REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

Polscy pracownicy jedzą w pośpiechu ze szkodą dla zdrowia

odżywianie w miejscu pracy
odżywianie w miejscu pracy
Fotolia

REKLAMA

REKLAMA

Polscy pracownicy jedzą w pośpiechu. Mniej niż 50% poświęca na spożycie głównego posiłku więcej niż 15 minut. Co 5 pracownik przyznaje się do tego, że je najczęściej je na swoim stanowisku nie przerywając pracy. Wśród kobiet zjawisko występuje częściej niż wśród mężczyzn. 37% respondentów przyznaje, że kończy pracę z uczuciem głodu. Co robią firmy, żeby pracownicy odżywiali się w prawidłowy sposób? 

Ile czasu na spożywanie posiłków poświęcają polscy pracownicy?

W pracy spędzamy codziennie około 8 godzin. W tym czasie niemal każdy spożywa jakiś posiłek. Jakość tych posiłków, motywacje przy podejmowaniu wyborów żywieniowych i częstotliwość występowania różnych produktów w codziennej diecie (na przykład owoców i warzyw) odgrywają znaczną rolę.

REKLAMA

Kodeks Pracy w artykule 134 wyjaśnia, że „Jeżeli dobowy wymiar czasu pracy pracownika wynosi co najmniej 6 godzin, pracownik ma prawo do przerwy w pracy trwającej co najmniej 15 minut, wliczanej do czasu pracy”. Zazwyczaj ta przerwa wykorzystywana jest na spożycie posiłku. 

15 minut to za mało na posiłek 

Czy kwadrans to wystarczający czas na zjedzenie obiadu? Nie zawsze. W czasie od 6 do 15 minut spożywa posiłek 54% ankietowanych. 34% potrzebuje od 15 do 30 minut, natomiast 5% poświęca na to więcej niż pół godziny. Niepokojący może być fakt, że aż 7% ankietowanych na jedzenie poświęca mniej niż 5 minut. Żeby zaoszczędzić trochę czasu decydujemy się na jedzenie na swoim stanowisku pracy. Przyznaje się do tego 4 na 10 Polaków. Co więcej połowa z nich spożywa swój posiłek nie przerywając pracy! Taka postawa nie zawsze wynika z wyboru pracowników. Czasem to wina pracodawcy, który nie zapewnia odpowiedniej przestrzeni oddzielonej od stanowiska jak kuchnia, jadalnia czy kantyna. 

 Jakie są długofalowe konsekwencje jedzenia w pośpiechu? 

Szybsze spożycie posiłków sprzyja przejadaniu – ośrodek głodu i sytości w mózgu jest informowany o wystarczającej ilości spożytej żywności z opóźnieniem, a w międzyczasie żywność wciąż jest dostarczana W efekcie mogą się pogłębiać problemy z niewłaściwymi nawykami żywieniowymi” – zauważa Magdalena Kartasińska-Kwaśnik, kierownik działu dietetycznego Dailyfruits. Potwierdza to fakt, że wśród osób z otyłością zjawisko szybkiego jedzenia występuje dwukrotnie częściej niż u ogółu badanych – według deklaracji aż 15% tej grupy poświęca na jedzenie mniej niż 5 minut. Przy czym warto podkreślić, że otyłość może być zarówno przyczyną jak i skutkiem jedzenia w szybkim tempie. 

Ile posiłków jemy w trakcie pracy?

REKLAMA

W trakcie dnia pracy zazwyczaj nie poprzestajemy na jednym głównym posiłku podczas przerwy obiadowej. Do takiego podejścia przyznaje się jedynie 17% ankietowanych. Zdecydowana większość (72%) spożywa w godzinach pracy 2 lub 3 posiłki. Mimo to aż 38% ankietowanych odczuwa głód podczas wykonywania obowiązków. Do kończenia pracy z uczuciem wilczego apetytu przyznaje się 37% respondentów

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Powody? brak możliwości wygospodarowania czasu na posiłek przez wysoką częstotliwość spotkań, przemęczenie, brak dostępności żywności w pracy – wyjaśnia Magdalena Kartasińska-Kwaśnik

Jak firmy wspierają swoich pracowników? Dostępność benefitów żywieniowych 

REKLAMA

79% pracowników deklaruje, że ich pracodawca udostępnia kuchnię i sprzęt kuchenny do samodzielnego przygotowania posiłku, a 71% zapewnia odpowiednio długie przerwy w pracy, żeby można było spokojnie zjeść posiłek. Ponad połowa respondentów (59%) pracuje w firmach zapewniających darmowe przekąski – na przykład owoce w biurze. Z jednej strony to dobra wiadomość – pokazuje bowiem, że pracodawcy myślą o zapewnieniu zdrowej żywności. Z drugiej strony niepokojący jest fakt, że wielu pracodawców na tym poprzestaje. Owocowe dostawy do biura są najbardziej powszechnym i najtańszych benefitem związanym ze zdrowiem pracowników. Mogą stanowić dobry początek programu żywieniowego albo być jednym z wielu działań wspierających kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych wśród pracowników, jednak same sobie nie są wystarczającym dowodem na to, że firmy przejmują się żywieniem. Znacznie mniej organizacji idzie krok dalej decydując się na wprowadzenie w firmie innych elementów edukacyjnych. Tylko 3 pracowników na 10 (31%) pracuje w firmach, które organizują szkolenia o zdrowym żywieniu oraz zapewniają ulotki, plakaty i inne materiały edukacyjne na temat zdrowej żywności. Zaledwie 23% pracowników ma organizowane indywidualne konsultacje z dietetykiem lub lekarzem na temat odżywiania się.

Zdrowa dieta to korzyści i dla pracownika i dla pracodawcy. Jak widać w kwestii edukacji i dostępności benefitów żywieniowych dla pracowników jest jeszcze wiele do zrobienia. Zadbanie o ten obszar przekłada się nie tylko na lepszy stan zdrowia zatrudnionych i mniej absencji, ale również większą efektywność przy wykonywaniu codziennych obowiązków.

Źródło: Dailyfruits

Zobacz także: Zaburzenia odżywiania 

Źródło: Źródło zewnętrzne

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:
Autopromocja

REKLAMA

QR Code

REKLAMA

Moja firma
Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail
Make European BioTech Great Again - szanse dla biotechnologii w Europie Środkowo-Wschodniej

W obliczu zmian geopolitycznych w świecie Europa Środkowo-Wschodnia może stać się nowym centrum biotechnologicznych innowacji. Czy Polska i kraje regionu są gotowe na tę szansę? O tym będą dyskutować uczestnicy XXIII edycji CEBioForum, największego w regionie spotkania naukowców, ekspertów, przedsiębiorców i inwestorów zajmujących się biotechnologią.

Jak ustanowić zarząd sukcesyjny za życia przedsiębiorcy? Procedura krok po kroku

Najlepszym scenariuszem jest zaplanowanie sukcesji zawczasu, za życia właściciela firmy. Ustanowienie zarządu sukcesyjnego sprowadza się do formalnego powołania zarządcy sukcesyjnego i zgłoszenia tego faktu do CEIDG.

Obowiązek sprawozdawczości zrównoważonego rozwoju w Polsce: wyzwania i możliwości dla firm

Obowiązek sporządzania sprawozdawczości zrównoważonego rozwoju dotyczy dużych podmiotów oraz notowanych małych i średnich przedsiębiorstw. Firmy muszą działać w duchu zrównoważonego rozwoju. Jakie zmiany w pakiecie Omnibus mogą wejść w życie?

Nowa funkcja Google: AI Overviews. Czy zagrozi polskim firmom i wywoła spadki ruchu na stronach internetowych?

Po latach dominacji na rynku wyszukiwarek Google odczuwa coraz większą presję ze strony takich rozwiązań, jak ChatGPT czy Perplexity. Dzięki SI internauci zyskali nowe możliwości pozyskiwania informacji, lecz gigant z Mountain View nie odda pola bez walki. AI Overviews – funkcja, która właśnie trafiła do Polski – to jego kolejna próba utrzymania cyfrowego monopolu. Dla firm pozyskujących klientów dzięki widoczności w internecie, jest ona powodem do niepokoju. Czy AI zacznie przejmować ruch, który dotąd trafiał na ich strony? Ekspert uspokaja – na razie rewolucji nie będzie.

REKLAMA

Coraz więcej postępowań restrukturyzacyjnych. Ostatnia szansa przed upadłością

Branża handlowa nie ma się najlepiej. Ale przed falą upadłości ratuje ją restrukturyzacja. Przez dwa pierwsze miesiące 2025 r. w porównaniu do roku ubiegłego, odnotowano już 40% wzrost postępowań restrukturyzacyjnych w sektorze spożywczym i 50% wzrost upadłości w handlu odzieżą i obuwiem.

Ostatnie lata to legislacyjny rollercoaster. Przedsiębiorcy oczekują deregulacji, ale nie hurtowo

Ostatnie lata to legislacyjny rollercoaster. Przedsiębiorcy oczekują deregulacji i pozytywnie oceniają większość zmian zaprezentowanych przez Rafała Brzoskę. Deregulacja to tlen dla polskiej gospodarki, ale nie można jej przeprowadzić hurtowo.

Ekspansja zagraniczna w handlu detalicznym, a zmieniające się przepisy. Jak przygotować systemy IT, by uniknąć kosztownych błędów?

Według danych Polskiego Instytutu Ekonomicznego (Tygodnik Gospodarczy PIE nr 34/2024) co trzecia firma działająca w branży handlowej prowadzi swoją działalność poza granicami naszego kraju. Większość organizacji docenia możliwości, które dają międzynarodowe rynki. Potwierdzają to badania EY (Wyzwania polskich firm w ekspansji zagranicznej), zgodnie z którymi aż 86% polskich podmiotów planuje dalszą ekspansję zagraniczną. Przygotowanie do wejścia na nowe rynki obejmuje przede wszystkim kwestie związane ze szkoleniami (47% odpowiedzi), zakupem sprzętu (45%) oraz infrastrukturą IT (43%). W przypadku branży retail dużą rolę odgrywa integracja systemów fiskalnych z lokalnymi regulacjami prawnymi. O tym, jak firmy mogą rozwijać międzynarodowy handel detaliczny bez obaw oraz o kompatybilności rozwiązań informatycznych, opowiadają eksperci INEOGroup.

Leasing w podatkach i optymalizacja wykupu - praktyczne informacje

Leasing od lat jest jedną z najpopularniejszych form finansowania środków trwałych w biznesie. Przedsiębiorcy chętnie korzystają z tej opcji, ponieważ pozwala ona na rozłożenie kosztów w czasie, a także oferuje korzyści podatkowe. Warto jednak pamiętać, że zarówno leasing operacyjny, jak i finansowy podlegają różnym regulacjom podatkowym, które mogą mieć istotne znaczenie dla rozliczeń firmy. Dodatkowo, wykup przedmiotu leasingu niesie ze sobą określone skutki podatkowe, które warto dobrze zaplanować.

REKLAMA

Nie czekaj na cyberatak. Jakie kroki podjąć, aby być przygotowanym?

Czy w dzisiejszych czasach każda organizacja jest zagrożona cyberatakiem? Jak się chronić? Na co zwracać uwagę? Na pytania odpowiadają: Paweł Kulpa i Robert Ługowski - Cybersecurity Architect, Safesqr.

Jak założyć spółkę z o.o. przez S24?

Rejestracja spółki z o.o. przez system S24 w wielu przypadkach jest najlepszą metodą zakładania spółki, ze względu na ograniczenie kosztów, szybkość (np. nie ma konieczności umawiania spotkań z notariuszem) i możliwość działania zdalnego w wielu sytuacjach. Mimo tego, że funkcjonowanie systemu s24 wydaje się niezbyt skomplikowane, to jednak zakładanie spółki wymaga posiadania pewnej wiedzy prawnej.

REKLAMA