| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJE | KARIERA | SKLEP

Temat: RODO 2018

Poniżej prezentujemy wszystkie istotne informacje dotyczące tematu RODO 2018. Przejrzyj nasze archiwum dotyczące RODO 2018.

RODO 2018: Termin na zawiadamianie o wyznaczeniu IOD

Aktualizacja: 13.08.2018

31 lipca 2018 r. upłynął pierwszy z określonych w ustawie o ochronie danych osobowych przejściowych terminów zgłaszania inspektorów ochrony danych (IOD). Dotyczył on tych podmiotów, w których nie był powołany ABI, a zgodnie z RODO musi być IOD. »

RODO 2018: uwaga na fałszywych kontrolerów

Aktualizacja: 06.08.2018

Prezes UODO ostrzega przed fałszywymi kontrolerami. Przedsiębiorcy powinni zachować ostrożność. »

Kontrolowanie podmiotu przetwarzającego jako uprawnienie administratora danych osobowych - RODO 2018

Aktualizacja: 19.07.2018

Uregulowanie relacji pomiędzy administratorem a podmiotem przetwarzającym dane (popularnym procesorem) współcześnie stało się jedną z podstawowych czynności, które sam administrator musi uwzględnić w systemie ochrony danych w swojej organizacji. Liczne audyty pokazują, że w dzisiejszych czasach, w znacznej mniejszości pozostają podmioty, które z całą odpowiedzialnością mogą stwierdzić, że nie korzystają z usług podmiotów przetwarzających dane na ich zlecenie. W dużej części przypadków administratorzy ci nie są świadomi, że w relacji z kontrahentami dochodzi do powierzenia danych w rozumieniu przepisów o ochronie danych osobowych. »

RODO 2018: Zawiadomienie o zmianie danych administratora danych

Aktualizacja: 18.06.2018

Jesteś administratorem danych i zmieniły się twoje dane? Zawiadom Urząd Ochrony Danych Osobowych. Jak to zrobić, dowiesz się poniżej. »

RODO 2018: Na co będą teraz zwracać uwagę regulatorzy?

Aktualizacja: 14.06.2018

Ostatnie tygodnie to początek nowej rzeczywistości zgodnej z RODO. O rozporządzeniu będzie jeszcze głośniej, kiedy pojawią się pierwsze doniesienia medialne o orzeczonych grzywnach, a to nastąpi zapewne w ciągu kilku następnych miesięcy. Mówi się zresztą o nich już dzisiaj. W styczniu 2018 r. brytyjski organ nadzoru w zakresie ochrony danych osobowych Information Commissioner’s Office (ICO) wymierzył grzywny w wysokości 1,7 miliona funtów, co oznacza wzrost aż o 312 proc. w porównaniu z miesięczną średnią w 2017 r.  »

Czy wejście w życie RODO zmusi pracodawcę do usunięcia kamer w zakładzie pracy?

Aktualizacja: 08.06.2018

Rozpoczęcie stosowania 25 maja 2018 r. przepisów rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE, powszechnie zwanego RODO, przyprawił pracodawców o niemały zawrót głowy. To wszystko za sprawą nałożenia na przedsiębiorców restrykcyjnych obowiązków dotyczących przestrzegania zasad ochrony danych osobowych, w tym także w stosunku do swoich pracowników. »

RODO 2018 - obowiązek informacyjny

Aktualizacja: 05.06.2018

RODO jest stosowane od 25 maja 2018 r. Nałożyło na administratorów danych informowanie o pozyskiwaniu i przetwarzaniu tych informacji. »

RODO 2018: Przetwarzanie danych wrażliwych

Aktualizacja: 05.06.2018

RODO wyróżnia szczególne kategorie danych których przetwarzania co do zasady zabrania. Jakie to dane i w jakich sytuacjach wolno je przetwarzać? »

Czy wielomilionowe kary to jeden z mitów RODO 2018?

Aktualizacja: 04.06.2018

Wielu przedsiębiorców boi się wielomilionowych kar związanych ze złamaniem przepisów RODO, które obowiązuje od 25 maja 2018 r. Czy to realne zagrożenie? »

Obowiązki blogera w związku z RODO 2018

Aktualizacja: 30.05.2018

Prowadzisz bloga i zastanawiasz się, w jakim zakresie przepisy RODO dotyczą Twojej działalności? Wyjaśniamy jakie obowiązki muszą spełnić blogerzy i którzy spośród nich są w myśl przepisów rozporządzenia administratorami danych osobowych. »

RODO 2018: Czy monitoring jest legalny?

Aktualizacja: 30.05.2018

W kolejnym odcinku swojej serii "Oto RODO" Ministerstwo Cyfryzacji odpowiada na pytanie dotyczące monitoringu po 25 maja 2018 r. Czy jest on legalny? »

RODO 2018: legalność zgód na przetwarzanie danych osobowych i stosowanie plików cookies

Aktualizacja: 30.05.2018

Opracowanie zgodnych z RODO rozwiązań pozwalających uzyskać zgody na przetwarzanie danych osobowych i stosowanie plików cookies to duże wyzwanie. Biorąc jednak pod uwagę, że gra idzie o wartościowe i zgodne z prawem oświadczenia, warto zadbać o zapewnienie użytkownikom realnej możliwości wypowiedzenia się. »

RODO 2018: Uwaga na e-maile dot. RODO, mogą zawierać wirusy

Aktualizacja: 28.05.2018

Ministerstwo Cyfryzacji ostrzega przed oszustami wykorzystującymi RODO do rozsyłania maili zawierających złośliwe oprogramowanie. Na co należy uważać? »

RODO 2018 w branży IT

Aktualizacja: 24.05.2018

RODO wejdzie w życie już w piątek 25 maja 2018 r. Dostosowanie się do nowych przepisów całkowicie zmieni rolę branży IT w kontekście ochrony prywatności i będzie wymagać ścisłej współpracy wszystkich struktur organizacyjnych w firmie. Część z nich wciąż nie jest na to gotowa. Przedsiębiorstwa muszą się nauczyć właściwie zarządzać cennym zasobem, jakim są dane. Nie tylko po to, żeby dostosować się nowego prawa, lecz także po to, by odpowiadać na wyzwania rynku związane z cyfryzacją.  »

Czy firmy są gotowe na RODO 2018?

Aktualizacja: 23.05.2018

Ogólne rozporządzenie o ochronie danych osobowych będzie stosowane już od 25 maja 2018 r. Czy firmy są na to gotowe? »

POLECANE

Dotacje dla firm

reklama

Ostatnio na forum

RODO 2018

Pomysł na biznes

Eksperci portalu infor.pl

Agnieszka Kalicińska

Konsultant w Departamencie Doradztwa Podatkowego i Prawnego w Mariański Group Kancelaria Prawno-Podatkowa

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »