REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

Polscy pracownicy jedzą w pośpiechu ze szkodą dla zdrowia

Subskrybuj nas na Youtube
odżywianie w miejscu pracy
odżywianie w miejscu pracy
Fotolia

REKLAMA

REKLAMA

Polscy pracownicy jedzą w pośpiechu. Mniej niż 50% poświęca na spożycie głównego posiłku więcej niż 15 minut. Co 5 pracownik przyznaje się do tego, że je najczęściej je na swoim stanowisku nie przerywając pracy. Wśród kobiet zjawisko występuje częściej niż wśród mężczyzn. 37% respondentów przyznaje, że kończy pracę z uczuciem głodu. Co robią firmy, żeby pracownicy odżywiali się w prawidłowy sposób? 

Ile czasu na spożywanie posiłków poświęcają polscy pracownicy?

W pracy spędzamy codziennie około 8 godzin. W tym czasie niemal każdy spożywa jakiś posiłek. Jakość tych posiłków, motywacje przy podejmowaniu wyborów żywieniowych i częstotliwość występowania różnych produktów w codziennej diecie (na przykład owoców i warzyw) odgrywają znaczną rolę.

REKLAMA

Kodeks Pracy w artykule 134 wyjaśnia, że „Jeżeli dobowy wymiar czasu pracy pracownika wynosi co najmniej 6 godzin, pracownik ma prawo do przerwy w pracy trwającej co najmniej 15 minut, wliczanej do czasu pracy”. Zazwyczaj ta przerwa wykorzystywana jest na spożycie posiłku. 

15 minut to za mało na posiłek 

Czy kwadrans to wystarczający czas na zjedzenie obiadu? Nie zawsze. W czasie od 6 do 15 minut spożywa posiłek 54% ankietowanych. 34% potrzebuje od 15 do 30 minut, natomiast 5% poświęca na to więcej niż pół godziny. Niepokojący może być fakt, że aż 7% ankietowanych na jedzenie poświęca mniej niż 5 minut. Żeby zaoszczędzić trochę czasu decydujemy się na jedzenie na swoim stanowisku pracy. Przyznaje się do tego 4 na 10 Polaków. Co więcej połowa z nich spożywa swój posiłek nie przerywając pracy! Taka postawa nie zawsze wynika z wyboru pracowników. Czasem to wina pracodawcy, który nie zapewnia odpowiedniej przestrzeni oddzielonej od stanowiska jak kuchnia, jadalnia czy kantyna. 

 Jakie są długofalowe konsekwencje jedzenia w pośpiechu? 

Szybsze spożycie posiłków sprzyja przejadaniu – ośrodek głodu i sytości w mózgu jest informowany o wystarczającej ilości spożytej żywności z opóźnieniem, a w międzyczasie żywność wciąż jest dostarczana W efekcie mogą się pogłębiać problemy z niewłaściwymi nawykami żywieniowymi” – zauważa Magdalena Kartasińska-Kwaśnik, kierownik działu dietetycznego Dailyfruits. Potwierdza to fakt, że wśród osób z otyłością zjawisko szybkiego jedzenia występuje dwukrotnie częściej niż u ogółu badanych – według deklaracji aż 15% tej grupy poświęca na jedzenie mniej niż 5 minut. Przy czym warto podkreślić, że otyłość może być zarówno przyczyną jak i skutkiem jedzenia w szybkim tempie. 

Ile posiłków jemy w trakcie pracy?

REKLAMA

W trakcie dnia pracy zazwyczaj nie poprzestajemy na jednym głównym posiłku podczas przerwy obiadowej. Do takiego podejścia przyznaje się jedynie 17% ankietowanych. Zdecydowana większość (72%) spożywa w godzinach pracy 2 lub 3 posiłki. Mimo to aż 38% ankietowanych odczuwa głód podczas wykonywania obowiązków. Do kończenia pracy z uczuciem wilczego apetytu przyznaje się 37% respondentów

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Powody? brak możliwości wygospodarowania czasu na posiłek przez wysoką częstotliwość spotkań, przemęczenie, brak dostępności żywności w pracy – wyjaśnia Magdalena Kartasińska-Kwaśnik

Jak firmy wspierają swoich pracowników? Dostępność benefitów żywieniowych 

REKLAMA

79% pracowników deklaruje, że ich pracodawca udostępnia kuchnię i sprzęt kuchenny do samodzielnego przygotowania posiłku, a 71% zapewnia odpowiednio długie przerwy w pracy, żeby można było spokojnie zjeść posiłek. Ponad połowa respondentów (59%) pracuje w firmach zapewniających darmowe przekąski – na przykład owoce w biurze. Z jednej strony to dobra wiadomość – pokazuje bowiem, że pracodawcy myślą o zapewnieniu zdrowej żywności. Z drugiej strony niepokojący jest fakt, że wielu pracodawców na tym poprzestaje. Owocowe dostawy do biura są najbardziej powszechnym i najtańszych benefitem związanym ze zdrowiem pracowników. Mogą stanowić dobry początek programu żywieniowego albo być jednym z wielu działań wspierających kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych wśród pracowników, jednak same sobie nie są wystarczającym dowodem na to, że firmy przejmują się żywieniem. Znacznie mniej organizacji idzie krok dalej decydując się na wprowadzenie w firmie innych elementów edukacyjnych. Tylko 3 pracowników na 10 (31%) pracuje w firmach, które organizują szkolenia o zdrowym żywieniu oraz zapewniają ulotki, plakaty i inne materiały edukacyjne na temat zdrowej żywności. Zaledwie 23% pracowników ma organizowane indywidualne konsultacje z dietetykiem lub lekarzem na temat odżywiania się.

Zdrowa dieta to korzyści i dla pracownika i dla pracodawcy. Jak widać w kwestii edukacji i dostępności benefitów żywieniowych dla pracowników jest jeszcze wiele do zrobienia. Zadbanie o ten obszar przekłada się nie tylko na lepszy stan zdrowia zatrudnionych i mniej absencji, ale również większą efektywność przy wykonywaniu codziennych obowiązków.

Źródło: Dailyfruits

Zobacz także: Zaburzenia odżywiania 

Zapisz się na newsletter
Zakładasz firmę? A może ją rozwijasz? Chcesz jak najbardziej efektywnie prowadzić swój biznes? Z naszym newsletterem będziesz zawsze na bieżąco.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Źródło: Źródło zewnętrzne

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:
Autopromocja

REKLAMA

QR Code

REKLAMA

Moja firma
Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail
Reputacja przedsiębiorcy to jedno z kluczowych aktywów firmy. Tak uważa coraz więcej właścicieli firm w Polsce

Firmy w Polsce coraz częściej traktują reputację jako kapitał, który warto chronić, nawet kosztem wyników finansowych. To po części efekt walki stereotypu przedsiębiorcy, który chce osiągać zyski za wszelką cenę. Jest on wciąż głęboko zakorzeniony w świadomości społecznej.

Sztuczna inteligencja. McKinsey: Tylko 1 proc. menedżerów określa wdrożenia AI w swoich organizacjach jako dojrzałe

Choć zastosowanie gen-AI w 2024 r. znacząco wzrosło, a 78 proc. respondentów deklarowało w ub.r. użycie co najmniej jednej funkcji biznesowej tego rozwiązania w porównaniu do 55 proc. rok wcześniej, to jedynie 1 proc. menedżerów określa wdrożenie AI w ich w organizacjach jako dojrzałe.

Obligacje korporacyjne: wciąż wysoki popyt u inwestorów

W pierwszym kwartale tego roku emitenci przeprowadzili cztery publiczne emisje obligacji korporacyjnych o wartości 286,5 mln zł. Popyt inwestorów ponownie przekroczył wartość emisji i wyniósł 747 mln zł, a średni poziom redukcji dla emisji sięgnął 44 proc.

Przedsiębiorcy na całym świecie już nie patrzą w przyszłość optymistycznie

Spada poziom optymizmu przedsiębiorców na świecie. Powodem niepewność i nieprzewidywalność w globalnym handlu i wysokie stopy procentowe, tak wynika z przeprowadzonego przez Dun & Bradstreet badania na próbie ponad 10 tys. przedsiębiorców.

REKLAMA

Wystawianie faktur przez freelancerów w 2025 r. Zasady, narzędzia, terminy, opłaty, najczęstsze błędy przy wystawianiu faktur

Praca freelancera daje dużą swobodę – pozwala samodzielnie zarządzać czasem, projektami i klientami. Z tą niezależnością wiąże się jednak także odpowiedzialność za kwestie formalne, takie jak wystawianie faktur. Kto może wystawiać faktury jako freelancer? Co powinno znaleźć się na fakturze? Jakie są najczęstsze błędy?

Susza rolnicza może w tym roku być wcześniej

Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej prognozuje, że susza rolnicza może w tym roku rozwinąć się wcześniej. W raporcie podał także, ze prognozy dotyczące opadów są optymistyczne.

Jak założyć spółkę z o.o. z aktem notarialnym?

Umowa spółki z o.o. w formie aktu notarialnego jest konieczna, gdy wspólnicy zamierzają wprowadzić do umowy postanowienia, których dodanie nie jest możliwe w przypadku spółki z o.o. zakładanej przez S24. Dotyczy to m.in. sytuacji, w których wspólnicy zamierzają wnieść wkłady niepieniężne, wprowadzić obowiązek powtarzających się świadczeń niepieniężnych, zmienić zasady głosowania w spółce, uprzywilejować udziały co do głosu, czy do dywidendy.

W jaki sposób hakerzy wykorzystują e-maile do ataków? Mają swoje sposoby

Najpopularniejszą formą cyberataku jest obecnie phishing. Fałszywe wiadomości są coraz trudniejsze do wykrycia, bo cyberprzestępcy doskonale się wyspecjalizowali. Jak rozpoznać niebzepieczną wiadomość? Jak chronić swoją firmę przed cyberatakami?

REKLAMA

Co nowego dla firm biotechnologicznych w Polsce? [WYWIAD]

Na co powinny przygotować się firmy z branży biotechnologicznej? O aktualnych problemach i wyzwaniach związanych z finansowaniem tego sektora mówi Łukasz Kościjańczuk, partner w zespole Biznes i innowacje w CRIDO, prelegent CEBioForum 2025.

Coraz trudniej rozpoznać fałszywe opinie w internecie

40 proc. Polaków napotyka w internecie na fałszywe opinie, wynika z najnowszego badania Trustmate.io. Pomimo, że UOKiK nakłada kary na firmy kupujące fałszywe opinie to proceder kwietnie. W dodatku 25 proc. badanych ma trudności z rozróżnieniem prawdziwych recenzji.

REKLAMA