Wydatki na działalność hotelarską
![hotel Fot. Fotolia](https://webp-konwerter.infor.pl/eyJmIjoiaHR0cHM6Ly9nN/C5pbmZvci5wbC9wL19maW/xlcy8yMTcwMDAvaG90ZWx/fMS5qcGciLCJ3Ijo3NzF9.jpg)
REKLAMA
REKLAMA
W roku 2009 nastąpiło załamanie rynku budowlanego, spadły inwestycje budowlane w gospodarce. Na rynku horeca również odnotowano ograniczenia inwestycji i spadek zainteresowania nowymi inwestycjami budowlanymi. W okresie recesji z 2009 te trendy były widoczne.
REKLAMA
W roku 2009 jednak odnotowano również wzrost obrotów oraz udziału w rynku. Na rynku gastronomicznym widać wzrost ilości placówek dużych. Średni przychód na tym rynku to około 21 532 mln zł rocznie, dynamikę przychodów ocenia się na 3,0%. W przypadku rynku horeca firmy najczęściej zamawiają produkty u producentów i wytwórców (48,0%), około 29,0% na rynku hurtowym.
Udział importu przy zamówieniach szacuje się na 21,0%. Przedsiębiorstwa horeca również w przypadku projektów architektonicznych i modernizacyjnych zgłaszają zapotrzebowanie do firm produkcyjnych i wytwórców oraz hurtowników. Ważnym źródłem jest import.
REKLAMA
REKLAMA
© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.