REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

Alkohol na przyjęciach firmowych

Magdalena Pytkowska
Jeśli jest się gospodarzem, to powinno się napełnić kieliszki swoim gościom do dwóch trzecich wysokości kieliszka;
Jeśli jest się gospodarzem, to powinno się napełnić kieliszki swoim gościom do dwóch trzecich wysokości kieliszka;
Fotolia

REKLAMA

REKLAMA

Uczestnictwo w spotkaniach i przyjęciach firmowych należy do obowiązków pracownika. Nie ulega wątpliwości, że głównym „gościem” na tego rodzaju przyjęciach jest alkohol, pozostaje tylko pytanie, jak właściwie należy się z nim obchodzić, by nie spalić się w oczach kolegów i pracodawcy?

Spożywanie trunków nastręcza zawsze wiele wątpliwości. Spotkania firmowe są areną dla różnego rodzaju gaf i pomyłek w tym zakresie. Jest jednak kilka zasad, które bezzwłocznie powinien zapamiętać każdy pracownik, który właśnie wybiera się na przyjęcie dla pracowników.

REKLAMA

Należy więc przede wszystkim pamiętać o tym, że:

1. Bezwzględnie powinno się pozostać trzeźwym, gdyż z pewnością alkohol nie sprzyja interesom; żaden profesjonalny biznesmen nie pozwoli sobie na ‘utratę świadomości’ w obecności klienta czy też kolegów z pracy, gdyż konsekwencje takiego postępowania mogą bardzo szybko się na nim zemścić;

2. Dobrze jest, jeszcze przed rozpoczęciem spotkania, wyznaczyć sobie limit w piciu alkoholu; oczywiście zasad ta ma tylko sens wówczas, gdy ktoś szczerze chce przestrzegać narzuconego sobie rygoru i faktycznie opuścić przyjęcie o własnych siłach;

3. Rozmowa kwalifikacyjna nie jest odpowiednim momentem na picie alkoholu; nawet jeśli przyszły pracodawca zamawia alkohol, powinno się, co najwyżej, skosztować go z grzeczności;

Dalszy ciąg materiału pod wideo

4. Nie powinno się zamawiać piwa podczas kolacji biznesowej, gdyż ma ona służyć przede wszystkim interesom; kolacja biznesowa to nie spotkanie z pracownikami, ma ona jednak charakter oficjalny, nawet jeśli ma miejsce w pobliskim pubie;

Zobacz: Rozmowy towarzyskie przy stole

REKLAMA

5. Dobrze jest mieć, chociaż minimalną, wiedzę na temat win; niedobrze w oczach pracodawcy popełnić gafę podczas zamawiania wina, dlatego należy zapamiętać, że białe wino serwuje się do ryb i białych mięs, zaś czerwone podaje się do dań z czerwonym mięsem;

6. Jeśli samemu jest się gospodarzem przyjęcia firmowego, to właśnie w naszym obowiązku leży zamówienie tego trunku; powinno się oczywiście uprzednio zapytać swoich gości, czy mają jakieś ulubione wino; gdy jednak wiedza gospodarza na temat win jest niewielka, zawsze może on skorzystać z pomocy kelnera, obsługującego stolik;

7. Nie powinno się odsyłać butelki z winem, tylko dlatego, by zabłysnąć przed swoimi gośćmi; wymianie podlegają tylko wina zepsute lub takie, które, po prostu, nie smakują zgromadzonym;

8. Podczas przyjęcia kieliszki powinien napełniać kelner lub sam gospodarz;

9. Jeśli jest się gospodarzem, to powinno się napełnić kieliszki swoim gościom do dwóch trzecich wysokości kieliszka;

10. Kieliszek do wina trzyma się za nóżkę;

11. W gestii gospodarza leży dbanie o własnego gościa; jeśli zdarzy się więc, że podczas przyjęcia jeden z naszych gości wypije za dużo, powinno się zapewnić mu bezpieczny transport do domu.

Zobacz serwis: Narady i spotkania

Autopromocja

REKLAMA

Źródło: INFOR

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:

REKLAMA

QR Code

© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.

Moja firma
Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail
10 pytań, jakie warto zadać freelancerowi przed rozpoczęciem współpracy

Outsourcing staje się coraz bardziej popularny w Polsce. Jednak dla wielu przedsiębiorców, którzy dotychczas nie korzystali z usług freelancerów, zlecanie im zadań może być wyzwaniem. Oto szczegółowy poradnik, który pomoże przygotować się do efektywnej współpracy z niezależnym specjalistom.

Korzystne rozwiązanie podatkowe dla podmiotów prowadzących działalność badawczo-rozwojową

Ulga badawczo-rozwojowa (B+R) to korzystne rozwiązanie podatkowe dla podmiotów prowadzących działalność badawczo-rozwojową, skierowane zarówno do podatników PIT (opodatkowanych skalą podatkową lub tzw. podatkiem liniowym) jak i do podatników CIT (którzy uzyskują przychody z działalności gospodarczej, inne niż zyski kapitałowe). Ulga ta stanowi istotne wsparcie dla firm inwestujących w innowacje, technologie i rozwój nowych produktów.

Budownictwo mocno wyhamowało, ale to wciąż najbardziej optymistyczna branża, bo liczy na wydatkowanie pieniędzy przez rząd

Optymizm w branży budowlanej utrzymuje się już od wielu miesięcy. Ponieważ jednak jego motorem napędowym są inwestycje ze środków Krajowego Planu Odbudowy oraz kredytu #naStart, entuzjazm słabnie. Wszystko przez ślamazarną pracę rządu.

Szykują się milionowe kary. Kontrola stron internetowych: kogo dotyczy, kto kontroluje, jaka kara i za co

Nie tylko skarbówka kontroluje i nakłada kary za złamanie przepisów. I nie tylko Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Do akcji coraz częściej wkracza też Urząd Ochrony Danych Osobowych – UODO, a kontrole kończą się karami – nawet w milionach złotych.

REKLAMA

Otwieranie dziś restauracji to samobójstwo? Pewniejsze jest pójść śladem Żabki do własnego sklepu z ofertą gotowych dań

Rewolucja dzieje się w całej branży fachowo określanej jako HoReCa. Ale największa w jej gastronomicznej części. Świadczą o tym dane gospodarcze dotyczące liczby otwieranych placówek, zawieszanych działalności, długów i kredytów oraz tempa ich spłaty. Restauracje tracą na popularności, zyskują sklepy oferujące gotowe dania - ciepłe lub do odgrzania w domu.

Jak odblokować innowacyjność małego biznesu?

Innowacyjność w małej firmie to wyzwanie. Małemu biznesowi jest trudniej na wielu płaszczyznach. Często jest to jedna osoba do podejmowania decyzji i brak jest kogoś kto spojrzałby obiektywnie na działania i krytycznie na trendy. Jak odblokować innowacyjność małej działalności podpowiada Zuzanna Mikołajczyk, innowatorka i strateg innowacji.

Kawa z INFORLEX. Wakacje składkowe - bezpłatne spotkanie online

Zapraszamy na bezpłatne spotkanie online z cyklu kawa z INFORLEX, które odbędzie się 3 września 2024 r. Tematem spotkania będą wakacje składkowe. 

Firma spedycyjna. Jak założyć? Czy to się opłaca?

Branża TSL to jeden z najlepiej trzymających się sektorów gospodarki, nawet mimo kryzysu. Działalność spedycyjna daje wiele możliwości i ma ogromny potencjał. O czym trzeba wiedzieć zaczynając w tej branży na własny rachunek? 

REKLAMA

Compliance a ochrona danych - co przedsiębiorcy muszą wiedzieć

W dzisiejszym dynamicznie zmieniającym się świecie prawnym, przedsiębiorcy muszą być na bieżąco z otoczeniem prawnym firmy, w tym regulacjami dotyczącymi ochrony danych osobowych. Compliance, czyli zgodność z przepisami prawa, staje się kluczowym elementem w działalności każdej firmy, niezależnie od jej wielkości. W obliczu surowych kar finansowych i rosnącej świadomości konsumentów, ochrona danych osobowych przestała być jedynie formalnością, a stała się fundamentem odpowiedzialnego prowadzenia biznesu.

120 tys. zł dla rolników jeszcze tylko do 22 sierpnia

Właściciele małych gospodarstw, którzy prowadzą produkcję ekologiczną lub planują wprowadzanie żywności na rynek w ramach krótkich łańcuchów dostaw, jeszcze do 22 sierpnia mogą ubiegać się o wsparcie nawet 120 tys. zł. Pomoc pochodzi z interwencji „Rozwój małych gospodarstw” Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej 2023-2027.

REKLAMA