REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

Duże firmy spożywcze dostaną dotacje z UE

Mariusz Gawrychowski

REKLAMA

Od 2009 roku firmy spożywcze skorzystają ze wsparcia w programie Innowacyjna Gospodarka. Pomoc będzie dla firm mających roczny dochód przynajmniej 200 mln euro. Przedsiębiorca może liczyć na dotację refinansującą nawet połowę inwestycji.

Ministerstwo Rozwoju Regionalnego (MRR) zmienia przepisy, aby umożliwić największym firmom spożywczym korzystanie z unijnych dotacji, dowiedziała się GP. Już od stycznia 2009 r. duże firmy z branży będą mogły starać się o wsparcie ze środków UE.

REKLAMA

Firmy działające w branży spożywczej, podobnie jak rolnicy, mają swoją oddzielną pulę dotacji w Programie Rozwoju Obszarów Wiejskich (PROW). Ponieważ jest on przedłużeniem unijnej polityki rolnej, to zarządza nim w Polsce resort rolnictwa. Wskutek nieporozumienia między tym ministerstwem a MRR duże firmy spożywcze zostały pozbawione dostępu do środków. Chodzi o przedsiębiorstwa, które zatrudniają więcej niż 750 osób lub ich roczny dochód przekracza 200 mln euro - nie mogą skorzystać z unijnych dotacji z PROW ani z innych programów.

Niespodzianką jest to, że środki będą dla nich dostępne nie w ramach PROW, ale w Programie Operacyjnym Innowacyjna Gospodarka (PO IG).

- Zanim przedsiębiorcy będą mogli rozpocząć składanie wniosków, konieczna będzie zmiana dokumentu, który określa, kto może ubiegać się o dotacje z określonych programów unijnych - mówi Anita Wesołowska z MRR.

To w nim zostały zawarte zapisy, które uniemożliwiają liderom branży spożywczej sięganie po wsparcie.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Z naszych informacji wynika, że zmiana zostanie zaakceptowana 17 grudnia, kiedy zbierze się komitet koordynujący wdrażanie wszystkich funduszy strukturalnych w Polsce.

- Mam nadzieję, że komitet przychyli się do naszej propozycji, szczególnie że jest ona korzystna dla przedsiębiorców - mówi Anita Wesołowska.

Branża spożywcza entuzjastycznie, ale z obawami podchodzi do pomysłu resortu rozwoju regionalnego. Jak mówi Witold Choiński, prezes Stowarzyszenia Polskie Mięso, błąd urzędników pozbawił firmy spożywcze środków na niezbędne inwestycje.

- Pozytywnie oceniamy ten pomysł. Oby na nim się nie skończyło - mówi Andrzej Pawelczak z Grupy Animex, czołowego producenta wędlin.

Dodaje, że branża spożywcza w oparciu o środki z UE na lata 2004-2006 rozpoczęła duże programy inwestycyjne, przekonana, że będzie mogła je dokończyć, korzystając z dotacji.

REKLAMA

Witold Choiński obawia się, czy firmy spożywcze poradzą sobie z konkurowaniem o dotacje w PO IG, bo staną w szranki z firmami działającymi także w innych branżach. Zmieni się nie tylko urząd, który będzie dzielił środki z UE (z Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa na Polską Agencję Rozwoju Przedsiębiorczości). Innowacyjna Gospodarka ma inną specyfikę niż PROW, bo stawia na wspieranie nowoczesnych technologii. Na przykład w najbardziej popularnym Działaniu 4.4, by mieć w tym roku szansę na uzyskanie środków z UE, w realizowanej inwestycji należało zastosować technologię stosowną na świecie nie dłużej niż trzy lata.

- Polska branża spożywcza jest pod względem technologicznym opóźniona w porównaniu z państwami zachodnimi. Dlatego też dostęp do dotacji w PO IG cieszy, bo jest szansą na zniwelowanie tej różnicy - uważa Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności.

Michał Turczyk z firmy doradczej Deloitte zwraca uwagę na to, że firmy spożywcze będą mogły w PO IG dostać większe dotacje niż w PROW. Dla przykładu przy inwestycji o wartości 20 mln zł (w kosztach kwalifikowanych) w PO IG przedsiębiorca może liczyć nawet na 10 mln zł. W PROW w tym roku duża firma mogła liczyć maksymalnie na 5 mln zł.

- W programie Innowacyjna Gospodarka są nie tylko dotacje na inwestycje, lecz także na projekty badawczo-naukowe. To zupełnie nowy instrument wsparcia - mówi Michał Turczyk.

Według niego MRR po wprowadzeniu zmiany w życie powinno zainteresować się losem małych i średnich firm spożywczych, które w PROW nie znajdą dotacji na projekty badawczo-rozwojowe czy sfinansowania współpracy z instytutami badawczymi. Takie środki są w programie Innowacyjna Gospodarka, więc dobrym pomysłem byłoby otwarcie dostępu do nich także dla mniejszych firm z branży spożywczej.

Wsparcie dla firm w programie Innowacyjna Gospodarka

Kliknij aby zobaczyć ilustrację.

Przynajmniej 750 pracowników musi zatrudniać firma ubiegająca się o dotację

Mariusz Gawrychowski

mariusz.gawrychowski@infor.pl

Autopromocja

REKLAMA

Źródło: GP
Czy ten artykuł był przydatny?
tak
nie
Dziękujemy za powiadomienie - zapraszamy do subskrybcji naszego newslettera
Jeśli nie znalazłeś odpowiedzi na swoje pytania w tym artykule, powiedz jak możemy to poprawić.
UWAGA: Ten formularz nie służy wysyłaniu zgłoszeń . Wykorzystamy go aby poprawić artykuł.
Jeśli masz dodatkowe pytania prosimy o kontakt

REKLAMA

Komentarze(0)

Pokaż:

Uwaga, Twój komentarz może pojawić się z opóźnieniem do 10 minut. Zanim dodasz komentarz -zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.
    QR Code
    Moja firma
    Zapisz się na newsletter
    Zobacz przykładowy newsletter
    Zapisz się
    Wpisz poprawny e-mail
    Wakacje składkowe dla małych przedsiębiorców. Nowa wersja projektu ustawy z rocznym limitem wydatków

    Ministerstwo Rozwoju i Technologii opublikowało nową wersję projektu ustawy o tzw. wakacjach składkowych. Obniżono w nim szacunek kosztu rozwiązania dla finansów publicznych w 10 lat do 20,4 mld zł z niemal 25 mld zł.

    Model pracy w firmie: work-life balance czy work-life integration? Pracować by żyć, czy żyć, by pracować?

    Zacierają się granice między życiem prywatnym i zawodowym. Jednak dla większości pracowników życie osobiste jest ważniejsze niż zawodowe. Pracodawcy powinni wsłuchiwać się w potrzeby i oczekiwania swoich pracowników i w zależności od tego wybierać model pracy w firmie.

    Jak handel wykorzystuje nowe technologie

    Technologia to nieodłączna część funkcjonowania nowoczesnej dystrybucji towarów. Pracownicy sektora sprzedaży nie wyobrażają sobie bez niej pracy. Tak wynika z raportu Slack przygotowanego na bazie ankiety wśród dyrektorów i menadżerów z sektora handlowego. 

    Komisja Europejska wydała wstępną pozytywną ocenę pierwszego wniosku z Krajowego Planu Odbudowy

    Mamy dobrą wiadomość: jest formalna zgoda KE ws. akceptacji pierwszego wniosku z Krajowego Planu Odbudowy, jak też warunku związanego z Kartą Praw Podstawowych UE - poinformowała w czwartek minister funduszy i polityki regionalnej Katarzyna Pełczyńska-Nałęcz.

    REKLAMA

    Ukrainie trzeba pomagać, ale import produktów rolnych do Unii Europejskiej nie może mieć takiej formy jak obecnie

    Po wybuchu wojny doszło do załamania wymiany handlowej Ukrainy. Obecnie głównym kierunkiem ukraińskiej sprzedaży zagranicznej jest Unia Europejska. Otwarcie UE na ukraiński import produktów rolnych nie może mieć takiej formy jak obecnie. Rolnicy polscy i z innych krajów unijnych nie wytrzymają konkurencji.

    Firma źle zarządzająca ryzykiem może pożegnać się z ubezpieczeniem?

    Jedynie 44 proc. firm w Polsce ma sformalizowaną politykę zarządzania ryzykiem. Podejście do zarządzania ryzykiem w biznesie wciąż wymaga jeszcze dużo pracy. Co firmy ubezpieczają najczęściej? 

    Ponad 20 mln zł z tytułu niezapłaconych podatków. Rozbita została zorganizowana grupa przestępcza zajmująca się przestępczością akcyzową

    Zorganizowana grupa przestępcza zajmująca się przestępczością akcyzową została rozbita. Śledczy szacują straty Skarbu Państwa na ponad 20 mln zł.

    Co to jest działalność badawczo-rozwojowa? W teorii i praktyce

    Działalność badawczo-rozwojową definiuje m.in. Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce – ustawa z dnia 20 lipca 2018 r. oraz Podręcznik Frascati. Zgodnie z definicją działalność badawczo-rozwojowa to twórcza praca podejmowana w sposób celowy i systematyczny, mająca na celu zwiększenie zasobów wiedzy oraz tworzenie nowych zastosowań dla istniejącej wiedzy. Działalność B+R zawsze ukierunkowana jest na nowe odkrycia, oparte na oryginalnych koncepcjach lub hipotezach. Nie ma pewności co do ostatecznego wyniku, ale jest ona planowana i budżetowana, a jej celem jest osiągnięcie wyników, które mogłyby być swobodnie przenoszone lub sprzedawane na rynku. Co to oznacza w praktyce? 

    REKLAMA

    Każdy projekt finansowany z UE musi uwzględniać zasady horyzontalne. O jakie zasady chodzi?

    Polityka horyzontalna Unii Europejskiej, która powinna być uwzględniona w każdym projekcie dofinansowanym z Funduszy Europejskich, to równe szanse i niedyskryminacja, równość kobiet i mężczyzn, zrównoważony rozwój oraz zasada „nie czyń poważnych szkód”. Ponadto, beneficjenci są zobligowani do przestrzegania Karty Praw Podstawowych UE oraz spełnienia horyzontalnego warunku podstawowego w zakresie wdrażania postanowień Konwencji o Prawach Osób Niepełnosprawnych.

    Polskie bizneswoman systematycznie przejmują kierowanie firmami z branży hotelarskiej i gastronomicznej

    Już prawie co czwarta firma działająca w branży HoReCa – hotele, restauracje, catering, ma szefową a nie szefa. W firmach mających jednego właściciela ten odsetek jest nawet wyższy i wynosi 48 procent. Biznesy zarządzane przez kobiety z tej branży należą do prowadzonych najlepiej.

    REKLAMA