Jak obniżyć koszty w firmie przy pomocy benefitów żywieniowych
- Artykuł sponsorowany
REKLAMA
REKLAMA
Ile kosztuje produktywność? Jaką wartość ma zaangażowanie? W trudnych, niespokojnych czasach takie kwestie jak samopoczucie czy efektywność pracownicza wydają się czymś bezcennym. Z drugiej strony pracodawcy coraz bardziej doświadczają skutków kumulacji różnych niekorzystnych czynników i zdarzeń, zaczynając od pandemii aż po sytuację geopolityczną, inflację, zrywane łańcuchy dostaw, kryzys energetyczny i rosnące koszty utrzymania przedsiębiorstwa. Zarówno sektor MŚP, jak i korporacje odczuwają wzrosty cen i starają się wdrażać nowe strategie. A w tym wszystkim: presja podwyżkowa i zmieniające się oczekiwania pracowników.
REKLAMA
Synergia finansów i HR
Aby sprostać tak wielu wyzwaniom, potrzebne jest dziś w organizacjach połączenie kompetencji i współpraca osób odpowiadających za różne obszary. Klucz do sukcesu stanowi strategiczne i holistyczne spojrzenie zarówno na kwestie finansowe i możliwości firmy, jak i na obszar zarządzania zasobami ludzkimi. Należy wypracować takie rozwiązania, które zaspokoją potrzeby każdej strony – zarówno pracodawców, jak i pracowników. Analizując możliwości finansowe, wyznaczając dalsze cele i kierunki rozwoju, warto więc uwzględnić co najmniej kilka perspektyw, a następnie wybrać rozwiązanie, które pomoże obniżyć koszty firmowe, nie pozbawiając przy tym pracowników dostępu do tego, co dla nich ważne i motywujące.
Jak optymalizować koszty, nie rezygnując z benefitów?
Z raportu Sodexo „Bez maski. Pracownik tu i teraz” wynika, że obecnie pracownicy obawiają się przede wszystkim braku podwyżki i premii. Większe obciążenie obowiązkami, trudności w znalezieniu pracy, a także likwidacja świadczeń pozapłacowych to kolejne aspekty budzące niepokój, bo wpływają na pracowniczy portfel. Stres się nasila - aż 59% uczestników badania zrealizowanego dla Sodexo „Potrzeby pracowników 2022” przyznaje, że ich sytuacja finansowa uległa pogorszeniu. Jak więc zarządzić budżetem na nowy rok, by wesprzeć pracowników, a jednocześnie nie doprowadzić przedsiębiorstwa do zadyszki finansowej? Dobrym przykładem są tutaj świadczenia pozapłacowe. Jako pracodawca nie musisz z nich rezygnować, mimo że oznaczają one swego rodzaju inwestycję – możesz tak zaprojektować ofertę lub przeorganizować dotychczasowy koszyk świadczeń, by skorzystać z ulg podatkowych, a dodatkowo mieć pewność, że Twoi pracownicy otrzymają to, na czym im najbardziej zależy. Jak to zrobić?
- Poznaj potrzeby zatrudnionych – zapytaj wprost lub poprzez krótką ankietę, jak pracownicy oceniają obecną ofertę benefitową i czego im brakuje. Możesz też przedstawić nowe propozycje i posłuchać, co o nich sądzą pracownicy. To ważne, by otworzyć się na wymianę spostrzeżeń i zaznaczyć, czemu ona służy, jaki jest cel badania satysfakcji.
- Sprawdź atrakcyjne rozwiązania prawne związane z optymalizacją kosztów firmowych w kontekście benefitów pracowniczych.
- „Nie przepalaj” budżetu – postaw na sprawdzone i pożądane świadczenia. Wprowadzając zmiany, pamiętaj o bieżącej komunikacji i uargumentowaniu decyzji.
Dofinansowanie posiłków – teraz jeszcze korzystniejsze!
Które świadczenia są obecnie preferowane? W odpowiedzi na galopujące ceny znacząco wzrosła rola benefitów żywieniowych. Jak wynika z raportu Sodexo, aż 80% badanych pracowników, którzy nie mają regularnie finansowanych posiłków, chciałoby otrzymywać takie świadczenie regularnie. Czterech na dziesięciu respondentów mogłoby z tego tytułu zrezygnować z któregoś z posiadanych benefitów. Jest to bowiem optymalne rozwiązanie dla domowego budżetu pracownika, które jednocześnie pozwala zatroszczyć się o zdrowie i samopoczucie. To także benefit, który idealnie łączy interesy każdej strony, nie tylko pracownika. Pracodawcy zyskują sposób na wspieranie motywacji i produktywności zatrudnionych, a przy tym mogą optymalizować wydatki, korzystając z udogodnień podatkowych. Teraz rozwiązania prawne są jeszcze korzystniejsze niż w poprzednich latach, gdyż wzrosła kwota zwolnienia z oskładkowania tego benefitu – do 300 zł na pracownika miesięcznie, co oznacza konkretne oszczędności dla firmy. W skali roku wyglądają następująco:
- ponad 14 tys. zł w przypadku 20-osobowej firmy
- niemal 60 tys. zł w przypadku firmy zatrudniającej 80 osób
- ponad 110 tys. zł w firmie liczącej 150 pracowników
Rocznie pracodawca oszczędza 737 zł na jednego pracownika, z kolei pracownik zyskuje ok. 714 zł rocznych oszczędności, a kwota dzienna dofinansowania, którą może przeznaczyć na posiłek w pracy, wzrosła z 9 do 15 zł. To bardzo ważna informacja w kontekście rosnących cen żywności i faktu, że aż 28% badanych pracowników potwierdzających, że zmieniła się ich struktura wydatków, przyznaje, że ograniczyło zakupy jedzenia. Dofinansowanie posiłków stanowi więc doskonałą odpowiedź na to, co dzieje się tu i teraz.
Lunch Pass Sodexo – uniwersalny przepis na motywację
Dofinansowanie posiłków można realizować poprzez karty przedpłacone. Karta Lunch Pass Sodexo (w formie klasycznej lub wirtualnej) jest dopasowana do potrzeb wszystkich grup pracowniczych. Posiłki można zamawiać nie tylko w lokalach gastronomicznych, ale też będąc w zakładzie pracy lub…w domu, co ma szczególne znaczenie w dobie pracy zdalnej i hybrydowej. Dzięki karcie Lunch Pass Sodexo pracodawca i pracownicy korzystają ze zwolnienia z ZUS. Ponadto karty mogą być zaliczane do kosztów uzyskania przychodu i podlegają zwolnieniu z podatku VAT. Nie ma wymogu posiadania ZFŚS.
Dowiedz się więcej: Dofinansowanie posiłków na korzystniejszych zasadach | Sodexo
REKLAMA
REKLAMA