REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.
Pizzeria
Pizzeria
inforCMS

REKLAMA

REKLAMA

Najlepszym miejscem na tego typu biznes jest centrum miasta (rynek), główna ulica miasta (osiedla), deptak czy centrum handlowe.

REKLAMA

Pizzeria ma również szansę powodzenia, jeśli będzie usytuowana w centralnym, ruchliwym punkcie dużego osiedla mieszkaniowego. Rodzinne kolacje, weekendowe wizyty - przy dobrej reklamie z Twojej strony, mogą być niezłym źródłem obrotów. Dodatkowo dojść do tego może zysk z dostaw do domów, bądź w tygodniu do biur i firm znajdujących się w pobliżu.

REKLAMA

Znalezienie odpowiedniego lokalu dla pizzerii może jednak okazać się nie takie łatwe. Musi on bowiem spełniać wymogi określone przepisami prawa budowlanego i sanepidu.

Jak każdy lokal gastronomiczny pizzeria musi mieć co najmniej 3 metry wysokości, dwa wejścia, odpowiednią klimatyzację, kanalizację itp. Ponadto istotną kwestią, o której musisz pamiętać, poszukując odpowiedniego lokalu jest wydzielenie w nim miejsca na kuchnię (zaplecze), toaletę, czy szatnię lub przynajmniej miejsce gdzie znajdą swoje miejsce wieszaki na ubrania.

Obliczając koszty otwarcia lokalu musisz się liczyć z tym, że przed jego otwarciem remont lokalu pochłonie od kilku do nawet kilkudziesięciu tysięcy złotych (jeżeli to duży lokal).

Obowiązujące zasady znajdziesz w rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U. Nr 75, poz. 690 z późn. zmianami).

Wymogi sanitarno-higieniczne

REKLAMA

Produkcja żywności, w tym oczywiście mieści się wypiek pizzy, wymaga określonych przepisami warunków. Podłogi i ściany w miejscu, w którym wyrabiana będzie pizza, powinny być wykonane z materiałów łatwych do czyszczenia i dezynfekcji. Najczęściej będzie to po prostu gładka glazura lub terakota lub inny łatwo zmywalny materiał. Meble czy inne części wyposażenia, które będą miały kontakt z żywnością muszą zostać wykonane z materiałów gładkich, zmywalnych, nietoksycznych.
W zależności od rodzaju żywności powinno się wydzielić osobne narzędzia (np. deski, noże, łyżki itp.).

Dalszy ciąg materiału pod wideo


Odpady żywności mają być przechowywane w zamykanych pojemnikach, w innych pomieszczeniach niż te, w których przechowywana będzie żywność.
Pizza dowożona do klienta może być pakowania wyłącznie w atestowane pudełka, które są przeznaczone do kontaktu z żywnością. Odpowiednie wymogi sanitarne muszą spełniać również środki transportu. Powinny być one odpowiednio zabezpieczone przed zanieczyszczeniem żywności.

Jakie są wymagania sanitarne dla lokalu :

- zakład nie może być zlokalizowany w strefie stałego zanieczyszczenia,
- oddzielenie zakładu od lokalu mieszkalnego,
- skanalizowany teren, nieposiadający odkrytych ścieków, mający zabezpieczone wpusty kanalizacyjne,
- sprawna kanalizacja,
- odległość budynków od pojemników na śmieci większa niż 10 m,
- pojemniki na odpady szczelne, niezniszczone, ustawione na utwardzonej powierzchni, powinny posiadać pokrywy,
- dostęp do bieżącej zarówno zimnej jak i ciepłej wody,
- brak WC niedopuszczalny,
- niedopuszczalny brak magazynu lub wydzielonego miejsca do składowania:
a) środków myjących, dezynfekujących,
b) opakowań jednorazowych,
c) opakowań zwrotnych
- występowanie zabezpieczenia przed szkodnikami,
- woda odpowiadająca warunkom do picia i na potrzeby gospodarcze,
- niedostateczna higiena personelu niedopuszczalna,
- występowanie instrukcji mysia i dezynfekcji pomieszczeń, urządzeń i sprzętu.

Wymagania szczegółowe to:
- prawidłowa funkcjonalność pomieszczeń,
- wydzielone pomieszczenie lun stanowisko porcjowania i wydawania potraw,
- dobry stan techniczny pomieszczeń,
- pomieszczenia produkcyjne i ekspedycyjne muszą być wyposażone w umywalki do mycia rąk,
- zapewnienie warunków chłodniczych do przechowywania surowców, półfabrykatów i gotowych wyrobów,
- prawidłowo wyposażona i zorganizowana zmywalnia naczyń kuchennych,
- wydzielona zmywalnia naczyń stołowych oraz możliwość termicznej dezynfekcji naczyń,
- zmywalnia naczyń stołowych musi odpowiadać wymaganiom sanitarno-technicznym,
- skuteczna wentylacja,
- właściwie myte i przechowywane naczynia kuchenne, stołowe i transportowe,
- surowce i półfabrykaty nietrwałe oraz gotowe potrawy nie mogą być przechowywane w temperaturze powyżej 8ºC,
- środki spożywcze właściwej jakości zdrowotnej.
Wszystkie wymienione i pozostałe warunki znajdziesz w rozporządzeniu Ministra Zdrowia w sprawie wymagań higieniczno-sanitarnych w zakładach produkujących lub wprowadzających do obrotu środki spożywcze (Dz. U. z 2004 r. Nr 104, poz. 1096)

Odpowiednie wyposażenie lokalu

Najważniejszym i niezbędnym sprzętem w Twojej pizzerii będzie piec do pieczenia pizzy. Najbardziej popularne są piece elektryczne, ale możliwe jest też wybudowanie pieca opalanego drewnem.
Piece elektryczne są jedno lub dwukomorowe. W piecach dwukomorowych każda komora ma osobne termostaty, wyłączniki prądu i wewnętrzne oświetlenie.
Piece opalane węglem budowane są z cegły. Ich producenci zwykle proponują różne miejsca ich wybudowania (w rogu pomieszczenia, przy ścianie, ale też na środku sali). Pamiętaj jednak, że takie piece są droższe od elektrycznych.

Przed zakupem, sprawdź koniecznie oferty kilku firm zanim zdecydujesz się na konkretnego dostawcę. Wyposażenie pizzerii nie jest tanie, a inwestycja ta do jej otwarcia jest konieczna.

Pizzerię trzeba też wyposażyć w odpowiednie stoły do produkcji pizzy, łopaty wsadowe, okapy wentylacyjne, formy do wypieku oraz pudełka do transportu (jeśli pizza będzie dostarczana na wynos bądź każdy kto będzie chciał, pizzę weźmie ze sobą).

Na przykład Firma Roma z Krakowa - wytwórca pieców - ma w swojej ofercie piece do pizzy ale też przybory kuchenne, naczynia kuchenne, akcesoria stołowe i barmańskie, cukiernicze i inne. Firma oferuje kompleksowe wyposażenie pizzerii. Pomaga na etapie projektowania, doboru urządzeń zagospodarowania, zaplecza kuchennego, wyposażenia kuchni oraz sal przeznaczonych do konsumpcji. Firma zapewnia też obsługę serwisową.
Firma ponadto organizuje szkolenia oraz prowadzi doradztwo, profesjonalne kursy przygotowawcze pizze rów oraz oferuje pomoc w otwarciu pizzerii. Szkolenia odbywają się w Krakowie. Trwają dwa dni i kosztują za jedną osobę 1220 zł.

www.piecedopizzy.pl
www.mmgastro.eu
www.jggastro.pl
www.gastroakcesoria.pl

Meble

Wyposażając swoją pizzerię pamiętaj również o wygodnych i praktycznych meblach. Twoi klienci aby zjeść w miłej atmosferze muszą też wygodnie siedzieć, wówczas na pewno wyjdą od Ciebie zadowoleni.

www.contract.kler.pl
www.szron.com.pl
www.kataloghoreca.makro.pl
www.go-in.pl

Przepisy przeciwpożarowe

Wymogi bezpieczeństwa pożarowego określa wspomniane już rozporządzenie ministra infrastruktury w z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U. Nr 75, poz. 690) (link do rozporządzenia dział VI. Bezpieczeństwo pożarowe). Rozporządzenia określa wymogi bezpieczeństwa, zasady dotyczące dróg ewakuacyjnych, wymagania przeciwpożarowe dla elementów wykończenia wnętrz i wyposażenia stałego.

Anna Konarzewska-Żuczek

Autopromocja

REKLAMA

Źródło: INFOR

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:

REKLAMA

QR Code

© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.

Moja firma
Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail
Regulacje ESG w transporcie. Z czym to się wiąże?

Branża TSL nie ma łatwo. Firmy z tego sektora muszą zmierzyć się z nowymi wymogami regulacyjnymi i raportowymi – ESG (Environmental, Social, Governance). Chodzi o poprawę standardów środowiskowych, społecznych i zarządzania korporacyjnego. Któe regulacje już są w Europie obowiązkowe, a na które jeszcze czekamy? I najważniejsze - ile trzeba na to wydać i co grozi za ignorowanie tych zmian? 

Na jakie reformy czeka rynek pracy?

Przedsiębiorcy oczekują większego wsparcia od rządu, zwłaszcza w kwestii aktywizacji grup niedoreprezentowanych na rynku pracy. Chcieliby również zmniejszenia kosztów zatrudnienia i zapewnienia dostępu do kandydatów z państw trzecich. Nawołują także do stworzenia warunków sprzyjających rozwojowi kompetencji i kwalifikacji zawodowych. 

Maksymalizacja bezpieczeństwa: Dlaczego oprogramowanie on-premise ma kluczowe znaczenie w świecie zdominowanym przez SaaS?

Jak wynika z szacunków Gartnera, już za 3 lata aż 75 proc. przedsiębiorstw będzie traktować tworzenie kopii zapasowych aplikacji typu SaaS (Oprogramowanie jako Usługa) jako wymóg krytyczny. Jeszcze w tym roku było to 15 proc . Ta istotna różnica wynika z oceny ryzyka. O ile oprogramowanie dostępne w modelu SaaS jest coraz częstszym wyborem organizacji na całym świecie, kluczowe staje się zapewnienie, że przechowywane tam dane są zarówno dobrze chronione, jak i możliwe do odzyskania. W tym kontekście zasadne może być pytanie o dostępne alternatywy, a zwłaszcza możliwość korzystania z tradycyjnego oprogramowania on-premise, które jest instalowane i zarządzane lokalnie.

3 cechy innowacyjnego przedsiębiorstwa. Jak ważna jest ochrona środowiska? [WYWIAD]

Co dziś często przesądza o wyborze kontrahenta? Jak ważna jest ochrona środowiska w świecie biznesu? Jakie proste rozwiązania mogą wprowadzić wszystkie przedsiębiorstwa branży ogrodniczej? O 3 głównych cechach innowacyjności opowiada członek zarządu przedsiębiorstwa W.Legutko, Adam Legutko.

REKLAMA

Jak chronić firmowe pieniądze przez utratą wartości

Wielu przedsiębiorców zastanawia się jak uchronić swój kapitał w czasach wysokiej inflacji. Podobnie jak oni, ich pieniądze powinny pracować. Bank Pekao ma propozycję dla prowadzących działalność gospodarczą, spółkę cywilną lub osobową z uproszczoną księgowością, pozwalającą łączyć wysokie oprocentowanie z elastycznością

Nowe zasady naliczania składki zdrowotnej od 1 stycznia 2025 r. Rząd jest za wprowadzeniem zmian. Co się zmieni?

Nowe zasady naliczania składki zdrowotnej od 1 stycznia 2025 r. Rząd jest za wprowadzeniem zmian. Co się zmieni? Szacuje się, że z tego rozwiązania skorzysta ok. 2,4 mln przedsiębiorców. Rada ministrów przyjęła projekt nowelizacji.

Prognozy na 2025 rok: jakie trendy będą kształtować przyszłość biznesu e-commerce?

Jakie trendy ukształtują branżę e-commerce w nadchodzącym 2025 roku? Jakie narzędzia powinny wykorzystać firmy, żeby się rozwijać?

InPost Pay – rewolucyjna usługa dla Twojego e-sklepu

W dobie ogromnej konkurencji na rynku e-commerce kluczem do sukcesu jest wyróżnienie się i zwiększenie wygody zakupów dla klientów. InPost Pay to rozwiązanie, które może odmienić oblicze Twojego sklepu internetowego, pomagając zwiększyć konwersję dzięki nowoczesnym udogodnieniom. Dowiedz się, dlaczego warto wdrożyć tę usługę i co możesz dzięki niej zyskać!

REKLAMA

Wakacje składkowe 2024 tylko za grudzień. Wniosek trzeba złożyć już w listopadzie

Z wakacji składkowych w 2024 roku można skorzystać już tylko za grudzień. Natomiast wniosek trzeba złożyć już w listopadzie. Państwo opłaci składki za jeden miesiąc za mikroprzedsiębiorców i komorników sądowych. Jakie warunki trzeba spełnić?

Analiza wpływu ryzyka jako narzędzie zarządzania kryzysowego w firmach produkcyjnych [Poradnik]

Firmy produkcyjne, które operują złożonymi procesami, zaawansowanymi technologiami oraz różnorodnymi materiałami, są szczególnie narażone na ryzyko wystąpienia kryzysu. Analiza wpływu ryzyka (ang. Risk Impact Analysis) jest narzędziem, które pozwala firmom oszacować, jakie skutki dla organizacji mogą mieć określone zdarzenia i podjąć kroki w celu ich minimalizacji. Jak firmy produkcyjne mogą wykorzystać to narzędzie, aby skuteczniej zarządzać kryzysami?

REKLAMA