REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.
Porada Infor.pl

Kolacja biznesowa - ważne wskazówki

Karolina Brzeska
Zgodnie z zasadami savoir-vivre gospodarz powinien rozłożyć serwetkę na kolanach zaraz po zajęciu miejsca.
Zgodnie z zasadami savoir-vivre gospodarz powinien rozłożyć serwetkę na kolanach zaraz po zajęciu miejsca.

REKLAMA

REKLAMA

Często w życiu najważniejsze decyzje zapadają nie w gabinetach i biurach, lecz w zaciszu restauracji podczas biznesowych spotkań. Kiedy wypadnie nam uczestniczyć w jednym z nich, warto wcześniej zapoznać się z obowiązującą etykietą, aby nie popełnić przysłowiowej gafy i – być może – tym samym zamknąć przed sobą nowe drogi rozwoju.

Pamiętaj, po co tu jesteś

REKLAMA

Celem spotkania i kolacji jest omówienie ważnych kwestii zawodowych lub biznesowych, nie pozwól się zatem zmylić ani nastrojowej muzyce, ani miłej i luźnej atmosferze, lecz cały czas miej na uwadze cel spotkania.

Zrób rozeznanie

Jeśli jesteś gospodarzem, poszukaj kilku dobrych restauracji i udaj się tam wcześniej, aby sprawdzić czy miejsce sprzyja robieniu interesów.

Zobacz: Telekonferencja

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Bądź prawdziwym organizatorem

Jeśli jesteś gospodarzem, koniecznie musisz zająć się wszystkimi kwestiami organizacyjnymi, tzn. odpowiadasz za dokonanie rezerwacji, wybranie odpowiedniego stolika (dla palących lub niepalących) oraz usadzenie gości w najwygodniejszych miejscach.

Pamiętaj o serwetce

Zgodnie z zasadami savoir-vivre gospodarz powinien rozłożyć serwetkę na kolanach zaraz po zajęciu miejsca. W żadnym wypadku nie można wsuwać serwetki pod koszulę lub za pasek.

Na początek – trochę luzu

Bezpośrednio po zajęciu miejsc nie wypada przechodzić do rozmów biznesowych, dlatego do momentu zamówienia posiłku warto poruszać luźniejsze tematy.

Kurtuazja

Bycie uprzejmym dla obsługi restauracji to absolutna podstawa, dlatego niedopuszczalne jest zwracanie się do kelnerów lub kelnerek w jakikolwiek sposób, który może być źle odebrany.

Zobacz: Zajmowanie miejsc w służbowym samochodzie

Nie pomyl talerzy na pieczywo i szklanek z wodą

Aby uniknąć tej niezręcznej gafy, warto zapamiętać ten prosty trik: czasownik „jeść” ma cztery liter, podobnie jak słowo „lewo” – dlatego talerz z chlebem (jedzenie) znajduje się po lewej stronie; czasownik „napić” ma pięć liter, podobnie jak słowo „prawy” – dlatego szklanka na wodę stoi po prawej stronie.

Pełnij rolę doradcy

Jako gospodarz kolacji powinieneś być w stanie doradzić partnerowi, w czym specjalizuje się dana restauracja i co warto spróbować.

Bądź zdecydowany

Nie zastanawiaj się zbyt długo nad wyborem potrawy ani nie proś w nieskończoność kelnera o opisywanie kolejnych pozycji. Jeśli jesteś gospodarzem, pamiętaj że gość składa zamówienie jako pierwszy.

Nie eksperymentuj

Jeśli nie znasz jakiejś potrawy, nie zamawiaj jej, gdyż może ona wymagać odmiennego (lub całkowicie egzotycznego) sposobu jedzenia, którego nie znasz.

Bądź wstrzemięźliwy jeśli chodzi o krytykę

Narzekanie na potrawy, krytykowanie obsługi, wyrażanie złości lub niezadowolenia nie sprzyja budowaniu przyjemnej atmosfery. Nie zwracaj także potrawy – chyba że przekroczono wszystkie normy dobrego smaku i absolutnie nie nadaje się ona do jedzenia.

Używaj sztućców we właściwy sposób

Brak obycia z nimi bardzo rzuca się w oczy. Trzymać można je na dwa sposoby: amerykański ( nóż w prawej ręce, widelec w lewej zębami do dołu, po odkrojeniu max. trzech kawałków nóż odkładamy na talerz a widelec przekładamy do prawej ręki, zębami do góry) oraz kontynentalny ( taki sam początek i styl krojenia, nie przekłada się jednak widelca do drugiej ręki lecz podnosi się go do ust zębami do dołu, nóż w prawej ręce może być wykorzystany do nałożenia jedzenia na widelec).

Kończenie posiłku

Kiedy kończymy jeść, sygnalizujemy to ułożeniem w odpowiedniej pozycji sztućców: nóż i widelec powinny zostać ułożone równolegle na godzinie 10 i 4, nóż na górze trzonkiem skierowanym w stronę godziny 4.

Czas na rachunek

Istnieje niepisana zasada, że gospodarz zapraszający do stołu także reguluje rachunek, bez względu na płeć gościa.

Zostaw odpowiedni napiwek

W przypadku biznesowych spotkań po prostu nie wypada nie zostawić napiwku, który obecnie wynosi około 15- 20 procent ceny. Jako gość nie naciskaj, aby samemu uiścić napiwek.

Podziękowanie dla gospodarza

Bezpośrednio po zakończeniu spotkania należy podziękować gospodarzowi, dlatego jako gość powinieneś w ciągu 24h wysłać odręcznie napisany liścik z podziękowaniem.

Autopromocja

REKLAMA

Źródło: INFOR

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:

REKLAMA

QR Code

© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.

Moja firma
Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail
Jak skutecznie odpocząć na urlopie i czego nie robić podczas wolnego?

Jak rzeczywiście odpocząć na urlopie? Czy lepiej mieć jeden długi urlop czy kilka krótszych? Jak wrócić do pracy po wolnym? Podpowiada Magdalena Marszałek, psycholożka z Uniwersytetu SWPS w Sopocie.

Piątek, 26 lipca: zaczynają się Igrzyska Olimpijskie, święto sportowców, kibiców i… skutecznych marek

Wydarzenia sportowe takie jak rozpoczynające się w piątek Igrzyska Olimpijskie w Paryżu to gwarancja pozytywnych emocji zarówno dla sportowców jak i kibiców. Jak można to obserwować od dawna, imprezy sportowe zazwyczaj łączą różnego typu odbiorców czy grupy społeczne. 

Due diligence to ważne narzędzie do kompleksowej oceny kondycji firmy

Due diligence ma na celu zebranie wszechstronnych informacji niezbędnych do precyzyjnej wyceny wartości przedsiębiorstwa. Ma to znaczenie m.in. przy kalkulacji ceny zakupu czy ustalaniu warunków umowy sprzedaży. Prawidłowo przeprowadzony proces due diligence pozwala zidentyfikować ryzyka, zagrożenia oraz szanse danego przedsięwzięcia.

Klient sprawdza opinie w internecie, ale sam ich nie wystawia. Jak to zmienić?

Klienci niechętnie wystawiają pozytywne opinie w internecie, a jeśli już to robią ograniczają się do "wszystko ok, polecam". Tak wynika z najnowszych badań Trustmate. Problemem są także fałszywe opinie, np. wystawiane przez konkurencję. Jak zbierać więcej autentycznych i wiarygodnych opinii oraz zachęcać kupujących do wystawiania rozbudowanych recenzji? 

REKLAMA

Będą wyższe podatki w 2025 roku, nie będzie podwyższenia kwoty wolnej w PIT ani obniżenia składki zdrowotnej

Przedsiębiorcy nie mają złudzeń. Trzech na czterech jest przekonanych, że w 2025 roku nie tylko nie dojdzie do obniżenia podatków, ale wręcz zostaną one podniesione. To samo dotyczy oczekiwanej obniżki składki zdrowotnej. Skończy się na planach, a w praktyce pozostaną dotychczasowe rozwiązania.

Niewykorzystany potencjał. Czas na przywództwo kobiet?

Moment, gdy przywódcą wolnego świata może się okazać kobieta to najlepszy czas na dyskusję o kobiecym leadershipie. O tym jak kobiety mogą zajść wyżej i dalej oraz które nawyki stoją im na przeszkodzie opowiada Sally Helgesen, autorka „Nie podcinaj sobie skrzydeł” i pierwszej publikacji z zakresu kobiecego przywództwa „The female advantage”.

Influencer marketing - prawne aspekty współpracy z influencerami

Influencer marketing a prawne aspekty współpracy z influencerami. Jak influencer wpływa na wizerunek marki? Dlaczego tak ważne są prawidłowe klauzule kontraktowe, np. klauzula zobowiązująca o dbanie o wizerunek marki? Jakie są kluczowe elementy umowy z influencerem?

Jednoosobowe firmy coraz szybciej się zadłużają

Z raportu Krajowego Rejestru Długów wynika, że mikroprzedsiębiorstwa mają coraz większe długi. W ciągu 2 lat zadłużenie jednoosobowych działalności gospodarczych wzrosło z 4,7 mld zł do 5,06 mld zł. W jakich sektorach jest najtrudniej?

REKLAMA

Sprzedaż mieszkań wykorzystywanych w działalności gospodarczej - kiedy nie zapłacimy podatku?

Wykorzystanie mieszkania w ramach działalności gospodarczej stało się powszechną praktyką wśród przedsiębiorców. Wątpliwości pojawiają się jednak, gdy przychodzi czas na sprzedaż takiej nieruchomości. Czy można uniknąć podatku dochodowego? Skarbówka rozwiewa te wątpliwości w swoich interpretacjach.

PARP: Trwa nabór wniosków o wsparcie na rozszerzenie lub zmianę profilu dotychczasowej działalności

Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości uruchomiła kolejny nabór wniosków o wsparcie na rozszerzenie lub zmianę profilu dotychczasowej działalności prowadzonej w sektorach takich jak hotelarstwo, gastronomia (HoReCa), turystyka lub kultura. Działanie jest realizowane w ramach programu finansowanego z Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności (KPO).

REKLAMA