REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.
Sałatka nicejska
Sałatka nicejska

REKLAMA

REKLAMA

Coraz więcej Polaków, szczególnie tych mieszkających w dużych miastach, prowadzi coraz aktywniejszy tryb życia. I nie ma tu nic do rzeczy ogólny kryzys gospodarczy. Ludzie coraz dłużej pracują, więcej podróżują służbowo po kraju, coraz więcej odbywają służbowych spotkań „na mieście”. To powoduje, że niejednokrotnie są wręcz zmuszeni do jedzenia posiłków, szczególnie lunchu i kolacji w restauracjach.

Oprócz tego coraz większa grupa osób korzysta z dobrodziejstw swoich zarobków i przynajmniej od czasu do czasu spożywa weekendowy posiłek z rodziną w restauracji.

REKLAMA

Chcąc otworzyć restaurację musisz mieć przede wszystkim mieć na nią pomysł, powinieneś wiedzieć czego chcesz. Będzie to kierunkowało Twoje dalsze działania jak znalezienie lokalu, zatrudnienie personelu, przystosowanie lokalu i inne inwestycje.

REKLAMA

Bądźmy szczerzy, musisz się postarać, gdyż zjeść można w bardzo wielu miejscach.  Pomimo tego, że w centralnych, ruchliwych miejscach miast - restauracji nie brakuje, to jednak trudno jest znaleźć miejsce gdzie można w spokoju i miłej atmosferze, za niewygórowaną cenę zjeść dobry obiad, lub kolację. Otwarcie restauracja to ryzykowna inwestycja i trzeba uważać aby nie była chybiona.

Dobry restaurator musi naprawdę po pierwsze wiedzieć czego chce a po drugie kochać to co robi. Można przygotować super biznes plan, zatrudnić dekoratora wnętrz i wydać „kupę” kasy na remont lokalu, ale nic to nie da jeśli zabraknie Ci determinacji i entuzjazmu w pokonaniu trudności i dobrego pomysłu, którym zarazisz klientów.

Myśląc o założeniu restauracji, zwróć uwagę na demograficzne otoczenie restauracji (jeśli masz już lokal, a jeśli nie to znajdź odpowiednią lokalizację do swojej koncepcji, nie może być ona zupełnie oderwana od rzeczywistości): jacy potencjalni klienci będą przeważali w okolicy i ilu ich będzie. Nie patrz tylko na to co jest dzisiaj, ale zakładając taki biznes jak restauracja musisz myśleć perspektywicznie, wybiegając w przyszłość na co najmniej kilka lat.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

REKLAMA

Pracownicy

Bardzo ważną kwestią będzie zatrudnienie odpowiedniego personelu. Powinieneś znaleźć i zatrudnić dobrych i sumiennych pracowników. Pamiętaj, że to oni będą tworzyć klimat Twojej restauracji. To z nimi klient będzie miał najczęstszy, bezpośredni kontakt. Powinni więc odznaczać się wysoką kulturą osobistą i pewnym doświadczeniem. 

Kluczem do sukcesu Twojej restauracji będzie również zatrudnienie odpowiedniego, dobrego, znającego się na swoim fachu kucharza. Szukając kucharza patrz na doświadczenie w prowadzeniu kuchni jaką będziesz oferował (włoska, grecka, orientalna, polska, ostatnio bardzo popularna rosyjska itd.). Otwierając swoją restaurację powinieneś mieć pewność, że serwowane dania będą naprawdę smaczne.

Warunki lokalowe

Realizując swój pomysł na restaurację pamiętaj, że jednym z najważniejszych aspektów tego biznesu będzie odpowiedni lokal. Musi on spełnić wiele wymogów formalnych (link do lokalu) ale też niezwykle istotnym jest aby:
- był widoczny od strony miejsc przepływu potencjalnych klientów,
- miał odpowiednie możliwości godzin otwarcia (a więc sąsiedztwo lokalu),
- miał odpowiednią wielkość (sala główna, zaplecze),
- był dostępny dla osób niepełnosprawnych,
- miał parking, lub dostęp do niego w pobliżu,
- był położony w bezpiecznej okolicy.

Autopromocja

REKLAMA

Źródło: INFOR

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:

REKLAMA

QR Code

© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.

Moja firma
Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail
Co trapi sektor MŚP? Nie tylko inflacja, koszty zarządzania zasobami ludzkimi i rotacja pracowników

Inflacja przekładająca się na presję płacową, rosnące koszty związane z zarządzaniem zasobami ludzkimi oraz wysoka rotacja – to trzy główne wyzwania w obszarze pracowniczym, z którymi mierzą się obecnie firmy z sektora MŚP. Z jakimi jeszcze problemami kadrowymi borykają się mikro, małe i średnie przedsiębiorstwa?

Badania ankietowe GUS: Badanie pogłowia drobiu oraz produkcji zwierzęcej (R-ZW-B) i Badanie pogłowia świń oraz produkcji żywca wieprzowego (R-ZW-S)

Główny Urząd Statystyczny od 1 do 23 grudnia 2024 r. będzie przeprowadzał obowiązkowe badania statystyczne z zakresu rolnictwa. Chodzi o następujące badania: Badanie pogłowia drobiu oraz produkcji zwierzęcej (R-ZW-B) i Badanie pogłowia świń oraz produkcji żywca wieprzowego (R-ZW-S).

Dodatkowy dzień wolny od pracy dla wszystkich pracowników w 2025 r.? To już pewne

Dodatkowy dzień wolny od pracy dla wszystkich pracowników? To już pewne. 27 listopada 2024 r. Sejm uchwalił nowelizację ustawy. Wigilia od 2025 r. będzie dniem wolnym od pracy. Co z niedzielami handlowymi? 

Zeznania świadków w sprawach o nadużycie władzy w spółkach – wsparcie dla wspólników i akcjonariuszy

W ostatnich latach coraz częściej słyszy się o przypadkach nadużyć władzy w spółkach, co stanowi zagrożenie zarówno dla transparentności działania organizacji, jak i dla interesów wspólników oraz akcjonariuszy. Przedsiębiorstwa działające w formie spółek kapitałowych z założenia powinny funkcjonować na zasadach transparentności, przejrzystości i zgodności z interesem wspólników oraz akcjonariuszy. 

REKLAMA

BCM w przemyśle: Nie chodzi tylko o przestoje – chodzi o to, co tracimy, gdy im nie zapobiegamy

Przerwa w działalności przemysłowej to coś więcej niż utrata czasu i produkcji. To potencjalny kryzys o wielowymiarowych skutkach – od strat finansowych, przez zaufanie klientów, po wpływ na środowisko i reputację firmy. Dlatego zarządzanie ciągłością działania (BCM, ang. Business Continuity Management) staje się kluczowym elementem strategii każdej firmy przemysłowej.

Z czym mierzą się handlowcy w czasie Black Friday?

Już 29 listopada będzie wyczekiwany przez wielu konsumentów Black Friday. Po nim rozpocznie się szał świątecznych zakupów i zarazem wytężonej pracy dla handlowców. Statystyki pokazują, że Polacy z roku na rok wydają i zamawiają coraz więcej. 

Taryfa C11. Szaleńcze ceny prądu w Polsce: 1199 zł/MWh, 2099 zł/MWh, 2314 zł/MWh, 3114 zł/MWh

To stawki dla biznesu. Małe i średnie firmy (MŚP nie będzie w 2025 r. objęty zamrożeniem cen prądu. 

Brakuje specjalistów zajmujących się cyberbezpieczeństwem. Luka w ujęciu globalnym od 2023 roku wzrosła o blisko 20 proc., a w Europie o 12,8 proc.

Brakuje specjalistów zajmujących się cyberbezpieczeństwem. Luka w ujęciu globalnym od 2023 roku wzrosła o blisko 20 proc., a w Europie o 12,8 proc. Ekspert przypomina: bezpieczeństwo nie jest kosztem, a inwestycją, która zapewnia ciągłość i stabilność operacyjną

REKLAMA

Zamrożenie cen energii w 2025 r. Rzecznik Małych i Średnich Przedsiębiorstw krytycznie o wycofaniu się z działań osłonowych wobec firm

Zamrożenie cen energii w 2025 r. Rzecznik Małych i Średnich Przedsiębiorstw krytycznie o wycofaniu się z działań osłonowych wobec firm. Interweniuje u premiera Donalda Tuska i marszałka Sejmu Szymona Hołowni.

ZUS: Wypłacono ponad 96,8 mln zł z tytułu świadczenia interwencyjnego. Wnioski można składać do 16 marca 2025 r.

ZUS: Wypłacono ponad 96,8 mln zł z tytułu świadczenia interwencyjnego. Wnioski można składać do 16 marca 2025 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych poinformował, że przygotowuje kolejne wypłaty świadczenia.

REKLAMA