REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.
 Pamiętaj również, że stołówka nie jest Twoim biurem i nie należy przeglądać przy stoliku dokumentów czy rozkładać laptopa.
Pamiętaj również, że stołówka nie jest Twoim biurem i nie należy przeglądać przy stoliku dokumentów czy rozkładać laptopa.

REKLAMA

REKLAMA

Jedzenie w miejscu pracy jest tematem dość delikatnym. Jedząc w pracy łatwo popełnić mnóstwo niewybaczalnych gaf.

REKLAMA

W etykiecie od dawien dawna zwracano uwagę na to, że nie jada się byle gdzie i w pośpiechu. Jedzenie jest pewnego rodzaju ceremoniałem. Nie wolno jeść w trakcie wykonywania innych czynności, wszystkie zajęcia należy przerwać i dopiero wówczas skupić się na jedzeniu. Jedzenie powinno odbywać się również w odpowiednim miejscu. Dlatego najlepiej podczas przerwy lunchowej udać się na obiad do restauracji, stołówki czy bufetu. Jeśli natomiast zamawiamy posiłek do pracy należy go skonsumować w specjalnym pokoju przeznaczonym do jedzenia. Jedzenie na biurku nie jest niczym estetycznym i może przeszkadzać innym osobom, z którymi dzielisz pokój.

REKLAMA

Niewybaczalnym błędem jest konsumpcja w obecności klientów, przełożonych i gości. Niestety jest to częste zjawisko – pamiętam jeszcze z czasów studenckich jak niektóre panie w dziekanacie z pełnymi ustami wypchanymi twarożkiem potrafiły pouczać studentów, że indeks powinno oddawać się w okładkach. Chciały uczyć kultury, a same były dalekie od ideału.

Zobacz: Naucz się pracy w zespole

Etykieta w stołówce

Najlepszym wyjściem z sytuacji jest jedzenie w stołówce – każdy przychodzi tu w tym samym celu. Nikomu nie przeszkadzają aromaty unoszące się w powietrzu, a my możemy oderwać się od biurka i skupić wyłącznie na smakowaniu potraw. Jednak i w stołówce trzeba zwracać uwagę na dobre maniery. Choć nie jest to restauracja, ani przyjęcie najwyższej rangi to tu także panują wszystkie zasady odpowiedniego zachowania przy stole. Jedzenie rękoma, mówienie z pełną buzią, posługiwanie się niewłaściwymi sztućcami, zbyt hałaśliwe zachowanie, zabiegi kosmetyczne typu czesanie włosów, pudrowanie nosa nie powinny mieć tu miejsca.
Stojąc w kolejce wykorzystaj ten czas na podjęcie decyzji, co do zamawianego dania. Skróci to czas oczekiwania innych na swoją kolej. Oczekując na złożenie zmówienia nie komentuj wyglądu potraw zamawianych przez inne osoby. Jeśli nasuwa Ci się jakaś kąśliwa uwaga, powstrzymaj się od komentarzy. W przeciwnym razie możesz nie tylko zepsuć komuś humor, ale także doprowadzić do niemiłej wymiany zdań.

Jedzenie w formie bufetu

REKLAMA

Jeśli stołówka w Twojej firmie serwuje posiłki w formie bufetu pamiętaj o kilku podstawowych zasadach. Po pierwsze jedz w odpowiedniej kolejności – zupa, danie główne i deser. Nie zabieraj wszystkich dań na raz do stolika. Możesz podchodzić do bufetu ile razy potrzebujesz. Pamiętaj, że za każdym razem jak podchodzisz do bufetu należy wziąć czysty talerzyk, nawet jeśli jest to dokładka.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Pamiętaj również, że stołówka nie jest Twoim biurem i nie należy przeglądać przy stoliku dokumentów czy rozkładać laptopa. W trakcie posiłku powinniśmy się skupić tylko i wyłącznie na jedzeniu i na rozmowie jeśli jemy w towarzystwie innych osób.

Zobacz serwis: Protokół dyplomatyczny

Zamawianie do biura

Jeśli firma, w której pracujesz nie dysponuje odpowiednim miejscem, gdzie w spokoju można zjeść posiłek bądź ostrożny z zamawianiem jedzenia do biura. Nieważne z iloma osobami pracujesz i czy masz kontakty z klientami, to jedzenie na stanowisku pracy zawsze jest w złym tonie. Po pierwsze zapachy roznoszące się z talerza mogą drażnić innych kolegów i koleżanki z pokoju. Po drugie odgłosy jedzenia mogą rozpraszać niepotrzebnie ich uwagę. Warto pomyśleć także o tych kolegach i koleżankach, którzy obiad jedzą w swoich domach - będzie im o wiele trudniej doczekać końca dnia bez myślenia o jedzeniu. Zwykła kanapka, która nie roznosi aromatu po całym pokoju raczej nikomu nie powinna przeszkadzać, ale już zamówienie dania chińskiego tak.

Mniejszy problem ma osoba, która siedzi w pokoju sama. Wówczas na czas zaplanowanego posiłku powinna zamknąć się w pokoju, nie odbierać telefonów i w spokoju zjeść. Pamiętajmy, że jedzenie w trakcie rozmowy telefonicznej jest odbierane jako zachowanie niezwykle aroganckie i niegrzeczne. Nasz klient lub kontrahent może poczuć się obrażony po takiej rozmowie.

Pamiętaj jeszcze o tym, że nie ważne gdzie jesz i w jakim towarzystwie zawsze należy przestrzegać zasady dobrych manier przy stole.

Autopromocja

REKLAMA

Źródło: INFOR

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:

REKLAMA

QR Code

© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.

Moja firma
Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail
Firmy zbyt beztrosko podchodzą do cyberkryminalistów?

Firmy lekkomyślnie podchodzą do kwestii cyberbezpieczeństwa? Z raportu „State of Enterprise Cyber Risk in the Age of AI 2024” wynika. że co dziesiąta firma nigdy nie przeprowadziła audytu swoich systemów, a połowa sprawdza zabezpieczenia raz w tygodniu lub rzadziej. A aż 65 proc. firm działa na podstawie przestarzałych, co najmniej dwuletnich, planów. 

ZPP chce zmian w akcyzie na wyroby tytoniowe i e-papierosy

Przedsiębiorcy są zaskoczeni nieoczekiwaną zmianą przepisów podatkowych dotyczących akcyzy na wyroby tytoniowe. Przedstawiciele Związku Przedsiębiorców i Pracodawców alarmują, że zmiany wprowadzane są w niewłaściwy sposób. Mają swoje propozycje. 

Upór czy rezygnacja? O skutecznych strategiach realizacji celów

16 października w godzinach 10:00-12:00 zapraszamy na debatę „Upór czy rezygnacja? O skutecznych strategiach realizacji celów”.

MRiRW: Projektowane stawki płatności bezpośrednich oraz przejściowego wsparcia krajowego za 2024 r.

Projektowane stawki płatności bezpośrednich oraz przejściowego wsparcia krajowego za 2024 r. W Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi opracowane zostały projekty rozporządzeń określających stawki poszczególnych płatności bezpośrednich podstawowych oraz ekoschematów obszarowych (bez ekoschematu Dobrostan zwierząt).

REKLAMA

Liderzy Eksportu nagrodzeni podczas Gali PAIH Forum Biznesu

Najlepsi polscy eksporterzy wyłonieni. Za nami rozdanie nagród Lidera Eksportu PAIH. Wyróżnienia w czterech kategoriach były kluczowymi punktami gali, która zakończyła pierwszy dzień trwającego PAIH Forum Biznesu.

PAIH Forum Biznesu 2024 wystartowało!

Rozpoczęło się wyjątkowe spotkanie przedsiębiorców, reprezentantów regionów i instytucji rozwoju, czyli PAIH Forum Biznesu 2024. Na wydarzenie zarejestrowało się łącznie niemal 5000 osób, a już pierwszy dzień imprezy zgromadził na PGE Narodowym setki firm z sektora MŚP, dziesiątki przedstawicieli świata polityki i nauki oraz licznych ekspertów PAIH i innych instytucji otoczenia biznesu. Warszawa stała się właśnie centrum polskiej przedsiębiorczości.

Emigracja zarobkowa. Gdzie najczęściej uciekają specjaliści?

Emigracja zarobkowa na świecie. Gdzie najczęściej uciekają specjaliści? W tym roku na podium znalazła się Australia, wyprzedzając dotychczasowego lidera – Kanadę. A gdzie można znaleźć najwięcej specjalistów z Polski? 

Jak ulga na ekspansję wspiera przedsiębiorców w zdobywaniu nowych rynków?

Ulga na ekspansję, która weszła w życie 1 stycznia 2022 roku. Jej celem jest wspieranie przedsiębiorców w zwiększaniu przychodów ze sprzedaży produktów, szczególnie poprzez rozszerzenie działalności na nowe rynki. Mimo że ulga na ekspansję pozwala zaoszczędzić do 190 tys. złotych rocznie, w praktyce okazała się mało popularna – w 2022 roku skorzystało z niej jedynie 224 podatników CIT. To pokazuje, że pomimo potencjalnie dużych korzyści, ulga wciąż nie cieszy się szerokim zainteresowaniem wśród przedsiębiorców.

REKLAMA

Fundacje rodzinne umrą śmiercią naturalną? Ekspertka krytycznie o planach Ministerstwa Finansów

Ministerstwo Finansów planuje zmiany w opodatkowaniu fundacji rodzinnych od 2025 r. Zdaniem ekspertki dr Anny Marii Panasiuk proponowane przez resort finansów zmiany idą za daleko, a ich wprowadzenie może doprowadzić do tego, że fundacje rodzinne umrą śmiercią naturalną.

Rewolucja w VAT dla małych podatników: nowe zwolnienie podmiotowe daje korzyść w obrotach z zagranicą

To będzie rewolucyjna nowelizacja ustawy VAT. Teraz nawet niewielka sprzedaż zagranicę np. przez platformę internetową wymusza płacenie VAT – formalnie nawet od osób nie prowadzących działalność gospodarczą i fiskus może skutecznie podatku dochodzić.

REKLAMA