| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama

Temat: gastronomia

Poniżej prezentujemy wszystkie istotne informacje dotyczące tematu gastronomia. Przejrzyj nasze archiwum dotyczące gastronomia.

Dania na wynos – jaka stawka VAT?

Aktualizacja: 17.10.2016

Zdaniem Ministerstwa Finansów produkty takie jak hamburgery, frytki, czy kebaby, nie mogą być opodatkowane 5% stawką VAT, gdyż nie podlegają pod PKWiU 10.85.1., lecz pod PKWiU 56. Nie ma tu znaczenia czy oferowane danie klient będzie mógł spożyć przy stoliku w klimatyzowanym pomieszczeniu, czy też dostanie je do ręki zawinięte w bibułkę. »

Peugeot Foodtruck - samochód gastronomiczny?

Aktualizacja: 09.06.2015

Peugeot Foodtruck, czyli Le Bistrot du Lion, to pomysł na samochód świadczący usługi gastronomiczne. Choć to model koncepcyjny, warto podkreślić jego nietuzinkowe możliwości. »

Badanie sanitarno – epidemiologiczne do pracy w gastronomii

Aktualizacja: 24.10.2014

Każdy, kto planuje rozpocząć pracę w gastronomii bądź w sklepie powinien przejść wstępne badania sanitarno – epidemiologiczne i uzyskać zezwolenie do pracy w postaci tzw. książeczki sanepidu. »

Gastronomia po kontroli - jest źle

Aktualizacja: 09.08.2011

Bary mleczne i fast foody oazą czystości w przeciwieństwie do wakacyjnej gastronomii. Inspekcja Handlowa na zlecenie UOKiK przyjrzała się polskiej gastronomii. Nie jest dobrze - zastrzeżenia wzbudziło blisko 80 proc. kontrolowanych punktów. »

Jakie są wymogi sanitarne dla działalności gastronomicznej?

Aktualizacja: 11.09.2014

Jedną z dynamicznie rozwijających się branży rynkowych jest działalność gastronomiczna. W większości miast na bary, restauracje, kluby i kawiarnie adaptuje się staromiejskie kamienice – poczynając od parterów aż po poddasze. Jakie wymogi należy spełnić aby móc, zgodnie z prawem, otworzyć działalność gastronomiczną? »

Gdzie szukać wymogów sanitarnych do otwarcia działalności gastronomicznej?

Aktualizacja: 16.12.2011

Osoba, która chce otworzyć firmę działającą w branży gastronomicznej musi liczyć się z tym, że konieczne jest spełnienie określonych warunków sanitarno-higienicznych przewidzianych przez prawo. Nad realizacją wynikających z nich obowiązków przez przyszłych przedsiębiorców czuwają stacje sanitarno-epidemiologiczne. Jakie to wymogi i gdzie ich szukać? Przeczytaj. »

Crazy Piramid Pizza

Aktualizacja: 06.07.2010

Dr Bardadyn

Aktualizacja: 06.07.2010

Biesiadowo-pizzerie

Aktualizacja: 06.07.2010

Eurocafe

Aktualizacja: 06.07.2010

Sieć kawiarni. »

American Chinese Food

Aktualizacja: 23.07.2014

American Chinese Food jest franczyzodawcą z branży gastronomicznej. Sprawdź zasady franczyzy w tej firmie! »

Greco

Aktualizacja: 06.07.2010

Restauracje sieci Greko działają z powodzeniem od 18 lat. Pierwszy z naszych lokali został otwarty w 1991 roku na wrocławskim Rynku i działa do dnia dzisiejszego. »

Halopizza

Aktualizacja: 06.07.2010

PRO-INWEST to firma specjalizująca się w usługach gastronomicznych oraz deweloperskich. »

Jak otworzyć własny pub

Aktualizacja: 11.09.2014

Rynek gastronomiczny jest bardzo konkurencyjny, ale dla nowych lokali serwujących piwo i nie tylko wciąż jest jeszcze miejsce. Jak otworzyć własny pub? »

reklama

POLECANE

Nasze recenzje

Ostatnio na forum

Prawne ciekawostki

Eksperci portalu infor.pl

Adrian Goska

Radca prawny, prawnik zarządzający Kancelarii Radców Prawnych Goska&Gortat.

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »