Rodzaje przyjęć zasiadanych
REKLAMA
REKLAMA
W określeniach dzisiejszych przyjęć panują pewne nieścisłości jeśli chodzi o nazewnictwo poszczególnych polskich posiłków i odpowiadających im przyjęć.
W Polsce jemy zwykle śniadanie, drugie śniadanie, obiad i kolację.
REKLAMA
Śniadanie i kolacja (breakfast and supper)
Są to posiłki spożywane na ogół prywatnie (śniadanie bardzo wcześnie, a kolacja późną porą) i nie wiążą się z nimi żadne przyjęcia.
Chociaż ostatnio można się spotkać z takim zjawiskiem jak „poranne śniadanie robocze, które rozpoczyna się między godziną 7.30 a 8.30 i trwa około godziny” (C. Ikanowicz, J. Piekarski, Protokół dyplomatyczny i dobre obyczaje, Warszawa 2007, s. 145). Poranne robocze śniadania mają amerykański rodowód i nie cieszą się w wielokulturowej Europie wielką popularnością. Dla Amerykanów hasło „czas to pieniądz” to nie tylko hasło. Oni faktycznie wykorzystują niemal każdą okazję do spraw biznesowych, ale w Europie nie ma to wielkiego zastosowania – a szczególnie w Europie Śródziemnomorskiej, gdzie maniana jest trudna do zastąpienia obsesyjną presją czasu. Przyjęcia wobec tego organizuje się dopiero w południe albo wieczorem.
Zobacz: Jaka jest różnica między przyjęciem prywatnym i służbowym?
Przyjęcia, które odbywają się w porze popołudniowej (godzina rozpoczęcia między 12.30 a 14.00) w świecie dyplomacji noszą nazwę śniadania – ang. lunch, luncheon (E. Pietkiewicz, Protokół dyplomatyczny, s. 139), natomiast w biznesie bardziej zrozumiałym określeniem dla przyjęcia o tej porze będzie lunch. Zaproszenie partnera biznesowego na śniadanie spotkałoby się raczej ze zdziwieniem.
Brunch
Jest to modne ostatnio określenie na mini przyjęcie w porze nieco wcześniejszej od lunchu. Jest to lekki posiłek, coś pomiędzy śniadaniem a lunchem.
Obiad – dinner
Najbardziej eleganckie przyjęcie, które odbywa się najczęściej w godzinach późnych wieczornych: od 20.00 do 22.30. Latem w krajach o cieplejszym klimacie pora obiadu bywa jeszcze późniejsza; np. w Hiszpanii możemy się spodziewać zaproszenia na obiad na godz. 22.00.
Obiady bufetowe
Odbywają się na ogół w podobnych godzinach co tradycyjne obiady: 20.00-22.30. Mogą też odbywać się nieco wcześniej. Główna różnica polega nie na porze, a formie serwisu. Goście częstują się sami jak podczas przyjęć koktajlowych, a podczas jedzenia siadają przy stołach, przy których nie mają wyznaczonych miejsc. Najczęściej garden party przyjmuje formę obiadu bufetowego, ale odbywa się najczęściej wcześniejszą porą.
Polecamy: Przyjęcia koktajlowe
Kawa, herbatka
To na ogół prywatne przyjęcie, o skromnym charakterze, odbywające się w godzinach popołudniowych: między 16.00 a 18.30, co nie oznacza, że trwa aż dwie i pół godziny.
REKLAMA
REKLAMA
© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.