REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

Konsumenci ostatnią szansą dla browarów rzemieślniczych

Subskrybuj nas na Youtube
Browary rzemieślnicze apelują do rządu o wparcie
Browary rzemieślnicze apelują do rządu o wparcie

REKLAMA

REKLAMA

Browary rzemieślnicze są na skraju zapaści. Rząd przedłuża obostrzenia, a tysiące firm z branży restauracyjnej i jeszcze więcej połączonych z nimi biznesów, ostatecznie traci nadzieję.

Jaka jest kondycja branży browarniczej?

„Wszystkich, którzy mają ochotę zapytać, jak tam sobie radzimy, informuję że już sobie nie radzimy – odnosi się w swoim wpisie w serwisie społecznościowym Tomek Krupa, właściciel pubu Pułapka.

REKLAMA

– Obrót nie pozwala nawet na opłacenie bieżących rachunków. Mamy również do opłacenia zezwolenie na sprzedaż alkoholu, którego nie możemy sprzedawać. Jak nie zapłacimy, zezwolenie wygaśnie. Uzyskanie nowego jest ogromną procedurą biurokratyczną, wymagającą również zatwierdzenia ze strony sanepidu, który jak wiadomo ma teraz raczej inne problemy na głowie. Nikt nie informuje nas, kiedy obostrzenia zostaną zniesione, nie mamy szansy nawet zarobić na tę opłatę. Ze składek ZUS do tej pory nie zostaliśmy zwolnieni, czyli oficjalnie dalej musimy płacić za przywilej prowadzenia biznesu, którego praktycznie nie możemy prowadzić - dodaje Krupa.

- Od początku roku mieliśmy dwóch klientów na jedzenie na wynos - mówi właścicielka jednego z pubów w centrum Warszawy.

- Nie wiem już co robić, odwiedzają mnie już tylko policjanci i sanepid. Kontrolują, czy nikogo u nas nie ma. Zainwestowaliśmy w lampy UV, dezynfekcję… Pracuję tu prawie 25 lat i już po prostu nie wiem, jak mogę pomóc swojemu dziecku - podsumowuje.

Sytuacja właścicieli i pracowników gastronomii, pubów, restauracji, barów jest tragiczna.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

- To dziesiątki tysięcy osób - mówi Przemek Iwanek, producent cydru rzemieślniczego Pełnia i propagator kultury piwnej.

- Co więcej, to jest jak przewracające się kostki domina. Kiedy puby nie kupują piwa, browary, cydrownie, czy winiarnie też nic nie sprzedają. Dalej są dostawcy sprzętu, surowców, maszyn. Warto o tym pamiętać podczas zakupów. Nasze decyzje w istotny sposób wpływają na to, jak wygląda nasza gospodarka. I czy polscy producenci, rzemieślnicy przetrwają ten trudny czas”.

Polecamy: Ulgi na rozwój i innowacje w PIT i CIT. Zmiany 2021

Jak rząd pomaga gastronomii w trakcie pandemii?

Stowarzyszenie konsumenckie Wolny Kraft z niepokojem obserwuje, jak wysycha system naczyń połączonych jeszcze do niedawna pełnych rzemieślniczego piwa. Niedawno apelowaliśmy do rządzących, aby pozwolili na sprzedaż alkoholu na wynos lub przez internet. Rządzący nie zrobili w tej sprawie nic. Dziś – razem z przedsiębiorcami – prosimy: przestańcie ściągać opłaty od firm, którym nie pozwalacie pracować.

„Rząd nam nie pomaga, ale też żadnej pomocy nie oczekuję – mówi Grzegorz Durtan, właściciel browaru Deer Bear i restauracji BAZA.

- Chcę jednak, żeby przestał nas okradać. Ze składek ZUS, za pracowników, dla których nie ma pracy, koncesji za alkohole, których nie możemy sprzedać, to jest nie ważne, mamy płacić.

„W samym ostatnim kwartale zapłaciliśmy grubo ponad 100 000 złotych (nie licząc akcyzy, bo to by było 2-3 razy tyle), w tym dużo ZUSu i masę podatku VAT – wtóruje mu Mateusz Górski, współwłaściciel Browaru Brokreacja i firmowego pubu – pod koniec grudnia za 3000 zł wymieniliśmy kasę fiskalną na kasę online w pubie, żeby nabijać te 15,60 dziennego utargu”.

Zapaść browarów rzemieślniczych

REKLAMA

“Małe browary rzemieślnicze i puby nie potrafią przebić się i dotrzeć do klientów. Nie mają na to środków i umiejętności. Ich wpisy i apele często nawet nie docierają do społeczności, którą tworzyli na różnych portalach przez lata, od kiedy te zmieniły algorytmy wyświetlania treści - mówi Paweł Leszczyński, prezes stowarzyszenia Wolny Kraft. - Odchodzą w ciszy, bo też ile można pisać o tym, że jest ciężko, a sens prowadzenia działalności staje pod znakiem zapytania. A ich doświadczenie i miejsce, które zajmowali, współtworząc kolorową różnorodność produktów i usług najwyższej jakości trudno będzie czymś zastąpić”.

Niektóre puby i browary mogą jeszcze sprzedawać na miejscu. Pomagają też sklepy specjalistyczne. Warto wybrać się samemu - platformy dowozowe pobierają olbrzymie prowizje. Są też akcje takie, jak Panta Rhei stowarzyszenia Wolny Kraft, którego członkowie wykupują piwa od najmniejszych browarów rzemieślniczych i degustują je razem, przy okazji oceniając poziom polskiego piwowarstwa. Niestety wygląda na to, że oddolne inicjatywy i wsparcie klientów to jedyna pomoc, na jaką liczyć mogą w tej chwili poszkodowani przedsiębiorcy.

“Mówi się, że to nadzieja umiera ostatnia i chyba to właśnie się dzieje. - komentuje Michał “Docent” Maranda, jeden z piwnych blogerów Polskieminibrowary.pl.

- Lokale z dobrym piwem, a przez to najmniejsze browary znalazły się w dramatycznej sytuacji. Na naszych oczach rozpada się to, co z takim mozołem budowane było przez dekadę polskiej piwnej rewolucji. Jako Stowarzyszenie próbujemy wspierać piwowarów z najmniejszych polskich browarów, przygotowując zestawy degustacyjne piw od browarów, które utraciły większą część przychodów z gastronomii”.

Więcej informacji znajdziesz w serwisie MOJA FIRMA

Zapisz się na newsletter
Zakładasz firmę? A może ją rozwijasz? Chcesz jak najbardziej efektywnie prowadzić swój biznes? Z naszym newsletterem będziesz zawsze na bieżąco.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Źródło: INFOR

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:
Autopromocja

REKLAMA

QR Code

© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.

REKLAMA

Moja firma
Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail
Jak założyć spółkę z o.o. z aktem notarialnym?

Umowa spółki z o.o. w formie aktu notarialnego jest konieczna, gdy wspólnicy zamierzają wprowadzić do umowy postanowienia, których dodanie nie jest możliwe w przypadku spółki z o.o. zakładanej przez S24. Dotyczy to m.in. sytuacji, w których wspólnicy zamierzają wnieść wkłady niepieniężne, wprowadzić obowiązek powtarzających się świadczeń niepieniężnych, zmienić zasady głosowania w spółce, uprzywilejować udziały co do głosu, czy do dywidendy.

W jaki sposób hakerzy wykorzystują e-maile do ataków? Mają swoje sposoby

Najpopularniejszą formą cyberataku jest obecnie phishing. Fałszywe wiadomości są coraz trudniejsze do wykrycia, bo cyberprzestępcy doskonale się wyspecjalizowali. Jak rozpoznać niebzepieczną wiadomość? Jak chronić swoją firmę przed cyberatakami?

Co nowego dla firm biotechnologicznych w Polsce? [WYWIAD]

Na co powinny przygotować się firmy z branży biotechnologicznej? O aktualnych problemach i wyzwaniach związanych z finansowaniem tego sektora mówi Łukasz Kościjańczuk, partner w zespole Biznes i innowacje w CRIDO, prelegent CEBioForum 2025.

Coraz trudniej rozpoznać fałszywe opinie w internecie

40 proc. Polaków napotyka w internecie na fałszywe opinie, wynika z najnowszego badania Trustmate.io. Pomimo, że UOKiK nakłada kary na firmy kupujące fałszywe opinie to proceder kwietnie. W dodatku 25 proc. badanych ma trudności z rozróżnieniem prawdziwych recenzji.

REKLAMA

To nie sztuczna inteligencja odbierze nam pracę, tylko osoby umiejące się nią posługiwać [WYWIAD]

Sztuczna inteligencja stała się jednym z największych wyścigów technologicznych XXI wieku. Polskie firmy też biorą w nim udział, ale ich zaangażowanie w dużej mierze ogranicza się do inwestycji w infrastrukturę, bez realnego przygotowania zespołów do korzystania z nowych narzędzi. To tak, jakby maratończyk zaopatrzył się w najlepsze buty, zegarek sportowy i aplikację do monitorowania wyników, ale zapomniał o samym treningu. O tym, dlaczego edukacja w zakresie AI jest potrzebna na każdym szczeblu kariery, jakie kompetencje są niezbędne, które branże radzą sobie z AI najlepiej oraz czy sztuczna inteligencja doprowadzi do redukcji miejsc pracy, opowiada Radosław Mechło, trener i Head of AI w BUZZcenter.

Lider w oczach pracowników. Dlaczego kadra zarządzająca powinna rozwijać kompetencje miękkie?

Sposób, w jaki firma buduje zespół i rozwija wiedzę oraz umiejętności swoich pracowników, to dzisiaj jeden z najważniejszych czynników decydujących o jej przewadze konkurencyjnej. Konieczna jest tu nie tylko adaptacja do szybkich zmian technologicznych i rynkowych, lecz także nieustanny rozwój kompetencji miękkich, które okazują się kluczowe dla firm i ich liderów.

Dziękuję, które liczy się podwójnie. Jak benefity mogą wspierać ludzi, firmy i planetę?

Coraz więcej firm mówi o zrównoważonym rozwoju – w Polsce aż 72% organizacji zatrudniających powyżej 1000 pracowników deklaruje działania w tym obszarze1. Jednak to nie tylko wielkie strategie kształtują kulturę organizacyjną. Często to codzienne, pozornie mało znaczące decyzje – jak wybór dostawcy benefitów czy sposób ich przekazania pracownikom – mówią najwięcej o tym, czym firma kieruje się naprawdę. To właśnie one pokazują, czy wartości organizacji wykraczają poza hasła w prezentacjach.

Windykacja należności. Na czym powinna opierać się działalność windykacyjna

Chociaż windykacja kojarzy się z negatywnie, to jest ona kluczowa w zapewnieniu stabilności finansowej przedsiębiorstw. Branża ta, często postrzegana jako pozbawiona jakichkolwiek zasad etycznych, w ciągu ostatnich lat przeszła znaczną transformację, stawiając na profesjonalizm, przejrzystość i szacunek wobec klientów.

REKLAMA

Będą duże problemy. Obowiązkowe e-fakturowanie już za kilka miesięcy, a dwie na trzy małe firmy nie mają o nim żadnej wiedzy

Krajowy System e-Faktur (KSeF) nadchodzi, a firmy wciąż nie są na niego przygotowane. Nie tylko od strony logistycznej czyli zakupu i przygotowania odpowiedniego oprogramowania, ale nawet elementarnej wiedzy czym jest KSeF – Krajowy System e-Faktur.

Make European BioTech Great Again - szanse dla biotechnologii w Europie Środkowo-Wschodniej

W obliczu zmian geopolitycznych w świecie Europa Środkowo-Wschodnia może stać się nowym centrum biotechnologicznych innowacji. Czy Polska i kraje regionu są gotowe na tę szansę? O tym będą dyskutować uczestnicy XXIII edycji CEBioForum, największego w regionie spotkania naukowców, ekspertów, przedsiębiorców i inwestorów zajmujących się biotechnologią.

REKLAMA