 17.10.2016

Zdaniem Ministerstwa Finansów produkty takie jak hamburgery, frytki, czy kebaby, nie mogą być opodatkowane 5% stawką VAT, gdyż nie podlegają pod PKWiU 10.85.1., lecz pod PKWiU 56. Nie ma tu znaczenia czy oferowane danie klient będzie mógł spożyć przy stoliku w klimatyzowanym pomieszczeniu, czy też dostanie je do ręki zawinięte w bibułkę. »

Peugeot Foodtruck - samochód gastronomiczny?

Aktualizacja: 09.06.2015

Peugeot Foodtruck, czyli Le Bistrot du Lion, to pomysł na samochód świadczący usługi gastronomiczne. Choć to model koncepcyjny, warto podkreślić jego nietuzinkowe możliwości. »

Badanie sanitarno – epidemiologiczne do pracy w gastronomii

Aktualizacja: 24.10.2014

Każdy, kto planuje rozpocząć pracę w gastronomii bądź w sklepie powinien przejść wstępne badania sanitarno – epidemiologiczne i uzyskać zezwolenie do pracy w postaci tzw. książeczki sanepidu. »

Gastronomia po kontroli - jest źle

Aktualizacja: 09.08.2011

Bary mleczne i fast foody oazą czystości w przeciwieństwie do wakacyjnej gastronomii. Inspekcja Handlowa na zlecenie UOKiK przyjrzała się polskiej gastronomii. Nie jest dobrze - zastrzeżenia wzbudziło blisko 80 proc. kontrolowanych punktów. »

reklama
reklama
reklama

POLECANE

reklama

Ostatnio na forum

reklama
reklama

Eksperci portalu infor.pl

DoxyChain

We change business reality

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »
reklama
reklama
reklama