REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

Nowe technologie pomogą ograniczyć marnowanie żywności?

Możemy ograniczyć marnowanie żywności
Możemy ograniczyć marnowanie żywności
Shutterstock

REKLAMA

REKLAMA

Każdy długi weekend czy święta to ogromne kolejki do marketów spożywczych. Polacy, pomimo wysokich cen, znów kupią więcej jedzenia niż potrzebują a duża część trafi na śmietnik. Niegospodarne podejście do żywności jest ogromnym wyzwaniem w obliczu zmian klimatycznych i coraz większego wysiłku, jaki trzeba będzie włożyć, by ją wyprodukować. Jak wykorzystać do tego nowa technologię? 

Polacy marnują ogromne ilości jedzenia

Marnowanie żywności jest lekkomyślnością i przykładem braku odpowiedzialności za planetę, a także braku szacunku dla wszystkich, którzy przyczynili się do jej powstania oraz… własnych pieniędzy. Co roku na terenie samej tylko Unii Europejskiej (UE) marnowanych jest blisko 59 mln ton[1] żywności, czyli 131 kg na osobę. Gospodarka traci na tym 132 mld euro. Najwięcej (53%) jedzenia wyrzucamy z naszych domów. Do takiego marnotrawstwa przyznaje się ponad połowa Polaków[2]. Jak stwierdza Federacja Polskich Banków Żywności, w kraju którego aż 1,6 mln mieszkańców żyje poniżej poziomu skrajnego ubóstwa, rocznie marnujemy blisko 5 milionów ton żywności. „Jemy oczami” i zbyt dużo kupujemy – część z nas, bo pamięta jeszcze czasy kryzysu gospodarczego i ma nawyk gromadzenia zapasów, a część, bo chce „korzystać z życia”, bez względu na koszty. Nie dbamy o ustawianie w lodówkach produktów w odpowiedniej kolejności (najdalej powinny być te świeżo kupione), ale też nie odróżniamy daty minimalnej trwałości od terminu przydatności do spożycia[3].

REKLAMA

Jak uniknąć strat 

REKLAMA

Ale nie tylko w domach podejście do żywności jest niegospodarne. Także na etapach produkcji i przetwórstwa, gastronomii i usług oraz sprzedaży detalicznej i dystrybucji. Unia Europejska w ciągu najbliższych 6 lat chce zmniejszyć marnotrawienie produktów spożywczych do około 65 kg na osobę. Najważniejsze jest unikanie strat i marnowania żywności. Jedno z rozwiązań to zadbanie o warunki w jakich jest ona przewożona.

- Mimo, że udział samego transportu w niechlubnych statystykach jest stosunkowo niski (różne źródła podają, że straty żywności w trakcie przewożenia nie przekraczają 1% wszystkich jej strat), firmy uczestniczące w łańcuchu dostaw są coraz bardziej zainteresowane kontrolowaniem parametrów wpływających na stan przewożonych towarów. Mowa tu m.in. o monitorowaniu w czasie rzeczywistym temperatury, a także naświetlenia i wilgotności – mówi Szymon Miałkas, Head of Software and Application Development w Blulog.

Wykorzystywane w tym celu systemy IoT (Internet of Things – z ang. Internet Rzeczy) pozwalają na kontrolowanie warunków otoczenia. Dzięki temu firma może szybko zareagować w momencie pojawienia się anomalii zagrażających trwałości produktów.

Jak przewiduje ekspert, wkrótce pojawią się zintegrowane systemy i procesy logistyczne, pozwalające na sprawdzenie, w jakich warunkach dany produkt był przewożony i magazynowany. Umożliwi to wyeliminowanie słabych punktów w łańcuchu dostaw, zmniejszenie strat i zapewnienia wyższej jakości towarów.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Działanie systemowe to podstawa

REKLAMA

Firma Blulog pracuje nad stworzeniem kompleksowego procesu biznesowego, który połączy wiele różnych obszarów i podmiotów – producentów żywności, firm logistycznych, uczelni, sieci sprzedaży oraz producentów urządzeń chłodniczych. Dzięki niemu możliwe stanie się przeciwdziałanie stratom. 

- W Polsce roczne straty finansowe wynikające z marnowania żywności liczone są w miliardach złotych. Dzięki naszemu pomysłowi, jesteśmy w stanie obniżyć tę wartość przynajmniej o 1%, co daje kwotę ok. 1 mld zł. I to tylko, jeśli proces wdrożą sieci handlowe. Dołączenie do modelu całej logistyki, firm serwisowych, magazynów oraz zaangażowanie innych instytucji, np. uczelni rolniczych, które stworzą algorytmy analizujące pomiary i optymalizujące poszczególne etapy, może sprawić, że ten wynik stanie się znacznie wyższy – podkreśla inicjator projektu, Zbigniew Bigaj, współzałożyciel i prezes zarządu w Blulog.

Projekt cieszy się zainteresowaniem przedstawicieli zarówno mniejszych punktów sprzedaży, jak i dużych sieci handlowych, firm ubezpieczeniowych, producentów żywności i uczelni wyższych. Również producenci sprzętu chłodniczego chcą zmodyfikować swoje rozwiązania o nowe funkcje. 

[1] https://www.consilium.europa.eu/pl/infographics/food-loss-and-food-waste/

[2] https://bankizywnosci.pl/swiatowy-dzien-zywnosci-2023/

[3] https://www.gov.pl/web/psse-rawa-mazowiecka/jak-prawidlowo-interpretowac-informacje-o-trwalosci-artykulu-spozywczego2

Zobacz także: Millenialsi. Nadchodzi najbogatsze pokolenie w historii
"Najlepiej spożyć przed..." i "należy spożyć do...". GIS przypomina o różnicy

Autopromocja

REKLAMA

Źródło: Źródło zewnętrzne

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:

REKLAMA

QR Code
Moja firma
Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail
Co trapi sektor MŚP? Nie tylko inflacja, koszty zarządzania zasobami ludzkimi i rotacja pracowników

Inflacja przekładająca się na presję płacową, rosnące koszty związane z zarządzaniem zasobami ludzkimi oraz wysoka rotacja – to trzy główne wyzwania w obszarze pracowniczym, z którymi mierzą się obecnie firmy z sektora MŚP. Z jakimi jeszcze problemami kadrowymi borykają się mikro, małe i średnie przedsiębiorstwa?

Badania ankietowe GUS: Badanie pogłowia drobiu oraz produkcji zwierzęcej (R-ZW-B) i Badanie pogłowia świń oraz produkcji żywca wieprzowego (R-ZW-S)

Główny Urząd Statystyczny od 1 do 23 grudnia 2024 r. będzie przeprowadzał obowiązkowe badania statystyczne z zakresu rolnictwa. Chodzi o następujące badania: Badanie pogłowia drobiu oraz produkcji zwierzęcej (R-ZW-B) i Badanie pogłowia świń oraz produkcji żywca wieprzowego (R-ZW-S).

Dodatkowy dzień wolny od pracy dla wszystkich pracowników w 2025 r.? To już pewne

Dodatkowy dzień wolny od pracy dla wszystkich pracowników? To już pewne. 27 listopada 2024 r. Sejm uchwalił nowelizację ustawy. Wigilia od 2025 r. będzie dniem wolnym od pracy. Co z niedzielami handlowymi? 

Zeznania świadków w sprawach o nadużycie władzy w spółkach – wsparcie dla wspólników i akcjonariuszy

W ostatnich latach coraz częściej słyszy się o przypadkach nadużyć władzy w spółkach, co stanowi zagrożenie zarówno dla transparentności działania organizacji, jak i dla interesów wspólników oraz akcjonariuszy. Przedsiębiorstwa działające w formie spółek kapitałowych z założenia powinny funkcjonować na zasadach transparentności, przejrzystości i zgodności z interesem wspólników oraz akcjonariuszy. 

REKLAMA

BCM w przemyśle: Nie chodzi tylko o przestoje – chodzi o to, co tracimy, gdy im nie zapobiegamy

Przerwa w działalności przemysłowej to coś więcej niż utrata czasu i produkcji. To potencjalny kryzys o wielowymiarowych skutkach – od strat finansowych, przez zaufanie klientów, po wpływ na środowisko i reputację firmy. Dlatego zarządzanie ciągłością działania (BCM, ang. Business Continuity Management) staje się kluczowym elementem strategii każdej firmy przemysłowej.

Z czym mierzą się handlowcy w czasie Black Friday?

Już 29 listopada będzie wyczekiwany przez wielu konsumentów Black Friday. Po nim rozpocznie się szał świątecznych zakupów i zarazem wytężonej pracy dla handlowców. Statystyki pokazują, że Polacy z roku na rok wydają i zamawiają coraz więcej. 

Taryfa C11. Szaleńcze ceny prądu w Polsce: 1199 zł/MWh, 2099 zł/MWh, 2314 zł/MWh, 3114 zł/MWh

To stawki dla biznesu. Małe i średnie firmy (MŚP nie będzie w 2025 r. objęty zamrożeniem cen prądu. 

Brakuje specjalistów zajmujących się cyberbezpieczeństwem. Luka w ujęciu globalnym od 2023 roku wzrosła o blisko 20 proc., a w Europie o 12,8 proc.

Brakuje specjalistów zajmujących się cyberbezpieczeństwem. Luka w ujęciu globalnym od 2023 roku wzrosła o blisko 20 proc., a w Europie o 12,8 proc. Ekspert przypomina: bezpieczeństwo nie jest kosztem, a inwestycją, która zapewnia ciągłość i stabilność operacyjną

REKLAMA

Zamrożenie cen energii w 2025 r. Rzecznik Małych i Średnich Przedsiębiorstw krytycznie o wycofaniu się z działań osłonowych wobec firm

Zamrożenie cen energii w 2025 r. Rzecznik Małych i Średnich Przedsiębiorstw krytycznie o wycofaniu się z działań osłonowych wobec firm. Interweniuje u premiera Donalda Tuska i marszałka Sejmu Szymona Hołowni.

ZUS: Wypłacono ponad 96,8 mln zł z tytułu świadczenia interwencyjnego. Wnioski można składać do 16 marca 2025 r.

ZUS: Wypłacono ponad 96,8 mln zł z tytułu świadczenia interwencyjnego. Wnioski można składać do 16 marca 2025 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych poinformował, że przygotowuje kolejne wypłaty świadczenia.

REKLAMA