REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

Czy Bruksela pomoże drobiarzom?

REKLAMA

Minister rolnictwa będzie walczył w Brukseli o pieniądze dla naszych producentów drobiu. Ale szanse ma niewielkie.
Decyzję o tym, w jaki sposób wesprzeć drobiarzy w całej Unii, Bruksela podejmie pod koniec kwietnia. O wsparcie wystąpiły Polska, Francja, Gracja, Hiszpania i Niemcy. - W poniedziałek na posiedzeniu Rady Ministrów Rolnictwa Unii przedstawiliśmy pięć postulatów. Liczę, że zostaną one pozytywnie rozpatrzone - ujawnił wczoraj minister Krzysztof Jurgiel.
Polska chce, by Unia zwiększyła dopłaty do eksportu drobiu i rozszerzyła je na produkty do tej pory dopłatami nieobjęte. Teraz Bruksela dopłaca 40 euro do 100 kg mięsa. Polska chce, by ta suma się podwoiła i dopłaty objęły nie tylko jaja, polędwiczki i tuszki kurze, ale też wszystkie elementy drobiowe. Chcemy też, by Unia sfinansowała wielką kampanię promującą mięso drobiowe, tak by złagodzić panikę wśród konsumentów.
. - Nic z tego nie będzie, mamy nieoficjalne informacje, że Unia może sfinansować tylko kampanię promocyjną. Pozostałych postulatów nie poprze - mówi Leszek Kawski z Krajowej Rady Drobiarstwa. Jego zdaniem Bruksela nie chce zwiększać dopłat, bo boi się, że w ten sposób będzie nakręcała produkcję drobiu. Tymczasem magazyny na całym świecie zawalone są obecnie mięsem drobiowym. W Polsce zalega ponad 30 tys. ton. A eksport maleje (w listopadzie wyeksportowaliśmy 35 tys. ton, w styczniu już tylko 2 tys.). Hodowcy i zakłady mięsne sprzedają dziś swoje produkty grubo poniżej kosztów.
Wiceminister rolnictwa Andrzej Babuchowski uważa, że nasi drobiarze mają szanse na wsparcie ze strony Brukseli. Nigdy bowiem Unia nie spotkała się z taką katastrofą. Nawet w przypadku choroby BSE nie było tak szybkiego i szerokiego upadku branży. BSE rozwijało się u bydła przez wiele lat, tymczasem unijny rynek drobiu zawalił się w ciągu dwóch miesięcy. - Jestem przekonany, że chociaż część spraw załatwimy - mówi Andrzej Babuchowski.

Krystyna Naszkowska
Autopromocja

REKLAMA

Źródło: gazeta.pl

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:

REKLAMA

Komentarze(0)

Pokaż:

Uwaga, Twój komentarz może pojawić się z opóźnieniem do 10 minut. Zanim dodasz komentarz -zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.
    QR Code
    Moja firma
    Zapisz się na newsletter
    Zobacz przykładowy newsletter
    Zapisz się
    Wpisz poprawny e-mail
    Wskaźnik koniunktury GUS. Gastronomia i zakwaterowanie z największym wzrostem

    Zakwaterowanie i gastronomia znalazły się wśród branż, w których notowany był do tej pory dodatni wskaźnik koniunktury (informacja i komunikacja oraz finanse i ubezpieczenia).

    Troska i zrozumienie w kontakcie z pacjentami – klucz do profesjonalnej opieki zdrowotnej

    Empatia jest kluczowa w relacjach między personelem medycznym a pacjentami, będąc nieodzownym fundamentem wysokiej jakości opieki zdrowotnej. W obecnych czasach, gdy pacjenci mają coraz większe oczekiwania, a zmiany w medycynie są nieustanne, zdolność do empatii wyróżnia się jako jeden z głównych czynników wpływających na poziom świadczonych usług. Nawet w czasach, gdy technologie medyczne rozwijają się dynamicznie, to właśnie empatyczny kontakt między pacjentem a personelem zdrowotnym ma zasadnicze znaczenie. Umiejętność wczucia się w położenie innej osoby jest kluczowa, tworząc solidną podstawę dla profesjonalnej i skutecznej opieki nad pacjentami.

    Koszty zatrudnienia to główne wyzwanie dla firm w 2024 roku. Jak więc pozyskać specjalistów i jednocześnie zadbać o cash flow?

    W pierwszym półroczu 2024 roku wiele firm planuje rozbudowanie swoich zespołów – potwierdzają to niezależne badania ManpowerGroup czy Konfederacji Lewiatan. Jednocześnie pracodawcy mówią wprost - rosnące koszty zatrudnienia to główne wyzwanie w 2024 roku. Jak więc pozyskać specjalistów i jednocześnie zadbać o cash flow?

    Nauka języka obcego poprawi zdolność koncentracji. Ale nie tylko!

    Ostatnia dekada przyniosła obniżenie średniego czasu skupienia u człowieka aż o 28 sekund. Zdolność do koncentracji spada i to wina głównie social mediów. Czy da się to odwrócić? 

    REKLAMA

    Nowe przepisy: Po świętach rząd zajmie się cenami energii. Będzie bon energetyczny

    Minister klimatu i środowiska Paulina Hennig-Kloska zapowiedziała, że po świętach pakiet ustaw dotyczących cen energii trafi pod obrady rządu. Dodała też, że proces legislacyjny musi zakończyć się w pierwszej połowie maja.

    Wielkanoc 2024. Polacy szykują się na święta przed telewizorem?

    Jaka będzie tegoroczna Wielkanoc? Z badania online przeprowadzonego przez firmę Komputronik wynika, że leniwa. Polacy są zmęczeni i marzą o odpoczynku. 

    Biznes kontra uczelnie – rodzaj współpracy, korzyści

    Czy doktorat dla osób ze świata biznesu to synonim synergii? Wielu przedsiębiorców może zadawać sobie to pytanie podczas rozważań nad podjęciem studiów III stopnia. Na ile świat biznesu przenika się ze światem naukowym i gdzie należy szukać wzajemnych korzyści?

    Jak cyberprzestępcy wykorzystują sztuczną inteligencję?

    Hakerzy polubili sztuczną inteligencję. Od uruchomienia ChataGPT liczba złośliwych wiadomości pishingowych wzrosła o 1265%! Warto wiedzieć, jak cyberprzestępcy wykorzystują rozwiązania oparte na AI w praktyce.

    REKLAMA

    By utrzymać klientów tradycyjne sklepy muszą stosować jeszcze nowocześniejsze techniki marketingowe niż e-commerce

    Konsumenci wciąż wolą kupować w sklepach stacjonarnych produkty spożywcze, kosmetyki czy chemię gospodarczą, bo chcą je mieć od razu, bez czekania na kuriera. Jednocześnie jednak oczekują, że tradycyjne markety zapewnią im taki sam komfort kupowania jak sklepy internetowe.

    Transakcje bezgotówkowe w Polsce rozwijają się bardzo szybko. Gotówka jest wykorzystywana tylko do 35 proc. transakcji

    W Polsce około 2/3 transakcji jest dokonywanych płatnościami cyfrowymi. Pod tym względem nasz kraj jest w światowej czołówce - gotówka jest wykorzystywana tylko do ok. 35 proc. transakcji.

    REKLAMA