REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.
Porada Infor.pl

Restauracja - lokal

Subskrybuj nas na Youtube
Dołącz do ekspertów Dołącz do grona ekspertów
Restauracja jako lokal
Restauracja jako lokal

REKLAMA

REKLAMA

Znalezienie odpowiedniej lokalizacji dla restauracji, to prawdopodobnie jeden z najtrudniejszych momentów w rozpoczęciu tego typu działalności. Na początku poszukiwań trzeba koniecznie zdecydować jaki charakter ma mieć lokal (np. kameralny czy też duży, jakie usługi mają być oferowane, kameralne spotkania, czy również duże imprezy np. komunie), na jakich klientów nastawiasz się (biznesowych czy innych). Określenie tego zakresu, pomoże ukierunkować poszukiwania odpowiedniego lokalu.

Ekskluzywna, elegancka restauracja najlepiej sprawdzi się w centrum miasta, przy szlakach turystycznych (np. Stare Miasto). Dobrą lokalizacją będzie też bliskość biurowców.

Jeśli myślisz o własnej restauracji raczej nie angażuj się w otwieranie jej w centrum handlowym, tam raczej większą szansę powodzenia mają znane sieci restauracji (chyba że Twoja inwestycja pójdzie w stronę franczyzy).

REKLAMA

REKLAMA

Klimat lokalu

Aby przyciągnąć klientów musisz ich czymś zaciekawić, zachęcić. Postaraj się powołać do życia lokal, w którym będzie panował miły klimat, atmosfera i który będzie przyciągał ciekawym wystrojem. Musisz pamiętać, iż od tego będzie w bardzo dużym stopniu zależała ilość Twoich klientów.

Klimat lokalu warto też tworzyć poprzez odpowiednią architekturę, wystrój, meble oraz muzykę. Ale pamiętaj, aby te wszystkie elementy dopasować do charakteru restauracji jaki sobie zaplanowałeś (tzn. jeśli postanowiłeś, że Twoja restauracja będzie nastawiona np. na kuchnię orientalną puszczanie hard rocka na pewno nie stworzy odpowiedniego klimatu dla odwiedzających Cię gości).

Remont i wyposażenie restauracji

Istotną kwestią, o której trzeba pamiętać, poszukując odpowiedniego lokalu pod restaurację jest wydzielenie w nim miejsca na kuchnię (zaplecze), toaletę, oraz szatnię lub przynajmniej miejsce gdzie znajdą swoje miejsce wieszaki na ubrania.

Obliczając koszty otwarcia lokalu należy się liczyć z tym, że przed otwarciem jego remont pochłonie od kilku do nawet kilkudziesięciu tysięcy złotych (jeżeli to duży lokal i jeżeli masz wobec niego jakieś szczególne plany/pomysły).

REKLAMA

Znalezienie lokalu to nie wszystko, czeka Cię jeszcze przystosowanie go. Prawdopodobnie najprościej i najtaniej wykonać remont będzie w lokalu, w którym już wcześniej był jakiś punkt gastronomiczny, niestety nie zawsze jest to możliwe. W innym wypadku czeka Cię naprawdę duży wydatek (rzędu nawet powyżej 100 000 zł).
Do otwarcia restauracji potrzebne będą wszystkie zezwolenia wymagane do prowadzenia lokalu gastronomicznego, projekt lokalu. Konieczne będzie przystosowanie go do wymagań Sanepidu.

Najlepszym rozwiązanie w takiej sytuacji będzie zatrudnienie architekta mającego uprawnienia budowlane, który (za mniej więcej kilkaset złotych) wykona projekt przebudowy/przystosowania lokalu. Projekt musi zostać zaakceptowany przez administratora budynku i inspektora Sanepidu. Dopiero potem można zacząć remont lokalu. 

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Wyposażenie kuchni

Ważnym etapem remontu lokalu pod restaurację będzie wyposażenie kuchni. Niezbędne będzie kupienie takich sprzętów jak: lodówka, piec, kuchnia mikrofalowa, stoły, zmywarka, zamrażalnik. Często można takie wyposażenie kupić w komisach gastronomicznych, które sprzedają używane wyposażenie restauracji. Wyjdzie to niewątpliwie taniej niż kupno nowego sprzętu.

Jeżeli natomiast chcesz pokusić się nowy sprzęt, do dyspozycji jest wiele ofert dostępnych na rynku. Znajdź najlepszą dla siebie. Możesz sięgnąć np. do ofert kompleksowego wyposażenia gastronomii, takich firm jak np.:

M&M GASTRO WWW.mmgastro.pl
PROGASTRO WWW.sklep.progastro.pl
Gastropolis Polska Sp. z o.o. WWW.gastropolis.pl
IG GASTRO WWW.jggastro.pl

Wymogi sanitarne lokalu

Lokal przeznaczony na restaurację powinien spełniać określone wymagania higieniczno-techniczne. Tak więc podłogi muszą być łatwe do czyszczenia, a na tzw. zapleczu kuchennym oraz w magazynie przeznaczonym do przechowywania żywności — podłogi muszą być również łatwe do dezynfekcji. Powinny być wykonane z materiałów nieprzepuszczalnych, nienasiąkalnych, toksycznych i zmywalnych.

W kuchni powinien zostać wykonany spływ wody z powierzchni tych podłóg. Również powierzchnie ścian powinny być łatwe do czyszczenia, a na zapleczu kuchennym także i do dezynfekcji. W tych pomieszczeniach, gdzie przetwarza się i obrabia żywność ściany powinny zostać pokryte — co najmniej do wysokości 2 metrów od podłogi — materiałem gładkim. Natomiast połączenia ścian i podłóg muszą być zaokrąglone.

Drzwi prowadzące do pomieszczeń kuchennych należy wykonać z materiału łatwego do czyszczenia i dezynfekcji.

Przy instalowaniu urządzeń ściekowych w kuchni, należy pamiętać o tym, aby były one kryte, a pokrywy kanałów, wypustów podłogowych i studzienek nie wystawały ponad poziom podłogi, lub nie tworzyły zagłębień.

W zależności od rodzaju przygotowywanej żywności powinno się wydzielić osobne narzędzia (np. deski, noże, łyżki itp.). Odpady żywności mają być przechowywane w zamykanych pojemnikach, w innych pomieszczeniach niż te, w których przechowywana będzie żywność.

Ogólne wymagania sanitarne dla lokalu  są m.in. następujące:
- zakład nie może być zlokalizowany w strefie stałego zanieczyszczenia,
- oddzielenie zakładu od lokalu mieszkalnego,
- skanalizowany teren, nieposiadający odkrytych ścieków, mający zabezpieczone wpusty kanalizacyjne,
- sprawna kanalizacja,
- odległość budynków od pojemników na śmieci większa niż 10 m,
- pojemniki na odpady szczelne, niezniszczone, ustawione na utwardzonej powierzchni, powinny posiadać pokrywy,
- dostęp do bieżącej zarówno zimnej jak i ciepłej wody,
- brak WC niedopuszczalny,
- niedopuszczalny brak magazynu lub wydzielonego miejsca do składowania:
a) środków myjących, dezynfekujących,
b) opakowań jednorazowych,
c) opakowań zwrotnych
- występowanie zabezpieczenia przed szkodnikami,
- woda odpowiadająca warunkom do picia i na potrzeby gospodarcze,
- niedostateczna higiena personelu niedopuszczalna,
- występowanie instrukcji mysia i dezynfekcji pomieszczeń, urządzeń i sprzętu.

Wymagania szczegółowe to:
- prawidłowa funkcjonalność pomieszczeń,
- wydzielone pomieszczenie lun stanowisko porcjowania i wydawania potraw,
- dobry stan techniczny pomieszczeń,
- pomieszczenia produkcyjne i ekspedycyjne muszą być wyposażone w umywalki do mycia rąk,
- zapewnienie warunków chłodniczych do przechowywania surowców, półfabrykatów i gotowych wyrobów,
- prawidłowo wyposażona i zorganizowana zmywalnia naczyń kuchennych,
- wydzielona zmywalnia naczyń stołowych oraz możliwość termicznej dezynfekcji naczyń,
- zmywalnia naczyń stołowych musi odpowiadać wymaganiom sanitarno-technicznym,
- skuteczna wentylacja,
- właściwie myte i przechowywane naczynia kuchenne, stołowe i transportowe,
- surowce i półfabrykaty nietrwałe oraz gotowe potrawy nie mogą być przechowywane w temperaturze powyżej 8ºC,
- środki spożywcze właściwej jakości zdrowotnej.

Wszystkie wymienione i pozostałe warunki znajdziesz w rozporządzeniu Ministra Zdrowia w sprawie wymagań higieniczno-sanitarnych w zakładach produkujących lub wprowadzających do obrotu środki spożywcze (Dz. U. z 2004 r. Nr 104, poz. 1096)

Przepisy budowlane dla lokalu

Jak każdy lokal gastronomiczny restauracja musi mieć co najmniej 3 metry wysokości, dwa wejścia, odpowiednią klimatyzację i kanalizację itp. Obowiązujące Cię zasady znajdziesz w rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U. Nr 75, poz. 690) oraz rozporządzenie zmieniające do tego rozporządzenia (Dz. U. z 2004 r. Nr 109, poz. 1156)

Przepisy przeciwpożarowe

Wymogi bezpieczeństwa pożarowego określa wspomniane już rozporządzenie ministra infrastruktury w z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U. Nr 75, poz. 690). Rozporządzenia określa wymogi bezpieczeństwa, zasady dotyczące dróg ewakuacyjnych, wymagania przeciwpożarowe dla elementów wykończenia wnętrz i wyposażenia stałego.

Zapisz się na newsletter
Zakładasz firmę? A może ją rozwijasz? Chcesz jak najbardziej efektywnie prowadzić swój biznes? Z naszym newsletterem będziesz zawsze na bieżąco.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Źródło: INFOR

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:
Autopromocja

REKLAMA

QR Code

© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.

REKLAMA

Moja firma
Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail
Bezpłatny ebook: Wydanie specjalne personel & zarządzanie - kiedy życie boli...

10 października obchodzimy Światowy Dzień Zdrowia Psychicznego – to dobry moment, by przypomnieć, że dobrostan psychiczny pracowników nie jest już tematem pobocznym, lecz jednym z kluczowych filarów strategii odpowiedzialnego przywództwa i zrównoważonego rozwoju organizacji.

ESG w MŚP. Czy wyzwania przewyższają korzyści?

Około 60% przedsiębiorców z sektora MŚP zna pojęcie ESG, wynika z badania Instytutu Keralla Research dla VanityStyle. Jednak 90% z nich dostrzega poważne bariery we wdrażaniu zasad zrównoważonego rozwoju. Eksperci wskazują, że choć korzyści ESG są postrzegane jako atrakcyjne, są na razie zbyt niewyraźne, by zachęcić większą liczbę firm do działania.

Zarząd sukcesyjny: Klucz do przetrwania firm rodzinnych w Polsce

W Polsce funkcjonuje ponad 800 tysięcy firm rodzinnych, które stanowią kręgosłup krajowej gospodarki. Jednakże zaledwie 30% z nich przetrwa przejście do drugiego pokolenia, a tylko 12% dotrwa do trzeciego. Te alarmujące statystyki nie wynikają z braku rentowności czy problemów rynkowych – największym zagrożeniem dla ciągłości działania przedsiębiorstw rodzinnych jest brak odpowiedniego planowania sukcesji. Wprowadzony w 2018 roku instytut zarządu sukcesyjnego stanowi odpowiedź na te wyzwania, oferując prawne narzędzie umożliwiające sprawne przekazanie firmy następnemu pokoleniu.

Ukryte zasoby rynku pracy. Dlaczego warto korzystać z ich potencjału?

Chociaż dla rynku pracy pozostają niewidoczni, to tkwi w nich znaczny potencjał. Kto pozostaje w cieniu? Dlaczego firmy nie sięgają po tzw. niewidzialnych pracowników?

REKLAMA

Firmy będą zdecydowanie zwiększać zatrudnienie na koniec roku. Jest duża szansa na podniesienie obrotu

Dlaczego firmy planują zdecydowanie zwiększać zatrudnienie na koniec 2025 roku? Chodzi o gorący okres zakończenia roku - od Halloween, przez Black Friday i Mikołajki, aż po kulminację w postaci Świąt Bożego Narodzenia. Najwięcej pracowników będą zatrudniały firmy branży produkcyjnej. Ratunkiem dla nich są pracownicy tymczasowi. To duża szansa na zwiększenie obrotu.

Monitoring wizyjny w firmach w Polsce – prawo a praktyka

Monitoring wizyjny, zwany również CCTV (Closed-Circuit Television), to system kamer rejestrujących obraz w określonym miejscu. W Polsce jest powszechnie stosowany przez przedsiębiorców, instytucje publiczne oraz osoby prywatne w celu zwiększenia bezpieczeństwa i ochrony mienia. Na kanwie głośnych decyzji Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych przyjrzyjmy się przepisom prawa, które regulują przedmiotową materię.

Akcyzą w cydr. Polscy producenci rozczarowani

Jak wiadomo, Polska jabłkiem stoi. Ale zamiast wykorzystywać własny surowiec i budować rynek, oddajemy pole zagranicznym koncernom – z goryczą mówią polscy producenci cydru. Ku zaskoczeniu branży, te niskoalkoholowe napoje produkowane z polskich jabłek, trafiły na listę produktów objętych podwyżką akcyzy zapowiedzianą niedawno przez rząd. Dotychczasowa akcyzowa mapa drogowa została zatem nie tyle urealniona, jak określa to Ministerstwo Finansów, ale też rozszerzona, bo cydry i perry były z niej dotąd wyłączne. A to oznacza duże ryzyko zahamowania rozwoju tej i tak bardzo małej, bo traktowanej po macoszemu, kategorii.

Ustawa o kredycie konsumenckim z perspektywy banków – wybrane zagadnienia

Ustawa o kredycie konsumenckim wprowadza istotne wyzwania dla banków, które muszą dostosować procesy kredytowe, marketingowe i ubezpieczeniowe do nowych wymogów. Z jednej strony zmiany zwiększają ochronę konsumentów i przejrzystość rynku, z drugiej jednak skutkują większymi kosztami operacyjnymi, koniecznością zatrudnienia dodatkowego personelu, wydłużeniem procesów decyzyjnych oraz zwiększeniem ryzyka prawnego.

REKLAMA

Coraz więcej firm ma rezerwę finansową, choć zazwyczaj wystarczy ona na krótkotrwałe problemy

Więcej firm niż jeszcze dwa lata temu jest przygotowanych na wypadek nieprzewidzianych sytuacji, czyli ma tzw. poduszkę finansową. Jednak oszczędności nie starczy na długo. 1 na 3 firmy wskazuje, że dysponuje rezerwą na pół roku działalności, kolejne 29 proc. ma zabezpieczenie na 2–3 miesiące.

Na koniec roku małe i średnie firmy oceniają swoją sytuację najlepiej od czterech lat. Jednak niewiele jest skłonnych ryzykować z inwestycjami

Koniec roku przynosi poprawę nastrojów w małych i średnich firmach. Najlepiej swoją sytuację oceniają mikrofirmy - najlepiej od czterech lat. Jednak ten optymizm nie przekłada się na chęć ryzykowania z inwestycjami.

REKLAMA