REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

Pomysł na biznes – pizza na telefon

Redakcja serwisu Biznes
Pomysł na biznes – pizza na telefon. / fot. Fotolia
Pomysł na biznes – pizza na telefon. / fot. Fotolia

REKLAMA

REKLAMA

Podczas zakładania własnej działalności, największy problem stanowi wybór lokalu. W przypadku pizzerii musi on być odpowiednio dostosowany pod względem gastronomicznym, aby ulokować niezbędny sprzęt oraz pod względem restauracyjnym z miejscem dla gości. Coraz popularniejsze stają się zatem pizze na telefon. W jaki sposób założyć taką działalność?

Zakładając działalność warto przeanalizować, czy pomysł na własny biznes okaże się na tyle chwytliwy, że warto w niego zainwestować. Początkujący przedsiębiorcy często nie zdają sobie sprawy z konsekwencji, jakie pociąga za sobą chęć posiadania własnej firmy. Przede wszystkim w przypadku działalności gastronomicznych ważny jest dobór lokalu. Jeżeli podejmujemy decyzję o założeniu stacjonarnej pizzerii, konieczne jest znalezienie odpowiedniej lokalizacji, najlepiej w okolicy nowych osiedli, centrum miast czy obleganych miejsc.

REKLAMA

Wybór modelu pizzerii

Przedsiębiorcy najczęściej podejmują się założenia działalności w formie franczyzy. Obecny rynek franczyzowy stwarza wiele możliwości rozwoju własnej firmy, przedstawiając szeroki wachlarz ofert (nie tylko gastronomicznych). W przypadku pizzerii, przedsiębiorcy mają do wyboru dwa modele działalności – restauracyjny i ekspresowy. Pierwszy z nich charakteryzuje się koniecznością dostosowania lokalu do gości, którzy będą korzystali z usług na miejscu. Drugi typ natomiast jest bardziej atrakcyjny, gdyż nie wymaga ponoszenia aż tak wysokich nakładów jak w pierwszym przypadku. Model ekspresowy, czyli tzw. pizza na telefon to ciekawe rozwiązanie w większych miastach czy dzielnicach, w których większość osób nie ma czasu zjeść w lokalu i chętniej spożywają posiłki w domu.

Porozmawiaj o tym na naszym FORUM!

Dlaczego pizza na telefon jest atrakcyjna?

Biznes związany z pizzą na telefon jest o tyle atrakcyjny, że nie wymaga poniesienia zbyt dużych kosztów na urządzeniu lokalu. Przeciętnie wymagany jest lokal o powierzchni ok. 50m2. Na takiej powierzchni będzie mieścić się kuchnia, pomieszczenie sanitarne oraz miejsce dla kierowcy. Niektórzy przedsiębiorcy podejmują się dodatkowo również założenia pizzerii w formie drive, które przeznaczone są do obsługi klientów zmotoryzowanych. Osoby, które zdecydują się na rozpoczęcie działalności w formie pizzy na telefon powinni dysponować środkami finansowymi w wysokości ok. 40-50 tys. zł. Koszt zatrudnienia będzie uzależniony od ilości pracowników. W przypadku pizzerii ekspres wystarczy zatrudnić od 3 do 4 osób. W odróżnieniu do pizzerii ekspres, pizzeria restauracyjna wymaga poniesienia większych kosztów. Wielkość lokalu oscyluje w granicach do 150 m2, natomiast kapitał początkowy waha się od 80 tys. zł do 130 tys. zł w zależności od wielkości powierzchni lokalu czy wyboru rodzaju prowadzonej działalności. W przypadku franczyzy, franczyzodawcy zawsze mają ustalone wymogi dotyczące lokali.

Pizzeria - lokal

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Koszty związane ze sprzętem gastronomicznym

REKLAMA

Założenie pizzerii czy w formie restauracyjnej, czy też w formie ekspresowej wiąże się z koniecznością poniesienia kosztów na zakup, wynajem bądź leasing sprzętu gastronomicznego. Ostatni sposób nabycia sprzętu jest najbardziej popularny wśród początkujących przedsiębiorców bądź osób z ograniczonym kapitałem początkowym czy też kredytem. Zakładając pizzerię warto zastanowić się nad zastosowaniem leasingu operacyjnego. Jest to najbardziej korzystna forma, gdyż raty leasingowe stanowią koszty uzyskania przychodu. Dodatkowo sprzęt można leasingować bez konieczności jego zakupu oraz można odliczyć 100% VAT od umowy leasingu. Umowę leasingową można zawrzeć zarówno na sprzęt gastronomiczny, urządzenia chłodnicze, jak również na meble restauracyjne. Każda firma leasingująca przewiduje inny okres trwania umowy. Często okres trwania leasingu ustalany jest dla poszczególnych rodzajów sprzętu.

Podsumowując, pizzeria na telefon stanowi atrakcyjną formę podejmowania działalności, gdyż nie wymaga poniesienia tak dużych kosztów, jak w przypadku zwykłej pizzerii. Dodatkowo są znacznie niższe koszty zatrudnienia a lokal pizzerii nie musi spełniać tak rygorystycznych wymogów, jak w przypadku restauracji.

Umowa franczyzy

Autopromocja

REKLAMA

Źródło: INFOR

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:

REKLAMA

QR Code

© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.

Moja firma
Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail
Dostawa jedzenia w majówkę nie musi być tylko do domu

Majówka w tym roku, przy dobrej organizacji urlopu, może mieć aż 9 dni. Część Polaków decyduje się na taki długi wyjazd, sporo planuje wziąć dodatkowe wolne tylko 2 maja i też wyjechać, część będzie odpoczywać w domu. Będziemy jadać w restauracjach, gotować czy zamawiać jedzenie na wynos?

Jaki jest sekret sukcesu rodzinnych firm?

Magazyn "Forbes" regularnie publikuje listę 100 najbogatszych Polaków. W pierwszej dziesiątce tegorocznego zestawienia jest kilku przedsiębiorców działających w firmach rodzinnych. Jaka jest ich recepta na sukces? 

Skuteczne kierowanie rozproszonym zespołem w branży medycznej

Zarządzanie zespołem w branży medycznej to zadanie, które wymaga nie tylko specjalistycznej wiedzy, ale też głębokiego zrozumienia dynamiki interpersonalnej i psychologii pracy. Jako przedsiębiorca i założyciel BetaMed S.A., zawsze stawiałam przede wszystkim na rozwój kompetencji kierowniczych, które bezpośrednio przekładały się na jakość opieki nad pacjentami i atmosferę panującą w zespole.

GUS: Wzrósł indeks kosztów zatrudnienia. Czy wzrost kosztów pracy może być barierą w prowadzeniu działalności gospodarczej?

GUS podał, że w IV kwartale 2023 r. indeks kosztów zatrudnienia wzrósł o 1,9 proc. kdk i 12,8 proc. rdr. Mimo to zmniejszył się udział firm sygnalizujących, że wzrost kosztów pracy lub presji płacowej może być w najbliższym półroczu barierą w prowadzeniu działalności gospodarczej.

REKLAMA

Biznesowy sukces na rynku zdrowia? Sprawdź, jak się wyróżnić

W Polsce obserwujemy rosnącą liczbę firm, które specjalizują się w usługach związanych ze zdrowiem, urodą i branżą wellness. Właściciele starają się wyjść naprzeciw oczekiwaniom klientów i jednocześnie wyróżnić na rynku. Jak z sukcesami prowadzić biznes w branży medycznej? Jest kilka sposobów. 

Wakacje składkowe. Dla kogo i jak z nich skorzystać?

Sejmowe komisje gospodarki i polityki społecznej wprowadziły poprawki redakcyjne i doprecyzowujące do projektu ustawy. Projekt ten ma na celu umożliwić przedsiębiorcom tzw. "wakacje składkowe", czyli przerwę od płacenia składek ZUS.

Czego najbardziej boją się przedsiębiorcy prowadzący małe biznesy? [BADANIE]

Czego najbardziej boją się małe firmy? Rosnących kosztów prowadzenia działalności i nierzetelnych kontrahentów. A czego najmniej? Najnowsze badanie UCE RESEARCH przynosi odpowiedzi. 

AI nie zabierze ci pracy, zrobi to człowiek, który potrafi z niej korzystać

Jak to jest z tą sztuczną inteligencją? Zabierze pracę czy nie? Analitycy z firmy doradczej IDC twierdzą, że jednym z głównych powodów sięgania po AI przez firmy jest potrzeba zasypania deficytu na rynku pracy.

REKLAMA

Niewypłacalność przedsiębiorstw. Od początku roku codziennie upada średnio 18 firm

W pierwszym kwartale 2023 r. niewypłacalność ogłosiło 1635 firm. To o 31% więcej niż w tym okresie w ubiegłym roku i 35% wszystkich niewypłacalności ogłoszonych w 2023 r. Tak wynika z raportu przygotowanego przez ekonomistów z firmy Coface.  

Rosnące płace i spadająca inflacja nic nie zmieniają: klienci patrzą na ceny i kupują więcej gdy widzą okazję

Trudne ostatnie miesiące i zmiany w nawykach konsumentów pozostają trudne do odwrócenia. W okresie wysokiej inflacji Polacy nauczyli się kupować wyszukując promocje i okazje cenowe. Teraz gdy inflacja spadła, a na dodatek rosną wynagrodzenia i klienci mogą sobie pozwolić na więcej, nawyk szukania niskich cen pozostał.

REKLAMA