REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.
Porada Infor.pl

Jak negocjować z chińskimi partnerami? - wspólne posiłki

Subskrybuj nas na Youtube
Dołącz do ekspertów Dołącz do grona ekspertów
Bartosz Komasa
BigChina.pl
Wspólne posiłki z kontrahentami z Chin to podstawa korzystnych relacji biznesowych.
Wspólne posiłki z kontrahentami z Chin to podstawa korzystnych relacji biznesowych.

REKLAMA

REKLAMA

Jak na nasze relacje biznesowe z chińskimi partnerami wpływa wspólne jedzenie? Okazuje się, że w bardzo dużym stopniu. Wspólne posiłki są w Chinach jednym z kluczowych elementów budujących więzi między kontrahentami. Jak się zachować? Czego nie robić?

W przeszłości w Chinach występowały długo okresy głodu, dlatego obecnie, gdy jedzenie jest powszechnie dostępne, spożywanie posiłków ma szczególną wagę. Do tego stopnia, że pytanie ”czy jadłeś” jest odpowiednikiem ”jak się masz”.

REKLAMA

REKLAMA

Chińczycy bardzo cenią sobie obfitość dań, co wskazuje na status gospodarza i jego hojność. Należy pamiętać, aby kończąc posiłek, pozostawić jego resztkę na talerzu. Zjedzenie go do końca, jest sygnałem dla gospodarza, że gość jest wciąż głodny. Hojność gospodarza mierzy się ilością jedzenia jakie pozostało po zakończeniu biesiady. Ryż traktowany jest jako ”zapychacz” i może być podany na końcu bankietu. Zupy również spożywa się pod koniec posiłku. Mile widziane będzie używanie pałeczek lub chociaż próba ich użycia.

Pamiętajmy, aby ich nigdy nie pozostawiać wbitych w miseczkę, lecz zawsze układać je z boku talerza lub na specjalnej podkładce. Upuszczenie pałeczek na ziemie lub skrzyżowanie podczas nabierania posiłku jednej pary pałeczek z inną ich parą oznacza to samo co w kulturze polskiej zbite lustro – pecha!

Polecamy: Jak zawierać kontrakt eksportowy?

REKLAMA

Jak zająć miejsce?

Przyjmując gości chińskich musimy pamiętać o ceremoniale zajmowania miejsca przy stole: gospodarz vis-a-vis drzwi, najstarszy gość po jego lewej stronie. Rozpoczęcie posiłku jak również pierwszy toast inauguruje gospodarz.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Co z alkoholem?

Chińczycy piją alkohol w dużych ilościach, jednak zawsze podczas jedzenia. Wówczas smakuje się piwa, wódki. W Chinach występuje tzw. białe wino - pod tą nazwą kryje się 50%-owa chińska wódka. Jeśli któryś z polskich uczestników nie ma ochoty pić, musi zaznaczyć to na początku. Jeżeli już jednak podejmiemy się tego ”zadania”, nie można się w trakcie wycofać, gdyż może to być odebrane przez Chińczyka jako zniewaga. Jakiekolwiek picie zaczynamy zawsze od toastu, który jako pierwszy wznosi gospodarz.

Mile będzie widziane, gdy my również będziemy wznosić toasty za zdrowie gospodarza. Szklanka do piwa nigdy nie może być pusta, dlatego zaraz po wypiciu zauważymy, że któryś z naszych współbiesiadników nam ją napełni.

Miłym gestem będzie jeśli i my uzupełnimy szklankę naszego gospodarza. Ponieważ w organizmie Chińczyka nie występuje jeden z enzymów odpowiedzialny za trawienie alkoholu, dość szybko możemy u nich zauważyć stan upojenia alkoholowego.

Dlatego też chińskie firmy wysyłają często ”specjalnych” pracowników na ”zakrapiane” rozmowy negocjacyjne czy też bankiety. Pracownicy ci są już doświadczeni w tego typu spotkaniach. Zdarza się, że nasz gospodarz nie chcąc stać się zbyt wylewnym, zamiast alkoholu do swojej szklanki wlewa zawczasu zwykłą wodę.

Polecamy: Jakie prawa ma agent?

Zapisz się na newsletter
Zakładasz firmę? A może ją rozwijasz? Chcesz jak najbardziej efektywnie prowadzić swój biznes? Z naszym newsletterem będziesz zawsze na bieżąco.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Źródło: INFOR

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:
Autopromocja

REKLAMA

QR Code

© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.

REKLAMA

Moja firma
Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail
Bezpłatny ebook: Wydanie specjalne personel & zarządzanie - kiedy życie boli...

10 października obchodzimy Światowy Dzień Zdrowia Psychicznego – to dobry moment, by przypomnieć, że dobrostan psychiczny pracowników nie jest już tematem pobocznym, lecz jednym z kluczowych filarów strategii odpowiedzialnego przywództwa i zrównoważonego rozwoju organizacji.

ESG w MŚP. Czy wyzwania przewyższają korzyści?

Około 60% przedsiębiorców z sektora MŚP zna pojęcie ESG, wynika z badania Instytutu Keralla Research dla VanityStyle. Jednak 90% z nich dostrzega poważne bariery we wdrażaniu zasad zrównoważonego rozwoju. Eksperci wskazują, że choć korzyści ESG są postrzegane jako atrakcyjne, są na razie zbyt niewyraźne, by zachęcić większą liczbę firm do działania.

Zarząd sukcesyjny: Klucz do przetrwania firm rodzinnych w Polsce

W Polsce funkcjonuje ponad 800 tysięcy firm rodzinnych, które stanowią kręgosłup krajowej gospodarki. Jednakże zaledwie 30% z nich przetrwa przejście do drugiego pokolenia, a tylko 12% dotrwa do trzeciego. Te alarmujące statystyki nie wynikają z braku rentowności czy problemów rynkowych – największym zagrożeniem dla ciągłości działania przedsiębiorstw rodzinnych jest brak odpowiedniego planowania sukcesji. Wprowadzony w 2018 roku instytut zarządu sukcesyjnego stanowi odpowiedź na te wyzwania, oferując prawne narzędzie umożliwiające sprawne przekazanie firmy następnemu pokoleniu.

Ukryte zasoby rynku pracy. Dlaczego warto korzystać z ich potencjału?

Chociaż dla rynku pracy pozostają niewidoczni, to tkwi w nich znaczny potencjał. Kto pozostaje w cieniu? Dlaczego firmy nie sięgają po tzw. niewidzialnych pracowników?

REKLAMA

Firmy będą zdecydowanie zwiększać zatrudnienie na koniec roku. Jest duża szansa na podniesienie obrotu

Dlaczego firmy planują zdecydowanie zwiększać zatrudnienie na koniec 2025 roku? Chodzi o gorący okres zakończenia roku - od Halloween, przez Black Friday i Mikołajki, aż po kulminację w postaci Świąt Bożego Narodzenia. Najwięcej pracowników będą zatrudniały firmy branży produkcyjnej. Ratunkiem dla nich są pracownicy tymczasowi. To duża szansa na zwiększenie obrotu.

Monitoring wizyjny w firmach w Polsce – prawo a praktyka

Monitoring wizyjny, zwany również CCTV (Closed-Circuit Television), to system kamer rejestrujących obraz w określonym miejscu. W Polsce jest powszechnie stosowany przez przedsiębiorców, instytucje publiczne oraz osoby prywatne w celu zwiększenia bezpieczeństwa i ochrony mienia. Na kanwie głośnych decyzji Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych przyjrzyjmy się przepisom prawa, które regulują przedmiotową materię.

Akcyzą w cydr. Polscy producenci rozczarowani

Jak wiadomo, Polska jabłkiem stoi. Ale zamiast wykorzystywać własny surowiec i budować rynek, oddajemy pole zagranicznym koncernom – z goryczą mówią polscy producenci cydru. Ku zaskoczeniu branży, te niskoalkoholowe napoje produkowane z polskich jabłek, trafiły na listę produktów objętych podwyżką akcyzy zapowiedzianą niedawno przez rząd. Dotychczasowa akcyzowa mapa drogowa została zatem nie tyle urealniona, jak określa to Ministerstwo Finansów, ale też rozszerzona, bo cydry i perry były z niej dotąd wyłączne. A to oznacza duże ryzyko zahamowania rozwoju tej i tak bardzo małej, bo traktowanej po macoszemu, kategorii.

Ustawa o kredycie konsumenckim z perspektywy banków – wybrane zagadnienia

Ustawa o kredycie konsumenckim wprowadza istotne wyzwania dla banków, które muszą dostosować procesy kredytowe, marketingowe i ubezpieczeniowe do nowych wymogów. Z jednej strony zmiany zwiększają ochronę konsumentów i przejrzystość rynku, z drugiej jednak skutkują większymi kosztami operacyjnymi, koniecznością zatrudnienia dodatkowego personelu, wydłużeniem procesów decyzyjnych oraz zwiększeniem ryzyka prawnego.

REKLAMA

Coraz więcej firm ma rezerwę finansową, choć zazwyczaj wystarczy ona na krótkotrwałe problemy

Więcej firm niż jeszcze dwa lata temu jest przygotowanych na wypadek nieprzewidzianych sytuacji, czyli ma tzw. poduszkę finansową. Jednak oszczędności nie starczy na długo. 1 na 3 firmy wskazuje, że dysponuje rezerwą na pół roku działalności, kolejne 29 proc. ma zabezpieczenie na 2–3 miesiące.

Na koniec roku małe i średnie firmy oceniają swoją sytuację najlepiej od czterech lat. Jednak niewiele jest skłonnych ryzykować z inwestycjami

Koniec roku przynosi poprawę nastrojów w małych i średnich firmach. Najlepiej swoją sytuację oceniają mikrofirmy - najlepiej od czterech lat. Jednak ten optymizm nie przekłada się na chęć ryzykowania z inwestycjami.

REKLAMA