Kawiarnia - pomysł
REKLAMA
REKLAMA
W dzisiejszych czasach coraz więcej osób docenia smak i zapach dobrej kawy, wypitej w miłym towarzystwie i atmosferze. Mamy coraz mniej czasu na spotkania z przyjaciółmi w domu i często odbywamy je w pośpiechu w ulubionym lokalu, urywając trochę czasu z przepełnionego zajęciami dnia.
REKLAMA
Klimat i atmosfera kawiarni
Powołując do życia kawiarnię sam decydujesz jaki będzie panował w niej klimat, atmosfera i jaki będzie jej wystrój. Musisz pamiętać, iż od tego będzie w bardzo dużym stopniu zależała ilość Twoich klientów.
REKLAMA
Sprzedawać bowiem będziesz nie tylko kawę, herbatę i ciastka ale w pewnym sensie właśnie tę stworzoną przez siebie atmosferę, pewien niepowtarzalny klimat, chwilę relaksu, oderwania się od codziennych problemów. To wszystko zdecyduje czy klient, który przyszedł do Ciebie po raz pierwszy, przyjdzie kolejny raz i jeszcze poleci kawiarnię znajomym.
Dzisiaj klienci kawiarni coraz częściej smakują kawę. Wypicie dobrej kawy jest prawdziwą przyjemnością tak więc dla nich niezmiernie istotne będzie w jakim miejscu i jakiej atmosferze będą to robić, a jeśli im się nie spodoba np. nieprofesjonalna obsługa, raczej nie ma co liczyć, że ponownie przyjdą.
Bądźmy szczerzy, ceny kawy i ciastek będą u Ciebie dużo wyższe niż np. w sklepie, czy barze szybkiej obsługi, musisz więc zaintrygować i przyciągnąć klientów oprawą.
Oczywiście pamiętaj aby dostosować wystrój do najczęściej odwiedzających Cię klientów (np. jeśli to ludzie młodzi, studenci – wystrój raczej nowoczesny; dla osób starszych – więcej klasyki).
Innym elementem atmosfery panującej w kawiarni jest odpowiednio dobrana muzyka (tu ważne: pamiętaj o wymaganiach ZAIKS-u, konieczne jest wniesienie wymaganej opłaty z tytułu odtwarzania muzyki w lokalu – więcej na ten temat w tekście Kawiarnia - uprawnienia, zezwolenia, opłaty).
Zadbaj o jakość
REKLAMA
Coraz częściej klienci są w stanie zapłacić więcej, aby mieć pewność, że otrzymają produkt wysokiej jakości. Trzeba jednak pamiętać, że wraz z popytem będą też rosły wymagania klientów. Twoja oferta powinna być stale wzbogacana i urozmaicana.
Także obsługa powinna być na odpowiednio wysokim poziomie. Dzisiaj nie wystarczy już do obsługi klientów w kawiarni osoba, która poda kawę i przyniesie rachunek. Dobry kelner powinien umieć doradzić niezdecydowanemu klientowi.
Pierwszym elementem dobrego pomysłu na kawiarnię będzie jej odpowiednio dobrane do charakteru lokalu jego umeblowanie.
Kolejny element dobrego pomysłu na kawiarnię stanowić będzie stworzenie menu oraz ustalenie cen. Pamiętaj aby ceny ustalać w odniesieniu do najczęściej odwiedzających Cię klientów – docelowej grupy klientów.
Wszystkie te elementy powinieneś przemyśleć i przygotować wcześniej opracowując swój biznes plan.
Franczyza
Coraz bardziej popularna w Polsce franczyza (jako pewnego rodzaju umowa licencyjna) to niezły sposób na własny biznes, gdzie przystąpienie do takiego systemu daje Ci od razu możliwość znalezienia się w sieci renomowanych, wysokiej klasy kawiarni np. A. Blikle, Cafe Nescafe, Kawiarnia CAVA czy inne.
Jeżeli wybierzesz taką formę prowadzenia swojej kawiarni otrzymasz tzw. pakiet franczyzowy, nazywany także licencją franczyzową. Stanowi on istotę systemu franczyzowego, w związku z tym że zawiera kompletną koncepcję prowadzenia działalności gospodarczej oferowaną przez franczyzodawcę.
W skład standardowego pakietu wchodzą:
1. znak towarowy,
2. know-how (czyli całokształt wiadomości, wiedzy fachowej, doświadczenia w danej działalności),
3. tzw. podręcznik operacyjny (opis zasad według których będziesz miał obowiązek jako franczyzobiorca prowadzić działalność w ramach systemu franczyzowego),
4. usługi świadczone przez franczyzodawcę na rzecz franczyzobiorcy (np. szkolenia, pomoc w wyborze lokalizacji, pomoc przy budowie/remoncie lokalu – chodzi tu przede wszystkim o jednolity wizerunek wszystkich punktów należących do danej sieci; ponadto wyposażenie, produkty, rekrutację personelu oraz bieżące usługi np. doradztwo, udział w targach, dostarczanie jednolitych produktów i materiałów promocyjnych itd.),
5. opłaty na rzecz franczyzodawny – najczęściej występują następujące formy opłat za udzielenie licencji na korzystanie z pakietu franczyzowego:
- wstępna opłata franczyzowa (czyli opłata przy wejściu do systemu),
- bieżąca opłata franczyzowa (z reguły jest to procent od wartości sprzedaży realizowanej przez franczyzobiorcę),
- wpłata na wspólny fundusz marketingowy (kwota przeznaczana jest wyłącznie na finansowanie działań promocyjno-reklamowych całego systemu – istotą jest jednolity wizerunek na rynku).
Przykład - Informacje o systemie franczyzowym firmy A. Blikle
Opis systemu franczyzowego
Prowadzenie sprzedaży wyłącznie detalicznej wyłącznie wyrobów cukierniczych firmy A. Blikle. Dopuszcza się zorganizowanie barku kawowego, w którym poza wyrobami cukierniczymi firmy A. Blikle byłyby sprzedawane napoje zimne i gorące.
Pakiet franczyzowy obejmuje całość zagadnień związanych z uruchomieniem cukierni, a więc:
• konsultacje plastyka w kwestii aranżacji i ergonomii wnętrza,
• wyposażenie i dobór urządzeń,
• szkolenia personelu w zakresie wiedzy o firmie, asortymencie, organizacji pracy cukierni, kompleksowej obsługi klienta,
jak również związanych z prowadzeniem działalności, a więc:
• sprawowanie stałej opieki nad franczyzobiorcą,
• prowadzenie cyklicznych szkoleń doskonalących warsztat pracy,
współpraca z wszystkimi franczyzobiorcami w zakresie doskonalenia jakości procesów funkcjonujących w firmie.
Informacje dla franczyzobiorcy
Przewidywana suma inwestycji
W zależności od wielkości lokalu i miasta, w którym działa cukiernia, zaangażowanie środków finansowych biorcy określa się od 150 do 250 tys. zł. Sieć dopuszcza zatrudnienie przez biorcę własnych wykonawców wnętrz. Opłata wstępna wynosi 20 tys. zł. Firma nie pobiera miesięcznej opłaty franczyzowej.
Podstawowe wymagania sieci
• lokalizacja w dużych ośrodkach miejskich, w ciągach handlowych w centrum miasta,
• preferuje się lokale w przedwojennych, odrestaurowanych kamienicach,
• powierzchnia max. 80 m2, w tym 1/3 stanowi zaplecze,
• zaplecze finansowe umożliwiające inwestycję lub zdolność kredytową,
• spółka rodzinna lub jednoosobowa,
• osobiste zaangażowanie w prowadzeniu cukierni,
• umiejętność podporządkowania się wymaganiom franczyzodawcy w stosowaniu ustalonych form współpracy.
Akty prawne regulujące umowę franczyzową
Umowa franczyzowa należy do tzw. umów nienazwanych, co oznacza że nie ma żadnych przepisów prawa które regulowałyby obowiązkową treść takiej umowy oraz wskazywałyby na to które elementy umowy są na tyle istotne, że strony nie mogą je dowolnie modyfikować.
Możliwość zawarcia umowy franczyzowej wynika z tzw. zasady swobody umów zawartej w art. 353¹ kodeksu cywilnego, zgodnie z którym strony zawierające umowę mogą ułożyć stosunek prawny według swego uznania, byleby jego treść lub cel nie sprzeciwiały się właściwości (naturze) stosunku, ustawie ani zasadom współżycia społecznego.
Generalnie w odniesieniu do umowy franchisingu stosuje się zasady dotyczące zawierania umów zawarte w art. 56-116 kodeksu cywilnego, a także przepisy dotyczące wykonania bądź niewykonania zobowiązań - art. 353-396 kodeksu cywilnego.
Umowa franczyzy zaliczana jest do tzw. umów mieszanych, tzn. można w niej znaleźć elementy innych umów nazwanych jak np. umowa sprzedaży, dzierżawy, najmu. Szukając więc przepisów regulujących umowę franszyzy można sięgnąć do przepisów kodeksu cywilnego regulujących te umowy, ale tylko posiłkowo, gdyż nie odnoszą się te przepisy bezpośrednio do umowy franszyzy.
Inne ustawy
- Prawo własności przemysłowej oraz rozporządzenia wykonawcze do ustawy dotyczące korzystania, ochrony ze znaku towarowego itp.;
- ustawa o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji w zakresie obowiązku zachowania tajemnicy przedsiębiorstwa, właściwego oznaczenia przedsiębiorstwa i towarów itp.;
- ustawa o ochronie konkurencji i konsumentów – w zakresie oceny legalności umowy franszyzy;
- ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Anna Konarzewska-Żuczek
REKLAMA
REKLAMA
© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.