| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Biznes > Firma > Zakładam firmę > Pizzeria > Pomysł na biznes – pizza na telefon

Pomysł na biznes – pizza na telefon

Podczas zakładania własnej działalności, największy problem stanowi wybór lokalu. W przypadku pizzerii musi on być odpowiednio dostosowany pod względem gastronomicznym, aby ulokować niezbędny sprzęt oraz pod względem restauracyjnym z miejscem dla gości. Coraz popularniejsze stają się zatem pizze na telefon. W jaki sposób założyć taką działalność?

Zakładając działalność warto przeanalizować, czy pomysł na własny biznes okaże się na tyle chwytliwy, że warto w niego zainwestować. Początkujący przedsiębiorcy często nie zdają sobie sprawy z konsekwencji, jakie pociąga za sobą chęć posiadania własnej firmy. Przede wszystkim w przypadku działalności gastronomicznych ważny jest dobór lokalu. Jeżeli podejmujemy decyzję o założeniu stacjonarnej pizzerii, konieczne jest znalezienie odpowiedniej lokalizacji, najlepiej w okolicy nowych osiedli, centrum miast czy obleganych miejsc.

Wybór modelu pizzerii

Przedsiębiorcy najczęściej podejmują się założenia działalności w formie franczyzy. Obecny rynek franczyzowy stwarza wiele możliwości rozwoju własnej firmy, przedstawiając szeroki wachlarz ofert (nie tylko gastronomicznych). W przypadku pizzerii, przedsiębiorcy mają do wyboru dwa modele działalności – restauracyjny i ekspresowy. Pierwszy z nich charakteryzuje się koniecznością dostosowania lokalu do gości, którzy będą korzystali z usług na miejscu. Drugi typ natomiast jest bardziej atrakcyjny, gdyż nie wymaga ponoszenia aż tak wysokich nakładów jak w pierwszym przypadku. Model ekspresowy, czyli tzw. pizza na telefon to ciekawe rozwiązanie w większych miastach czy dzielnicach, w których większość osób nie ma czasu zjeść w lokalu i chętniej spożywają posiłki w domu.

Porozmawiaj o tym na naszym FORUM!

Dlaczego pizza na telefon jest atrakcyjna?

Biznes związany z pizzą na telefon jest o tyle atrakcyjny, że nie wymaga poniesienia zbyt dużych kosztów na urządzeniu lokalu. Przeciętnie wymagany jest lokal o powierzchni ok. 50m2. Na takiej powierzchni będzie mieścić się kuchnia, pomieszczenie sanitarne oraz miejsce dla kierowcy. Niektórzy przedsiębiorcy podejmują się dodatkowo również założenia pizzerii w formie drive, które przeznaczone są do obsługi klientów zmotoryzowanych. Osoby, które zdecydują się na rozpoczęcie działalności w formie pizzy na telefon powinni dysponować środkami finansowymi w wysokości ok. 40-50 tys. zł. Koszt zatrudnienia będzie uzależniony od ilości pracowników. W przypadku pizzerii ekspres wystarczy zatrudnić od 3 do 4 osób. W odróżnieniu do pizzerii ekspres, pizzeria restauracyjna wymaga poniesienia większych kosztów. Wielkość lokalu oscyluje w granicach do 150 m2, natomiast kapitał początkowy waha się od 80 tys. zł do 130 tys. zł w zależności od wielkości powierzchni lokalu czy wyboru rodzaju prowadzonej działalności. W przypadku franczyzy, franczyzodawcy zawsze mają ustalone wymogi dotyczące lokali.

Pizzeria - lokal

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

POLECANE

Dotacje dla firm

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Pomysł na biznes

Eksperci portalu infor.pl

Bartosz Struzik

Dyrektor Zarządzający internetowego serwisu pracy MonsterPolska.pl, polskiego oddziału międzynarodowej grupy Monster.com.

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »