| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJE | KARIERA | SKLEP
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Biznes > Firma > Mała firma > Pracownik i ZUS > Chcesz pracować w motoryzacji? Jakie zawody możesz wybrać? Znajdź stanowisko swoich marzeń!

Zarówno mężczyźni, jak i kobiety mogą znaleźć wymarzoną pracę w branży motoryzacyjnej. Należy ukończyć szkołę zawodową, technikum lub studia np. z zakresu logistyki bądź zarządzania, by zarządzać działem w firmie motoryzacyjnej.

Do zadań kadry zarządzającej należy przede wszystkim kontakt z klientami i dostawcami, organizacja działu, koordynacja pracy zespołu czy kreowanie nowych kierunków usług. Kierownicy nie muszą posiadać kierunkowego wykształcenia, chociaż osoby zajmujące stanowiska kierownicze w motoryzacji przeważnie mają kilkuletnie doświadczenie w tej branży.

Mając smykałkę do napraw i talent techniczny można zatrudnić się w warsztacie jako mechanik, blacharz, lakiernik, wulkanizator, elektryk lub elektromechanik. W przypadku zainteresowania kwestiami technicznymi i umiejętności organizowania pracy można rozejrzeć się za pracą w serwisie np. na stanowisku doradcy serwisowego. Odpowiada on za kontakt z klientem, ustala terminy napraw, wycenia zlecone prace i przygotowuje dokumentację techniczną.

Zatrudnianie młodocianych

Osoby, które jako sprzedawcy czują się jak ryba w wodzie i posiadają wiedzę z zakresu motoryzacji, mogą aplikować na stanowisko sprzedawcy lun koordynatora ds. sprzedaży w salonie samochodowym lub motocyklowym. Osoby na tych stanowiskach są odpowiedzialne za sprzedaż i jej wzrost. W salonie można objąć także stanowisko doradcy ds. leasingu. Wiąże się ono z pracą handlowca, który doradza klientom, jak wybrać korzystną ofertę leasingowi na zakup pojazdu.

Innym, ciekawym zawodem w branży motoryzacyjnej jest administrator floty. Pracownik ten sprawuje opiekę nad flotą, samochodami służbowymi firm. Zajmuje się kompleksową obsługą pojazdów zakupionych przez firmy.

Stanowiska kierownicze w motoryzacji to m.in.: kierownik ds. logistyki, kierownik ds. transportu, kierownik magazynu, specjalista ds. importu, specjalista ds. eksportu, specjalista ds. kontaktów międzynarodowych. Zakres obowiązków na stanowiskach kierowniczych jest ustalany w zależności od potrzeb danego przedsiębiorstwa.

Kontrakt menedżerski - na czym polega?

RODO 2018

Tagetik

Tagetik, lider oprogramowania wspierającego procesy zarządzania efektywnością organizacji (ang. Corporate Performance Management), powstał we Włoszech (Toskania) w 1986 roku.

Notyfikacje
Czy chcesz otrzymywać informacje o najnowszych zmianach? Zaakceptuj powiadomienia od mojafirma.Infor.pl
Powiadomienia można wyłączyć w preferencjach systemowych
NIE