REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.
Restauracja jako lokal
Restauracja jako lokal

REKLAMA

REKLAMA

Znalezienie odpowiedniej lokalizacji dla restauracji, to prawdopodobnie jeden z najtrudniejszych momentów w rozpoczęciu tego typu działalności. Na początku poszukiwań trzeba koniecznie zdecydować jaki charakter ma mieć lokal (np. kameralny czy też duży, jakie usługi mają być oferowane, kameralne spotkania, czy również duże imprezy np. komunie), na jakich klientów nastawiasz się (biznesowych czy innych). Określenie tego zakresu, pomoże ukierunkować poszukiwania odpowiedniego lokalu.

REKLAMA

Ekskluzywna, elegancka restauracja najlepiej sprawdzi się w centrum miasta, przy szlakach turystycznych (np. Stare Miasto). Dobrą lokalizacją będzie też bliskość biurowców.

Jeśli myślisz o własnej restauracji raczej nie angażuj się w otwieranie jej w centrum handlowym, tam raczej większą szansę powodzenia mają znane sieci restauracji (chyba że Twoja inwestycja pójdzie w stronę franczyzy).

REKLAMA

Klimat lokalu

Aby przyciągnąć klientów musisz ich czymś zaciekawić, zachęcić. Postaraj się powołać do życia lokal, w którym będzie panował miły klimat, atmosfera i który będzie przyciągał ciekawym wystrojem. Musisz pamiętać, iż od tego będzie w bardzo dużym stopniu zależała ilość Twoich klientów.

Klimat lokalu warto też tworzyć poprzez odpowiednią architekturę, wystrój, meble oraz muzykę. Ale pamiętaj, aby te wszystkie elementy dopasować do charakteru restauracji jaki sobie zaplanowałeś (tzn. jeśli postanowiłeś, że Twoja restauracja będzie nastawiona np. na kuchnię orientalną puszczanie hard rocka na pewno nie stworzy odpowiedniego klimatu dla odwiedzających Cię gości).

Remont i wyposażenie restauracji

REKLAMA

Istotną kwestią, o której trzeba pamiętać, poszukując odpowiedniego lokalu pod restaurację jest wydzielenie w nim miejsca na kuchnię (zaplecze), toaletę, oraz szatnię lub przynajmniej miejsce gdzie znajdą swoje miejsce wieszaki na ubrania.

Obliczając koszty otwarcia lokalu należy się liczyć z tym, że przed otwarciem jego remont pochłonie od kilku do nawet kilkudziesięciu tysięcy złotych (jeżeli to duży lokal i jeżeli masz wobec niego jakieś szczególne plany/pomysły).

Znalezienie lokalu to nie wszystko, czeka Cię jeszcze przystosowanie go. Prawdopodobnie najprościej i najtaniej wykonać remont będzie w lokalu, w którym już wcześniej był jakiś punkt gastronomiczny, niestety nie zawsze jest to możliwe. W innym wypadku czeka Cię naprawdę duży wydatek (rzędu nawet powyżej 100 000 zł).
Do otwarcia restauracji potrzebne będą wszystkie zezwolenia wymagane do prowadzenia lokalu gastronomicznego, projekt lokalu. Konieczne będzie przystosowanie go do wymagań Sanepidu.

Najlepszym rozwiązanie w takiej sytuacji będzie zatrudnienie architekta mającego uprawnienia budowlane, który (za mniej więcej kilkaset złotych) wykona projekt przebudowy/przystosowania lokalu. Projekt musi zostać zaakceptowany przez administratora budynku i inspektora Sanepidu. Dopiero potem można zacząć remont lokalu. 

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Wyposażenie kuchni

Ważnym etapem remontu lokalu pod restaurację będzie wyposażenie kuchni. Niezbędne będzie kupienie takich sprzętów jak: lodówka, piec, kuchnia mikrofalowa, stoły, zmywarka, zamrażalnik. Często można takie wyposażenie kupić w komisach gastronomicznych, które sprzedają używane wyposażenie restauracji. Wyjdzie to niewątpliwie taniej niż kupno nowego sprzętu.

Jeżeli natomiast chcesz pokusić się nowy sprzęt, do dyspozycji jest wiele ofert dostępnych na rynku. Znajdź najlepszą dla siebie. Możesz sięgnąć np. do ofert kompleksowego wyposażenia gastronomii, takich firm jak np.:

M&M GASTRO WWW.mmgastro.pl
PROGASTRO WWW.sklep.progastro.pl
Gastropolis Polska Sp. z o.o. WWW.gastropolis.pl
IG GASTRO WWW.jggastro.pl

Wymogi sanitarne lokalu

Lokal przeznaczony na restaurację powinien spełniać określone wymagania higieniczno-techniczne. Tak więc podłogi muszą być łatwe do czyszczenia, a na tzw. zapleczu kuchennym oraz w magazynie przeznaczonym do przechowywania żywności — podłogi muszą być również łatwe do dezynfekcji. Powinny być wykonane z materiałów nieprzepuszczalnych, nienasiąkalnych, toksycznych i zmywalnych.

W kuchni powinien zostać wykonany spływ wody z powierzchni tych podłóg. Również powierzchnie ścian powinny być łatwe do czyszczenia, a na zapleczu kuchennym także i do dezynfekcji. W tych pomieszczeniach, gdzie przetwarza się i obrabia żywność ściany powinny zostać pokryte — co najmniej do wysokości 2 metrów od podłogi — materiałem gładkim. Natomiast połączenia ścian i podłóg muszą być zaokrąglone.

Drzwi prowadzące do pomieszczeń kuchennych należy wykonać z materiału łatwego do czyszczenia i dezynfekcji.

Przy instalowaniu urządzeń ściekowych w kuchni, należy pamiętać o tym, aby były one kryte, a pokrywy kanałów, wypustów podłogowych i studzienek nie wystawały ponad poziom podłogi, lub nie tworzyły zagłębień.

W zależności od rodzaju przygotowywanej żywności powinno się wydzielić osobne narzędzia (np. deski, noże, łyżki itp.). Odpady żywności mają być przechowywane w zamykanych pojemnikach, w innych pomieszczeniach niż te, w których przechowywana będzie żywność.

Ogólne wymagania sanitarne dla lokalu  są m.in. następujące:
- zakład nie może być zlokalizowany w strefie stałego zanieczyszczenia,
- oddzielenie zakładu od lokalu mieszkalnego,
- skanalizowany teren, nieposiadający odkrytych ścieków, mający zabezpieczone wpusty kanalizacyjne,
- sprawna kanalizacja,
- odległość budynków od pojemników na śmieci większa niż 10 m,
- pojemniki na odpady szczelne, niezniszczone, ustawione na utwardzonej powierzchni, powinny posiadać pokrywy,
- dostęp do bieżącej zarówno zimnej jak i ciepłej wody,
- brak WC niedopuszczalny,
- niedopuszczalny brak magazynu lub wydzielonego miejsca do składowania:
a) środków myjących, dezynfekujących,
b) opakowań jednorazowych,
c) opakowań zwrotnych
- występowanie zabezpieczenia przed szkodnikami,
- woda odpowiadająca warunkom do picia i na potrzeby gospodarcze,
- niedostateczna higiena personelu niedopuszczalna,
- występowanie instrukcji mysia i dezynfekcji pomieszczeń, urządzeń i sprzętu.

Wymagania szczegółowe to:
- prawidłowa funkcjonalność pomieszczeń,
- wydzielone pomieszczenie lun stanowisko porcjowania i wydawania potraw,
- dobry stan techniczny pomieszczeń,
- pomieszczenia produkcyjne i ekspedycyjne muszą być wyposażone w umywalki do mycia rąk,
- zapewnienie warunków chłodniczych do przechowywania surowców, półfabrykatów i gotowych wyrobów,
- prawidłowo wyposażona i zorganizowana zmywalnia naczyń kuchennych,
- wydzielona zmywalnia naczyń stołowych oraz możliwość termicznej dezynfekcji naczyń,
- zmywalnia naczyń stołowych musi odpowiadać wymaganiom sanitarno-technicznym,
- skuteczna wentylacja,
- właściwie myte i przechowywane naczynia kuchenne, stołowe i transportowe,
- surowce i półfabrykaty nietrwałe oraz gotowe potrawy nie mogą być przechowywane w temperaturze powyżej 8ºC,
- środki spożywcze właściwej jakości zdrowotnej.

Wszystkie wymienione i pozostałe warunki znajdziesz w rozporządzeniu Ministra Zdrowia w sprawie wymagań higieniczno-sanitarnych w zakładach produkujących lub wprowadzających do obrotu środki spożywcze (Dz. U. z 2004 r. Nr 104, poz. 1096)

Przepisy budowlane dla lokalu

Jak każdy lokal gastronomiczny restauracja musi mieć co najmniej 3 metry wysokości, dwa wejścia, odpowiednią klimatyzację i kanalizację itp. Obowiązujące Cię zasady znajdziesz w rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U. Nr 75, poz. 690) oraz rozporządzenie zmieniające do tego rozporządzenia (Dz. U. z 2004 r. Nr 109, poz. 1156)

Przepisy przeciwpożarowe

Wymogi bezpieczeństwa pożarowego określa wspomniane już rozporządzenie ministra infrastruktury w z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U. Nr 75, poz. 690). Rozporządzenia określa wymogi bezpieczeństwa, zasady dotyczące dróg ewakuacyjnych, wymagania przeciwpożarowe dla elementów wykończenia wnętrz i wyposażenia stałego.

Źródło: INFOR

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:
Autopromocja

REKLAMA

QR Code

© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.

REKLAMA

Moja firma
Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail
ESG u dostawców czyli jak krok po kroku wdrożyć raportowanie ESG [Mini poradnik]

Wdrażanie raportowania ESG (środowiskowego, społecznego i zarządczego) to niełatwe zadanie, zwłaszcza dla dostawców, w tym działających dla większych firm. Choć na pierwszy rzut oka może się wydawać, że wystarczy powołać koordynatora i zebrać dane, to tak naprawdę proces ten wymaga zaangażowania całej organizacji. Jakie są pierwsze kroki do skutecznego raportowania ESG? Na co zwrócić szczególną uwagę?

ESG to zielona miara ryzyka, która potrzebuje strategii zmian [Rekomendacje]

Żeby utrzymać się na rynku, sprostać konkurencji, a nawet ją wyprzedzić, warto stosować się do zasad, które już obowiązują dużych graczy. Najprostszym i najbardziej efektywnym sposobem będzie przygotowanie się, a więc stworzenie mapy działania – czyli strategii ESG – i wdrożenie jej w swojej firmie. Artykuł zawiera rekomendacje dla firm, które dopiero rozpoczynają podróż z ESG.

Ratingi ESG: katalizator zmian czy iluzja postępu?

Współczesny świat biznesu coraz silniej akcentuje znaczenie ESG jako wyznacznika zrównoważonego rozwoju. W tym kontekście ratingi ESG odgrywają kluczową rolę w ocenie działań firm na polu odpowiedzialności środowiskowe, społecznej i zarządzania. Ale czy są one rzeczywistym impulsem do zmian, czy raczej efektowną fasadą bez głębszego wpływu na biznesową rzeczywistość? Przyjrzyjmy się temu bliżej.

Zrównoważony biznes czyli jak strategie ESG zmienią reguły gry?

ESG to dziś megatrend, który dotyczy coraz więcej firm i organizacji. Zaciera powoli granicę między sukcesem a odpowiedzialnością biznesu. Mimo, iż wymaga od przedsiębiorców wiele wysiłku, ESG dostarcza m.in. nieocenione narzędzie, które może nie tylko przekształcić biznes, ale również pomóc budować lepszą przyszłość. To strategia ESG zmienia sposób działania firm na zrównoważony i odpowiedzialny.

REKLAMA

Podatek od nieruchomości może być niższy. Samorządy ustalają najwyższe możliwe stawki

Podatek od nieruchomości może być niższy. To samorządy ustalają najwyższe możliwe stawki, korzystając z widełek ustawowych. Przedsiębiorcy apelują do samorządów o obniżenie podatku. Niektóre firmy płacą go nawet setki tysięcy w skali roku.

Jakie recenzje online liczą się bardziej niż te pozytywne?

Podejmując decyzje zakupowe online, klienci kierują się kilkoma ważnymi kryteriami, z których opinie odgrywają kluczową rolę. Oczekują przy tym, że recenzje będą nie tylko pozytywne, ale również aktualne. Potwierdzają to wyniki najnowszego badania TRUSTMATE.io, z którego wynika, że aż 73% Polaków zwraca uwagę na aktualność opinii. Zaledwie 1,18% respondentów nie uważa tego za istotne.

Widzieć człowieka. Czyli power skills menedżerów przyszłości

W świecie nieustannych zmian empatia i zrozumienie innych ludzi stają się fundamentem efektywnej współpracy, kreatywności i innowacyjności. Kompetencje przyszłości są związane nie tylko z automatyzacją, AI i big data, ale przede wszystkim z power skills – umiejętnościami interpersonalnymi, wśród których zarządzanie różnorodnością, coaching i mentoring mają szczególne znaczenie.

Czy cydry, wina owocowe i miody pitne doczekają się wersji 0%?

Związek Pracodawców Polska Rada Winiarstwa wystąpił z wnioskiem do Ministra Rolnictwa o nowelizację ustawy o wyrobach winiarskich. Powodem jest brak regulacji umożliwiających polskim producentom napojów winiarskich, takich jak cydr, wina owocowe czy miody pitne, oferowanie produktów bezalkoholowych. W obliczu rosnącego trendu NoLo, czyli wzrostu popularności napojów o zerowej lub obniżonej zawartości alkoholu, coraz więcej firm z branży alkoholowej wprowadza takie opcje do swojej oferty.

REKLAMA

Czy darowizna na WOŚP podlega odliczeniu od podatku? Komentarz ekspercki

W najbliższą niedzielę (26.01.2025 r.) swój Finał będzie miała Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy. Bez wątpienia wielu przedsiębiorców, jak również tysiące osób prywatnych, będzie wspierać to wydarzenie, a z takiego działania płynie wiele korzyści. Czy darowizna na WOŚP podlega odliczeniu od podatku?

Idą zmiany. Co czeka producentów i użytkowników elektroniki konsumenckiej w 2025 r.?

W 2025 roku branża elektroniki użytkowej czeka rewolucja – od standaryzacji ładowarek do smartfonów, przez obowiązkowy recykling baterii, aż po prawo do naprawy. A do tego wszystkiego… nieprzewidywalna polityka Donalda Trumpa. Co jeszcze wpłynie na przyszłość technologii?

REKLAMA