REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

Czy jedzenie można nadać przesyłką kurierską?

Subskrybuj nas na Youtube
Czy jedzenie można nadać przesyłką kurierską?
Czy jedzenie można nadać przesyłką kurierską?
Photographer Marek Lazowski

REKLAMA

REKLAMA

By zachować atmosferę nadchodzących Świąt, część konsumentów będzie chciała podzielić się z bliskimi tradycyjnymi potrawami, wykorzystując do ich przewozu firmy kurierskie. Co na to przewoźnicy? Czy ryzyko transportu takich paczek faktycznie się opłaci?

Czy jedzenie na święta można wysłać kurierem?

Tegoroczne Święta Bożego Narodzenia będą inne niż dotychczas. Wiele osób, w obawie o zdrowie swoje i najbliższych, zostanie w domach, a rodzinne spotkania przeniosą się do świata wirtualnego. Jedną z tradycji jest wspólna wieczerza i biesiadowanie przy stole uginającym się od wigilijnych potraw. Czy świąteczne przysmaki można zapakować i nadać kurierem? Okazuje się, że nie ma jednej słusznej odpowiedzi.

REKLAMA

REKLAMA

Polecamy: PPK Pracownicze plany kapitałowe. Obowiązki pracodawcy

Towary zakazane, czyli czego nie można wysyłać kurierem?

Większość przewoźników, m.in. DPD, FedEx, GLS czy UPS nie posiada usług dedykowanych do transportu żywności dla klientów indywidualnych i okazyjnych. W regulaminach firm kurierskich widnieją wskazania towarów zakazanych do przesyłania w paczkach, są to m.in.:

  • Towary nietrwałe (między innymi żywność) – DPD, UPS
  • Produkty łatwo i szybko psujące się – FedEx
  • Towary wymagające temperatury kontrolowanej – GLS
  • Rzeczy łatwo psujące się lub środki spożywcze w rozumieniu Ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia – GLS
  • Artykuły szybko psujące się – InPost
  • Produkty i artykuły wymagające szczególnych warunków transportu (w tym wydzielające woń lub płyn) – InPost

Powodem takiej decyzji są przede wszystkim kwestie bezpieczeństwa i wyzwania związane z logistyką. Brakuje odpowiednich magazynów i hal, przewoźnicy nie posiadają furgonetek dedykowanych do transportu jedzenia – jako produkt nietrwały i szybko psujący się jest wrażliwe na zmiany temperatury, co wpływa na jego świeżość i jakość. Warto pamiętać, że różnice temperatur pomiędzy magazynem a samochodem kuriera, szczególnie w okresie zimowym, mogą być znaczne. Przewoźnicy – nie mając świadomości, że w zapakowanej paczce znajduje się żywność, traktują ją jak pozostałe przesyłki, przez co może dojść do uszkodzeń mechanicznych.

REKLAMA

Reklamacje paczek

W okresie okołoświątecznym, znacząco rośnie liczba zgłaszanych reklamacji – choć nie ma szczegółowych danych w tym zakresie, można przypuszczać, że duży odsetek z nich dotyczy właśnie produktów spożywczych. Należy pamiętać, że tego typu roszczenia nie zostaną uznane.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

„Podejmując ryzyko nadania żywności przez firmy kurierskie, konsumenci muszą liczyć się z konsekwencjami. Jedzenie nie tylko może się zepsuć lub zniszczyć w trakcie transportu, ale także uszkodzić inne przesyłki. W takiej sytuacji reklamacja nie zostanie uznana z uwagi na złamanie regulaminu danego przewoźnika. Może się zdarzyć, że firma kurierska zażąda od konsumenta dodatkowych dopłat lub pokrycia szkód, np. gdy konieczna będzie utylizacja zepsutego towaru lub sprzątanie zabrudzonego magazynu, sortowni lub samochodu dostawczego” – komentuje Krzysztof Czarny, Szef Biura Współpracy z Klientem w Sendit S.A.

Zakazane ogólnymi przepisami o transporcie są też towary podlegające akcyzie (np. alkohol) lub te, które wymagają specjalnych urządzeń, środków bezpieczeństwa lub zezwoleń.

Jak zapakować produkty?

Warto pamiętać, że wykluczone są opakowania szklane i zawierające takie elementy, pojemniki łatwo tłukące się lub miękkie – plastikowe, szczególnie w przypadku płynów, które po uszkodzeniu opakowania mogą się rozlać, brudząc i niszcząc pozostałą część przesyłki lub inne paczki. Owinięcie butelki lub słoika folią bąbelkową nie wystarczy – taki przedmiot trzeba dodatkowo umieścić w pudełku i wolną przestrzeń wypełnić w zależności od kruchości towaru, np. ścinkami kartonu, specjalnymi wypełniaczami lub starymi, zmiętymi gazetami.

„Jeśli nie chcemy narażać się na niepotrzebny stres i dodatkowe koszty, wybierzmy produkty trwalsze, np. konserwy, cukierki czy ciastka. Nie każdy zdaje sobie sprawę, że np. czekolada również jest podatna na zmianę temperatury i nie chodzi tu wyłącznie o możliwość jej rozpuszczenia. Czekolada w procesie dostawy może np. zostać zbyt mocno ogrzana w magazynie, a następnie schłodzić się o kilkanaście stopni w trakcie transportu – efekt to biały, nieestetyczny nalot na jej powierzchni – dodaje Krzysztof Czarny.

Spożywcza alternatywa

W Warszawie i Krakowie są ulokowane Lodówkomaty InPost, do których konsumenci mogą zamawiać zakupy spożywcze, realizowane w sklepach partnerskich, m.in. Auchan, Janas czy Batida. Z dostawą do Lodówkomatu można zamówić nie tylko jedzenie, ale też artykuły farmaceutyczne, kosmetyki czy kwiaty. Jest to możliwe dzięki technologii 3 stref temperatury: produkty mrożone (do -18 stopni), chłodzone (od 0 do -4 stopni) i w stałej temperaturze (do +16 stopni).

Jednym z rozwiązań dla biznesu jest wprowadzana na terenie aglomeracji warszawskiej pilotażowa usługa DPD Food, umożliwiająca bezpieczną dostawę żywności, także w monitorowanym łańcuchu chłodniczym.

Więcej informacji znajdziesz w serwisie MOJA FIRMA   

Zapisz się na newsletter
Zakładasz firmę? A może ją rozwijasz? Chcesz jak najbardziej efektywnie prowadzić swój biznes? Z naszym newsletterem będziesz zawsze na bieżąco.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Źródło: INFOR

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:
Autopromocja

REKLAMA

QR Code

© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.

REKLAMA

Moja firma
Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail
Akcyzą w cydr. Polscy producenci rozczarowani

Jak wiadomo, Polska jabłkiem stoi. Ale zamiast wykorzystywać własny surowiec i budować rynek, oddajemy pole zagranicznym koncernom – z goryczą mówią polscy producenci cydru. Ku zaskoczeniu branży, te niskoalkoholowe napoje produkowane z polskich jabłek, trafiły na listę produktów objętych podwyżką akcyzy zapowiedzianą niedawno przez rząd. Dotychczasowa akcyzowa mapa drogowa została zatem nie tyle urealniona, jak określa to Ministerstwo Finansów, ale też rozszerzona, bo cydry i perry były z niej dotąd wyłączne. A to oznacza duże ryzyko zahamowania rozwoju tej i tak bardzo małej, bo traktowanej po macoszemu, kategorii.

Ustawa o kredycie konsumenckim z perspektywy banków – wybrane zagadnienia

Ustawa o kredycie konsumenckim wprowadza istotne wyzwania dla banków, które muszą dostosować procesy kredytowe, marketingowe i ubezpieczeniowe do nowych wymogów. Z jednej strony zmiany zwiększają ochronę konsumentów i przejrzystość rynku, z drugiej jednak skutkują większymi kosztami operacyjnymi, koniecznością zatrudnienia dodatkowego personelu, wydłużeniem procesów decyzyjnych oraz zwiększeniem ryzyka prawnego.

Coraz więcej firm ma rezerwę finansową, choć zazwyczaj wystarczy ona na krótkotrwałe problemy

Więcej firm niż jeszcze dwa lata temu jest przygotowanych na wypadek nieprzewidzianych sytuacji, czyli ma tzw. poduszkę finansową. Jednak oszczędności nie starczy na długo. 1 na 3 firmy wskazuje, że dysponuje rezerwą na pół roku działalności, kolejne 29 proc. ma zabezpieczenie na 2–3 miesiące.

Na koniec roku małe i średnie firmy oceniają swoją sytuację najlepiej od czterech lat. Jednak niewiele jest skłonnych ryzykować z inwestycjami

Koniec roku przynosi poprawę nastrojów w małych i średnich firmach. Najlepiej swoją sytuację oceniają mikrofirmy - najlepiej od czterech lat. Jednak ten optymizm nie przekłada się na chęć ryzykowania z inwestycjami.

REKLAMA

Debata: Motywacja i pozytywne myślenie

Po co nam kolejna debata na temat motywacji i pozytywnego myślenia? Żeby teorię zastąpić wreszcie procedurą! Debatę poprowadzi Paweł Dudziak.

Firmy płacą ukryty abonament za cyberataki. Raport: większość ofiar wciąż wierzy w skuteczność swoich zabezpieczeń

Nowe badanie Enterprise Strategy Group ujawnia niepokojącą rozbieżność: choć 62 proc. firm padło w ostatnim roku ofiarą cyberataków, aż 93 proc. z nich nadal wierzy w skuteczność swoich zabezpieczeń. Eksperci ostrzegają – brak proaktywnego podejścia do bezpieczeństwa może kosztować organizacje miliony i zrujnować ich reputację.

Powrót do przyszłości: wskazówki dla nowego pokolenia programistów

Dla programistów u progu swojej kariery zawodowej istnieją obecnie dwie całkowicie odmienne drogi wejścia do branży.

ZUS udostępnił nowy formularz wniosku o wakacje składkowe

Zmiana upraszcza zasady wykazywania otrzymanej pomocy de minims. Płatnicy nie muszą już podawać danych organów udzielających pomocy wraz z kwotą i datą jej udzielenia.

REKLAMA

Test zaspokojenia – nowy mechanizm ochrony wierzycieli

Test zaspokojenia wierzycieli jest nową instytucją w Prawie restrukturyzacyjnym. Jej podstawowym celem pozostaje udzielenie odpowiedzi na pytanie, czy postępowanie restrukturyzacyjne rzeczywiście pozostaje najlepszą metodą wyjścia z zadłużenia przez przedsiębiorcę.

Odsetki w postępowaniu restrukturyzacyjnym

Odsetki stanowią jeden z podstawowych mechanizmów motywowania dłużnika do regulowania należności na rzecz wierzyciela. Założenie jest tu bardzo proste: im dłuższe opóźnienie, tym większe odsetki trzeba zapłacić. Otwarcie postępowania restrukturyzacyjnego właściwie niewiele tutaj zmienia, aczkolwiek w inny sposób się ich dochodzi, a niekiedy również kalkuluje.

REKLAMA