| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJE | KARIERA | SKLEP
reklama

Temat: gastronomia

Poniżej prezentujemy wszystkie istotne informacje dotyczące tematu gastronomia. Przejrzyj nasze archiwum dotyczące gastronomia.

Dania na wynos – jaka stawka VAT?

Aktualizacja: 17.10.2016

Zdaniem Ministerstwa Finansów produkty takie jak hamburgery, frytki, czy kebaby, nie mogą być opodatkowane 5% stawką VAT, gdyż nie podlegają pod PKWiU 10.85.1., lecz pod PKWiU 56. Nie ma tu znaczenia czy oferowane danie klient będzie mógł spożyć przy stoliku w klimatyzowanym pomieszczeniu, czy też dostanie je do ręki zawinięte w bibułkę. »

Peugeot Foodtruck - samochód gastronomiczny?

Aktualizacja: 09.06.2015

Peugeot Foodtruck, czyli Le Bistrot du Lion, to pomysł na samochód świadczący usługi gastronomiczne. Choć to model koncepcyjny, warto podkreślić jego nietuzinkowe możliwości. »

Badanie sanitarno – epidemiologiczne do pracy w gastronomii

Aktualizacja: 24.10.2014

Każdy, kto planuje rozpocząć pracę w gastronomii bądź w sklepie powinien przejść wstępne badania sanitarno – epidemiologiczne i uzyskać zezwolenie do pracy w postaci tzw. książeczki sanepidu. »

Gastronomia po kontroli - jest źle

Aktualizacja: 09.08.2011

Bary mleczne i fast foody oazą czystości w przeciwieństwie do wakacyjnej gastronomii. Inspekcja Handlowa na zlecenie UOKiK przyjrzała się polskiej gastronomii. Nie jest dobrze - zastrzeżenia wzbudziło blisko 80 proc. kontrolowanych punktów. »

Jakie są wymogi sanitarne dla działalności gastronomicznej?

Aktualizacja: 11.09.2014

Jedną z dynamicznie rozwijających się branży rynkowych jest działalność gastronomiczna. W większości miast na bary, restauracje, kluby i kawiarnie adaptuje się staromiejskie kamienice – poczynając od parterów aż po poddasze. Jakie wymogi należy spełnić aby móc, zgodnie z prawem, otworzyć działalność gastronomiczną? »

Gdzie szukać wymogów sanitarnych do otwarcia działalności gastronomicznej?

Aktualizacja: 16.12.2011

Osoba, która chce otworzyć firmę działającą w branży gastronomicznej musi liczyć się z tym, że konieczne jest spełnienie określonych warunków sanitarno-higienicznych przewidzianych przez prawo. Nad realizacją wynikających z nich obowiązków przez przyszłych przedsiębiorców czuwają stacje sanitarno-epidemiologiczne. Jakie to wymogi i gdzie ich szukać? Przeczytaj. »

Crazy Piramid Pizza

Aktualizacja: 06.07.2010

Dr Bardadyn

Aktualizacja: 06.07.2010

Biesiadowo-pizzerie

Aktualizacja: 06.07.2010

Eurocafe

Aktualizacja: 06.07.2010

Sieć kawiarni. »

American Chinese Food

Aktualizacja: 23.07.2014

American Chinese Food jest franczyzodawcą z branży gastronomicznej. Sprawdź zasady franczyzy w tej firmie! »

Greco

Aktualizacja: 06.07.2010

Restauracje sieci Greko działają z powodzeniem od 18 lat. Pierwszy z naszych lokali został otwarty w 1991 roku na wrocławskim Rynku i działa do dnia dzisiejszego. »

Halopizza

Aktualizacja: 06.07.2010

PRO-INWEST to firma specjalizująca się w usługach gastronomicznych oraz deweloperskich. »

Jak otworzyć własny pub

Aktualizacja: 28.02.2018

Rynek gastronomiczny jest bardzo konkurencyjny, ale dla nowych lokali serwujących piwo i nie tylko wciąż jest jeszcze miejsce. Jak otworzyć własny pub? »

POLECANE

Dotacje dla firm

reklama

Ostatnio na forum

RODO 2018

Pomysł na biznes

Eksperci portalu infor.pl

EY

Firma EY jest światowym liderem rynku usług profesjonalnych obejmujących usługi audytorskie, doradztwo podatkowe, doradztwo biznesowe i doradztwo transakcyjne.

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »
Notyfikacje
Czy chcesz otrzymywać informacje o najnowszych zmianach? Zaakceptuj powiadomienia od mojafirma.Infor.pl
Powiadomienia można wyłączyć w preferencjach systemowych
NIE
TAK