Zarządzaj swoją kuchnią wydajniej
REKLAMA
REKLAMA
Oto kilka przykładów, które sama wypróbowałam w praktyce i które sprawdziły się w moim domu.
REKLAMA
Źródło ciepła ogrzewające garnek nie powinno być większe niż spód naczynia, ponieważ zależy nam na tym żeby jak największa ilość ciepła była absorbowana przez gotowaną potrawę zamiast uciekać do góry.
Warto zainwestować w droższe garnki, wykonane z solidnych materiałów, które utrzymują ciepło i oddają je potrawie.
REKLAMA
Garnki z podwójnym dnem to duży wydatek, ale opłacalny w dłuższym czasie, szczególnie jeśli gotowanie to pasja, która towarzyszy Ci każdego dnia. Podwójne dno sprawia, że naczynie dłużej się nagrzewa, ale całą swoją powierzchnią oddaje równomiernie ciepło, niedopuszczając jednocześnie do przypalania się i przywieranie jedzenia do dna i ścianek. Istotna jest też przykrywka a konkretnie to, czy jest dobrze dopasowana i ma otwór wentylacyjny, który zapobiega kipieniu. Przykrywki dobrze dopasowane przyspieszają proces gotowania, bo utrzymują wyższą temperaturę a otwór uwalnia kumulujące się ciśnienie, dzięki czemu, kuchenka jest czysta a jedzenie szybciej ugotowane i w całości w garnku.
Gotuj wydajnie korzystając z garnków piętrowych, są to specjalnie dopasowane do siebie zestawy, które można ustawiać na kuchence jeden na drugim. Dzięki temu prawie całe ciepło jest wykorzystywane do gotowania, przechodzi przez naczynia od dołu do góry. Ważne jest żeby te produkty, które są na górze wymagały krótszego gotowania niż te na samym dole, ponieważ najniższe warstwy są najintensywniej ogrzewane, każde kolejne naczynie otrzymuje coraz mniejszą dawkę ciepła. I tak na przykład w pierwszym naczyniu można dusić mięso, w drugim gotować ziemniaki, w najwyższym warzywa gotowane na parze. Odpowiednie zaplanowanie rozłożenia naczyń i produktów zapewni równomierne gotowanie wieloskładnikowego posiłku na jednym palniku.
REKLAMA
Ciekawym rozwiązaniem technicznym są szybkowary. Gotowanie w szybkowarach to rozwiązanie dla wszystkich tych osób, które cenią sobie czas i pieniądze. Gotuje się nieprawdopodobnie szybko i tanio. Polega to na tym, że w szczelnie zamkniętym naczyniu tworzy się ciśnienie a para wodna, która rotuje we wnętrzu, równomiernie podgrzewa potrawy. Jedzenie ugotowane w ten sposób jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Składniki nie tracą swojego aromatu, są bogate w witaminy i minerały, które przy tradycyjnym gotowaniu są tracone. Danie zachowuje naturalne, żywe barwy. Szybkowary są dostępne na rynku w tradycyjnych sklepach i w sklepach internetowych, ich ceny są bardzo różne, nie warto kupować tych najtańszych, te najdroższe też nie czynią cudów więc polecam średnią półkę.
Należy zwróć uwagę na to, żeby szybkowar był wykonany ze stali nierdzewnej, miał w dostępnym miejscu wyświetlacz pokazujący temperaturę i zawór do wypuszczania nadmiaru pary. Wybierz naczynie optymalne pod względem rozmiaru, dostosowane do potrzeb Twojej rodziny.
Jak jeszcze można zaoszczędzić w kuchni
Wyłączaj wszystkie te urządzenia, które nie muszą działać w trybie czuwania, czyli kuchenka mikrofalowa, kuchenne radio czy telewizor, podświetlenie okapu.
Nie otwieraj lodówki na dłużej niż trzeba, pomyśl o tym w ten sposób- jedna minuta w czasie, kiedy lodówka jest otwarta to ocieplenie jej wnętrza które wymaga ponownego chłodzenia przez trzy minuty żeby wrócić do optymalnie niskiej temperatury.
Czytaj też: Kuchenne oszczędności
Wykorzystuj jak największą powierzchnię zamrażalnika, bo utrzymanie niskiej temperatury gdy jest pusty jest dużo bardziej energochłonne niż wtedy gdy jest zapełniony.
Kolejna ważna sprawa, jeśli chodzi o lodówkę, która jest przecież obok kuchenki największym pochłaniaczem energii zużywanej każdego dnia w domu to dbanie o to, żeby nie tylko jej wnętrze, ale także tylna strona była utrzymywana w czystości. Kratka, na której zbiera się najwięcej kurzu bierze udział w oddawaniu ciepła na zewnątrz po to, żeby w środku lodówki był chłód. Jeśli kratka jest zakurzona ciepło trudniej oddać i tym samym potrzebna jest większa ilość prądu do schłodzenia wnętrza.
To wszystko bardzo proste wskazówki, które w ciągu dnia przynoszą zdawałoby się niewielkie oszczędności, ale w kuchni spędzamy bardzo dużo czasu. W skali miesiąca czy roku oszczędności mogą być już całkiem duże. Ważne jest to żeby wszystkie te drobne czynności stały się naszymi nawykami, żebyśmy wykonywali je automatycznie i odruchowo.
Czytaj też: Jak ogrzać tanio dom
Naucz się odnajdywać przyjemność w codziennych czynnościach, także w gotowaniu i jego rezultatach. Dobre nawyki sprawią, że będziesz mniej szkodził swojemu otoczeniu i działał na korzyść własnego budżetu domowego.
REKLAMA
REKLAMA