REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

„Termin przydatności do spożycia” a „data minimalnej trwałości”, czym się różnią?

Subskrybuj nas na Youtube
Dołącz do ekspertów Dołącz do grona ekspertów
Maria Szadkowska
Sklep Fotolia
Sklep Fotolia
Fotolia

REKLAMA

REKLAMA

Data przydatności do spożycia to jedna z najczęściej sprawdzanych przez Polaków informacji zamieszczona na etykiecie produktów spożywczych. Jednak tak samo jak w przypadku czytania składu produktu spożywczego, konsument nie zawsze potrafi prawidłowo zinterpretować informację dotyczącą trwałości kupowanego produktu.

Obowiązki producenta

Zgodnie z przepisami producent na etykiecie ma obowiązek umieścić informację o trwałości danego towaru, sposobie jego przechowywania oraz przygotowania bezpiecznego do spożycia. Wymienione obowiązki wynikają z rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r.

REKLAMA

W zależności od rodzaju produktu różna jest długość jego trwałości, najlepiej jest poznać grupy produktów, które „starzeją” się w podobny sposób, ułatwi to wówczas interpretacje oznaczeń na produkcie lub ich brak jak w przypadku wszystkiego, co musi być spożyte maksymalnie w ciągu 24 godzin jak np. pieczywo.

Etykieta produktu spożywczego – producent nie może oszukiwać konsumenta

„Należy spożyć do”

Termin przydatności do spożycia stosowany jest w przypadku środków spożywczych szybko psujących się jak mięso, jogurty, dania gotowe do spożycia np. sałatki, artykuły dla niemowląt czy produkty garmażeryjne. W tym przypadku stosowany jest zwrot – „należy spożyć do”. Po upływie terminu wskazanego na opakowaniu produkt nie nadaje się do jedzenia, spożycie takiego produktu nawet dzień po dacie na opakowaniu może stwarzać zagrożenie dla zdrowia, a w niektórych przypadkach nawet życia. Dzieje się tak, dlatego, iż są to produkty nietrwałe biologicznie szybko ulegające procesowi fermentacji i namnażania się bakterii.

Porozmawiaj o tym na naszym FORUM!

Dalszy ciąg materiału pod wideo

„Najlepiej spożyć przed”

Drugi rodzaj informacji to data minimalnej trwałości oznaczona zwrotem – „ najlepiej spożyć przed” z datą dzienną lub - „najlepiej spożyć przed końcem” w pozostałych przypadkach. Jeśli mamy do czynienia ze środkiem spożywczym, którego trwałość nie przekracza 3 miesięcy, można podać tylko dzień i miesiąc, jeśli od 3 do 18 miesięcy - miesiąc i rok, zaś powyżej 18 miesięcy tylko rok. Warto zwrócić uwagę, iż oznaczenie to dotyczy przechowywania w pewnych określonych warunkach, opisanych na opakowaniu a obejmujących takie parametry jak temperatura, nasłonecznienie czy wilgotność. Przekroczenie daty i zjedzenie później takich produktów nie niesie za sobą zagrożenia dla życia i raczej także nie dla zdrowia, jest to raczej informacja, iż nie będzie on posiadał takiej samej, jakości jak wcześniej a także, że może utracić takie walory jak smak czy zapach zapewniony do tej daty. Grupą wyrobów objętych tym wymogiem są produkty suche takie jak kasze, makarony, mąki.

Termin przydatności do spożycia nie powinien różnicować stawek VAT

REKLAMA

Istnieje także grupa produktów zwolnionych z oznaczania zarówno datą minimalnej trwałości jak i terminem przydatności do spożycia m.in. ocet, wyroby winiarskie, sól kuchenna, ale również owoce. Są to w rzeczywistości dwie grupy pierwsza to produkty, które nawet po bardzo długim czasie nie ulegają zepsuciu w ogóle. Druga zawiera np. owoce, które swoją świeżość zachowują bardzo krótko, ale równocześnie w zależności od warunków panujących w domu, więc trudno określić nawet w dniach ich przydatność, powinien to zrobić konsument na podstawie własnej wiedzy i doświadczenia.

Produktów po upłynięciu obu dat lub na krótko przed upłynięciem nie powinno podawać się dzieciom, osobom starszym lub rekonwalescentom, osoby te mają bowiem niską odporność i nawet niewielka ilość drobnoustrojów może wywołać u nich poważne problemy zdrowotne.

Zapisz się na newsletter
Zakładasz firmę? A może ją rozwijasz? Chcesz jak najbardziej efektywnie prowadzić swój biznes? Z naszym newsletterem będziesz zawsze na bieżąco.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Źródło: INFOR

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:
Autopromocja

REKLAMA

QR Code

© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.

REKLAMA

Moja firma
Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail
W świadomej podróży po spokój

Rozmowa z Olą Krzemińską, twórczynią i CEO agencji Power, promotorką aktywnego stylu życia, o mądrym zarządzaniu energią w życiu i biznesie, zmianach w kulturze pracy oraz trendach w organizacji wydarzeń i wyjazdów firmowych.

Upały w pracy – od 2027 roku nowe przepisy. Co musisz wiedzieć już dziś?

Rząd zapowiada zmiany w przepisach BHP. Od 1 stycznia 2027 r. pracodawcy będą musieli przestrzegać nowych zasad dotyczących pracy w wysokich temperaturach. Zanim jednak wejdą one w życie, już teraz warto znać swoje prawa.

Fiskus na tropie! Jak działa kontrola? [Gość Infor.pl]

Podatnik pod lupą fiskusa – co warto wiedzieć o kontrolach skarbowych w Polsce Kontrola skarbowa – hasło, które budzi dreszcze u większości przedsiębiorców. Choć nikt nie chce być sprawdzany przez fiskusa, w praktyce takie sytuacje są coraz częstsze i nierzadko trudne do uniknięcia.

Relaks nie jest dla słabych. Dlaczego liderom tak trudno jest odpoczywać?

Wyobraź sobie, że siedzisz z kubkiem ulubionej herbaty, czujesz bryzę morską, przymykasz oczy, czując promienie słońca na twarzy i… nie masz wyrzutów sumienia. W twojej głowie nie pędzi pendolino tematów, kamieni milowych i zadań, które czekają w kolejce do pilnej realizacji, telefon służbowy milczy. Brzmi jak science fiction? W świecie liderów odpoczynek to często temat tabu, a relaks – luksus, na który prawdziwy przywódca nie może sobie pozwolić. Uważam, że to już najwyższy czas, abyśmy przestali się oszukiwać i zaczęli zadawać niewygodne pytania dotyczące relaksu – przede wszystkim sobie - powiedziała Dyrektorka zarządzająca, dyrektorka Departamentu Zasobów Ludzkich i Organizacji w KIR Dorota Dublanka.

REKLAMA

Polscy wykonawcy działający na rynku niemieckim powinni znać VOB/B

VOB/B nadal jest w Niemczech często stosowanym narzędziem prawnym. Jak w pełni wykorzystać zalety tego sprawdzonego zbioru przepisów, minimalizując jednocześnie ryzyko?

BCC ostrzega: firmy muszą przyspieszyć wdrażanie KSeF. Ustawa już po pierwszym czytaniu w Sejmie

Prace legislacyjne nad ustawą wdrażającą Krajowy System e-Faktur (KSeF) wchodzą w końcową fazę. Sejm skierował projekt nowelizacji VAT do komisji finansów publicznych, która pozytywnie go zaopiniowała wraz z poprawkami.

Zakupy w sklepie stacjonarnym a reklamacja. Co może konsument?

Od wielu lat obowiązuje ustawa o prawach konsumenta. W wyniku implementowania do polskiego systemu prawa regulacji unijnej, od 1 stycznia 2023 r. wprowadzono do tej ustawy bardzo ważne, korzystne dla konsumentów rozwiązania.

Ponad 650 tys. firm skorzystało z wakacji składkowych w pierwszym półroczu

Zakład Ubezpieczeń Społecznych informuje, że w pierwszym półroczu 2025 r. z wakacji składkowych skorzystało 657,5 tys. przedsiębiorców. Gdzie można znaleźć informacje o uldze?

REKLAMA

Vibe coding - czy AI zredukuje koszty tworzenia oprogramowania, a programiści będą zbędni?

Kiedy pracowałem wczoraj wieczorem nad newsletterem, do szablonu potrzebowałem wołacza imienia – chciałem, żeby mail zaczynał się od “Witaj Marku”, zamiast „Witaj Marek”. W Excelu nie da się tego zrobić w prosty sposób, a na ręczne przerobienie wszystkich rekordów straciłbym długie godziny. Poprosiłem więc ChatGPT o skrypt, który zrobi to za mnie. Po trzech sekundach miałem działający kod, a wołacze przerobiłem w 20 minut. Więcej czasu zapewne zajęłoby spotkanie, na którym zleciłbym komuś to zadanie. Czy coraz więcej takich zadań nie będzie już wymagać udziału człowieka?

Wellbeing, który naprawdę działa. Arłamów Business Challenge 2025 pokazuje, jak budować silne organizacje w czasach kryzysu zaangażowania

Arłamów, 30 czerwca 2025 – „Zaangażowanie pracowników w Polsce wynosi jedynie 8%. Czas przestać mówić o benefitach i zacząć praktykować realny well-doing” – te słowa Jacka Santorskiego, psychologa biznesu i społecznego, wybrzmiały wyjątkowo mocno w trakcie tegorocznej edycji Arłamów Business Challenge.

REKLAMA