reklama
| INFORLEX | GAZETA PRAWNA | KONFERENCJE | INFORORGANIZER | APLIKACJE | KARIERA | SKLEP
reklama
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Tarcza Antykryzysowa > Pracownik chory lub podejrzany o chorobę COVID-19 - procedura postępowania pracodawcy

Pracownik chory lub podejrzany o chorobę COVID-19 - procedura postępowania pracodawcy

Artykuł zawiera zasady postępowania pracodawcy w przypadku stwierdzenia lub podejrzenia zakażenia COVID-19 u zatrudnionych ujęte w tabeli.

I. Zasady postępowania pracodawcy w przypadku stwierdzenia lub podejrzenia zakażenia COVID-19 u zatrudnionych

Okoliczność

Jak powinien postąpić pracodawca

1

2

Stwierdzenie zakażenia koronawirusem wśród pracowników (innych osób zatrudnionych) w zakładzie pracy

Krok 1. Skontaktuj się z właściwą dla miejsca wykonywania pracy przez pracowników stacją sanitarno-epidemiologiczną

Krok 2. Poinformuj pracowników i inne osoby zatrudnione o zdiagnozowanym przypadku zarażenia i ustal osoby, które miały osobisty kontakt z osobą zakażoną

Krok 3. Sporządź listę pracowników i innych osób, z którymi osoba zakażona miała bezpośredni kontakt w miejscu pracy, z podaniem ich: imion, nazwisk, adresu zamieszkania, numeru telefonu, i przekaż ją właściwej stacji sanitarno-epidemiologicznej

Krok 4. Zaproponuj pracownikom i innym osobom, które miały bezpośredni kontakt z osobą zakażoną, rozpoczęcie wraz z domownikami kwarantanny jeszcze przed formalnym wydaniem decyzji w tej sprawie

Krok 5. Poinformuj pracowników i inne osoby zatrudnione o konieczności obserwacji ich stanu zdrowia

Krok 6. Przeprowadź profilaktyczną dezynfekcję miejsca pracy

Krok 7. Do czasu zakończenia dezynfekcji rozważ zamknięcie zakładu pracy, ograniczenie obsady w miejscu wykonywania pracy bądź skieruj pracowników na pracę zdalną

Krok 8. Zapewnij odpowiednie odległości pomiędzy stanowiskami pracy, jeżeli jest ona świadczona w zakładzie pracy

Krok 9. Przypominaj pracownikom i innym osobom zatrudnionym, wykonującym pracę w zakładzie pracy, o obowiązku zakrywania ust i nosa za pomocą odzieży lub jej części, maski, maseczki, przyłbicy albo kasku ochronnego oraz stosowania środków ochrony osobistej - rękawiczek lub środków do dezynfekcji rąk

Zgłoszenie przez pracownika (inną osobę zatrudnioną) albo stację sanitarno-epidemiologiczną skierowania pracownika (innej osoby zatrudnionej) na izolację lub izolację domową

Krok 1. Poinformuj pracowników i inne osoby zatrudnione o zdiagnozowanym przypadku zarażenia i ustal osoby, które miały bezpośredni kontakt z osobą zakażoną

Krok 2. Sporządź listę pracowników i innych osób, z którymi osoba zakażona miała bezpośredni kontakt w miejscu pracy, z podaniem ich: imion, nazwisk, adresu zamieszkania, numeru telefonu, i przekaż ją właściwej stacji sanitarno-epidemiologicznej

Krok 3. Zaproponuj pracownikom i innym osobom, które miały bezpośredni kontakt z osobą zakażoną, rozpoczęcie wraz z domownikami kwarantanny jeszcze przed formalnym wydaniem decyzji w tej sprawie

Krok 4. Poinformuj pracowników i inne osoby zatrudnione o konieczności obserwacji ich stanu zdrowia

Krok 5. Przeprowadź profilaktyczną dezynfekcję miejsca pracy

Krok 6. Przynajmniej do czasu zakończenia dezynfekcji rozważ zamknięcie zakładu pracy lub ograniczenie obsady w miejscu jej wykonywania bądź poleć pracownikom pracę zdalną

Krok 7. Zapewnij odpowiednie odległości pomiędzy stanowiskami pracy, jeżeli praca jest świadczona w zakładzie pracy

Krok 8. Przypominaj pracownikom i innym osobom zatrudnionym, wykonującym pracę w zakładzie pracy, o obowiązku zakrywania ust i nosa za pomocą odzieży lub jej części, maski, maseczki, przyłbicy albo kasku ochronnego oraz stosowania środków ochrony osobistej - rękawiczek lub środków do dezynfekcji rąk

Skierowanie pracownika na kwarantannę

Krok 1. Informuj pracowników i inne osoby zatrudnione o konieczności obserwacji ich stanu zdrowia

Krok 2. Rozważ ograniczenie obsady w miejscu wykonywania pracy bądź poleć pracownikom pracę zdalną

Krok 3. Zapewnij odpowiednie odległości pomiędzy stanowiskami pracy, jeżeli praca jest świadczona w zakładzie pracy

Krok 4. Przypominaj pracownikom i innym osobom zatrudnionym, wykonującym pracę w zakładzie pracy, o obowiązku zakrywania ust i nosa za pomocą odzieży lub jej części, maski, maseczki, przyłbicy albo kasku ochronnego oraz stosowania środków ochrony osobistej - rękawiczek lub środków do dezynfekcji rąk

Krok 5. Przeprowadź profilaktyczną dezynfekcję miejsca pracy

Poddanie pracownika nadzorowi epidemiologicznemu

Aby uzyskać dostęp do całego artykułu zamów abonament INFORLEX Twój Biznes. PROMOCJA! Teraz dwa dostępy w cenie 98 zł za miesiąc. Kup dostęp >>

PODSTAWA PRAWNA:

● art. 2 pkt 11-12, 14, art. 34 ustawy z 5 grudnia 2008 r. o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi - j.t. Dz.U. z 2019 r. poz. 1239; ost.zm. Dz.U. z 2020 r. poz. 1493

● art. 6 ust. 1-2, art. 8, art. 32 ustawy z 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa - j.t. Dz.U. z 2020 r. poz. 870

● art. 80, art. 92 ustawy z 26 czerwca 1974 r. - Kodeks pracy - j.t. Dz.U. z 2020 r. poz. 1320

 

reklama

Czytaj także

Data publikacji:

Autor:

Źródło:

INFOR
Czas pracy 2020. Planowanie, rozliczanie i ewidencja59.00 zł
reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama
reklama

POLECANE

reklama

Koronawirus a przedsiębiorcy

reklama

Ostatnio na forum

reklama

Dotacje dla firm

reklama

Eksperci portalu infor.pl

Monika Zwolańska

Biegły rewident, dyplomowany księgowy

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »
reklama
reklama
reklama