| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJE | KARIERA | SKLEP
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Biznes > Prawo > Konstytucja dla biznesu > Kandydat na stanowisko Rzecznika Małych i Średnich Przedsiębiorców

Kandydat na stanowisko Rzecznika Małych i Średnich Przedsiębiorców

Ruszają konsultacje kandydata na stanowisko Rzecznika Małych i Średnich Przedsiębiorców. Kim jest kandydat?

Jednym z filarów Konstytucji Biznesu jest powołanie Rzecznika Małych i Średnich Przedsiębiorców, będącego gwarantem właściwego jej wdrożenia. Minister Przedsiębiorczości i Technologii Jadwiga Emilewicz zaproponowała na to stanowisko kandydaturę Adama Krzysztofa Abramowicza, mającego wieloletnie doświadczenie w reprezentowaniu małych i średnich firm. Teraz organizacje zrzeszające pracodawców i przedsiębiorców zostały poproszone o  przedstawienie swojej opinii o tej kandydaturze.

Zgodnie z ustawą o Rzeczniku Małych i Średnich Przedsiębiorców jest on powoływany przez Prezesa Rady Ministrów na wniosek ministra właściwego do spraw gospodarki. Pierwszym krokiem w tej procedurze są konsultacje kandydatury Ministra Przedsiębiorczości i Technologii na to stanowisko  z  pięcioma reprezentatywnymi organizacjami pracodawców w rozumieniu ustawy o Radzie Dialogu Społecznego. Są to Związek Rzemiosła Polskiego, Pracodawcy Rzeczypospolitej Polskiej,  Konfederacja "Lewiatan", Związek Pracodawców Business Centre Club oraz Związek Przedsiębiorców i Pracodawców. Na wyrażenie swoich opinii organizacje mają 14 dni. Kolejnym etapem jest wniosek do premiera, który powołuje Rzecznika na 6-letnią kadencję. Ta sama osoba będzie mogła być Rzecznikiem tylko przez jedną kadencję.

Polecamy: Pakiet żółtych książek - Podatki 2018

Zadania Rzecznika

Rzecznik MŚP to gwarant wdrożenia zasad Konstytucji Biznesu. Będzie stał na straży praw mikroprzedsiębiorców oraz małych i średnich przedsiębiorców. Czuwał nad poszanowaniem zasady wolności działalności gospodarczej, bezstronności i równego traktowania oraz zasady uczciwej konkurencji. Będzie posiadał kompetencje horyzontalne, za pomocą których może wpływać na sytuację wszystkich przedsiębiorców w Polsce (nie tylko z sektora MŚP) oraz uprawnienia dotyczące spraw konkretnych firm z sektora MŚP. Rzecznik będzie realizował swoje zadania przy pomocy biura.

Zadania Rzecznika MŚP to przede wszystkim:

• opiniowanie projektów aktów prawnych dotyczących interesów mikro-, małych i średnich przedsiębiorców oraz zasad wykonywania działalności gospodarczej;
  • pomoc w organizacji mediacji między przedsiębiorcami a administracją;
  • współpraca z organizacjami pozarządowymi, społecznymi i zawodowymi, których celem jest ochrona praw przedsiębiorców z sektora MŚP;
  • działalność edukacyjna i informacyjna w zakresie wykonywania działalności gospodarczej w Polsce, w szczególności w dziedzinie przedsiębiorczości oraz prawa gospodarczego.

Czytaj także

RODO 2018

SmartMedia

SmartMedia to firma technologiczna i lider rynku producentów oprogramowania do zarządzania majątkiem i inwentaryzacji. Oprogramowanie tworzone w ścisłej współpracy z ekonomistami, prawnikami, księgowymi i najlepszymi programistami firmy. To dzięki temu rozwiązania SmartMedia są zgodne z obecnymi wymogami prawa oraz światowymi standardami informatycznymi.