Pomysł na biznes – pizza na telefon
REKLAMA
REKLAMA
Zakładając działalność warto przeanalizować, czy pomysł na własny biznes okaże się na tyle chwytliwy, że warto w niego zainwestować. Początkujący przedsiębiorcy często nie zdają sobie sprawy z konsekwencji, jakie pociąga za sobą chęć posiadania własnej firmy. Przede wszystkim w przypadku działalności gastronomicznych ważny jest dobór lokalu. Jeżeli podejmujemy decyzję o założeniu stacjonarnej pizzerii, konieczne jest znalezienie odpowiedniej lokalizacji, najlepiej w okolicy nowych osiedli, centrum miast czy obleganych miejsc.
REKLAMA
Wybór modelu pizzerii
Przedsiębiorcy najczęściej podejmują się założenia działalności w formie franczyzy. Obecny rynek franczyzowy stwarza wiele możliwości rozwoju własnej firmy, przedstawiając szeroki wachlarz ofert (nie tylko gastronomicznych). W przypadku pizzerii, przedsiębiorcy mają do wyboru dwa modele działalności – restauracyjny i ekspresowy. Pierwszy z nich charakteryzuje się koniecznością dostosowania lokalu do gości, którzy będą korzystali z usług na miejscu. Drugi typ natomiast jest bardziej atrakcyjny, gdyż nie wymaga ponoszenia aż tak wysokich nakładów jak w pierwszym przypadku. Model ekspresowy, czyli tzw. pizza na telefon to ciekawe rozwiązanie w większych miastach czy dzielnicach, w których większość osób nie ma czasu zjeść w lokalu i chętniej spożywają posiłki w domu.
Porozmawiaj o tym na naszym FORUM!
Dlaczego pizza na telefon jest atrakcyjna?
Biznes związany z pizzą na telefon jest o tyle atrakcyjny, że nie wymaga poniesienia zbyt dużych kosztów na urządzeniu lokalu. Przeciętnie wymagany jest lokal o powierzchni ok. 50m2. Na takiej powierzchni będzie mieścić się kuchnia, pomieszczenie sanitarne oraz miejsce dla kierowcy. Niektórzy przedsiębiorcy podejmują się dodatkowo również założenia pizzerii w formie drive, które przeznaczone są do obsługi klientów zmotoryzowanych. Osoby, które zdecydują się na rozpoczęcie działalności w formie pizzy na telefon powinni dysponować środkami finansowymi w wysokości ok. 40-50 tys. zł. Koszt zatrudnienia będzie uzależniony od ilości pracowników. W przypadku pizzerii ekspres wystarczy zatrudnić od 3 do 4 osób. W odróżnieniu do pizzerii ekspres, pizzeria restauracyjna wymaga poniesienia większych kosztów. Wielkość lokalu oscyluje w granicach do 150 m2, natomiast kapitał początkowy waha się od 80 tys. zł do 130 tys. zł w zależności od wielkości powierzchni lokalu czy wyboru rodzaju prowadzonej działalności. W przypadku franczyzy, franczyzodawcy zawsze mają ustalone wymogi dotyczące lokali.
Koszty związane ze sprzętem gastronomicznym
REKLAMA
Założenie pizzerii czy w formie restauracyjnej, czy też w formie ekspresowej wiąże się z koniecznością poniesienia kosztów na zakup, wynajem bądź leasing sprzętu gastronomicznego. Ostatni sposób nabycia sprzętu jest najbardziej popularny wśród początkujących przedsiębiorców bądź osób z ograniczonym kapitałem początkowym czy też kredytem. Zakładając pizzerię warto zastanowić się nad zastosowaniem leasingu operacyjnego. Jest to najbardziej korzystna forma, gdyż raty leasingowe stanowią koszty uzyskania przychodu. Dodatkowo sprzęt można leasingować bez konieczności jego zakupu oraz można odliczyć 100% VAT od umowy leasingu. Umowę leasingową można zawrzeć zarówno na sprzęt gastronomiczny, urządzenia chłodnicze, jak również na meble restauracyjne. Każda firma leasingująca przewiduje inny okres trwania umowy. Często okres trwania leasingu ustalany jest dla poszczególnych rodzajów sprzętu.
Podsumowując, pizzeria na telefon stanowi atrakcyjną formę podejmowania działalności, gdyż nie wymaga poniesienia tak dużych kosztów, jak w przypadku zwykłej pizzerii. Dodatkowo są znacznie niższe koszty zatrudnienia a lokal pizzerii nie musi spełniać tak rygorystycznych wymogów, jak w przypadku restauracji.
REKLAMA
REKLAMA
© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.