REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

Jedzenie w pracy. Jak wpływa na relację pracowników?

Subskrybuj nas na Youtube
Dołącz do ekspertów Dołącz do grona ekspertów
lunch praca jedzenie posiłek
lunch praca jedzenie posiłek
Shutterstock

REKLAMA

REKLAMA

Jakie są korzyści i preferencje związane z jedzeniem zapewnianym przez pracodawcę oraz wykorzystanie wspólnej przerwy na posiłek w pracy? Czy wspólny posiłek zmniejsza stres czy wręcz przeciwnie? Badanie przeprowadził SmartLunch.

Plusy jedzenia zapewnianego przez pracodawcę

REKLAMA

Według 43 proc. ankietowanych główną korzyścią płynącą z dostarczania jedzenia przez pracodawcę jest możliwość zaoszczędzenia w ten sposób czasu i pieniędzy. Jednak zapewnianie posiłków to nie tylko kwestia wygody, ale także kluczowy element codziennego komfortu pracowników. Niemal 35 proc. badanych docenia przede wszystkim zaspokojenie głodu za pomocą tego benefitu. Czterech na dziesięciu ankietowanych w beneficie żywieniowym najbardziej ceni brak konieczności przynoszenia własnych posiłków do pracy. Z kolei różnorodność i jakość oferowanych potraw są istotne dla niemal co piątego pracownika. Jedynie 5 proc. ankietowanych za najważniejsze uznaje możliwość wspólnego jedzenia z kolegami z pracy.

REKLAMA

- Analiza wyników ankiety pokazuje, że jedzenie zapewniane przez pracodawcę jest doceniane przez pracowników głównie z racji oszczędności czasu i pieniędzy. To szczególnie istotne w dobie szybkiego tempa życia, w którym niekiedy brakuje czasu nawet na przygotowanie porządnego posiłku. Nasze badania wykazują, że zarówno kobiety, jak i mężczyźni mają podobną opinię na ten temat, jednak kobiety nieco bardziej docenią te aspekty – komentuje Mateusz Tałpasz, CEO SmartLunch.

Przerwa obiadowa - co robią pracownicy oprócz jedzenia 

REKLAMA

Przerwa na posiłek to dla pracowników nie tylko czas na jedzenie, ale również na regenerację i integrację. Niemal połowa ankietowanych wykorzystuje ten moment w ciągu dnia na odpoczynek w samotności i relaks. Ponad jedna trzecia badanych spędza przerwę rozmawiając o bieżących projektach i zadaniach. Dla 12 proc. ankietowanych czas na spożycie posiłku w pracy jest okazją do załatwienia pilnych spraw osobistych. Jedynie co dziesiąty badany wykorzystuje przerwę obiadową do nawiązywania nowych znajomości.

– Młodsi pracownicy częściej wykorzystują przerwę na jedzenie do nawiązywania nowych znajomości, podczas gdy starsi koncentrują się na odpoczynku. To pokazuje, jak różnorodne są potrzeby naszych zespołów. Pracownicy biurowi częściej korzystają z możliwości nawiązania nowych kontaktów, co sprzyja budowaniu sieci zawodowych, natomiast pracownicy produkcyjni częściej załatwiają pilne sprawy osobiste podczas przerwy. Benefit żywieniowy pełni więc różne role dla różnych grup pracowników, co podkreśla jego uniwersalną wartość i znaczenie w życiu zawodowym – zauważa Mateusz Tałpasz. 

 

Wspólny posilek integruje 

Wspólne jedzenie w pracy przynosi wiele korzyści, wykraczających poza sam posiłek. Niemal połowa respondentów uważa, że posiłki spożywane ze współpracownikami pozwalają im odstresować się i pożartować. Dla co czwartego respondenta jest to okazja do porozmawiania o prywatnych sprawach. Z kolei 17 proc. badanych docenia możliwość lepszego poznania swoich kolegów. Jedynie 7 proc. pracowników uważa, że wspólne jedzenie umożliwia załatwianie służbowych spraw w luźniejszej atmosferze.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Źródło: W badaniu SmartLunch wzięło udział 10 622 pracowników korzystających z aplikacji SmartLunch. Badanie zostało przeprowadzone w lipcu 2024 roku.

Więcej ważnych informacji znajdziesz na stronie głównej Infor.pl

Zapisz się na newsletter
Zakładasz firmę? A może ją rozwijasz? Chcesz jak najbardziej efektywnie prowadzić swój biznes? Z naszym newsletterem będziesz zawsze na bieżąco.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Źródło: Źródło zewnętrzne

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:
Autopromocja

REKLAMA

QR Code

REKLAMA

Moja firma
Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail
Wyższa akcyza na e-papierosy nie ograniczy spożycia wyrobów nikotynowych. Palacze wrócą do tradycyjnych papierosów, a z rynku znikną polskie firmy

Trwają prace nad przepisami, które mają ograniczyć spożycie wyrobów nikotynowych. Nowe regulacje wprowadzą wysoką akcyzę na e-papierosy jednorazowe, urządzenia do waporyzacji i podgrzewacze. Zdaniem ekspertów wyższe ceny zniechęcą do nich konsumentów, którzy pozostaną przy paleniu zwykłych, bardziej szkodliwych papierosów. Nowe przepisy mogą spowodować, że wiele rodzimych przedsiębiorstw z branży nikotynowej zamknie działalność i zniknie z rynku.

Szansa na ponad milion złotych dotacji w ciągu 5 lat. Złożono tylko... 5 wniosków

30 stycznia zakończył się nabór wniosków o przyznanie dotacji na „Tworzenie i rozwój organizacji producentów i grup producentów rolnych”. Chętnych nie było zbyt wielu. Dlaczego?

„Odporność Psychiczna” – Międzynarodowa Konferencja w Warszawie

Poznaj czym tak naprawdę jest odporność psychiczna i wzbogać siebie oraz swoją organizację o narzędzia, które umożliwią jej rozwój w XXI wieku!

Gen Z i Millennialsi napędzają rynek kosmetyczny. Czy starsze pokolenia nadążają za ich pielęgnacyjnymi nawykami?

W 2024 roku wartość rynku kosmetycznego w Polsce przekroczyła 35 miliardów złotych, rosnąc o ponad 6% rok do roku. To głównie Gen Z i Millennialsi napędzają ten wzrost, stawiając na wieloetapową pielęgnację, innowacyjne formuły i kosmetyczne trendy. Tymczasem starsze pokolenia pozostają wierne klasycznym produktom i sprawdzonym markom. Jakie decyzje zakupowe podejmują różne grupy wiekowe? Co będzie kształtować branżę kosmetyczną w nadchodzących latach? Eksperci z PMR Market Experts przeanalizowali rynek i wskazują kluczowe kierunki rozwoju.

REKLAMA

O czym influencer powinien pamiętać, oznaczając reklamy? Przepisy, rekomendacje

Nałożenie kary na trójkę znanych celebrytów stanowi dalsze działania prezesa UOKiK w zakresie ukrócenia tzw. kryptoreklamy - tłumaczą Mikołaj Chałas i Sylwia Werpachowska z kancelarii prawnej Chałas i Wspólnicy w Warszawie. Jak prawidłowo oznaczać treści reklamowe i dlaczego jest to ważne?

Wzmożone kontrole u rolników? Chodzi o warunkowość społeczną i dopłaty dla rolników. Stanowisko Głównego Inspektora Pracy

Wzmożone kontrole u rolników? 1 stycznia 2025 r. zaczęły obowiązywać przepisy dotyczące warunkowości społecznej i przyznawania dopłat dla rolników. Znamy stanowisko Głównego Inspektora Pracy Marcina Staneckiego w tej sprawie.

Równowaga IT: On-Premise, Cloud czy Hybrid? Który model najlepiej zoptymalizuje Twoje koszty i infrastrukturę?

Chmura kusi elastycznością, on-premise zapewnia kontrolę, a model hybrydowy łączy to, co najlepsze z obu światów. W dobie rosnących kosztów subskrypcji i regulacji prawnych firmy coraz częściej wybierają strategię Hybrid IT. Czy to przyszłość infrastruktury IT? Sprawdź, jak znaleźć idealną równowagę i zoptymalizować wydatki na technologie.

Maksymalne ceny energii 2025 - oświadczenie do końca marca?

Przedsiębiorcy muszą do dziś (28 lutego 2025 r.) złożyć oświadczenie wynikające z korzystania z mechanizmu maksymalnych cen energii w drugim półroczu 2024 r. Północna Izba Gospodarcza apeluje do ministerstwa o wydłużenie terminu o miesiąc.

REKLAMA

Jak freelancer może zbudować poduszkę finansową? [PORADNIK]

Freelancer to wolność, niezależność, ale i konieczność samodzielnego zarządzania finansami. Jak można zbudować poduszkę finansową i nie martwić się o pieniądze na przyszłość? Poradnik zawiera wskazówki dla freelancerów i wymienia 4 sposoby budowania zaplecza finansowego.

Ekspert o ESG: Brak ujednoliconych standardów raportowania i uproszczonych wymogów dla sektora MŚP

Ekspert o ESG: Brak ujednoliconych standardów raportowania i uproszczonych wymogów dla sektora Małych i Średnich Przedsiębiorstw. Co należy zmienić? Ekspert podpowiada jak przygotować się do raportowania.

REKLAMA