| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | IDEORIA | INFORORGANIZER | APLIKACJE | KARIERA | SKLEP

Temat: RODO 2018

Poniżej prezentujemy wszystkie istotne informacje dotyczące tematu RODO 2018. Przejrzyj nasze archiwum dotyczące RODO 2018.

Cyberustawa a RODO

Aktualizacja: 17.12.2018

Po RODO przyszedł czas na cyberustawę - ustawę o krajowym systemie cyberbezpieczeństwa. Jakie nowe rozwiązania muszą zostać wdrożone przez firmy? »

Jak stosować RODO - wskazówki

Aktualizacja: 26.11.2018

Urząd Ochrony Danych Osobowych (UODO) przygotował 10 wskazówek dla administratorów na podstawie doświadczeń z pierwszego półrocza stosowania RODO. Przedstawiamy na co zwraca uwagę UODO. »

Prawo do sprzeciwu

Aktualizacja: 16.11.2018

Każdej osobie, której dane dotyczą, przysługuje prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania ich przez administratora danych. W następstwie skutecznie wniesionego sprzeciwu administrator powinien zaprzestać korzystania z przetwarzanych przez siebie danych w zakresie, w jakim sprzeciw został wniesiony. »

Uwaga na wyłudzenia pieniędzy z wykorzystaniem RODO

Aktualizacja: 06.11.2018

Urząd Ochrony Danych Osobowych ostrzega przed oszustami, którzy wykorzystują RODO dla wyłudzenia pieniędzy. O otrzymanej korespondencji należy powiadomić organy ścigania. »

Outsourcing IOD-a – konieczność czy zbyteczność?

Aktualizacja: 16.10.2018

Najnowsze statystyki mówią o tym, że aż połowa polskich organizacji nie poradziła sobie z wdrożeniem przepisów RODO. Co więcej Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych Edyta Bielak-Jomaa z początkiem września 2018 roku zapowiedziała, że kontrole już się rozpoczęły, a w pierwszej kolejności mogą się ich spodziewać przede wszystkim podmioty medyczne i stosujące monitoring, a także oświata i rejestry publiczne. »

Absurdy RODO 2018

Aktualizacja: 05.10.2018

25 maja 2018 r. zaczęto stosować unijne rozporządzenie o ochronie danych osobowych (RODO). Wywołało to wiele absurdów. Z czego wynikają oraz jak sobie z nimi radzić? »

RODO 2018: IOD – gdzie go znaleźć?

Aktualizacja: 25.09.2018

RODO powołało nowe stanowisko - Inspektora Danych Osobowych (IOD). Zastępuje on dotychczasowego ABI, ale ma znacznie większą niż on rolę. »

RODO 2018: IOD - kiedy trzeba go powołać

Aktualizacja: 24.09.2018

RODO wprowadziło konieczność powołania w wielu firmach nowego stanowiska - Inspektora Danych Osobowych (IOD). Kiedy zgodnie z RODO istnieje konieczność powołania IOD? »

Ochrona danych osobowych 2018 - zmiany w projekcie ustawy

Aktualizacja: 24.09.2018

Po wielu przeprowadzonych konsultacjach społecznych i wynikających z nich zmianach w samym projekcie, ostatecznie ustalony kształt ustawy odbiega znacząco od tego proponowanego początkowo. Powodem jest uwzględnienie przez Ministerstwo Cyfryzacji, mnogości postulatów zgłaszanych przez aktywnych uczestników prac nad ustawą, reprezentujących różnorodne branże i gałęzie gospodarki. Wobec powyższego w niniejszym podsumowaniu zdecydowano się omówić najważniejsze zmiany, aby podczas zapoznawania się z przepisami ustawy wiedza na temat aktualnego stanu prawnego była całościowa. »

Rejestr kategorii przetwarzania danych osobowych - co powinien zawierać?

Aktualizacja: 20.09.2018

Rejestr kategorii przetwarzania jest narzędziem, które pomaga zapewnić skuteczny nadzór nad zgodnością przetwarzania danych osobowych z RODO. Jakie informacje powinien zawierać? »

Przetwarzanie danych osobowych w związku z zapobieganiem i zwalczaniem przestępczości

Aktualizacja: 28.08.2018

Rząd przyjął projekt ustawy wdrażającej unijną dyrektywę DODO. Nowe regulacje dotyczą przetwarzania danych osobowych w związku z zapobieganiem i zwalczaniem przestępczości.. »

Do 1 września 2018 r. zawiadamianie o dalszym pełnieniu funkcji IOD przez byłych ABl

Aktualizacja: 24.08.2018

Dotychczasowi ABI, którzy po 1 września 2018 r. nadal mają pełnić funkcję inspektora ochrony danych (IOD) muszą być zgłoszeni do Prezesa UODO najpóźniej do 1 września 2018 r. »

Inspektor Ochrony Danych (IOD) – co warto o nim wiedzieć?

Aktualizacja: 22.08.2018

IOD – Inspektor ochrony danych, to stanowisko powstałe w wyniku obowiązującego od 25 maja rozporządzenia o ochronie danych osobowych (RODO). Kim jest? Jakie pełni funkcje? W jakich sytuacjach powołanie go jest dla danej organizacji obowiązkiem, a kiedy – mimo braku uwarunkowania tego obowiązkiem prawnym – okaże się opłacalnym działaniem, także wizerunkowym? Poniższy artykuł ma na celu odpowiedź na wszelkie nurtujące przedsiębiorców kwestie związane z piastowaniem stanowiska IOD. »

RODO 2018: Termin na zawiadamianie o wyznaczeniu IOD

Aktualizacja: 13.08.2018

31 lipca 2018 r. upłynął pierwszy z określonych w ustawie o ochronie danych osobowych przejściowych terminów zgłaszania inspektorów ochrony danych (IOD). Dotyczył on tych podmiotów, w których nie był powołany ABI, a zgodnie z RODO musi być IOD. »

RODO 2018: uwaga na fałszywych kontrolerów

Aktualizacja: 06.08.2018

Prezes UODO ostrzega przed fałszywymi kontrolerami. Przedsiębiorcy powinni zachować ostrożność. »

POLECANE

Dotacje dla firm

reklama

Ostatnio na forum

E-sprawozdania

Pomysł na biznes

Eksperci portalu infor.pl

Vaillant - Eksperci

Vaillant - producent pieców, kotłów olejowych, kotłów gazowych.

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »