REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.
Porada Infor.pl

Zarządzaj swoją kuchnią wydajniej

Subskrybuj nas na Youtube
Dołącz do ekspertów Dołącz do grona ekspertów
Judyta Boroń

REKLAMA

REKLAMA

Czy wiesz, że samo to, że przykryjesz garnek przykrywką zmniejszy zużycie energii o około 7%?Jest jeszcze kilka innych sposobów na to, żeby codzienna praca w kuchni mniej obciążała budżet domowy.

Oto kilka przykładów, które sama wypróbowałam w praktyce i które sprawdziły się w moim domu.

REKLAMA

Źródło ciepła ogrzewające garnek nie powinno być większe niż spód naczynia, ponieważ zależy nam na tym żeby jak największa ilość ciepła była absorbowana przez gotowaną potrawę zamiast uciekać do góry.

Warto zainwestować w droższe garnki, wykonane z solidnych materiałów, które utrzymują ciepło i oddają je potrawie.

REKLAMA

Garnki z podwójnym dnem to duży wydatek, ale opłacalny w dłuższym czasie, szczególnie jeśli gotowanie to pasja, która towarzyszy Ci każdego dnia. Podwójne dno sprawia, że naczynie dłużej się nagrzewa, ale całą swoją powierzchnią oddaje równomiernie ciepło, niedopuszczając jednocześnie do przypalania się i przywieranie jedzenia do dna i ścianek. Istotna jest też przykrywka a konkretnie to, czy jest dobrze dopasowana i ma otwór wentylacyjny, który zapobiega kipieniu. Przykrywki dobrze dopasowane przyspieszają proces gotowania, bo utrzymują wyższą temperaturę a otwór uwalnia kumulujące się ciśnienie, dzięki czemu, kuchenka jest czysta a jedzenie szybciej ugotowane i w całości w garnku.

Gotuj wydajnie korzystając z garnków piętrowych, są to specjalnie dopasowane do siebie zestawy, które można ustawiać na kuchence jeden na drugim. Dzięki temu prawie całe ciepło jest wykorzystywane do gotowania, przechodzi przez naczynia od dołu do góry. Ważne jest żeby te produkty, które są na górze wymagały krótszego gotowania niż te na samym dole, ponieważ najniższe warstwy są najintensywniej ogrzewane, każde kolejne naczynie otrzymuje coraz mniejszą dawkę ciepła. I tak na przykład w pierwszym naczyniu można dusić mięso, w drugim gotować ziemniaki, w najwyższym warzywa gotowane na parze. Odpowiednie zaplanowanie rozłożenia naczyń i produktów zapewni równomierne gotowanie wieloskładnikowego posiłku na jednym palniku.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

REKLAMA

Ciekawym rozwiązaniem technicznym są szybkowary. Gotowanie w szybkowarach to rozwiązanie dla wszystkich tych osób, które cenią sobie czas i pieniądze. Gotuje się nieprawdopodobnie szybko i tanio. Polega to na tym, że w szczelnie zamkniętym naczyniu tworzy się ciśnienie a para wodna, która rotuje we wnętrzu, równomiernie podgrzewa potrawy. Jedzenie ugotowane w ten sposób jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Składniki nie tracą swojego aromatu, są bogate w witaminy i minerały, które przy tradycyjnym gotowaniu są tracone. Danie zachowuje naturalne, żywe barwy. Szybkowary są dostępne na rynku w tradycyjnych sklepach i w sklepach internetowych, ich ceny są bardzo różne, nie warto kupować tych najtańszych, te najdroższe też nie czynią cudów więc polecam średnią półkę.

Należy zwróć uwagę na to, żeby szybkowar był wykonany ze stali nierdzewnej, miał w dostępnym miejscu wyświetlacz pokazujący temperaturę i zawór do wypuszczania nadmiaru pary. Wybierz naczynie optymalne pod względem rozmiaru, dostosowane do potrzeb Twojej rodziny.

Jak jeszcze można zaoszczędzić w kuchni

Wyłączaj wszystkie te urządzenia, które nie muszą działać w trybie czuwania, czyli kuchenka mikrofalowa, kuchenne radio czy telewizor, podświetlenie okapu.
Nie otwieraj lodówki na dłużej niż trzeba, pomyśl o tym w ten sposób- jedna minuta w czasie, kiedy lodówka jest otwarta to ocieplenie jej wnętrza które wymaga ponownego chłodzenia przez trzy minuty żeby wrócić do optymalnie niskiej temperatury. 

Czytaj też: Kuchenne oszczędności

Wykorzystuj jak największą powierzchnię zamrażalnika, bo utrzymanie niskiej temperatury gdy jest pusty jest dużo bardziej energochłonne niż wtedy gdy jest zapełniony.

Kolejna ważna sprawa, jeśli chodzi o lodówkę, która jest przecież obok kuchenki największym pochłaniaczem energii zużywanej każdego dnia w domu to dbanie o to, żeby nie tylko jej wnętrze, ale także tylna strona była utrzymywana w czystości. Kratka, na której zbiera się najwięcej kurzu bierze udział w oddawaniu ciepła na zewnątrz po to, żeby w środku lodówki był chłód. Jeśli kratka jest zakurzona ciepło trudniej oddać i tym samym potrzebna jest większa ilość prądu do schłodzenia wnętrza.

To wszystko bardzo proste wskazówki, które w ciągu dnia przynoszą zdawałoby się niewielkie oszczędności, ale w kuchni spędzamy bardzo dużo czasu. W skali miesiąca czy roku oszczędności mogą być już całkiem duże. Ważne jest to żeby wszystkie te drobne czynności stały się naszymi nawykami, żebyśmy wykonywali je automatycznie i odruchowo.

Czytaj też: Jak ogrzać tanio dom

Naucz się odnajdywać przyjemność w codziennych czynnościach, także w gotowaniu i jego rezultatach. Dobre nawyki sprawią, że będziesz mniej szkodził swojemu otoczeniu i działał na korzyść własnego budżetu domowego.

Zapisz się na newsletter
Zakładasz firmę? A może ją rozwijasz? Chcesz jak najbardziej efektywnie prowadzić swój biznes? Z naszym newsletterem będziesz zawsze na bieżąco.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Źródło: Własne

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:
Autopromocja

REKLAMA

QR Code

REKLAMA

Moja firma
Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail
Będą duże problemy. Obowiązkowe e-fakturowanie już za kilka miesięcy, a dwie na trzy małe firmy nie mają o nim żadnej wiedzy

Krajowy System e-Faktur (KSeF) nadchodzi, a firmy wciąż nie są na niego przygotowane. Nie tylko od strony logistycznej czyli zakupu i przygotowania odpowiedniego oprogramowania, ale nawet elementarnej wiedzy czym jest KSeF – Krajowy System e-Faktur.

Make European BioTech Great Again - szanse dla biotechnologii w Europie Środkowo-Wschodniej

W obliczu zmian geopolitycznych w świecie Europa Środkowo-Wschodnia może stać się nowym centrum biotechnologicznych innowacji. Czy Polska i kraje regionu są gotowe na tę szansę? O tym będą dyskutować uczestnicy XXIII edycji CEBioForum, największego w regionie spotkania naukowców, ekspertów, przedsiębiorców i inwestorów zajmujących się biotechnologią.

Jak ustanowić zarząd sukcesyjny za życia przedsiębiorcy? Procedura krok po kroku

Najlepszym scenariuszem jest zaplanowanie sukcesji zawczasu, za życia właściciela firmy. Ustanowienie zarządu sukcesyjnego sprowadza się do formalnego powołania zarządcy sukcesyjnego i zgłoszenia tego faktu do CEIDG.

Obowiązek sprawozdawczości zrównoważonego rozwoju w Polsce: wyzwania i możliwości dla firm

Obowiązek sporządzania sprawozdawczości zrównoważonego rozwoju dotyczy dużych podmiotów oraz notowanych małych i średnich przedsiębiorstw. Firmy muszą działać w duchu zrównoważonego rozwoju. Jakie zmiany w pakiecie Omnibus mogą wejść w życie?

REKLAMA

Nowa funkcja Google: AI Overviews. Czy zagrozi polskim firmom i wywoła spadki ruchu na stronach internetowych?

Po latach dominacji na rynku wyszukiwarek Google odczuwa coraz większą presję ze strony takich rozwiązań, jak ChatGPT czy Perplexity. Dzięki SI internauci zyskali nowe możliwości pozyskiwania informacji, lecz gigant z Mountain View nie odda pola bez walki. AI Overviews – funkcja, która właśnie trafiła do Polski – to jego kolejna próba utrzymania cyfrowego monopolu. Dla firm pozyskujących klientów dzięki widoczności w internecie, jest ona powodem do niepokoju. Czy AI zacznie przejmować ruch, który dotąd trafiał na ich strony? Ekspert uspokaja – na razie rewolucji nie będzie.

Coraz więcej postępowań restrukturyzacyjnych. Ostatnia szansa przed upadłością

Branża handlowa nie ma się najlepiej. Ale przed falą upadłości ratuje ją restrukturyzacja. Przez dwa pierwsze miesiące 2025 r. w porównaniu do roku ubiegłego, odnotowano już 40% wzrost postępowań restrukturyzacyjnych w sektorze spożywczym i 50% wzrost upadłości w handlu odzieżą i obuwiem.

Ostatnie lata to legislacyjny rollercoaster. Przedsiębiorcy oczekują deregulacji, ale nie hurtowo

Ostatnie lata to legislacyjny rollercoaster. Przedsiębiorcy oczekują deregulacji i pozytywnie oceniają większość zmian zaprezentowanych przez Rafała Brzoskę. Deregulacja to tlen dla polskiej gospodarki, ale nie można jej przeprowadzić hurtowo.

Ekspansja zagraniczna w handlu detalicznym, a zmieniające się przepisy. Jak przygotować systemy IT, by uniknąć kosztownych błędów?

Według danych Polskiego Instytutu Ekonomicznego (Tygodnik Gospodarczy PIE nr 34/2024) co trzecia firma działająca w branży handlowej prowadzi swoją działalność poza granicami naszego kraju. Większość organizacji docenia możliwości, które dają międzynarodowe rynki. Potwierdzają to badania EY (Wyzwania polskich firm w ekspansji zagranicznej), zgodnie z którymi aż 86% polskich podmiotów planuje dalszą ekspansję zagraniczną. Przygotowanie do wejścia na nowe rynki obejmuje przede wszystkim kwestie związane ze szkoleniami (47% odpowiedzi), zakupem sprzętu (45%) oraz infrastrukturą IT (43%). W przypadku branży retail dużą rolę odgrywa integracja systemów fiskalnych z lokalnymi regulacjami prawnymi. O tym, jak firmy mogą rozwijać międzynarodowy handel detaliczny bez obaw oraz o kompatybilności rozwiązań informatycznych, opowiadają eksperci INEOGroup.

REKLAMA

Leasing w podatkach i optymalizacja wykupu - praktyczne informacje

Leasing od lat jest jedną z najpopularniejszych form finansowania środków trwałych w biznesie. Przedsiębiorcy chętnie korzystają z tej opcji, ponieważ pozwala ona na rozłożenie kosztów w czasie, a także oferuje korzyści podatkowe. Warto jednak pamiętać, że zarówno leasing operacyjny, jak i finansowy podlegają różnym regulacjom podatkowym, które mogą mieć istotne znaczenie dla rozliczeń firmy. Dodatkowo, wykup przedmiotu leasingu niesie ze sobą określone skutki podatkowe, które warto dobrze zaplanować.

Nie czekaj na cyberatak. Jakie kroki podjąć, aby być przygotowanym?

Czy w dzisiejszych czasach każda organizacja jest zagrożona cyberatakiem? Jak się chronić? Na co zwracać uwagę? Na pytania odpowiadają: Paweł Kulpa i Robert Ługowski - Cybersecurity Architect, Safesqr.

REKLAMA