| INFORLEX | GAZETA PRAWNA | KONFERENCJE | INFORORGANIZER | APLIKACJE | KARIERA | SKLEP

Temat: RODO 2018

Poniżej prezentujemy wszystkie istotne informacje dotyczące tematu RODO 2018. Przejrzyj nasze archiwum dotyczące RODO 2018.

Cyberustawa a RODO

Aktualizacja: 17.12.2018

Po RODO przyszedł czas na cyberustawę - ustawę o krajowym systemie cyberbezpieczeństwa. Jakie nowe rozwiązania muszą zostać wdrożone przez firmy? »

Jak stosować RODO - wskazówki

Aktualizacja: 28.02.2019

Urząd Ochrony Danych Osobowych (UODO) przygotował 10 wskazówek dla administratorów na podstawie doświadczeń z pierwszego półrocza stosowania RODO. Przedstawiamy na co zwraca uwagę UODO. »

Prawo do sprzeciwu

Aktualizacja: 16.11.2018

Każdej osobie, której dane dotyczą, przysługuje prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania ich przez administratora danych. W następstwie skutecznie wniesionego sprzeciwu administrator powinien zaprzestać korzystania z przetwarzanych przez siebie danych w zakresie, w jakim sprzeciw został wniesiony. »

Uwaga na wyłudzenia pieniędzy z wykorzystaniem RODO

Aktualizacja: 06.11.2018

Urząd Ochrony Danych Osobowych ostrzega przed oszustami, którzy wykorzystują RODO dla wyłudzenia pieniędzy. O otrzymanej korespondencji należy powiadomić organy ścigania. »

Outsourcing IOD-a – konieczność czy zbyteczność?

Aktualizacja: 16.10.2018

Najnowsze statystyki mówią o tym, że aż połowa polskich organizacji nie poradziła sobie z wdrożeniem przepisów RODO. Co więcej Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych Edyta Bielak-Jomaa z początkiem września 2018 roku zapowiedziała, że kontrole już się rozpoczęły, a w pierwszej kolejności mogą się ich spodziewać przede wszystkim podmioty medyczne i stosujące monitoring, a także oświata i rejestry publiczne. »

Absurdy RODO 2018

Aktualizacja: 05.10.2018

25 maja 2018 r. zaczęto stosować unijne rozporządzenie o ochronie danych osobowych (RODO). Wywołało to wiele absurdów. Z czego wynikają oraz jak sobie z nimi radzić? »

RODO 2018: IOD – gdzie go znaleźć?

Aktualizacja: 25.09.2018

RODO powołało nowe stanowisko - Inspektora Danych Osobowych (IOD). Zastępuje on dotychczasowego ABI, ale ma znacznie większą niż on rolę. »

RODO 2018: IOD - kiedy trzeba go powołać

Aktualizacja: 24.09.2018

RODO wprowadziło konieczność powołania w wielu firmach nowego stanowiska - Inspektora Danych Osobowych (IOD). Kiedy zgodnie z RODO istnieje konieczność powołania IOD? »

Ochrona danych osobowych 2018 - zmiany w projekcie ustawy

Aktualizacja: 24.09.2018

Po wielu przeprowadzonych konsultacjach społecznych i wynikających z nich zmianach w samym projekcie, ostatecznie ustalony kształt ustawy odbiega znacząco od tego proponowanego początkowo. Powodem jest uwzględnienie przez Ministerstwo Cyfryzacji, mnogości postulatów zgłaszanych przez aktywnych uczestników prac nad ustawą, reprezentujących różnorodne branże i gałęzie gospodarki. Wobec powyższego w niniejszym podsumowaniu zdecydowano się omówić najważniejsze zmiany, aby podczas zapoznawania się z przepisami ustawy wiedza na temat aktualnego stanu prawnego była całościowa. »

Rejestr kategorii przetwarzania danych osobowych - co powinien zawierać?

Aktualizacja: 20.09.2018

Rejestr kategorii przetwarzania jest narzędziem, które pomaga zapewnić skuteczny nadzór nad zgodnością przetwarzania danych osobowych z RODO. Jakie informacje powinien zawierać? »

Przetwarzanie danych osobowych w związku z zapobieganiem i zwalczaniem przestępczości

Aktualizacja: 28.08.2018

Rząd przyjął projekt ustawy wdrażającej unijną dyrektywę DODO. Nowe regulacje dotyczą przetwarzania danych osobowych w związku z zapobieganiem i zwalczaniem przestępczości.. »

Do 1 września 2018 r. zawiadamianie o dalszym pełnieniu funkcji IOD przez byłych ABl

Aktualizacja: 24.08.2018

Dotychczasowi ABI, którzy po 1 września 2018 r. nadal mają pełnić funkcję inspektora ochrony danych (IOD) muszą być zgłoszeni do Prezesa UODO najpóźniej do 1 września 2018 r. »

Inspektor Ochrony Danych (IOD) – co warto o nim wiedzieć?

Aktualizacja: 22.08.2018

IOD – Inspektor ochrony danych, to stanowisko powstałe w wyniku obowiązującego od 25 maja rozporządzenia o ochronie danych osobowych (RODO). Kim jest? Jakie pełni funkcje? W jakich sytuacjach powołanie go jest dla danej organizacji obowiązkiem, a kiedy – mimo braku uwarunkowania tego obowiązkiem prawnym – okaże się opłacalnym działaniem, także wizerunkowym? Poniższy artykuł ma na celu odpowiedź na wszelkie nurtujące przedsiębiorców kwestie związane z piastowaniem stanowiska IOD. »

RODO 2018: Termin na zawiadamianie o wyznaczeniu IOD

Aktualizacja: 13.08.2018

31 lipca 2018 r. upłynął pierwszy z określonych w ustawie o ochronie danych osobowych przejściowych terminów zgłaszania inspektorów ochrony danych (IOD). Dotyczył on tych podmiotów, w których nie był powołany ABI, a zgodnie z RODO musi być IOD. »

RODO 2018: uwaga na fałszywych kontrolerów

Aktualizacja: 06.08.2018

Prezes UODO ostrzega przed fałszywymi kontrolerami. Przedsiębiorcy powinni zachować ostrożność. »

POLECANE

Dotacje dla firm

reklama

Ostatnio na forum

Pomysł na biznes

Eksperci portalu infor.pl

V4 Legal

V4 Legal to nowoczesna kancelaria działająca na terenie Słowacji, Czech, Polski oraz Węgier.

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »