REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

Jedzenie w biurze

Subskrybuj nas na Youtube
Dołącz do ekspertów Dołącz do grona ekspertów
Magdalena Pytkowska
 Pamiętaj również, że stołówka nie jest Twoim biurem i nie należy przeglądać przy stoliku dokumentów czy rozkładać laptopa.
Pamiętaj również, że stołówka nie jest Twoim biurem i nie należy przeglądać przy stoliku dokumentów czy rozkładać laptopa.

REKLAMA

REKLAMA

Jedzenie w miejscu pracy jest tematem dość delikatnym. Jedząc w pracy łatwo popełnić mnóstwo niewybaczalnych gaf.

REKLAMA

W etykiecie od dawien dawna zwracano uwagę na to, że nie jada się byle gdzie i w pośpiechu. Jedzenie jest pewnego rodzaju ceremoniałem. Nie wolno jeść w trakcie wykonywania innych czynności, wszystkie zajęcia należy przerwać i dopiero wówczas skupić się na jedzeniu. Jedzenie powinno odbywać się również w odpowiednim miejscu. Dlatego najlepiej podczas przerwy lunchowej udać się na obiad do restauracji, stołówki czy bufetu. Jeśli natomiast zamawiamy posiłek do pracy należy go skonsumować w specjalnym pokoju przeznaczonym do jedzenia. Jedzenie na biurku nie jest niczym estetycznym i może przeszkadzać innym osobom, z którymi dzielisz pokój.

REKLAMA

Niewybaczalnym błędem jest konsumpcja w obecności klientów, przełożonych i gości. Niestety jest to częste zjawisko – pamiętam jeszcze z czasów studenckich jak niektóre panie w dziekanacie z pełnymi ustami wypchanymi twarożkiem potrafiły pouczać studentów, że indeks powinno oddawać się w okładkach. Chciały uczyć kultury, a same były dalekie od ideału.

Zobacz: Naucz się pracy w zespole

Etykieta w stołówce

Najlepszym wyjściem z sytuacji jest jedzenie w stołówce – każdy przychodzi tu w tym samym celu. Nikomu nie przeszkadzają aromaty unoszące się w powietrzu, a my możemy oderwać się od biurka i skupić wyłącznie na smakowaniu potraw. Jednak i w stołówce trzeba zwracać uwagę na dobre maniery. Choć nie jest to restauracja, ani przyjęcie najwyższej rangi to tu także panują wszystkie zasady odpowiedniego zachowania przy stole. Jedzenie rękoma, mówienie z pełną buzią, posługiwanie się niewłaściwymi sztućcami, zbyt hałaśliwe zachowanie, zabiegi kosmetyczne typu czesanie włosów, pudrowanie nosa nie powinny mieć tu miejsca.
Stojąc w kolejce wykorzystaj ten czas na podjęcie decyzji, co do zamawianego dania. Skróci to czas oczekiwania innych na swoją kolej. Oczekując na złożenie zmówienia nie komentuj wyglądu potraw zamawianych przez inne osoby. Jeśli nasuwa Ci się jakaś kąśliwa uwaga, powstrzymaj się od komentarzy. W przeciwnym razie możesz nie tylko zepsuć komuś humor, ale także doprowadzić do niemiłej wymiany zdań.

Jedzenie w formie bufetu

REKLAMA

Jeśli stołówka w Twojej firmie serwuje posiłki w formie bufetu pamiętaj o kilku podstawowych zasadach. Po pierwsze jedz w odpowiedniej kolejności – zupa, danie główne i deser. Nie zabieraj wszystkich dań na raz do stolika. Możesz podchodzić do bufetu ile razy potrzebujesz. Pamiętaj, że za każdym razem jak podchodzisz do bufetu należy wziąć czysty talerzyk, nawet jeśli jest to dokładka.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Pamiętaj również, że stołówka nie jest Twoim biurem i nie należy przeglądać przy stoliku dokumentów czy rozkładać laptopa. W trakcie posiłku powinniśmy się skupić tylko i wyłącznie na jedzeniu i na rozmowie jeśli jemy w towarzystwie innych osób.

Zobacz serwis: Protokół dyplomatyczny

Zamawianie do biura

Jeśli firma, w której pracujesz nie dysponuje odpowiednim miejscem, gdzie w spokoju można zjeść posiłek bądź ostrożny z zamawianiem jedzenia do biura. Nieważne z iloma osobami pracujesz i czy masz kontakty z klientami, to jedzenie na stanowisku pracy zawsze jest w złym tonie. Po pierwsze zapachy roznoszące się z talerza mogą drażnić innych kolegów i koleżanki z pokoju. Po drugie odgłosy jedzenia mogą rozpraszać niepotrzebnie ich uwagę. Warto pomyśleć także o tych kolegach i koleżankach, którzy obiad jedzą w swoich domach - będzie im o wiele trudniej doczekać końca dnia bez myślenia o jedzeniu. Zwykła kanapka, która nie roznosi aromatu po całym pokoju raczej nikomu nie powinna przeszkadzać, ale już zamówienie dania chińskiego tak.

Mniejszy problem ma osoba, która siedzi w pokoju sama. Wówczas na czas zaplanowanego posiłku powinna zamknąć się w pokoju, nie odbierać telefonów i w spokoju zjeść. Pamiętajmy, że jedzenie w trakcie rozmowy telefonicznej jest odbierane jako zachowanie niezwykle aroganckie i niegrzeczne. Nasz klient lub kontrahent może poczuć się obrażony po takiej rozmowie.

Pamiętaj jeszcze o tym, że nie ważne gdzie jesz i w jakim towarzystwie zawsze należy przestrzegać zasady dobrych manier przy stole.

Zapisz się na newsletter
Zakładasz firmę? A może ją rozwijasz? Chcesz jak najbardziej efektywnie prowadzić swój biznes? Z naszym newsletterem będziesz zawsze na bieżąco.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Źródło: INFOR

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:
Autopromocja

REKLAMA

QR Code

© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.

REKLAMA

Moja firma
Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail
Obcokrajowcy wciąż chętnie zakładają w Polsce małe firmy. Głównie są to Ukraińcy i Białorusini [DANE Z CEIDG]

Obcokrajowcy wciąż chętnie zakładają w Polsce małe firmy. Głównie są to Ukraińcy i Białorusini [DANE Z CEIDG]. W pierwszej połowie br. 21,5 tys. wniosków dotyczących założenia jednoosobowej działalności gospodarczej wpłynęło do rejestru CEIDG od osób, które mają obywatelstwo innego państwa. To 14,4% wszystkich zgłoszeń w tym zakresie.

Hossa na giełdzie w 2025 r. Dlaczego Polacy nie korzystają z tego okresu? Najwięcej zarabiają zagraniczni inwestorzy

Na warszawskiej giełdzie trwa hossa. Dlaczego Polacy nie korzystają z tego okresu? Najwięcej zarabiają u nas zagraniczni inwestorzy. Co musi się w Polsce zmienić, aby ludzie zaczęli inwestować na giełdzie?

Umowy PPA w 2025 r. – korzyści i ryzyka dla małych i średnich firm w Polsce

Płacisz coraz wyższe rachunki za prąd? Coraz więcej firm w Polsce decyduje się na umowy PPA, czyli długoterminowe kontrakty na energię z OZE, które mogą zagwarantować stałą cenę nawet na 20 lat. To szansa na przewidywalne koszty i lepszy wizerunek, ale też zobowiązanie wymagające spełnienia konkretnych warunków. Sprawdź, czy Twoja firma może na tym skorzystać.

Rezygnują z własnej działalności na rzecz umowy o pracę. Sytuacja jest trudna

Sytuacja jednoosobowych działalności gospodarczych jest trudna. Coraz więcej osób rezygnuje i wybiera umowę o pracę. W 2025 r. wpłynęło blisko 100 tysięcy wniosków o zamknięcie jednoosobowej działalności gospodarczej. Jakie są bezpośrednie przyczyny takiego stanu rzeczy?

REKLAMA

Umowa Mercosur może osłabić rynek UE. O co chodzi? Jeszcze 40 umów handlowych należy przejrzeć

Umowa z krajami Mercosur (Argentyną, Brazylią, Paragwajem i Urugwajem) dotyczy partnerstwa w obszarze handlu, dialogu politycznego i współpracy sektorowej. Otwiera rynek UE na produkty z tych państw, przede wszystkim mięso i zboża. Rolnicy obawiają się napływu tańszych, słabszej jakości produktów, które zdestabilizują rynek. UE ma jeszcze ponad 40 umów handlowych. Należy je przejrzeć.

1 października 2025 r. w Polsce wchodzi system kaucyjny. Jest pomysł przesunięcia terminu lub odstąpienia od kar

Dnia 1 października 2025 r. w Polsce wchodzi w życie system kaucyjny. Rzecznik MŚP przedstawia szereg obaw i wątpliwości dotyczących funkcjonowania nowych przepisów. Jest pomysł przesunięcia terminu wejścia w życie systemu kaucyjnego albo odstąpienia od nakładania kar na jego początkowym etapie.

Paragony grozy a wakacje 2025 na półmetku: więcej rezerwacji, dłuższe pobyty i stabilne ceny

Wakacje 2025 na półmetku: więcej rezerwacji, dłuższe pobyty i stabilne ceny. Mimo pojawiających się w mediach “paragonów grozy”, sierpniowy wypoczynek wciąż można zaplanować w korzystnej cenie, zwłaszcza rezerwując nocleg bezpośrednio.

150 tys. zł dofinansowania! Dla kogo i od kiedy można składać wnioski?

Zakładasz własny biznes, ale brakuje Ci środków na start? Nie musisz od razu brać drogiego kredytu. W Polsce jest kilka źródeł finansowania, które mogą pomóc w uruchomieniu działalności – od dotacji i tanich pożyczek, po prywatnych inwestorów i crowdfunding. Wybór zależy m.in. od tego, czy jesteś bezrobotny, mieszkasz na wsi, czy może planujesz innowacyjny startup.

REKLAMA

W pół roku otwarto ponad 149 tys. jednoosobowych firm. Do tego wznowiono przeszło 102 tys. [DANE Z CEIDG]

Jak wynika z danych Ministerstwa Rozwoju i Technologii (MRiT), w pierwszej połowie 2025 roku do rejestru CEIDG (Centralna Ewidencja i Informacja o Działalności Gospodarczej) wpłynęło 149,1 tys. wniosków dotyczących założenia jednoosobowej działalności gospodarczej. To o 1% mniej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku, kiedy takich przypadków było 150,7 tys. Co to oznacza?

Jak liderzy finansowi mogą budować odporność biznesową w czasach niepewności?

Niepewność stała się trwałym elementem globalnego krajobrazu biznesowego. Od napięć geopolitycznych, przez zmienność inflacyjną, po skokowy rozwój technologii – dziś pytaniem nie jest już, czy pojawią się ryzyka, ale kiedy i jak bardzo wpłyną one na organizację. W takim świecie dyrektor finansowy (CFO) musi pełnić rolę strategicznego radaru – nie tylko reagować, ale przewidywać i przekształcać ryzyko w przewagę konkurencyjną. Przedstawiamy pięć praktyk budujących odporność biznesową.

REKLAMA