Pizzeria - lokal
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Pizzeria ma również szansę powodzenia, jeśli będzie usytuowana w centralnym, ruchliwym punkcie dużego osiedla mieszkaniowego. Rodzinne kolacje, weekendowe wizyty - przy dobrej reklamie z Twojej strony, mogą być niezłym źródłem obrotów. Dodatkowo dojść do tego może zysk z dostaw do domów, bądź w tygodniu do biur i firm znajdujących się w pobliżu.
REKLAMA
Znalezienie odpowiedniego lokalu dla pizzerii może jednak okazać się nie takie łatwe. Musi on bowiem spełniać wymogi określone przepisami prawa budowlanego i sanepidu.
Jak każdy lokal gastronomiczny pizzeria musi mieć co najmniej 3 metry wysokości, dwa wejścia, odpowiednią klimatyzację, kanalizację itp. Ponadto istotną kwestią, o której musisz pamiętać, poszukując odpowiedniego lokalu jest wydzielenie w nim miejsca na kuchnię (zaplecze), toaletę, czy szatnię lub przynajmniej miejsce gdzie znajdą swoje miejsce wieszaki na ubrania.
Obliczając koszty otwarcia lokalu musisz się liczyć z tym, że przed jego otwarciem remont lokalu pochłonie od kilku do nawet kilkudziesięciu tysięcy złotych (jeżeli to duży lokal).
Obowiązujące zasady znajdziesz w rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U. Nr 75, poz. 690 z późn. zmianami).
Wymogi sanitarno-higieniczne
REKLAMA
Produkcja żywności, w tym oczywiście mieści się wypiek pizzy, wymaga określonych przepisami warunków. Podłogi i ściany w miejscu, w którym wyrabiana będzie pizza, powinny być wykonane z materiałów łatwych do czyszczenia i dezynfekcji. Najczęściej będzie to po prostu gładka glazura lub terakota lub inny łatwo zmywalny materiał. Meble czy inne części wyposażenia, które będą miały kontakt z żywnością muszą zostać wykonane z materiałów gładkich, zmywalnych, nietoksycznych.
W zależności od rodzaju żywności powinno się wydzielić osobne narzędzia (np. deski, noże, łyżki itp.).
Odpady żywności mają być przechowywane w zamykanych pojemnikach, w innych pomieszczeniach niż te, w których przechowywana będzie żywność.
Pizza dowożona do klienta może być pakowania wyłącznie w atestowane pudełka, które są przeznaczone do kontaktu z żywnością. Odpowiednie wymogi sanitarne muszą spełniać również środki transportu. Powinny być one odpowiednio zabezpieczone przed zanieczyszczeniem żywności.
Jakie są wymagania sanitarne dla lokalu :
- zakład nie może być zlokalizowany w strefie stałego zanieczyszczenia,
- oddzielenie zakładu od lokalu mieszkalnego,
- skanalizowany teren, nieposiadający odkrytych ścieków, mający zabezpieczone wpusty kanalizacyjne,
- sprawna kanalizacja,
- odległość budynków od pojemników na śmieci większa niż 10 m,
- pojemniki na odpady szczelne, niezniszczone, ustawione na utwardzonej powierzchni, powinny posiadać pokrywy,
- dostęp do bieżącej zarówno zimnej jak i ciepłej wody,
- brak WC niedopuszczalny,
- niedopuszczalny brak magazynu lub wydzielonego miejsca do składowania:
a) środków myjących, dezynfekujących,
b) opakowań jednorazowych,
c) opakowań zwrotnych
- występowanie zabezpieczenia przed szkodnikami,
- woda odpowiadająca warunkom do picia i na potrzeby gospodarcze,
- niedostateczna higiena personelu niedopuszczalna,
- występowanie instrukcji mysia i dezynfekcji pomieszczeń, urządzeń i sprzętu.
Wymagania szczegółowe to:
- prawidłowa funkcjonalność pomieszczeń,
- wydzielone pomieszczenie lun stanowisko porcjowania i wydawania potraw,
- dobry stan techniczny pomieszczeń,
- pomieszczenia produkcyjne i ekspedycyjne muszą być wyposażone w umywalki do mycia rąk,
- zapewnienie warunków chłodniczych do przechowywania surowców, półfabrykatów i gotowych wyrobów,
- prawidłowo wyposażona i zorganizowana zmywalnia naczyń kuchennych,
- wydzielona zmywalnia naczyń stołowych oraz możliwość termicznej dezynfekcji naczyń,
- zmywalnia naczyń stołowych musi odpowiadać wymaganiom sanitarno-technicznym,
- skuteczna wentylacja,
- właściwie myte i przechowywane naczynia kuchenne, stołowe i transportowe,
- surowce i półfabrykaty nietrwałe oraz gotowe potrawy nie mogą być przechowywane w temperaturze powyżej 8ºC,
- środki spożywcze właściwej jakości zdrowotnej.
Wszystkie wymienione i pozostałe warunki znajdziesz w rozporządzeniu Ministra Zdrowia w sprawie wymagań higieniczno-sanitarnych w zakładach produkujących lub wprowadzających do obrotu środki spożywcze (Dz. U. z 2004 r. Nr 104, poz. 1096)
Odpowiednie wyposażenie lokalu
Najważniejszym i niezbędnym sprzętem w Twojej pizzerii będzie piec do pieczenia pizzy. Najbardziej popularne są piece elektryczne, ale możliwe jest też wybudowanie pieca opalanego drewnem.
Piece elektryczne są jedno lub dwukomorowe. W piecach dwukomorowych każda komora ma osobne termostaty, wyłączniki prądu i wewnętrzne oświetlenie.
Piece opalane węglem budowane są z cegły. Ich producenci zwykle proponują różne miejsca ich wybudowania (w rogu pomieszczenia, przy ścianie, ale też na środku sali). Pamiętaj jednak, że takie piece są droższe od elektrycznych.
Przed zakupem, sprawdź koniecznie oferty kilku firm zanim zdecydujesz się na konkretnego dostawcę. Wyposażenie pizzerii nie jest tanie, a inwestycja ta do jej otwarcia jest konieczna.
Pizzerię trzeba też wyposażyć w odpowiednie stoły do produkcji pizzy, łopaty wsadowe, okapy wentylacyjne, formy do wypieku oraz pudełka do transportu (jeśli pizza będzie dostarczana na wynos bądź każdy kto będzie chciał, pizzę weźmie ze sobą).
Na przykład Firma Roma z Krakowa - wytwórca pieców - ma w swojej ofercie piece do pizzy ale też przybory kuchenne, naczynia kuchenne, akcesoria stołowe i barmańskie, cukiernicze i inne. Firma oferuje kompleksowe wyposażenie pizzerii. Pomaga na etapie projektowania, doboru urządzeń zagospodarowania, zaplecza kuchennego, wyposażenia kuchni oraz sal przeznaczonych do konsumpcji. Firma zapewnia też obsługę serwisową.
Firma ponadto organizuje szkolenia oraz prowadzi doradztwo, profesjonalne kursy przygotowawcze pizze rów oraz oferuje pomoc w otwarciu pizzerii. Szkolenia odbywają się w Krakowie. Trwają dwa dni i kosztują za jedną osobę 1220 zł.
www.piecedopizzy.pl
www.mmgastro.eu
www.jggastro.pl
www.gastroakcesoria.pl
Meble
Wyposażając swoją pizzerię pamiętaj również o wygodnych i praktycznych meblach. Twoi klienci aby zjeść w miłej atmosferze muszą też wygodnie siedzieć, wówczas na pewno wyjdą od Ciebie zadowoleni.
www.contract.kler.pl
www.szron.com.pl
www.kataloghoreca.makro.pl
www.go-in.pl
Przepisy przeciwpożarowe
Wymogi bezpieczeństwa pożarowego określa wspomniane już rozporządzenie ministra infrastruktury w z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U. Nr 75, poz. 690) (link do rozporządzenia dział VI. Bezpieczeństwo pożarowe). Rozporządzenia określa wymogi bezpieczeństwa, zasady dotyczące dróg ewakuacyjnych, wymagania przeciwpożarowe dla elementów wykończenia wnętrz i wyposażenia stałego.
Anna Konarzewska-Żuczek
REKLAMA
REKLAMA
© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.