Celem wdrażanych procedur jest:
- Wskazanie zasad w obiektach wielofunkcyjnych, zapewniających bezpieczeństwo dla osób zaangażowanych w organizację wydarzeń.
- Wskazanie zakresu współdziałania z organizatorami wydarzeń w celu dostosowania infrastruktury i wyposażenia obiektów do wymogów.
- Minimalizowanie ryzyka zakażenia pracowników/osób zaangażowanych w organizację wydarzenia w obiektach przez jego uczestników oraz inne osoby z zewnątrz.
- Ograniczenie liczby osób przebywających na terenie obiektów w danym przedziale czasowym.
- Działanie, mające na celu ograniczenie ryzyka rozprzestrzeniania się epidemii w obiektach i dostosowanie podejmowanych działań, procedur i infrastruktury do potencjalnego zagrożenia.
- Stworzenie modelu procedur bezpieczeństwa umożliwiających działanie w obiektach organizatorów, firm obsługujących wydarzenia, artystów i sportowców, organizujących imprezy kulturalne, rozrywkowe, sportowe, targowe, kongresowe, konferencyjne i masowe.
- Zapewnienie spójności pomiędzy wytycznymi.
Polecamy: Przedsiębiorca w kryzysie (PDF)
reklama
reklama
Wytyczne zostały podzielone na następujące części:
- Przestrzeń komunikacyjna oraz udostępnione miejsca
- Bezpieczeństwo obsługi i uczestników
- Gastronomia i catering – żywienie dla gości oraz ekip realizacyjnych
- Zapewnienie czystości na terenie wydarzenia
- Procedury postępowania podczas obsługi wydarzeń
- Procedury postępowania w odniesieniu do osoby posiadającej symptomy zakażenia
Przestrzeń komunikacyjna oraz udostępnione miejsca
- Określenie maksymalnej liczby uczestników spotkań, konferencji poprzez:
- Zastosowanie przelicznika osób do powierzchni w zależności od typu obiektu.
- Zastosowanie minimalnej wymaganej odległości pomiędzy krzesłami, stolikami.
- Określenie dopuszczalnej liczby osób w windach.
- Ograniczenie liczby uczestników wydarzeń poprzez:
- Utrzymanie bezpiecznych odległości pomiędzy udostępnionymi miejscami siedzącymi.
- Zmniejszenie liczby udostępnionych miejsc siedzących do ilości proponowanych w poszczególnych etapach odmrażania dla danego rodzaju organizatorów i wydarzeń.
- Zmniejszenie liczby udostępnionych miejsc tymczasowych (na płycie) do ilości proponowanych w poszczególnych etapach odmrażania dla danego rodzaju organizatorów i wydarzeń.
- Zmniejszenie liczby udostępnionych miejsc stojących (na płycie) do ilości proponowanych w poszczególnych etapach odmrażania dla danego rodzaju organizatorów i wydarzeń.
- Wprowadzenie procedur kolejności lub liczby wpuszczania osób po przekroczeniu dopuszczalnej normy osób w wydarzeniu (kolejność zgłaszania się, sloty czasowe, numeracja biletów) w zależności od charakteru imprezy i wytycznych obowiązujących organizatorów.
- Uruchomienie większej liczby wejść, toalet (tak, aby uniknąć tłoku) na teren imprezy oraz organizacja wejść dedykowanych do poszczególnych stref. W każdym wejściu uruchomienie stanowisk do dezynfekcji rąk.
- Utrzymanie bezpiecznych odległości (2 m), zgodnie z otrzymanymi wytycznymi dla organizatorów, pomiędzy osobami stojącymi w kolejkach do wejść na teren imprezy, do punktów gastronomicznych, szatni, w windach.
- Opracowanie procedur dla obsługi imprez w zakresie postępowania, zasad bezpieczeństwa swojego i gości, sposobu informowania oraz egzekwowania wymogów.
- W zakresie systemów wentylacyjno-klimatyzacyjnych – stosowanie się do zaleceń NIZP- PZH.
- Komunikaty skierowane do uczestników imprezy w zakresie profilaktyki zdrowotnej i przestrzegania zasad higieny – wykorzystanie plakatów, piktogramów, systemów audiowizualnych, systemów dźwiękowych.