Darowizna żywności a VAT

REKLAMA
REKLAMA
Czy sklepy wielkopowierzchniowe oraz osiedlowe sklepiki korzystają z takiej możliwości?
REKLAMA
Jako ciekawostkę warto wskazać, że przedstawiciele hipermarketów wśród okresów, w których marnuje się najwięcej jedzenia, wymieniają majówkę. Powodem są wcześniejsze zamówienia ton wędlin na grilla, które z uwagi na złą pogodę nie sprzedadzą się w ilości zakładanej przez kierownictwo sklepu.
Zobacz: Ulga na złe długi – korekta VAT
„Należy spożyć do…”
Wyraźnego podkreślenia wymaga, że stwierdzenie „należy spożyć do…” które działa na podświadomość konsumenta, nie oznacza wcale, że produkt już następnego dnia spowoduje u nas śmiertelne zatrucie. Tego typu określenie ma jedynie informować klienta o jakości produktu. To z kolei oznacza, że po wskazanym terminie produkt nie będzie już tak smaczny.
Zobacz też: Czy wszystkie zakupy należy ujmować w ewidencji VAT?
Zmiana przepisów
Od 2009r. zgodnie z treścią art. 43 ust. 1 pkt 16 ustawy z dnia 11 marca 2004r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2011 r., Nr 177, poz. 1054 z późn. zm. ) producenci zostali objęci ulgą podatkową w zakresie darowizny żywności. Jednakże z uwagi na uregulowania prawa UE oraz fakt nieobjęcia ulgą również dystrybutorów - skala wykorzystywania ulgi była znikoma. Wszystko zmieniło się 23 lipca 2013r., kiedy to Komisja Finansów Sejmu RP przyjęła poprawkę do rządowego projektu ustawy o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług, dzięki której darowizny na cele charytatywne organizacjom pożytku publicznego przez wszystkie podmioty gospodarcze (także dystrybutorów) będzie zwolniona z podatku od towarów i usług.
Zobacz: VAT od karnetów na siłownie i do klubów fitness
Czy po zmianie przepisów coś się zmieniło?
REKLAMA
Czy można zaobserwować większe zainteresowanie dystrybutorów dokonaniem darowizny żywności? W praktyce niektórzy nadal uważają, że wymaga to większych nakładów energii i czasu. Zakładając jednak, że nie jest to zjawisko zupełnie niszowe, warto wspomnieć kilka słów na temat księgowego dokonania darowizny żywności organizacji pozarządowej.
W ramach organizacji pozarządowych to zarząd pełni w tym zakresie kluczową rolę, bowiem to on jest odpowiedzialny za przyjęcie darowizny (ujawnienie w dokumentacji księgowej i magazynowej). Nieujawnienie powyższego naraża organizację na odpowiedzialność na gruncie ustawy o rachunkowości.
Zobacz też: Czy wiesz jak zaoszczędzić na zakupach żywności?
Następnie, gdy już organizacja podaruje potrzebującym tak zdobytą żywność, winna ją wycenić i ująć w księgach rachunkowych ze wskazaniem wartości, ilości i rodzaju darowanych produktów. Ponadto koniecznym jest również zadbanie o dokumenty wskazujące na dane darczyńcy takie jak: nazwa, NIP, czy adres.
Podsumowując przyjęta przez organizację żywność stanowi jej przychód, natomiast w momencie jej wydania staje się kosztem działalności statutowej takiej organizacji, zaś niewykorzystana w pełni żywność wykazywana jest w aktywach lub stanowi zapas organizacji, gdy ta prowadzi magazyn. Nic prostszego, a jak wiele można dobrego zrobić dla innych i środowiska. Wymówka pt. „opodatkowanie darowizny żywności” nie ma już racji bytu. Czas pokaże, czy tylko opodatkowanie stanowiło problem w tym zakresie.
Podyskutuj o tym na naszym Forum
REKLAMA
© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.
REKLAMA