Gospodarstwo agroturystyczne - Biznes plan
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
I. Opis przedsięwzięcia
1. Podstawowe cele – założenie własnej działalności, stworzenie nowych miejsc pracy, zaprezentowanie turystom pięknych terenów
2. Możliwości i szanse – Prężnie rozwijający się rynek agroturystyki i duże zainteresowanie, to duża szansa na powodzenie biznesu
3. Zagrożenia – zdobycie klientów związane z brakiem dużych środków na promocje
4. Przewidywane nakłady finansowe to kwota 50 tys. zł (środki własne i inne)
REKLAMA
II. Informacje o przedsiębiorstwie
1. Imię i nazwisko właściciela Anna Nowak
2. Nazwa i siedziba firmy „Anna-Agrobiznes” Błędów 12,
Tel. …………..
e-mail: ……………………..
NIP: 111-222-11-22
REGON: 123123123
3. Status prawny – indywidualne gospodarstwo rolne
4. Przedmiot działalności: usługi agroturystyczne – noclegi, posiłki i inne oraz działalność rolnicza – sprzedaż owoców i wyrobów nabiałowych
5. Zasięg terytorialny: cały kraj
6. Sytuacja finansowa
Wkład własny: 25 tys. zł
Dofinansowanie: 35 tys. zł
Polecamy: Karta podatkowa - poradnik użytkownika
III. Opis rynku
1. Oferta
Budynek przeznaczony do działalności gospodarczej jest piętrowy. Na parterze budynku znajdować się będzie salon, jadalnia, kuchnia i mały pokój do zabawy dla dzieci. Na piętrze znajdują się cztery pokoje dwuosobowe oraz na poddaszu jeden pokój trzyosobowy. Wszystkie pokoje mają łazienki.
W pobliżu budynku mieszkalnego przewidziane jest miejsce na ognisko i grilla, mini plac zabaw dla dzieci, altanę z ławami i stołem oraz teren do gier i zabaw.
Na życzenie klientów przewidziana jest możliwość wypożyczenia rowerów, organizowania przejażdżki bryczką, wypożyczenie sprzętu wędkarskiego.
2. Klienci
Typowy klient gospodarstwa agroturystycznego jest mieszkańcem miasta, spragnionym ciszy i spokoju oraz obcowania z przyrodą z dala od tętniącego hałasem miasta. Interesuje go możliwość odpoczynku na świeżym powietrzu. Osoby te często ten czas chcąc spędzić aktywnie, jednocześnie unikają masowej turystyki. Przeważnie dysponują własnym samochodem i organizują swój wypoczynek samodzielnie. Jeśli więc spędzą urlop w spokoju i oczekiwanej wygodzie, w pełni zadowoleni z oferowanych usług, to jest bardzo prawdopodobne, że powrócą do tego miejsca.
3. Obszar i miejscowość
Wschodnia Polska bogata jest w piękne tereny nadające się do turystyki i rekreacji. Dolina Narwi i Bugu ma bogatą faunę i florę. Ze względu na słabo rozwinięty przemysł jest czyste powietrze, woda i nieskażona żywność.
Piękno regionu …… podkreślają m.in. obiekty architektoniczne i piesze szlaki turystyczne, takie jak:
• ………………………………..,
• ………………………………..,
• ………………………………..,
• ………………………………..,
Ponadto region oferuje zwiedzającym wiele cennych zabytków i obiektów muzealnych:
• ………………………………….,
• …………………………………..,
• …………………………………..,
• ………………………………….. .
4. Rekreacja
Błędów leży na granicy dwóch rezerwatów przyrody charakteryzującymi się bogactwem fauny i flory.
Atrakcyjne walory turystyczne i przyrodnicze tworzą wiele możliwości wypoczynku.
Brak przemysłu powoduje, że środowisko jest czyste i tym samym niezwykle atrakcyjne dla amatorów wypoczynku na łonie natury. Narew jest znakomitym miejscem do uprawiania sportów wodnych.
Polecamy: Jak wybrać formę opodatkowania firmy
REKLAMA
IV. Analiza konkurencji
W związku z atrakcyjnymi terenami obszar w którym znajdować się będzie gospodarstwo ma dość dużą liczbę podobnych miejsc. Na terenie ok. 20 km2 znajduje się 45 podobnych gospodarstw agroturystycznych, w tym 30 z nich prowadzi działalność przez cały rok.
Pamiętać jednak należy że największa liczba turystów to sezon wiosenno-letni.
Konkurencyjne gospodarstwa są dobrze przystosowane do przyjmowania gości, mają odpowiedni sprzęt domowy, sportowy i wyposażenie sanitarno-higieniczne. Zmieniające się preferencje klientów są powodem dla którego podejmowane są nieustanie działania zmierzające do podniesienia standardu usług.
To jednak daje duże szanse nowemu gospodarstwu pojawiającemu się na rynku, które od samego początku będzie miało w ofercie wysoki standard oferowanych usług (wyższy poziom zróżnicowanych usług zwracając uwagę na najdrobniejsze szczegóły, które mogę mieć ogromny wpływ na klientów).
Współpracujemy z Dyrekcją ……..Parku Narodowego, która udzieliła nam pozwolenia na sprzedaż:
- kart wstępu do parku,
- kart wstępu na wyznaczone szlaki…..,
- licencji wędkarskich na łowisko specjalne.
V. Plan marketingowy
1. Strategia cenowa
Dobre wyniki w agroturystyce w dużym stopniu zależą od prawidłowego określenia cen wynajmowanych kwater. To właśnie one decydują o popycie na ten typ usług i o zysku całego przedsięwzięcia. Zbyt wysokie ceny mogą zniechęcić, niskie zaś mogą doprowadzić do strat właścicieli.
Ustalona cena powinna przede wszystkim zapewnić pokrycie kosztów własnych oraz rentowność przedsięwzięcia.
Ustalone ceny będą skonfrontowane z cenami usług świadczonych przez gospodarstwa agroturystyczne położone w najbliższej okolicy i stanowiące bezpośrednią konkurencję. W związku z tym że wchodzimy na rynek, na którym już funkcjonują podobne gospodarstwa nasze ceny będą porównywalne i dostosowane do cen ustalanych przez konkurentów.
Stosowanie różnych rodzajów cen:
1. Cena podstawowa, stanowiąca punkt orientacyjny została ustalona w wysokości 40 zł.
2. Ceny zróżnicowane według:
a) Kryterium czasu:
• Cena w sezonie, ta cena odpowiada cenie podstawowej z ewentualnie uwzględnionymi rabatami,
• Cena po sezonie, to cena podstawowa pomniejszona o 10% rabatu.
b) Kryterium klienta, stosując to kryterium postanowiliśmy stosować następujące ceny:
• Dzieci do lat 4 – gratis,
• Dzieci powyżej 4 lat do 12 lat – rabat 20%,
• Członkowie towarzystw i klubów turystycznych – cena podstawowa minus 10% rabatu,
• Grupy zorganizowane – 10% rabatu
c) Kryterium pobytu – 5% rabatu dla osób przebywających w gospodarstwie więcej niż 7 dni.
3. Promocja
Celem naszych działań promocyjnych jest dostarczenie informacji o gospodarstwie i jego ofercie, zachęcanie klientów do ponownego przyjazdu, poszukiwanie nowych klientów i maksymalne wydłużanie pobytu turystów w ciągu roku – niwelowanie sezonowości, wskazanie na możliwości pobytu całorocznego.
Wykorzystywane środki promocyjne:
• reklama – zamierzamy założyć własną stronę internetową, zamieszczać ogłoszenia w prasie, a ponadto wydrukować ulotki;
• Prezentacja naszej oferty na różnego rodzaju targach i giełdach turystycznych;
W przypadku naszego gospodarstwa niezbędna będzie pomoc specjalisty przy tworzeniu i zamieszczeniu strony internetowej, jeśli zaś chodzi o ulotki, informatory o gospodarstwie raczej wystarczą znajomość edytora tekstu i obsługa komputera.
V. Plan zatrudnienia pracowników
Opisywane gospodarstwo agroturystyczne prowadzone będzie przez właścicielkę z mężem. Przewidujemy ponadto w sezonie wiosenno-letnim zatrudnianie pracowników sezonowych: pomoc kuchenna, inne prace domowe, prace polowe).
VI. Plan techniczny przedsięwzięcia
Posiadamy prawo własności gruntu, na którym zlokalizowane będzie gospodarstwo. Budynek przeznaczony na ten cel wymaga jedynie remontu.
• Złożenie wniosku o dofinansowanie działalności z środków unijnych
• Przeprowadzenie prac remontowych budynku
• Przystosowanie terenu wokół budynku
• Złożenie wniosku o przyjęcie do Stowarzyszenia Gospodarstw Agroturystycznych
• Zlecenie przygotowania strony internetowej
REKLAMA
REKLAMA
© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.