| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Biznes > Firma > Mała firma > Pracownik i ZUS > Zatrudnianie cudzoziemców 2015

Zatrudnianie cudzoziemców 2015

Zatrudnianie cudzoziemców w 2015 roku jest dużo łatwiejsze niż w poprzednich latach. Wcześniejsze przepisy dotyczące zatrudniania obcokrajowców przewidywały, iż pracodawca chcąc zatrudnić osobę posiadającą poszukiwane przez niego kwalifikacje, ale pochodzącą z zagranicy musiał najpierw sam złożyć wniosek o wydanie zezwolenia na pracę, a dopiero potem kandydat mógł złożyć wniosek o pozwolenie na pobyt. Obecnie potrzebny będzie jeden wniosek.

Ustawa nie dotyczy grupy cudzoziemców z państw spoza UE, EFTY, Konfederacji Szwajcarskiej oraz członków ich rodzin.

Zezwolenie na pracę

W zakresie organu uprawnionego do udzielenia zezwolenia na pracę tak jak na pobyt udziela go wojewoda. Procedura może stanowić jednostopniowe złożenie wniosku, przez zainteresowanego przeniesieniem się do Polski, cudzoziemca ale może również odbywać się dwustopniowo poprzez złożenie wniosku przez pracodawcę a dopiero następnie przez obcokrajowca.

Porozmawiaj o tym na naszym FORUM!

Warunki dla cudzoziemca:

  • Musi posiadać ubezpieczenie zdrowotne w rozumieniu ustawy z 27.08.2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej ze środków publicznych lub potwierdzenie pokrycia kosztów leczenia na terytorium Polski przez ubezpieczyciela.
  • Musi posiadać źródło stabilnego i regularnego dochodu wystarczającego na pokrycie kosztów utrzymania siebie i członków rodziny pozostających na jego utrzymaniu.
  • Ma zapewnione miejsce zamieszkania.
  • Podmiot zatrudniający go nie ma możliwości zaspokojenia potrzeb kadrowych na lokalnym rynku pracy. Wyjątek dotyczy osób zatrudnianych do prac pielęgnacyjno-opiekuńczych lub w charakterze pomocy domowych, jeśli cudzoziemiec posiadał wcześniej zezwolenie na pobyt i pracę u tego samego pracodawcy, spełnia warunki przepisów dotyczących ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy.
  • Wysokość wynagrodzenia cudzoziemca określona w pisemnej umowie z pracodawcą nie jest niższa niż wysokość zarobków pracowników wykonujących tą samą pracę w tym samym wymiarze godzinowym, na podobnym stanowisku lub porównywalnego rodzaju.

Zezwolenie wydawane jest na 3 lata

Jak zatrudnić pracownika z zagranicy? Nowe przepisy od 1 maja 2014

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

POLECANE

Dotacje dla firm

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Pomysł na biznes

Eksperci portalu infor.pl

Małgorzata Bryła

Adwokat kościelny

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »