| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | KARIERA | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Biznes > Firma > Zakładam firmę > Pizzeria > Pomysł na biznes – pizza na telefon

Pomysł na biznes – pizza na telefon

Podczas zakładania własnej działalności, największy problem stanowi wybór lokalu. W przypadku pizzerii musi on być odpowiednio dostosowany pod względem gastronomicznym, aby ulokować niezbędny sprzęt oraz pod względem restauracyjnym z miejscem dla gości. Coraz popularniejsze stają się zatem pizze na telefon. W jaki sposób założyć taką działalność?

Zakładając działalność warto przeanalizować, czy pomysł na własny biznes okaże się na tyle chwytliwy, że warto w niego zainwestować. Początkujący przedsiębiorcy często nie zdają sobie sprawy z konsekwencji, jakie pociąga za sobą chęć posiadania własnej firmy. Przede wszystkim w przypadku działalności gastronomicznych ważny jest dobór lokalu. Jeżeli podejmujemy decyzję o założeniu stacjonarnej pizzerii, konieczne jest znalezienie odpowiedniej lokalizacji, najlepiej w okolicy nowych osiedli, centrum miast czy obleganych miejsc.

Wybór modelu pizzerii

Przedsiębiorcy najczęściej podejmują się założenia działalności w formie franczyzy. Obecny rynek franczyzowy stwarza wiele możliwości rozwoju własnej firmy, przedstawiając szeroki wachlarz ofert (nie tylko gastronomicznych). W przypadku pizzerii, przedsiębiorcy mają do wyboru dwa modele działalności – restauracyjny i ekspresowy. Pierwszy z nich charakteryzuje się koniecznością dostosowania lokalu do gości, którzy będą korzystali z usług na miejscu. Drugi typ natomiast jest bardziej atrakcyjny, gdyż nie wymaga ponoszenia aż tak wysokich nakładów jak w pierwszym przypadku. Model ekspresowy, czyli tzw. pizza na telefon to ciekawe rozwiązanie w większych miastach czy dzielnicach, w których większość osób nie ma czasu zjeść w lokalu i chętniej spożywają posiłki w domu.

Porozmawiaj o tym na naszym FORUM!

Dlaczego pizza na telefon jest atrakcyjna?

Biznes związany z pizzą na telefon jest o tyle atrakcyjny, że nie wymaga poniesienia zbyt dużych kosztów na urządzeniu lokalu. Przeciętnie wymagany jest lokal o powierzchni ok. 50m2. Na takiej powierzchni będzie mieścić się kuchnia, pomieszczenie sanitarne oraz miejsce dla kierowcy. Niektórzy przedsiębiorcy podejmują się dodatkowo również założenia pizzerii w formie drive, które przeznaczone są do obsługi klientów zmotoryzowanych. Osoby, które zdecydują się na rozpoczęcie działalności w formie pizzy na telefon powinni dysponować środkami finansowymi w wysokości ok. 40-50 tys. zł. Koszt zatrudnienia będzie uzależniony od ilości pracowników. W przypadku pizzerii ekspres wystarczy zatrudnić od 3 do 4 osób. W odróżnieniu do pizzerii ekspres, pizzeria restauracyjna wymaga poniesienia większych kosztów. Wielkość lokalu oscyluje w granicach do 150 m2, natomiast kapitał początkowy waha się od 80 tys. zł do 130 tys. zł w zależności od wielkości powierzchni lokalu czy wyboru rodzaju prowadzonej działalności. W przypadku franczyzy, franczyzodawcy zawsze mają ustalone wymogi dotyczące lokali.

Pizzeria - lokal

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

POLECANE

Dotacje dla firm

reklama

Ostatnio na forum

Pomysł na biznes

Eksperci portalu infor.pl

Artur Rosiński

Prawnik

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »