Jaka stawka VAT na usługi "małej gastronomii"
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Błędy w zakwalifikowaniu wykonywanych czynności mogą więc prowadzić do nieprawidłowości w kwotach odprowadzanego podatku (zaległości lub nadpłat). Problem stanowi fakt, że granica między dostawą towarów spożywczych a świadczeniem usług gastronomicznych jest dosyć płynna.
Kiosk z lodami
Nie ulega wątpliwości, że sprzedaż lodów na wynos to dostawa towarów opodatkowana 5% VAT. Pozycja 21 załącznika nr 10 do ustawy o VAT (WYKAZ TOWARÓW OPODATKOWANYCH STAWKĄ PODATKU W WYSOKOŚCI 5%) obejmuje: „Wyroby mleczarskie, z wyłączeniem kazeiny do produkcji regenerowanych włókien tekstylnych oraz kazeiny do stosowania w przemyśle innym niż produkujący żywność, pasze lub w przemyśle włókienniczym (PKWiU ex 10.51.53.0)”.
Co jednak w sytuacji, gdy przy kiosku postawiono 2 stoliki, przy których można skonsumować lody?
Należy pamiętać, że z poz. 7 załącznika nr 1 do rozporządzenia wykonawczego VAT wynika, że stawce 8% podlegają:
Usługi związane z wyżywieniem (PKWiU ex 56), z wyłączeniem sprzedaży:
1) napojów alkoholowych o zawartości alkoholu powyżej 1,2%,
2) napojów alkoholowych będących mieszaniną piwa i napojów bezalkoholowych, w których zawartość alkoholu przekracza 0,5%,
3) kawy i herbaty (wraz z dodatkami),
4) napojów bezalkoholowych gazowanych,
5) wód mineralnych,
6) innych towarów w stanie nieprzetworzonym opodatkowanych stawką, o której mowa w art. 41 ust. 1 ustawy.
Należy zatem przyjąć, że w sytuacji postawienia przy kiosku stolików, również nie mamy do czynienia z usługą, tylko z dostawą towaru. Sprzedawca ogranicza się tylko do wydania lodów, nie przynosi zaś klientom lodów do stolika.
Problem z wafelkiem
Jak gorąco, to wiadomo, lody „płyną” i dodatkowy wafelek, zwłaszcza dla naszych pociech, jest jak najbardziej wskazany. Wafle zaliczamy do poz. 34 załącznika nr 3 do ustawy o VAT, oznaczonej jako ex 10.72.12.0, w której mieszczą się pierniki i podobne wyroby; słodkie herbatniki oraz wafle i gofry - w przypadku tych ostatnich towarów dotyczy to jedynie wafli i opłatków, w których masie zawartość wody jest większa niż 10%, co jest zasadą. Dostawa tych towarów jest opodatkowana stawką 8%. Należy jednak zauważyć, że w przypadku gdy cennik ujmuje pozycję „lody + dodatkowy wafelek”, nie mamy do czynienia z samodzielną dostawą, podwójny wafelek stanowi część podstawowego towaru (lodów) i wszystko jest opodatkowane stawką 5%. Z tych też względów należy unikać samodzielnej sprzedaży tych wafelków.
Dodatki do lodów
Podobnie do wafelków należy potraktować dodatki do lodów. Jeżeli nie są sprzedawane oddzielnie, brak jest powodów, aby je rozróżniać na paragonie (nawet w przypadku różnicy w stawkach VAT) - stanowią bowiem integralną część podstawowego towaru.
Lody w lokalu
W tym przypadku mamy do czynienia z usługą gastronomiczną. Stawka podatku wynosi 8%, stosownie do przepisów przytoczonych wyżej.
Kawa, herbata, napoje w lokalu
Jak wynika z poz. 7 załącznika nr 1 do rozporządzenia wykonawczego VAT, obniżonej stawki nie stosuje się do usług związanych m.in. ze sprzedażą kawy i herbaty (wraz z dodatkami), tak więc stawka wynosi tutaj 23%. To samo dotyczy wód mineralnych i napojów bezalkoholowych gazowanych. Opodatkowaniu stawką VAT w wysokości 8% podlega natomiast sprzedaż podawanych w lokalu soków owocowych oraz innych napojów bezalkoholowych (np. zawierających tłuszcz mlekowy - tak jak cafe latte).
Gofry
Gofry umieszczone są w katalogu opisanym pod poz. 34 zał. nr 3 do ustawy. Wynika z tego, że ich sprzedaż, niezależnie czy z kiosku (dostawa), czy też w lokalu (usługa gastronomiczna), będzie opodatkowana stawką 8%.
Popcorn
Wskazówki co do tego, jak ocenić sprzedaż popcornu, zawiera wyrok Trybunału Sprawiedliwości z 10 marca 2011 r. w połączonych sprawach C-497/09, C-499/09, C-501/09 oraz C-502/09.
Według TS UE przygotowanie popcornu, co następuje jednocześnie z jego produkcją, oraz pakowanie popcornu do opakowań są integralnymi składnikami sprzedaży tych produktów i nie stanowią w związku z tym odrębnych transakcji. Poza tym zarówno przygotowanie, jak i przechowywanie artykułów żywnościowych w określonej temperaturze następuje w sposób regularny, a nie w zależności od zamówienia konkretnego klienta. Jest to więc dostawa żywności, a nie świadczenie usług gastronomicznych.
W PKWiU kukurydza (z wyłączeniem kukurydzy cukrowej i pastewnej) ma symbol 01.11.2. Zawiera się on w poz. 1 zał. nr 10 do ustawy o VAT (załącznik ten zawiera wykaz towarów opodatkowanych stawką 5%). Zgodnie z poz. 1 zał. nr 10 (symbol PKWiU ex 01.1) opodatkowaniu stawką 5% podlegają:
Rośliny inne niż wieloletnie, z wyłączeniem:
1) (uchylony),
2) słomy i plew zbóż (PKWiU 01.11.50.0),
3) nasion bawełny (PKWiU 01.11.84.0),
4) nasion buraków cukrowych (PKWiU 01.13.72.0),
5) trzciny cukrowej (PKWiU 01.14.10.0),
6) tytoniu nieprzetworzonego (PKWiU 01.15.10.0),
7) roślin włóknistych (PKWiU 01.16.1),
8) pozostałych roślin innych niż wieloletnie (PKWiU 01.19).
Z powyższego wynika, że sprzedaż popcornu jest opodatkowana 5% stawką VAT.
Ryszard Kubacki
doradca podatkowy
Podstawa prawna:
• załączniki nr 3 i 10 do ustawy z 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług - Dz.U. Nr 54, poz. 535; ost.zm. Dz.U. z 2011 r. Nr 134, poz. 780
• załącznik nr 1 do rozporządzenia Ministra Finansów z 4 kwietnia 2011 r. w sprawie wykonania niektórych przepisów ustawy o podatku od towarów i usług - Dz.U. Nr 73, poz. 392; zm. Dz.U. z 2011 r. Nr 136, poz. 798
REKLAMA
REKLAMA