Obiad bufetowy – czyli mniej zobowiązująco
REKLAMA
REKLAMA
Obiad bufetowy poprzedzony jest aperitifem w odrębnym pomieszczeniu. Goście wówczas mają czas na dotarcie i okazję do przywitania się. Po upływie około 15 minut gospodarze zapraszają wszystkich gości do jadali, gdzie już w bufecie czekają na nich gorące potrawy i napoje.
REKLAMA
Każdy z gości obsługuje się sam. W pierwszej kolejności bierze talerz i sztućce, a później kieruje się do bufetu. Po nałożeniu sobie potrawy i wzięciu kieliszka z napojem ,siada przy wybranym przez siebie stoliku. Miejsca są nieoznaczone, dlatego każdy może usiąść z kim tylko chce. W ten sposób tworzą się grupki osób, które dobrze się znają i czują w swoim towarzystwie.
Zobacz: Jaka jest różnica między przyjęciem prywatnym i służbowym?
REKLAMA
Każdy może podchodzić do bufetu z napojami i daniami, ile razy tylko chce. Dlatego też lepiej nałożyć sobie mniejszą porcję niż cały kopiec. Podchodząc do bufetu za każdym razem używaj nowego talerza. Każdy też sam wlewa sobie alkohol.
Podczas obiadu bufetowego nie musimy siedzieć w jednym miejscu, ale możemy dowolnie zmieniać swoje miejsce. W ten sposób goście mają możliwość porozmawiania z każdym z przybyłych. Gospodarz również może dowolnie zmieniać stoliki, przy których siedzi.
Obiad bufetowy kończy się kawą lub herbatą. Znak do wyjścia daje gość honorowy (np. prezes naszej firmy, prezes/dyrektor firmy zaproszonej przez naszą), to on pierwszy wychodzi z przyjęcia.
Zobacz: Przyjęcia i uroczystości
REKLAMA
© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.
REKLAMA