REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.
Kawiarnia - lokal
Kawiarnia - lokal
inforCMS

REKLAMA

REKLAMA

Miejsce, w którym otworzymy kawiarnię bardzo często decyduje o powodzeniu bądź porażce biznesu. Ponieważ siła napędową Twojego biznesu będą klienci, najlepszym miejscem dla kawiarni będą okolice gdzie jest duży ruch.

Jednak nim rozpoczniesz poszukiwania wymarzonego lokalu warto abyś zapoznał się z przepisami regulującymi wymogi lokali gastronomicznych.

REKLAMA

REKLAMA

I tak: szczegółowe wytyczne SANEPIDU można znaleźć w rozporządzeniu Ministra Zdrowia w sprawie wymagań higieniczno-sanitarnych w zakładach produkujących lub wprowadzających do obrotu środki spożywcze (Dz. U. z 2004 r. Nr 104, poz. 1096).

Zapoznaj się również z regulacjami prawa budowlanego zawarte w rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U. Nr 75, poz. 690) oraz rozporządzenie zmieniające do tego rozporządzenia (Dz. U. z 2004 r. Nr 109, poz. 1156).

Bliżej opisujemy te kwestie w tekście Kawiarnia - uprawnienia, zezwolenia, opłaty.

Znalezienie odpowiedniego lokalu

Znalezienie odpowiedniego lokalu dla kawiarni może okazać się trudne.  Dobra lokalizacja dla kawiarni to centrum miasta (rynek lub jego okolice), główne ulice miasta, centrum handlowe, centralny punkt osiedla mieszkaniowego, ruchliwa okolica z dużą ilością sklepów i biur.

Budynek, w którym znajduje się lokal powinien w całości być oddany do użytkowania. Lokal powinien mieć przeznaczenie na działalność usługową. Jeśli lokal znajduje się w budynku mieszkalnym – powinien mieć zgodę zarządcy budynku. Należy sprawdzić, czy lokal będzie wymagał wystąpienia do Sanepidu o odstępstwo w przypadku zaniżonej wysokości lokalu, braku oświetlenia naturalnego na stanowisku pracy lub zagłębienia pomieszczeń.

Jeśli masz zamiar sprzedawać alkohol, należy sprawdzić czy lokal spełnia wymogi tzn. lokal nie może znajdować się w pobliżu szkoły, kościoła, kursów językowych itp. 

REKLAMA

Pamiętaj, tak jak każdy lokal gastronomiczny, kawiarnia musi mieć co najmniej 3 metry wysokości, dwa wejścia, odpowiednią klimatyzację, kanalizację itp.
Ponadto istotną kwestią, o której musisz pamiętać poszukując odpowiedniego lokalu jest wydzielenie w nim miejsca na kuchnię (zaplecze), toaletę, czy szatnię lub przynajmniej miejsca gdzie znajdą się wieszaki na ubrania.

Jeżeli wybierzesz na miejsce swojej kawiarni centrum handlowe o toaletę, czy klimatyzację nie musisz się martwić - zapewnia je centrum handlowe.
Jeśli znajdziesz już lokal, który będzie odpowiadał twoim wyobrażeniom i spełniał wymagania określone przepisami, musisz się liczyć z tym, że przed rozpoczęciem działalności jego remont może pochłonąć od kilku do nawet kilkudziesięciu tysięcy złotych (jeżeli to duży lokal, lub trzeba będzie wprowadzić wiele zmian).

To ile będziesz musiał zainwestować w lokal zależeć będzie od jego stanu technicznego i stopnia dostosowania do wymogów Sanepidu i prawa budowlanego.
Ponadto jeżeli zdecydujesz się wybrać lokal w centrum miasta prawdopodobnie jego kupno bądź wynajem (w zależności na co się zdecydujesz) będą drogie.

Mając już lokal i chcąc go odpowiednio przystosować dobrym rozwiązaniem będzie skorzystanie z usług architekta, który zna wszystkie konieczne wymagania, którym lokal musi odpowiadać i odpowiednio wszystko zaprojektuje (prawdopodobny koszt ok. kilkaset złotych). Będzie to dla Ciebie niewątpliwie dużym uproszczeniem. Jeśli projekt przygotuje Ci uprawniony architekt łatwiej Ci będzie uzyskać niezbędne pozwolenia.

Po zakończeniu robót, w celu dokonania odbioru lokalu należy powiadomić następujące służby:
- straż pożarną,
- PIP (BHP),
- nadzór budowlany Urzędu Gminy/Dzielnicy,
- w niektórych wypadkach może być wymagana opinia Wydziału Ochrony Środowiska,
- Sanepid.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Wyposażenie lokalu

Przed wydaniem sporych pieniędzy na wyposażenie kawiarni w niezbędne sprzęty, jak: stoliki, krzesła i inne. Niezmiernie ważny będzie zaprojektowanie odpowiedniego wystroju Przed wydaniem pieniędzy przeznaczonych na ten cel, jeśli nie masz zbyt rozwiniętego zmysłu plastycznego, pomyśl czy nie lepiej skorzystać z pomocy projektanta wnętrz. Oszczędzić Ci to może wielu problemów a na pewno ułatwi życie. Może warto więc zainwestować w profesjonalną pomoc, zyska na tym na pewno twój lokal.

Dużym wydatkiem może być jeszcze odpowiednie oświetlenie lokalu, to droga inwestycja ale warto zainwestować gdyż niewątpliwie światło stworzy w lokalu odpowiedni klimat, musi być tylko odpowiednio dobrane do pozostałego wystroju.

Istotnym elementem wyposażenia twojego lokalu będą wszystkie niezbędne sprzęty kuchenne. Można kupić nowy sprzęt ale też można skorzystać z usług komisu gastronomicznego.

Nim podejmiesz ostateczną decyzję przejrzyj różne oferty dostępne na rynku, np:
www.mmgastro.pl
www.sklep.progastro.pl
www.gastropolis.pl
www.jggastro.pl
www.sklepgastronomiczny.pl
www.gastronorm.pl
www.goga-gastro.pl

Warto również, myśląc o wyposażeniu kawiarni, ponegocjować z przyszłymi dostawcami, gdyż np. dystrybutor renomowanej kawy możesz wyposażyć Cię np. w filiżanki, czy ekspres do kawy; dostawcy soków (napojów) – chłodziarkę itp.

Alternatywnym rozwiązaniem jest zakup naczyń z nadrukiem symboli kawiarni (a do tego warto mieć małe czekoladki w opakowaniu z nazwą kawiarni).
Jeżeli w swojej ofercie chcesz mieć np. naturalne soki to wiąże się to z koniecznością zakupu sokowirówki lub wyciskarki.  Aby schłodzić napoje warto zakupić także kostkarkę lodu. 

W żadnej kawiarni nie może zabraknąć także lady chłodniczej, zamrażarki oraz chłodziarki. Urządzenia te przydadzą się przy sprzedaży ciast, lodów, napojów czy kanapek.

Do rozpoczęcia prowadzenia kawiarni będziesz niewątpliwie potrzebować takich przedmiotów jak, oprócz wspomnianych filiżanek, szklanki do napojów, talerzyki, widelczyki do deserów, łyżeczki, pucharki do lodów lub innych deserów, kieliszki jeśli będziesz serwować alkohol.(ew. link do pliku zezwolenia).

Oczywistym jest, że urządzając kawiarnię musisz zadbać o bar oraz odpowiednią ilość stołów i krzeseł. Skoro będziesz podawać kawę to konieczny będzie także zakup dobrej jakości ciśnieniowego ekspresu do kawy. Oprócz tego musisz się zapatrzyć w profesjonalny młynek do kawy oraz filtry do wody. Zapewne przyda się również maszyna do bitej śmietany, a także czekoladziarka dla miłośników gorącej czekolady.

Jeżeli w lokalu chcesz serwować ciepłe posiłki to do listy zakupów powinieneś dopisać mikrofalówkę i opiekacz.

Menu i ceny

Ustalenie menu i cen w nowo otwieranej kawiarni to bardzo ważny element prowadzenia tego biznesu. Ceny na pewno muszą być dostosowane do możliwości docelowej grupy klientów.

Prawdopodobnie różne rodzaje kawy, herbaty czy deserów będą podstawową częścią oferowanego menu. Jednak w kawiarni może być oferowany alkohol. Pamiętaj, że wymaga to odpowiedniej koncesji a to kolejny koszt dla Twojej firmy. (link do pliku uprawnienia/ zezwolenia)

Zaopatrzenie

Otwierając kawiarnię musisz postawić na wysoką jakość. Z kwestią jakości bezpośrednio wiąże się problem zaopatrzenia. Bardzo ważne jest abyś wybrał dobrych dostawców gdyż oni gwarantują wysoką jakość towaru.
Kawa, herbata, ciasta, kanapki i inne posiłki to produkty, w które zaopatrywać Cię będą właśnie dostawcy. Postaraj się więc wybrać najlepszych.

Anna Konarzewska-Żuczek

Autopromocja

REKLAMA

Źródło: INFOR

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:

REKLAMA

QR Code

© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.

Moja firma
Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail
ZUS umorzy składki przedsiębiorcom dotkniętym przez powódź. Wnioski o pomoc będą traktowane priorytetowo

Przedsiębiorcy, którzy ponieśli straty w wyniku powodzi mogą składać wnioski do ZUS nie tylko o odroczenie terminu płatności składek lub rozłożenie na raty, ale także o ich umorzenie. Jak uzyskać pomoc?

Branża winiarska walczy o uregulowanie sprzedaży przez internet

- Handel alkoholem przez Internet przypomina dziś prawdziwy Dziki Zachód, zależy nam na zapanowaniu nad tym chaosem i jasnych zasadach dla wszystkich - mówią przedsiębiorcy z branży winiarskiej i apelują o uregulowanie kwestii sprzedaży ich produktów przez internet. Pismo w tej sprawie trafiło właśnie do Ministerstwa Rolnictwa. Na ewentualnych zmianach najbardziej zyskaliby mali, krajowi producenci wina, miodu pitnego czy cydru, którzy bez możliwości sprzedawania swoich produktów za pomocą internetu – są praktycznie skazani na niebyt. Najdobitniej pokazał to czas pandemii. 

Przewoźnicy w 2025 r. zapłacą wyższe składki ZUS od wynagrodzeń kierowców międzynarodowych, nie podwyższając im nawet płacy

Pod koniec sierpnia rząd przyjął projekt ustawy budżetowej na 2025 roku, z którego wynika, że przeciętne prognozowane wynagrodzenie wzrośnie blisko o 850 zł. Podwyższenie tej kwoty oznacza dla przewoźników, że muszą przygotować się do wzrostu składek do ZUS.

Firmy niechętnie upominają się o pieniądze u dłużników, a po upływie pół roku windykacja może być bezskuteczna

Dlaczego dłużnicy nie płacą na czas należności za faktury? Nie mam pieniędzy, zapomniałem o fakturze, klienci zalegają mi z zapłatą, więc i ja nie płacę – to najczęstsze usprawiedliwienia, jakie słyszą właściciele firm od swoich klientów, którzy nie regulują należności za dostarczone towary czy wykonane usługi.

REKLAMA

10 pytań, jakie warto zadać freelancerowi przed rozpoczęciem współpracy

Outsourcing staje się coraz bardziej popularny w Polsce. Jednak dla wielu przedsiębiorców, którzy dotychczas nie korzystali z usług freelancerów, zlecanie im zadań może być wyzwaniem. Oto szczegółowy poradnik, który pomoże przygotować się do efektywnej współpracy z niezależnym specjalistom.

Korzystne rozwiązanie podatkowe dla podmiotów prowadzących działalność badawczo-rozwojową

Ulga badawczo-rozwojowa (B+R) to korzystne rozwiązanie podatkowe dla podmiotów prowadzących działalność badawczo-rozwojową, skierowane zarówno do podatników PIT (opodatkowanych skalą podatkową lub tzw. podatkiem liniowym) jak i do podatników CIT (którzy uzyskują przychody z działalności gospodarczej, inne niż zyski kapitałowe). Ulga ta stanowi istotne wsparcie dla firm inwestujących w innowacje, technologie i rozwój nowych produktów.

Budownictwo mocno wyhamowało, ale to wciąż najbardziej optymistyczna branża, bo liczy na wydatkowanie pieniędzy przez rząd

Optymizm w branży budowlanej utrzymuje się już od wielu miesięcy. Ponieważ jednak jego motorem napędowym są inwestycje ze środków Krajowego Planu Odbudowy oraz kredytu #naStart, entuzjazm słabnie. Wszystko przez ślamazarną pracę rządu.

Szykują się milionowe kary. Kontrola stron internetowych: kogo dotyczy, kto kontroluje, jaka kara i za co

Nie tylko skarbówka kontroluje i nakłada kary za złamanie przepisów. I nie tylko Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Do akcji coraz częściej wkracza też Urząd Ochrony Danych Osobowych – UODO, a kontrole kończą się karami – nawet w milionach złotych.

REKLAMA

Otwieranie dziś restauracji to samobójstwo? Pewniejsze jest pójść śladem Żabki do własnego sklepu z ofertą gotowych dań

Rewolucja dzieje się w całej branży fachowo określanej jako HoReCa. Ale największa w jej gastronomicznej części. Świadczą o tym dane gospodarcze dotyczące liczby otwieranych placówek, zawieszanych działalności, długów i kredytów oraz tempa ich spłaty. Restauracje tracą na popularności, zyskują sklepy oferujące gotowe dania - ciepłe lub do odgrzania w domu.

Jak odblokować innowacyjność małego biznesu?

Innowacyjność w małej firmie to wyzwanie. Małemu biznesowi jest trudniej na wielu płaszczyznach. Często jest to jedna osoba do podejmowania decyzji i brak jest kogoś kto spojrzałby obiektywnie na działania i krytycznie na trendy. Jak odblokować innowacyjność małej działalności podpowiada Zuzanna Mikołajczyk, innowatorka i strateg innowacji.

REKLAMA