REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

Polscy pracownicy jedzą w pośpiechu ze szkodą dla zdrowia

odżywianie w miejscu pracy
odżywianie w miejscu pracy
Fotolia

REKLAMA

REKLAMA

Polscy pracownicy jedzą w pośpiechu. Mniej niż 50% poświęca na spożycie głównego posiłku więcej niż 15 minut. Co 5 pracownik przyznaje się do tego, że je najczęściej je na swoim stanowisku nie przerywając pracy. Wśród kobiet zjawisko występuje częściej niż wśród mężczyzn. 37% respondentów przyznaje, że kończy pracę z uczuciem głodu. Co robią firmy, żeby pracownicy odżywiali się w prawidłowy sposób? 

Ile czasu na spożywanie posiłków poświęcają polscy pracownicy?

W pracy spędzamy codziennie około 8 godzin. W tym czasie niemal każdy spożywa jakiś posiłek. Jakość tych posiłków, motywacje przy podejmowaniu wyborów żywieniowych i częstotliwość występowania różnych produktów w codziennej diecie (na przykład owoców i warzyw) odgrywają znaczną rolę.

REKLAMA

Kodeks Pracy w artykule 134 wyjaśnia, że „Jeżeli dobowy wymiar czasu pracy pracownika wynosi co najmniej 6 godzin, pracownik ma prawo do przerwy w pracy trwającej co najmniej 15 minut, wliczanej do czasu pracy”. Zazwyczaj ta przerwa wykorzystywana jest na spożycie posiłku. 

15 minut to za mało na posiłek 

Czy kwadrans to wystarczający czas na zjedzenie obiadu? Nie zawsze. W czasie od 6 do 15 minut spożywa posiłek 54% ankietowanych. 34% potrzebuje od 15 do 30 minut, natomiast 5% poświęca na to więcej niż pół godziny. Niepokojący może być fakt, że aż 7% ankietowanych na jedzenie poświęca mniej niż 5 minut. Żeby zaoszczędzić trochę czasu decydujemy się na jedzenie na swoim stanowisku pracy. Przyznaje się do tego 4 na 10 Polaków. Co więcej połowa z nich spożywa swój posiłek nie przerywając pracy! Taka postawa nie zawsze wynika z wyboru pracowników. Czasem to wina pracodawcy, który nie zapewnia odpowiedniej przestrzeni oddzielonej od stanowiska jak kuchnia, jadalnia czy kantyna. 

 Jakie są długofalowe konsekwencje jedzenia w pośpiechu? 

Szybsze spożycie posiłków sprzyja przejadaniu – ośrodek głodu i sytości w mózgu jest informowany o wystarczającej ilości spożytej żywności z opóźnieniem, a w międzyczasie żywność wciąż jest dostarczana W efekcie mogą się pogłębiać problemy z niewłaściwymi nawykami żywieniowymi” – zauważa Magdalena Kartasińska-Kwaśnik, kierownik działu dietetycznego Dailyfruits. Potwierdza to fakt, że wśród osób z otyłością zjawisko szybkiego jedzenia występuje dwukrotnie częściej niż u ogółu badanych – według deklaracji aż 15% tej grupy poświęca na jedzenie mniej niż 5 minut. Przy czym warto podkreślić, że otyłość może być zarówno przyczyną jak i skutkiem jedzenia w szybkim tempie. 

Ile posiłków jemy w trakcie pracy?

REKLAMA

W trakcie dnia pracy zazwyczaj nie poprzestajemy na jednym głównym posiłku podczas przerwy obiadowej. Do takiego podejścia przyznaje się jedynie 17% ankietowanych. Zdecydowana większość (72%) spożywa w godzinach pracy 2 lub 3 posiłki. Mimo to aż 38% ankietowanych odczuwa głód podczas wykonywania obowiązków. Do kończenia pracy z uczuciem wilczego apetytu przyznaje się 37% respondentów

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Powody? brak możliwości wygospodarowania czasu na posiłek przez wysoką częstotliwość spotkań, przemęczenie, brak dostępności żywności w pracy – wyjaśnia Magdalena Kartasińska-Kwaśnik

Jak firmy wspierają swoich pracowników? Dostępność benefitów żywieniowych 

REKLAMA

79% pracowników deklaruje, że ich pracodawca udostępnia kuchnię i sprzęt kuchenny do samodzielnego przygotowania posiłku, a 71% zapewnia odpowiednio długie przerwy w pracy, żeby można było spokojnie zjeść posiłek. Ponad połowa respondentów (59%) pracuje w firmach zapewniających darmowe przekąski – na przykład owoce w biurze. Z jednej strony to dobra wiadomość – pokazuje bowiem, że pracodawcy myślą o zapewnieniu zdrowej żywności. Z drugiej strony niepokojący jest fakt, że wielu pracodawców na tym poprzestaje. Owocowe dostawy do biura są najbardziej powszechnym i najtańszych benefitem związanym ze zdrowiem pracowników. Mogą stanowić dobry początek programu żywieniowego albo być jednym z wielu działań wspierających kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych wśród pracowników, jednak same sobie nie są wystarczającym dowodem na to, że firmy przejmują się żywieniem. Znacznie mniej organizacji idzie krok dalej decydując się na wprowadzenie w firmie innych elementów edukacyjnych. Tylko 3 pracowników na 10 (31%) pracuje w firmach, które organizują szkolenia o zdrowym żywieniu oraz zapewniają ulotki, plakaty i inne materiały edukacyjne na temat zdrowej żywności. Zaledwie 23% pracowników ma organizowane indywidualne konsultacje z dietetykiem lub lekarzem na temat odżywiania się.

Zdrowa dieta to korzyści i dla pracownika i dla pracodawcy. Jak widać w kwestii edukacji i dostępności benefitów żywieniowych dla pracowników jest jeszcze wiele do zrobienia. Zadbanie o ten obszar przekłada się nie tylko na lepszy stan zdrowia zatrudnionych i mniej absencji, ale również większą efektywność przy wykonywaniu codziennych obowiązków.

Źródło: Dailyfruits

Zobacz także: Zaburzenia odżywiania 

Autopromocja

REKLAMA

Źródło: Źródło zewnętrzne

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:

REKLAMA

QR Code
Moja firma
Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail
GUS: Wzrósł indeks kosztów zatrudnienia. Czy wzrost kosztów pracy może być barierą w prowadzeniu działalności gospodarczej?

GUS podał, że w IV kwartale 2023 r. indeks kosztów zatrudnienia wzrósł o 1,9 proc. kdk i 12,8 proc. rdr. Mimo to zmniejszył się udział firm sygnalizujących, że wzrost kosztów pracy lub presji płacowej może być w najbliższym półroczu barierą w prowadzeniu działalności gospodarczej.

Biznesowy sukces na rynku zdrowia? Sprawdź, jak się wyróżnić

W Polsce obserwujemy rosnącą liczbę firm, które specjalizują się w usługach związanych ze zdrowiem, urodą i branżą wellness. Właściciele starają się wyjść naprzeciw oczekiwaniom klientów i jednocześnie wyróżnić na rynku. Jak z sukcesami prowadzić biznes w branży medycznej? Jest kilka sposobów. 

Wakacje składkowe. Dla kogo i jak z nich skorzystać?

Sejmowe komisje gospodarki i polityki społecznej wprowadziły poprawki redakcyjne i doprecyzowujące do projektu ustawy. Projekt ten ma na celu umożliwić przedsiębiorcom tzw. "wakacje składkowe", czyli przerwę od płacenia składek ZUS.

Czego najbardziej boją się przedsiębiorcy prowadzący małe biznesy? [BADANIE]

Czego najbardziej boją się małe firmy? Rosnących kosztów prowadzenia działalności i nierzetelnych kontrahentów. A czego najmniej? Najnowsze badanie UCE RESEARCH przynosi odpowiedzi. 

REKLAMA

AI nie zabierze ci pracy, zrobi to człowiek, który potrafi z niej korzystać

Jak to jest z tą sztuczną inteligencją? Zabierze pracę czy nie? Analitycy z firmy doradczej IDC twierdzą, że jednym z głównych powodów sięgania po AI przez firmy jest potrzeba zasypania deficytu na rynku pracy.

Niewypłacalność przedsiębiorstw. Od początku roku codziennie upada średnio 18 firm

W pierwszym kwartale 2023 r. niewypłacalność ogłosiło 1635 firm. To o 31% więcej niż w tym okresie w ubiegłym roku i 35% wszystkich niewypłacalności ogłoszonych w 2023 r. Tak wynika z raportu przygotowanego przez ekonomistów z firmy Coface.  

Rosnące płace i spadająca inflacja nic nie zmieniają: klienci patrzą na ceny i kupują więcej gdy widzą okazję

Trudne ostatnie miesiące i zmiany w nawykach konsumentów pozostają trudne do odwrócenia. W okresie wysokiej inflacji Polacy nauczyli się kupować wyszukując promocje i okazje cenowe. Teraz gdy inflacja spadła, a na dodatek rosną wynagrodzenia i klienci mogą sobie pozwolić na więcej, nawyk szukania niskich cen pozostał.

Ustawa o kryptoaktywach już w 2024 roku. KNF nadzorcą rynku kryptowalut. 4,5 tys. EUR za zezwolenie na obrót walutami wirtualnymi

Od końca 2024 roku Polska wprowadzi w życie przepisy dotyczące rynku kryptowalut, które dadzą Komisji Nadzoru Finansowego (KNF) szereg nowych praw w zakresie kontroli rynku cyfrowych aktywów. Za sprawą konieczności dostosowania polskiego prawa do przegłosowanych w 2023 europejskich przepisów, firmy kryptowalutowe będą musiały raportować teraz bezpośrednio do regulatora, a ten zyskał możliwość nakładanie na nie kar grzywny. Co więcej, KNF będzie mógł zamrozić Twoje kryptowaluty albo nawet nakazać ich sprzedaż.

REKLAMA

KAS: Nowe funkcjonalności konta organizacji w e-Urzędzie Skarbowym

Spółki, fundacje i stowarzyszenia nie muszą już upoważniać pełnomocników do składania deklaracji drogą elektroniczną, aby rozliczać się elektronicznie. Krajowa Administracja Skarbowa wprowadziła nowe funkcjonalności konta organizacji w e-US.

Sztuczna inteligencja będzie dyktować ceny?

Sztuczna inteligencja wykorzystywana jest coraz chętniej, sięgają po nią także handlowcy. Jak detaliści mogą zwiększyć zyski dzięki sztucznej inteligencji? Coraz więcej z nich wykorzystuje AI do kalkulacji cen. 

REKLAMA