Działalność nierejestrowana 2019 - zgoda sanepidu
REKLAMA
REKLAMA
Działalność nierejestrowana
Wiele kobiet chciałoby dorobić do pensji czy w czasie urlopu wychowawczego, piekąc ciasta i ciasteczka na zamówienie. Wydaje się, że od 30 kwietnia 2018 r. można zajmować się taką działalnością legalnie.
REKLAMA
Tego dnia weszły w życie przepisy Konstytucji Biznesu i możliwość prowadzenia działalności nierejestrowanej, jeżeli przychód należny z tej działalności nie przekroczy limitu. W 2019 r. limit ten wynosi 1125 zł. Jednak czy tego typu – gastronomiczna działalność nie jest obarczona dodatkowymi warunkami?
Huawei groźny dla bezpieczeństwa państwa? Zakaz korzystania ze sprzętu to za mało
Działalność, w której wymagana jest zgoda sanepidu
Branże w których wymagana jest zgoda sanepidu to m.in.
- gastronomia,
- sektor spożywczy,
- salony usługowe (fryzjerskie, kosmetyczne, tatuażu, odnowy biologicznej, solaria),
- produkcja kosmetyków i chemikaliów,
- żłóbki, przedszkola,
- placówki medyczne.
Polecamy: Kodeks pracy 2019 - komentarz
Zgoda sanepidu na prowadzenie działalności nierejestrowanej
Czy osoby, które zamierzają zająć się pieczeniem tortów, produkcją kanapek czy stylizacją paznokci i chciałyby robić to na małą skalę, bez zakładania działalności gospodarczej, korzystając z możliwości prowadzenia działalności nierejestrowanej także muszą uzyskać zgodę sanepidu ?
Tak. Fakt, iż mała działalność nie podlega rejestracji nie oznacza, że działalność taka nie podlega przepisom innych ustaw.
Warunki prowadzenia działalności nierejestrowanej
Działalność nierejestrowaną można prowadzić, po spełnieniu ustawowych przesłanek. Przesłanki reguluje ustawa z dnia 6 marca 2018 r. Prawo przedsiębiorców.
Art. 2. Podejmowanie, wykonywanie i zakończenie działalności gospodarczej jest wolne dla każdego na równych prawach.
Art. 5. 1. Nie stanowi działalności gospodarczej działalność wykonywana przez osobę fizyczną, której przychód należny z tej działalności nie przekracza w żadnym miesiącu 50% kwoty minimalnego wynagrodzenia, o którym mowa w ustawie z dnia 10 października 2002 r. o minimalnym wynagrodzeniu za pracę (Dz. U. z 2017 r. poz. 847 oraz z 2018 r. poz. 650), i która w okresie ostatnich 60 miesięcy nie wykonywała działalności gospodarczej. (…)
Limit, o którym mowa w art. 5 wynosi w 2019 r. - 1125 zł.
Kolejnym warunkiem prowadzenia działalności bez rejestracji jest prowadzenie działalności niereglamentowanej.
Reglamentacja działalności gospodarczej, oznacza iż przedsiębiorca ma obowiązek uzyskania koncesji, zezwolenia albo wpisu w rejestrze działalności regulowanej. Obowiązki te dotyczą ponad 80 różnych rodzajów działalności gospodarczej. Przedsiębiorca nie może podjąć działalności, jeżeli nie spełni przewidzianych prawem szczególnych warunków. Dopiero po uzyskaniu koncesji, licencji, zezwolenia albo zaświadczenia o wpisie do rejestru działalności regulowanej, może on rozpocząć działalność.
Czy uzyskanie zgody inspektora sanitarnego na prowadzenie działalności w danym lokalu, to rodzaj działalności reglamentowanej?
Nie, ale oznacza to, iż podobnie, jak niektóre osoby muszą zarejestrować się jako podatnicy VAT, podobnie jak należy liczyć się z odpowiedzialnością cywilną za sprzedaż produktów, tak należy spełnić warunki dot. dotyczące wytwórstwa oraz wprowadzania do obrotu ogólnego żywności, jeżeli interesuje nas działalność polegająca na pieczeniu ciast.
Gdzie znajdziemy wytyczne, jakie warunki należy spełnić, by SANEPID udzielił zgody na prowadzenie działalności?
Natomiast szczegółowe wymogi przy prowadzeniu działalności gospodarczej w warunkach domowych znajdują się w Wytycznych Dobrej Praktyki Higienicznej i Produkcyjnej.
Jak uzyskać zgodę SANEPIDU na prowadzenie działalności nierejestrowanej?
Należy zgłosić zamiar podjęcia działalności nierejestrowanej w zakresie pieczenia ciast do Stacji Sanitarno –Epidemiologicznej właściwej dla miejsca prowadzenia działalności
REKLAMA
Wiele zależy od pracowników stacji. Niestety wydaje się, iż potrzebna jest interpretacja przepisów, która będzie wiążąca dla wszystkich stacji, ponieważ po kontakcie telefonicznym można uzyskać różne odpowiedzi w różnych częściach Polski.
Niektórzy pracownicy twierdzą, że nie jest możliwe uzyskanie zgody, gdyż przyjście na kontrole jest możliwe tylko w przypadku prowadzenia działalności gospodarczej, a nie nierejestrowanej. W innej usłyszymy, że teoretycznie można próbować uzyskać zgodę, ale praktycznie jest to niemożliwe ze względu na fakt, iż zazwyczaj, trzeba dostosować lokal, tj. np. mieszkanie do warunków sanepidu. W przypadku chęci zarobienia tylko małych pieniędzy (do 1125 zł miesięcznie) jest to nierentowne dla wnioskujących i sami rezygnują.
Co jeśli SANEPID twierdzi, że nie może wydać zgody na prowadzenie działalności nierejestrowanej?
Należy wtedy zastanowić się nad zaoferowaniem pieczenia ciast i ciastek u klienta w domu. W takim wypadku można rozliczać się z klientem na podstawie umowy o dzieło. Przedsiębiorca zobligowany będzie jedynie do posiadania książeczki sanitarno-epidemiologicznej.
Jeśli zdecydujemy się na takie rozwiązanie, to klient musi dostarczyć produkty, zapewnić odpowiednie warunki przechowywania i pracy oraz nie wprowadzić gotowego wyrobu do dalszego obrotu.
REKLAMA
REKLAMA
© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.