| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | SKLEP
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Biznes > Firma > Zamówienia publiczne > Oferta > Przedłużenia terminu związania ofertą - dorozumiane oświadczenie woli

Przedłużenia terminu związania ofertą - dorozumiane oświadczenie woli

Nierzadkim problemem w czasie trwania postępowań o udzielenie zamówienia publicznego jest kończący się termin związania ofertą. W przypadkach, gdy postępowanie zabezpieczone jest wadium, wiąże się to zazwyczaj z upływającym okresem ważności wadium. Pytanie jednak brzmi, czy w świetle ustawy Prawo zamówień publicznych jest możliwe, aby wykonawca nie został wykluczony, jeśli nie złoży oświadczenia o przedłużeniu terminu związania ofertą, a jedynie przedłuży okres zabezpieczenia oferty wadium ?

Warto również w tym miejscu przytoczyć stanowisko Sądu Okręgowego w Katowicach XIX Wydział Gospodarczy Odwoławczy zawarte w wyroku z dnia 28 maja 2007 r., sygn. akt XIX Ga 194/07. W w/w wyroku Sąd stwierdził, że "trzeba bowiem z całą stanowczością podkreślić, że złożenie wadium - w postaci gwarancji bankowej, ważnej do określonego dnia jest jednocześnie wyrazem woli per facta concludentia związania się ofertą do dnia uwidocznionego w gwarancji bankowej. Zaznaczyć przy tym należy, że Skarżący jest związany ofertą do dnia 31 maja 2007 r., gdyż dnia 22 marca 2007 r., a więc w trakcie trwania biegu terminu związania ofertą przedłożył Zamawiającemu nowe wadium - gwarancję bankową, ważną właśnie do tegoż dnia."

Na podstawie powyższego oraz utrwalonej linii orzeczniczej KIO i sądów powszechnych należy stwierdzić, iż poprzez złożenie gwarancji wadialnej wykonawca składa dorozumiane oświadczenie o przedłużeniu terminu związania ofertą, gdyż gwarancja wadialna dotyczy oferty, a nie innych dokumentów.

Oferty konkurencyjne złożone przez małżonków

Blog Księgowy

Piszemy o finansach i podatkach