Kiedy pracodawca ma obowiązek dostarczać pracownikom napoje i posiłki
REKLAMA
REKLAMA
Pracodawca określa:
REKLAMA
- stanowiska pracy, na których zatrudnieni pracownicy powinni otrzymywać posiłki i napoje,
- szczegółowych zasad wydawania posiłków i napojów.
Pracodawca nie może zastąpić dostarczania posiłki i napoi ekwiwalentem pieniężnym.
Ponadto pracodawca ma obowiązek zapewnić odpowiednie warunki higieniczno-sanitarne przygotowywania oraz spożywania posiłków i napojów.
Kiedy pracodawca ma obowiązek dostarczać napoje
Pracownicy mają prawo otrzymać od pracodawcy napoje, jeśli są zatrudnieni przy określonych pracach lub pracują w szczególnych warunkach atmosferycznych. Szczególnie w lecie problem dostarczania napojów powinien zwrócić uwagę pracodawców. Pracodawcy w trakcie upałów muszą także zapewnić swoim pracownikom nieodpłatne napoje w ciągu całej zmiany roboczej. Pracodawca musi pamiętać , że ilość napojów nie może być ograniczona, musi zaspokajać potrzeby wszystkich pracowników.
Rodzaj i temperatura napojów musi być dostosowane do warunków wykonywania pracy. Pracodawca ma obowiązek dostarczać pracownikom napoje:
- ilości zaspokajającej ich potrzeby,
- odpowiednio zimne,
- odpowiednio gorące w zależności od warunków wykonywania pracy.
Pracodawca musi zapewnić napoje pracownikom zatrudnionym:
- w warunkach gorącego mikroklimatu, charakteryzującego się wartością wskaźnika obciążenia termicznego powyżej 25oC,
- w warunkach mikroklimatu zimnego, charakteryzującego się wartością wskaźnika siły chłodzącej powietrza powyżej 1000,
- przy pracach na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia poniżej 10oC lub powyżej 25oC,
- przy pracach związanych z wysiłkiem fizycznym powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet,
- na stanowiskach pracy, na których temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28oC.
Kiedy pracodawca musi dostarczać posiłki pracownikom
Pracodawca ma obowiązek dostarczać pracownikom posiłki, kiedy z uwagi na uciążliwość pracy i warunki klimatyczne konieczne jest uzupełnianie rezerwy energetycznej pracownika.
Posiłki powinny być wydawane w czasie pracy. Najlepiej po 3-4 godzinach pracy. Pracodawca może zapewnić w czasie pracy korzystanie z posiłków w punktach gastronomicznych lub przyrządzanie ich we własnym zakresie z otrzymanych produktów.
Nieprzestrzeganie wszystkich tych obowiązków jest wykroczeniem przeciwko prawom pracownika.
REKLAMA
© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.
REKLAMA